Last news in Fakti

27 Април, 2018 16:00 18 311 21

"Отивам да живея в България": перипетиите на една германка

  • евелин фрьолих-
  • германка-
  • лайпциг
"Отивам да живея в България": перипетиите на една германка - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Евелин Фрьолих от Лайпциг подарява покъщнината си на нуждаещи се. Германската пенсионерка иска да се премести да живее в България." Така започва репортаж на германската обществена телевизия MDR. 7-минутният филм бе излъчен във вторник (24.04.) в най-гледаното време - от 20:15.

Екип на телевизията придружава 63-годишната жена в продължение на няколко седмици. "Вече получавам пенсия и искам да предприема нещо вълнуващо. Затова отивам да живея в друга държава", казва Евелин пред камерата няколко дни преди да замине за България - без да знае какво я очаква там. В Лайпциг не я задържа нищо. Приятелите ѝ се броят на пръсти, а с пенсията си от 935 евро някогашната счетоводителка едва свързва двата края. "Не искам да прекарам остатъка от живота си пред телевизора", казва тя.

Първите ѝ стъпки в България

Няколко дни по-късно Евелин пристига в Слънчев бряг. И е впечатлена. Тя вече е една от стотиците германски пенсионери, които са се преместили да живеят в България.

Това е първото ѝ пътуване до източноевропейската страна. "Морето, слънцето, това е съвсем друго чувство. Всичко, което ми е тежало досега, сякаш вече го няма", разказва жената пред репортерите.

Първоначалната еуфория обаче бързо се изпарява. След броени дни 63-годишната германка установява, че е наела жилище, в което няма парно. Нито климатик. Но пък има мухъл. "Толкова е студено и влажно, че едва се издържа." И още: вярно, че пред жилището се открива гледка към морето, но сградата е заобиколена от строителни площадки. "Ще се опитам да прекратя договора", казва германката с огорчение. Тя е наела жилището по интернет и не го е виждала преди да се нанесе. Площта му е 70 кв.м., мебелирано е и струва 300 евро на месец. Само със 100 евро по-малко, отколкото е плащала в Лайпциг. Цялото ѝ преместване в България е организирано от посредническа фирма, чрез която е сключен и договорът ѝ за наем. А той е за цяла година.

В апартамента до нея живеят двама германци - Клаудия и Кристоф Хаас. Те са от планинския регион Шварцвалд и не крият огорчението си. Попаднали са на същия съмнителен посредник. И в тяхното жилище няма отопление. Но има мухъл. "Той (посредникът - бел.ред) е знаел много добре в какво ни вълича. А сега се прави на невинен и твърди, че искал само да ни помогне." Клаудия и Кристоф са тежко болни. Тя има рак, а той страда от чревно заболяване. "Искахме да наемем жилище в Слънчев бряг, защото въпросният посредник твърдеше, че тук има германски лекари", обяснява Клаудия.

Именно германските лекари са били причината, поради която Евелин от Лайпциг е избрала точно това място. Жената обаче не е била информирана, че лекарите са тук само през летния сезон. А и не само те. В Слънчев бряг само през лятото всичко върви на пълни обороти. Има поне супермаркет, който работи и през останалите сезони. Западните продукти струват толкова, колкото и в Германия, но на щанда с готова храна има и доста изгодни ястия. Тук Евелин може да си купи обяд за по-малко от 1 евро. "Вече три пъти съм си купувала пилешки бутчета. Едно бутче струва 1,40 лева. Това е съвсем приемливо", казва жената. Гарнитурата от ориз със зеленчуци струва около 50 стотинки. За бутилка минерална вода обаче Евелин плаща повече, отколкото в Германия.

"Не бива да сравняваме България с Германия"

Екипът на MDR придружава германската пенсионерка и до съседния Бургас. Там тя отива на гости на свой стар познат - германец, който живее в България от една година. Името му е Петер Комник. Той познава страната още от 1980-те години. Навремето е работил за туристическо бюро в Източна Германия. Неговото жилище е малко, но спретнато. 30 кв.м. с гледка към морето, прокрадваща се между покривите на съседните сгради. В Германия Петер щеше да е социално слаб. В България обаче пенсията от 700 евро му е напълно достатъчна. "Наемът ми през лятото, заедно с разходите за ток, вода, такса за телефон и за телевизия, е около 220 евро. А през зимата плащам 250 евро, заедно с отоплението", казва германецът. За всичко останало му остават 450 евро на месец. Сума, с която е свикнал да живее. Свикнал е и с особеностите на България. "Не бива да сравняваме България с Германия. Например здравеопазването. Да, болничните стаи тук не изглеждат като в Германия. Но когато се разболея, най-важното е да оздравея. А не дали стаята, в която съм бил, е била хубава", казва Петер.

В края на репортажа журналистите от MDR посочват, че средната заплата в България възлиза на 320 евро. Затова и наемите в страната често са доста изгодни за германците, както става ясно от витрината с реклами на една агенция за недвижими имоти. Германската пенсионерка е удивена от офертите. "250 евро за жилище в Бургас с площ от 90 кв.м. С кухня, мебели и всичко необходимо. Дали да не го взема?", чуди се жената пред камерата. Въпреки първоначалните трудности тя е твърдо решена да остане в България.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Киро

    46 21 Отговор
    Уважавам възрастните, но съм се убедил, че с времето хората полудяват.Кой нормален човек ще иска да живее в България, при това състояние на държавата.Хората искат да живеят в Германия защото всичко там е противоположното на България, а тя иска да ме маха от там.В България ще живее може би по-добре защото нейната пенсия няма да е по-малка от 1000 Евро, което за България са много пари, а тя е сама.
  • 2 гост

    52 1 Отговор
    Сега може да разберат как живеят българите на тези мизерни заплати, а немските пенсионери взимат двойно повече пенсия и пет пъти повече спрямо български пенсионер. Като се научат какво да гледат ще си намерят хубави квартири с изглед и на добри цени, а с 400-500 евро месечно за храна и забавления ще си живуркат спрямо нищетата на нашите баби, дядовци и родители.
  • 3 юрист

    50 9 Отговор
    Точно преди 1 година прогнозирах, че до 1,5 години в България трайно ще започват да се заселват точно германски пенсионери и то от коренното им германско население, а след тях в България ще дойдат и младите етнически германци. От статията се вижда, че поне 50% от прогнозите ми вече се сбъдват. Естествено, че на германката ще й хареса Бургас и Слънчев бряг, да не говорим, че само като се огледа, и ще види, че 50% от хората по улиците са блондини от местното европейско население, а не забулени с бурки мюсюлманки, лица с ислямистки бради, ошмакосани пакита и мароканци! Освен това- по нашите улици не се забелязват масови компании в наркотично опиянение,чиито членове се търкалят по улиците- като в лондон през уикенда. Тези неща наистина се оценяват от масовия европеец от коренните европейски населения в държавите- членки на ЕС. Не само цените мотивират германската пенсионерка да остане в България. За това е добре мястото на руснаците, които масово продават имотите си, първоначално да се заеме от германските пенсионери от германския етнос, а след това- и от по-млади етнически германци- напр. на средна възраст...

    Коментиран от #8, #21

  • 4 гост

    28 30 Отговор
    Ще поживее една година в мизерията и циганията Бълхария, ще видят за какво става въпрос , и ще си се приберат.

    Коментиран от #5

  • 5 юрист

    45 10 Отговор

    До коментар #4 от "гост":

    Няма да се приберат, защото всички етнически германки на възраст над 86 години, с които лично съм разговаряла преди години, НЕ ХАРЕСВАТ това, в което се превърна германия- в държавата на мигрантите извън ес! На много злобари и българомразители им се ще германците да се разочароват от България, но реалността е съвсем друга!
  • 6 321

    47 0 Отговор
    Сбърканото в цялата история е отиването в клоаката - Слънчев бряг. Кой нормален човек ще отиде там, още повече за да живее???
    Като е имала познат в Бургас да го е питала него, а не някакви брокери, които и казали, че има немски лекари в курорта - смях.
    С 950 навсякъде в България, освен в София и няколко големи града ще си живее райски, а до морето ще ходи всяка седмица на почивка за по една седмица, както и до най-близкия курорт с минерална вода. В по-малките населени места малък апартамент е 100-150 лева. Ако е близо до по-голям областен град има и прилични лечебни заведения.
    А за всички влюбени в "чужбина", дано обърнете внимание, че с 1000 евро в Лайпциг - който не е от скъпите за живеене градове едва се свързват двата края. А и с 2000 няма да живеете много по-добре.
  • 7 Ввв

    16 28 Отговор
    Приказки от 1001 нощ,баламите да вярват,видиш ли в БГ е рай,смях на макс

    Коментиран от #9

  • 8 Alarak(the truth)

    12 19 Отговор

    До коментар #3 от "юрист":

    Всеки трети друса в България, с в моя град всеки втори, твойта работа е малко присмял се хърбел на щърбел...

    Коментиран от #10

  • 9 ха ха

    20 2 Отговор

    До коментар #7 от "Ввв":

    Е да не би с 900 евро на месец да живееш райски в Германия?
  • 10 Наско

    11 3 Отговор

    До коментар #8 от "Alarak(the truth)":

    Ти в кой град си да не би при бай Ставри строг,но справедлив?
  • 11 JPower

    15 0 Отговор
    Германия се ислямизира...

    Коментиран от #12

  • 12 България

    11 1 Отговор

    До коментар #11 от "JPower":

    пък се циганизира,а българите ще изчезнем.
  • 13 Крадец

    6 8 Отговор
    Ами да!Те щото нашите пенсионери са малко,да дойдат още!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Настояще

    16 1 Отговор
    Стига сте се оплаквали.Ще ви дам изказване на руснак и дано успеете да"намерите" разликите със западната култура. Та:"Не е силен този,който може да си позволи много,силен е този,който от много може да се откаже."Успех на меркантилите!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 777

    15 6 Отговор
    Caмо не ми става ясно защо е сложена снимка на Сероводородното гьолище? Там ходят само алкохолиците и отрепките на Западна Европа, а българите отдавна сме се насочили към Гърция. Откакто преди 2 години започнахме да ходим на почивка в Гърция, харчим два пъти повече пари, но ги харчим с кеф! Защото не ги даваме на българските селинджъри, а ги даваме за нормална почивка и нормални условия! Смърт за българското Гьолище!

    Коментиран от #18

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Шаран БГ

    3 0 Отговор
    Както и да я смятаме , нейната пенсия е над 1800 лева месечно ,българска пара! Колко човека у нас получават такава пенсия ? И ако и е трудно в курортна зона, какво и пречи да отиде да живее в селище отдалечено на 20-30 км от морето ???
    Колко пенсионерки в РБ, със стаж около 40 години като счетоводителки, получават месечна пенсия половината от тази сума ?
    Едва ли има такава щастливка!?!?
    Голяма част от "строителите на социализма" са оставени на доизживяване с по 250-350 лева месечно. И това на политиците ни им се вижда много!? Но никой от тях не смее и да опита да живее с такава сума месечно!
    Сега са пощурели да преминават на "евро"- валута. Много хубаво го иска и г-н Станишев със месечната си плата от 20 000 - 30 000 евра.А какво ще прави българския пенсионер ? Ще отиде да живее в Лайпциг, или в Дюселдорф , с пенсия от 150-200 евро ?!?
  • 20 Кака Гинка

    0 0 Отговор
    По-добре да плачем за нашите пенсионери - германските могат да се оправят,няма какво да ги мислим...
  • 21 Thrill

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "юрист":

    Тук ми харесваш. Не тролиш и си spot-on. Близо 20 години съм навънка и виждам колко скъпо им идва живота на пенсионерите тук. Особено ако не са си купили собствено жилище когато бяха евтини.
    В грешка си обаче да мислиш, че прашните, занемарени български градове ще привличат много пенсионери, да не говорим за млади хора. Има я и езиковата бариера, и културния шок, все неща които за руския експат не са проблем.
    Мислил съм си за закупуване на някое чисто от малцинства планинско селце с цялото землище и запазена инфраструктура. С разумно инвестирани пари това е по-скоро решението. Те ще си бъдат между свои, ще живеят във възстановените къщи на нашите дядовци и ще имат ефективна охрана. Такива затворени селища се изграждат в момента във Флорида например с усвояването на блатата Everglades в района на Оrlando - Kissimmee. Едно потенциално решение за нов живот на някои от нашите обезлюдени села. Стествено токсичната смес от ендемична корупция, българско безхаберие и циганска демография умъртвяват всичко хубаво в зародиш. Затова и не може, не става, не се получава. Гърция предлага повече и хората отиват там