Last news in Fakti

6 Март, 2018 16:00 6 581 36

Доктор и тигър

  • пловдив-
  • самоотбрана-
  • жоро плъха

Допускам, че по този случай докторът ще бъде оправдан - никоя власт, дори съдебната, не обича да се изправя срещу масови протести

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Казусът с убития крадец, нападнал дома на пловдивския рентгенолог, и протестите в защита на доктора са повод да погледнем закона в очите. Да те осъдят на петнайсетина години за това, че си застрелял някого, влязъл незаконно в дома ти и размахал срещу тебе нож - e, такава перспектива буди категорично несъгласие у хората.

Това пише за в. „Сега“ Бойко Ламбовски.

На фона на протестите и реакциите това е повече от очевидно. Законът изглежда несправедлив. Докторът, защитил дома си, рискува да бъде обвинен в убийство и превишаване на допустимата самоотбрана.

Реакцията сега напомня предишни такива - когато стопани са малтретирали крадци. Едва ли

нещо по-единодушно като реакция

се произвежда у нашето общество след такива случаи, забележете, че и политическите сили, и шоуформати, и футболни фенове са еднозначно единни. Не чух нито един глас, включително от прависти, че все пак докторът може би, малко, но е виновен - застрелял човек.

На мен това ми се вижда най-интересно. То говори, че хората са стигнали до много чувствителна степен на скалата си за справедливост, граничеща с изнервяне. Говори също така, че вярата им в институциите, които следва да осъществяват опазване на справедливостта и нейното възстановяване - полиция, прокуратура, съд - е ниска. В такива случаи масово лумва желанието да се раздава справедливост самостоятелно. В САЩ например едно време всеки е имал пищов, та това си стои и до ден днешен. Защото в огромните пространства там отначало е било трудно да се намери кой да дойде да ти пази фермата и кесията, ако не си ги опазиш сам. (И днес там, както знаете, въоръженото нахлуване в чужда собственост може да бъде последвано от съвсем законно застрелване на нахлулия, и от това

няма да има последствия за стопанина).

И все пак, нека помислим. Допускам, че по този случай докторът ще бъде оправдан - никоя власт, дори съдебната, не обича да се изправя срещу масови протести. И се надявам да е така. Допускам също, че ще поискат промяна в закона - може би да станем като в САЩ?) Но с промяната в закона няма да се бърза, или ще има много дискусии. Защото, първо, за да можеш да окажеш въоръжен отпор на грабители и вагабонти, трябва да си въоръжен. А какво значи да си въоръжен - означава всички да могат да се въоръжат. Тоест, всеки, който поиска. Възможността за подобна защита предполага свободно въоръжаване на "добрите". В случая пред закона "добри" би следвало да се окажат всички собственици, тоест всички те биха имали право да защитят себе си, имота и близките си с оръжие. Но, и това е второто - никоя власт не иска въоръжено население. Освен това, на фона на масовите стрелби в САЩ от изтрещели индивиди, такова движение у нас днес изглежда неправдоподобно. Тогава как? Да се въоръжаваме незаконно ли?

Всъщност докторът вероятно ще бъде оправдан, а промяна в закона едва ли ще има. Или ще е незначителна, допускам аз. Въпросът с употребата на насилие и делегирането на такива права на различни органи просто е извънредно сложен. При това както в юридически, така и във философски план. Наскоро прочетох в книгата на журналиста Александър Андреев и социолога Андрей Райчев "Време и всичко" как двамата спорят за границите на личностната активност на младите днес. - Добре, ако някой влезе и вземе да изнасилва сестра ти, няма ли да го цапардосаш, наместо да звъниш на 112? - пита социологът. А журналистът, привърженик на здравата институционалност, му отвръща нещо такова - мен пък (респективно сестра ми) досега в живота ми никой не ме е нападал, затова предпочитам да ме пазят тези органи, на които плащаме от данъците си за това.

Това ми напомни и един отговор на великия Лев Толстой. Както знаем, към края на живота си той активно е проповядвал ненасилие и изобщо - неотвръщане на насилието с насилие. А когато му задали въпроса - добре де, ако, както си ходиш из гората, те нападне тигър, и тогава ли няма да употребиш срещу него насилие, за да се защитиш?

На това старецът отвърнал, след като помислил - хм, че откъде в нашите подмосковни гори ще се вземе тигър...

Този привидно прост и измъкващ се от дилемата отговор

е другият начин да се каже следното:

- Не се подготвяй в главата си за хипотетично насилие срещу тебе и за твое насилие срещу вероятни насилници. Не репетирай как мушкаш крадец, застрелваш тигър или бандит, разбиваш муцуната на вероятен вагабонтин, одраскал колата ти. Когато (и ако) някога ти се случи такава беда, ще му намериш решението. С божията помощ, вероятно би добавил Толстой. Иначе насилието ще се произвежда и възпроизвежда до безкрай.

То се и възпроизвежда, между другото. Както в страни с висока полицейска реактивност, така и в страни с мързеливи и корумпирани органи. Затова целта на това ми писание е: 1-во, с което всички ще се съгласите: пуснете доктора, пазил си е къщата и живота.

И 2-ро, което няма да ви прозвучи така масово: Не се ентусиазирайте за линч, мислейки го за справедливост. Себе си повреждате, а не оправяте нищо.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 SAAB

    46 10 Отговор
    Не се заблуждавайте.....доктора ще бъде осъден с максимална присъда ! Управляващите имат нужда от вас само в качеството на ...емигранти ! Избиратели си имат и целенасочено си ги развъждат ....:)

    Коментиран от #3

  • 2 бактисъл

    38 1 Отговор
    Айде, всичката соросоид на амбразурите! За какъв "линч" ни брътвите, когато става дума за самоотбрана срещу рецидивисти зверове нахлуващи посред нощ в домовете, с права повече от мирните граждани!?!?
  • 3 заблуден

    37 0 Отговор

    До коментар #1 от "SAAB":

    Не трябва да го допускаме с цената дори на гражданско неподчинение и не чак толкова мирни протести. Сега е моментът или ние, или те.
  • 4 Хасан

    6 19 Отговор
    Добра статия..

    Коментиран от #5

  • 5 Иван

    27 0 Отговор

    До коментар #4 от "Хасан":

    Добър опит за манипулация в интерес на антибългарите в България.
  • 6 Хасан

    12 19 Отговор
    Защо така мислиш ???..липсата на справедливост,липсата на сигурност,липсата на безнаказаност доведе до озлобление на хоратата....нормално ли е доктор да си има нерегистрирано оръжие ?не е....нормално ли е доктор да не звъни в полицията и сам да се разправя ?не е.....нормално ли е доктор да се опитва да крие следи ?..не е ...но е нормално като всеки човек ,и доктора да си защити честта и собствеността на семейстаото си...

    Коментиран от #13, #29

  • 7 българинъ

    32 1 Отговор
    Ами то освен линч,друг избор не ни остава,бе Венциславе!Ти какво искаш-да се оставим да ни колят като агнета!?То и под турско робство сме били 500 години,щото сме били овце!Добре,че Русия ни е освободила,иначе нямаше да ни има като народ!Пък и крайно време е да се събудим и да се защитим като народ.А който не е съгласен да живее по нашите закони-в затвора или в Африка!

    Коментиран от #8, #9, #28

  • 8 анджак

    18 3 Отговор

    До коментар #7 от "българинъ":

    Точно това иска да блеем и мучим като немския добитък когато го напъват отзад и му режат главата "бежанците".
  • 9 Хасан

    1 24 Отговор

    До коментар #7 от "българинъ":

    Ей пак успя да го свържеш с робството...комплексиран
  • 10 гнида

    19 0 Отговор
    Много вярно написано ! А господин журналист , помислете на какъв хал е държавата , щом ние трябва да вземем справедливостта в наши ръце ! Ето затова най много ме боли , защото съм бил изряден гражданин години наред и сега трябва да се защитавам от разни такива елементи !
  • 11 петър

    23 2 Отговор
    няма значение как е станало. за добро е. този плъх отдавна е трябвало да умре. е накрая му се случи.
  • 12 гост

    30 2 Отговор
    Не ме интересува какъв е доктора. Но за убийство на циганин трябва да се дава награда и да се стимулират хората да ги трепат.
  • 13 Салам Алеко

    19 0 Отговор

    До коментар #6 от "Хасан":

    Пишеш за доктора 5 пъти нормално лие?
    Нормално ли е плъхът да влиза да го краде въоръжен?
    Нормално ли е индивиди да провокират българщината и плюят Родината ни?
    Норнално ли е продалите вярата си, да бъдат оставяни да живеят тук и да дразнят?
    Нормално ли е сиви помияри, да се правят на сиви вълци?

    Коментиран от #14, #17

  • 14 Хасан

    0 13 Отговор

    До коментар #13 от "Салам Алеко":

    За доктора аз си изразявам своята гражданска позиция...не ме интересува кой е българин ,кой е ром ..а как е правото и човещината....аз никога не обиждам България ,българщина и български ценности...но разбира се като турчин ,като мюсюлманин имам свои ценности

    Коментиран от #15, #21

  • 15 Pompev

    11 0 Отговор

    До коментар #14 от "Хасан":

    Хасане ти от къде си?neredin sin?
  • 16 ХАСАН

    5 17 Отговор
    Абе доктора е убиец,има незаконно оръжие.Ония двамата му помагат,жена му лъжесвидетелства.Спор няма всички са виновни.
  • 17 ХАСАН

    5 16 Отговор

    До коментар #13 от "Салам Алеко":

    Абе доктора е убиец,има незаконно оръжие.Ония двамата му помагат,жена му лъжесвидетелства.Спор няма всички са виновни.

    Коментиран от #19, #22

  • 18 Иванов

    17 0 Отговор
    Гледах мургавия прокурор и чух неговите обвинения. Докторът пък твърди, че това са лъжи. Обаче кучето е закопано другаде. То е в безумието на закона, който защитава престъпника и лишава жертвата от всякакви права за самозащита. Всичко останало са следствия.
  • 19 Pompev

    12 0 Отговор

    До коментар #17 от "ХАСАН":

    Виновен или не,пуснаха го.Най мноо да го глобят за пищова
  • 20 THE GHOST

    4 12 Отговор
    Гледам новините, слушам изказвания....и чета тези коментари относно този случай с доктора и направо се отчайвам от начина на мислене на мнозинството от хора. Всички, включително вие изразявате мнение базирано на АБСОЛЮТНО непотвърдени данни. Как разбрахте, че доктора е нападнат? Как разбрахте, че е влизано в домът му? С какво е нападнат? Защо, след като е ранен, е в ареста, а не в болницата? Защо има боен пистолет, а няма разрешително за него? Защо "доктор" в момента е акцента? Ами ако беше продавач в магазин, по-малко важен ли е? Защо не е подаден сигнал до 112 по време на обира или поне след случилото се, а е подаден едва когато е намерено трупът и то от не знам кой си? Не ме разбирайте погрешно - не защитавам тоя безполезен рецидивист, но никак не одобрявам саморазправата. Не одобрявам и тези демонстрации за оказване на натиск върху правораздавателните органи. Как може някой да се изказва без да знае какво се е случило в действителност? Днес слушах пресконференция на прокурорите. Ами, струва ми се докторчето е в доста кофти ситуация. Много е важно в този случай, ползващ се с висок обществен интерес, съдът да отсъди наистина обективна присъда, воден от закона и доказателствата, събрани и проверени по реда на НПК. В нашата държава се правораздава по закон, а по справедливост - в изключително редки случаи. Съжалявам, че един образован и наистина полезен човек, какъвто може да е един лекар, ще трябва да лежи в затвора заради един нещастник. Но в никакъв с

    Коментиран от #24, #27

  • 21 Салам Алеко

    9 0 Отговор

    До коментар #14 от "Хасан":

    Гузен не гонен бяга! Я прочети коментара ми пак! Да те обвинявам в нещо, въпроси ти задавам!
  • 22 Салама Алеко

    10 0 Отговор

    До коментар #17 от "ХАСАН":

    Хасане, твоята гражданска позиция би защитила, фори и ПКК ако нападне България, или убива Българи!От теб търция би наоравила, силен башибозушки главорез на Балканите, и съм сигурен че ще "прославиш" твоето име и на ердоган! То си личи, омразата лъха от теб покрита с парфюми и "нежни" думи за да не мирише! Както във Френския двор!
  • 23 Иванов

    8 0 Отговор
    Ако четем този идиотски закон, от битата страна на жертвата има два законови варианта- жертвата да легне да мре или да убие нападателя с някакво острие, да се обади на 112 и да ходи да лежи звероида в затвора за минимум 15 години. Има и един незаконен вариант- да нареже напападателя на пържоли и ще не ше да го изконсумира, няма труп, няма и пристъпление. Този вариант е почти невъзможен, защото нападателят НИКОГА НЕ Е САМ. Обикновено ходят по няколко човека, а никой не държи повече от един фризер в дома си... Ето затова народът трябва да има правото да носи огнестрелно оръжие с цел самозащита. За да си дигнат чуковете апашите и кеф им Турция, кеф им Англия, до ходят където искат!
  • 24 ооооооо

    4 2 Отговор

    До коментар #20 от "THE GHOST":

    То и ти си в доста кофти ситуация..
    с това мислене на страхливец, дето мечтае да му се размине посещение в къщи на неканени..
    че ще те видя какво ще правиш тогава...май няма да напишеш такива работи..
    заровил си си ...
  • 25 Косматия

    2 0 Отговор
    Оръжието да се ползва само в периметъра на жилището за самоотбрана и толкоз ..толко ли е трудно
  • 26 Знаещ

    3 2 Отговор
    Хората откачиха от тоя Фейсбук! Побърка ги тоя сайт! Зукърбърг си лапа парата и хич не му пука, а хората вече пренебрегват и разследване и всичко! Седят пред тъпите си телефони и компютри и съдят без да са правили нито разследване нито нищо! За тях разследващите органи не важат! Нито е важно разследване нито нищо - Фейсбукарските съдници са прави и това е!
    Не ми се мисли как човечеството ще се измъкне от тая адска машина и наркотик - Фейсбук
  • 27 Гост

    0 4 Отговор

    До коментар #20 от "THE GHOST":

    Абсолютно си прав. Пред закона, всички трябва да са равни-министри, продавачи, лекари, цигани, нобелови лауреати.
    Пред обществото обаче не са. Какво да кажа,българска справедливост (вече не ми е смешно )-един лекар получава два пъти по ниска заплата от един продавач,но пък може безнаказано да убива.

    Коментиран от #30

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 beast

    1 2 Отговор

    До коментар #6 от "Хасан":

    Съгласен съм с теб , не е нормално това което е направил лекаря можел е да звънне на полицията щом забележи , че нещо не е наред .
  • 30 незнайко

    3 0 Отговор

    До коментар #27 от "Гост":

    А един министър с три пъти по-голяма заплата уби детето си и да сте видели или прочели нещо за това ?

    Или това ,че е министър и затова няма нищо написано ?
    Аз бих си подал оставката , ако съм на негово място !
  • 31 Знаещ

    0 2 Отговор
    Абе вие съвсем откачихте! Значи ако съм в чужд дом собственика има право да ме застреля, да ме заколи и какво ли не вие добре ли сте наистина. Вие всичките дето протестирате не сте добре наистина! Фейсбука ви е е**л майката на психиката! Не знаете ли, че и в момента си има закони и то много хубави, че когато се отбраняваш за живота си - самозащита даже и да не си си в къщи можеш да утрепеш нападателя без после да те накажат! За това си има разследващи органи и всичко останало, които разследват и се вижда какво точно е станало и кой е виновен! Вие всичките изперкахте от тоя фейсбук, честно! Наистина не сте добре да съдите или да оправдавате някой без да сте правили подробно разследване с доказателства, свидетели и всичко останало, а само от две думи казани от някъв си лекар по телевизията решихте че той е невинен! Вие всичките дето протестирате не сте добре наистина! Ами, ако оправдавате убиец? а? Ок онзи е крадец, ама ако лекаря е убиец наистина кво правиме??? Пускате на свобода убиец! Абе вие наистина замисляте ли се какви ги вършите и къде от хола в къщи пред телевизора с телефон с фейсбук в ръка знаете всичко и се мешате в съдебната система без да сте правили разследване и от две казани думи на некакъв си лекар! Вие наистина откачихте вече всичките , честно!!!! Станахте съдници, кой прав кой крив без да знаете нищо!!! Ненормални сте еййй!!! Всичките!!!! Фейсбук ви е**ва майката на психиката!!! Осъзнайте се!

    Коментиран от #33

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Незнаещ

    2 0 Отговор

    До коментар #31 от "Знаещ":

    Човек върви си пий хапчето. Хората протестират защото искат работеща правораздавателна система и полицейска превенция.
    Докато това липсва на всяка саморазправа така ще се реагира.

    Коментиран от #35

  • 34 Знаещ

    0 0 Отговор
    Утре, като ви покани съседа на по чашка или уж да му оправите нещо или каквото и да е и ви заколи и после каже, че сте искали да го ограбите ша ви видя тогава Глупаци къде ша протестирате! В момента си има прекрасни закони - прави се разследване и се вижда кой е виновника и се осъжда! Излезте от фейсбук!!!
  • 35 Знаещ

    0 0 Отговор

    До коментар #33 от "Незнаещ":

    На тебе ша ти требе хапче, даже вече няма и да ти трябва, като те излъжат да отидеш некъде на гости и ти пръснат мозъка и после кажат, че си искал да ги крадеш смешкоооооо! Много сте тъпи всичките дето протестирате! Осъзнайте се и излезте от фейсбук!!!
  • 36 Знаещ

    0 0 Отговор
    Стига пълнихте гушата на Зукърбърг! Той от вашите размирици, скандали, разваляне на приятелства, убийства, самоубийства и кво ли не печели! Вие сте неговите роби и пчелички за парички!