Last news in Fakti

18 Януари, 2012 10:51 1 212 0

Новогодишният подарък на S&P за пазарите

  • стандард енд пуърс-
  • рейтинг-
  • кредитен рейтинг-
  • еврозона
Новогодишният подарък на S&P за пазарите - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Досега пазарите възприемаха страните от Eврозоната като едно цяло. Инвеститорите купуваха облигации по германския и гръцкия дълг. Това единство обаче се разпадна заради кризата, коментира в. „Монд“.
Като понижи оценката на 9 от 17-те страни от валутния съюз на 13 януари, агенция „Стандард енд Пуърс“ (Standard and Poor's - S&P) сега има 4 зони, пише в. „Монд“.

Първо имаме едно твърдо ядро

от "ААА" рейтинг - Германия, Финландия, Люксембург и Холандия. Следват страните с стабилна икономика - Франция ("АА+") , Белгия ("АА"), Австрия ("АА+") и Естония ("АА-").  След тях са са Словения ("А+"), Испания ("А"), Словакия ("А"), Ирландия ("ВВВ+"), Малта ("А-") и Италия (ВВВ+).
На опашката са държавите с junk bonds, тоест облигации "боклук"  - Португалия ("ВВ"), Кипър ("ВВ+") и Гърция ("С").
Според анализаторите, тези проблеми включват влошаване  на условията за кредитиране, повишаване на лихвите по дълговите книжа на все повече държави, влошаване на перспективите за икономически растеж.
Експертите от „Стандард енд Пуърс“ също така посочват, че скоро редица страни от Еврозоната може би ще се сблъскат с увеличаване на стойността за привличане на заемен капитал.

Европейската комисия определи решението като "погрешно",

заяви еврокомисарят по икономическите и валутните въпроси Оли Рен. Той изрази съжаление от  „нелогичното“ според него решение, което не случайно е взето точно в сегашния момент, когато Еврозоната предприема решителни мерки за преодоляване на кризата.
Рен не пропусна да припомни, че „Стандард енд Пуърс“ и в миналото е допускала грешки. Еврокомисарят по икономическите и валутните въпроси отново се обяви за бюджетна дисциплина и  от структурни реформи в Еврозоната, както и от

усилия за въвеждане на Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ),

който трябва да заработи през лятото и да смени сегашният  временен Европейски фонд за финансова стабилност (ЕФФС).
Ефектът от решението на „Стандард енд Пуърс“ се разпространи по целия свят, достигайки и до Япония.
Европейската криза не е пожар от другата страна на реката. Без съмнение ние също ще бъдем засегнати. Япония може скоро дасе окаже в същото положение, предупреди премиерът Йошихико Нода.
Отговорът на ЕС се очаква в края на януари.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА