Last news in Fakti

20 Февруари, 2018 08:10 2 133 13

Променливият ток между Борисов и Радев

  • бойко борисов-
  • първан симеонов-
  • румен радев

Политологът Първан Симеонов коментира последните противоречия между премиер и президент

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

'Нападките между премиерът Бойко Борисов и президентът Румен Радев показват променливият той между тях. Тоест Борисов ще се опита да приобщи Радев, а той ще се опита да бяга от тази хватка. С изявленията си Делян Пеевски, може би несъзнателно, направи да излезе, че Борисов и Радев са омешани с него. Наблюдава се може би опит за изчистване на имиджа или г-н Пеевски смята, че атаката е най-добрата отбрана.“ Това в интервю за Факти.бг заяви политологът Първан Симеонов.

Той коментира последните нападки между премиерът Бойко Борисов и президентът Румен Радев.

Показва ли последната обмяна на обвинения между премиерът Бойко Борисов и президентът Румен Радев пълно противопоставяне между премиерската и президентската институции?

По-скоро показва променлив ток, ако така мога да го нарека. Показва това, което и преди съм прогнозирал. Тоест Борисов ще се опита да приобщи Радев, а той ще се опита да бяга от тази хватка. Борисов така процедира с по-опасните конкурент. Те просто са конкуренти по обществено обществено влияние и популярност. Не бих казал, че това е проблем между институциите. Това е проблем между политическите фигури.

Не мисля, че има противопоставяне между институции. По някои теми те действат в синхрон. За Македония например те действат в синхрон. Даже президентът до някъде допълни позицията на България в новия контекст.

Отделно от това в международните теми Борисов и Радев са на един и същи акъл. Двамата са балансьори. Не както беше при президента Плевнелиев, когато той беше последователен евроатлантик, а премиерът се опитваше да балансира.

Тук не виждам разминаване между Радев и Борисов. Това е въпрос на политическо позициониране.

В свое интервю Делян Пеевски се оплака от това, че го използват като фигура за взаимни обвинения. Превръща ли се той в своеобразна тема за взаимни нападки между политиците?

Мисля, че Делян Пеевски отдавна е символ. Наблюдения над човека Пеевски аз почти нямам. За това и хората го използват като символ. С изявлението ми се струва, че той направи известна услуга на Борисов.

През последните години едно от основните обвинения към премиерът беше, че ДПС може да е политическа опозиция, но е икономически партньор. Тоест икономическото крило на ДПС е услужливо към това правителство и обратното. Спомняте си онзи въпрос от преди две години : „Вижда ли Борисов Пеевски в огледалото“. Това е основна питанка към Борисов. Това, че президентът я артикулира е наистина събитие. Тоест бикът е хванат за рогата.

С подобни изявления Пеевски, може би несъзнателно, направи да излезе, че Борисов и Радев са омешани с него. Комично казано, че и двамата се борят за неговата любов. Случаят не е точно такъв.

Иначе отделен анализ заслужава фактът, защо той все по-често говори? Наблюдава се може би опит за изчистване на имиджа или г-н Пеевски смята, че атаката е най-добрата отбрана. Виждате, че той слага пръст в рани, за които хората смятат, че той самият е нанесъл. КТБ, медии и т.н. Това е интересно поведение. Не знам дали е заради уплаха или нещо такова. Това е сюжетна линия, която ще трябва да анализираме и за напред. Лека полека г-н Пеевски става все по-реален. До сега той сякаш беше по-скоро символ. Това е интересно развитие.

Можем ли да кажем, че Пеевски изпитва притеснение от това, че след толкова много нападки, в един момент висшите политически кръгове могат да се насочат отрито срещу него? Може ли при затруднения правителството да чисти имидж чрез удари срещу него?

Искате да коментирам хипотези, върху които не съм се замислял. Аз анализирам образи, като сякаш обществото все повече се движи от тях.

Не мога да знам много детайли от тази част на политическото пространство. Мен ако питате, поне за сега са се опровергавали всички спекулации, че идва моментът, в който г-н Пеевски някак си ще бъде изтласкан. Имаше такива спекулации за вълнение в самото ДПС. Имаше и спекулации за повишено напрежение между Пеевски и Доган.

До този момент не се е случило нищо ново. Аз не бих съветвал да се бърза със заключения, че сега вече нещо ще стане. Още преди време премиерът Борисов говореше подобни неща, но не видяхме подобно нещо. Но аз не бих се наел да анализирам тази тема.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Курдел Нинов

    9 28 Отговор
    Какво противопоставяне,г-н.Борисов я почерпете президента с онова Вашето неповторимо безразличие и го оставете на Дондуков да си кара мандата,не се занимавайте с г-н.Нино Грипенов,не си засужава.
  • 2 Няма

    8 0 Отговор
    Аз знам, че двама като си мерят ку...вете, не трябва де си даваме задника баш там.
  • 3 Радо

    32 5 Отговор
    Това е коренно разминаване в ценостите на човека.Единият е крадец ,а другият честен човек.Загатка познайте кой какъв е.

    Коментиран от #4

  • 4 Справедлив

    9 22 Отговор

    До коментар #3 от "Радо":

    Може да си честен, но когато си с т.нар.леви, вече си изцапан. Някога и Жан Виденов беше честен...

    Коментиран от #5

  • 5 По справедлив

    23 6 Отговор

    До коментар #4 от "Справедлив":

    Е, ако си с ГЕРБ пък си чист като капка роса, нали?...:)
  • 6 Такаааааа

    21 5 Отговор
    Защо ли играта на ББ много напомня отношението на краварите към Русия. Значи, според едни малки мозъчета, щом Русия не играе по свирката (бих добавил арогантната, алчна, егоистична и надменна свирка) на щатите, значи тя разцепва света??? Е. логиката е същата и при нашите "капацитети" - щом Радев не е съгласен с редица простотии - сътворени от изпълнителната власт, значи той "разцепва и противопоставя" обществото!!! Е, по-тъп довод рядко може да измисли някой. Обществото се разделя от тези, които творят ежедневни простотии, а не от тези, които показват грешките.

    Коментиран от #13

  • 7 Справедлив

    6 6 Отговор
    Ние българите имаме нужда от нещо като епохата "Мейджи" в Япония- обединение на елита по най- важните въпроси за държавата.Първо обаче трябва да се скъса с всякакви стари спомени по социализма, защото тези стари спомени са спирачка за икономически просперитет.Не виждам друг изход! Точно силни личности като Радев и Борисов трябва да се обединят като самураи! Иначе махленските спорове са безполезни!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 гост

    5 3 Отговор

    До коментар #8 от "as.":

    Само с празни приказки не става!Всички били знаели! Какво знаят ? Дай документи,тичай към прокуратурата!
  • 10 Коичо

    2 7 Отговор
    А стига с тоя хварчаштия чехал цяла европа му гледа сеира
  • 11 Марони

    0 2 Отговор
    Радев,крадци те издигнаха,тръгнал си да хулиш!Като си почтен толкова,разобличавай с факти и документи,вместо само на БСП електората да нахъсваш!Каквото и да магериш власт няма да видите,комунисти нагли и ретроградни!
  • 12 Марони

    0 2 Отговор
    Когато Жан Виденов дойде на власт си обърнах всичко в долари.Като умряха 1997г.Долара струваше 3000лв.Аз спечелих,защото зная,че БСП означава престъпна некадърност,далавери и потоп след тях.Винаги-щом някъде са докопали власт.Борисов,хубав или лош,единствен спря това безумие,учредявайки ГЕРБ.Така,че ясно е какви плюят срещу него!
  • 13 Марони

    1 2 Отговор

    До коментар #6 от "Такаааааа":

    Абе,философе,краварите това,краварите онова.Нали любимите ти руснаци не даваха да си купим зпадно,а карахме,грозните им лади и москвичи.А в магазините дефицит,перманентно и всичко по втория начин.Не даваха и в чужбина да идем!Руснака е вредна твар за всичко,до което се доближи.А най-Вредни са за себе си тия алкохолни мизерници.