Last news in Fakti

8 Май, 2018 06:30 2 510 7

Борбата с робството и сътворението на света

  • робство-
  • история-
  • свят
Борбата с робството и сътворението на света - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Историята на света може да се разкаже като история на борбата с робството.

Историята на евреите започва с робството им в Египет, откъдето ги извежда Мойсей. Когато стигат Обетованата земя, те унищожават много от обитателите й, но не ги заробват; така че робството там остава неизвестно до римско време.

Херодот смята, че враждата между Азия и Европа започва с отвличания на хора, значи със заробване, дори то понякога да е изглеждало доброволно (Ио, Европа, Медея, Елена). Оттогава започва историята на домашното робство, което е крайбрежно и по-точно егейско явление. Тъй като градовете в архипелага често са били на крайбрежието, и е било лесно някой да ги нападне, да отвлече хора и да замине безнаказано; и да ги продаде на съседния остров. Така че античното робство е преди всичко гръцко и е следствие от морското разбойничество и липсата на хегемон в морето, който да го премахне.

Но по суша придвижването е по-трудно и градовете са по-добре защитени от нашественици; а и няма пазар, където откраднатото да се продаде бързо и продавачът да изчезне безследно. Затова и във вътрешността на континента робството е непознато – в Епир, Македония, Тракия и Скития всички са били свободни, както и във вътрешността на Азия. Сблъсквайки се с този загадъчен факт (под влияние на Омир гърците мислят, че робството е нещо естествено), някои гръцки мислители заявяват, че във варварските страни „всички са роби“.

Макар и не много далеч от морето, Рим е по-скоро град от вътрешността; затова в старата история на Рим не се съобщава за робство, а само за напрежение между различните прослойки на свободното гражданство. То се появява много по-късно, когато Рим е имперски град и под влияние на елинския обичай.

Тъй като християнството идва от страна без робство, християните са отрицателно настроени към него; така че с края езическата античност идва и краят на робството в средиземноморска Европа.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Факт

    23 1 Отговор
    Интересно инфо...но недоразвито. За робството може много да се говори. Чрез робството са станали велики импрерии и държави като Великобритания,Холандия,Франция и дори САЩ..Благосъстоянието и напредъкът им се дължи именно на робството и масовото източване на ресурси от поробените народи.
  • 2 некойси

    11 1 Отговор
    Защо не споменете за робството на чернокожите в Щатите и тяхната продажба организирана от самите Евреи?
  • 3 един

    0 9 Отговор
    Я, това пък какво е? Авторът май е решил да спечели някой хонорарец. Кратко, тъпо и повърхностно! Особено заключителния абзац. На "некойси" пък само му се привиждат евреи и те са му виновни за всичко. От къде на къде евреите са организирали робството в САЩ? Характерното за този етнос е, че са сплотени и тактични, не пречат на никого, дават съвети и организират само когато им поискат това, и то по собствена преценка. За сведение в Египет се размножавали страшно много гризачи, които унищожавали зърнените реколти. От тогава котката е най-свещеното животно в Египет. Само евреите се справяли с гризачите, като периодично изнасяли зърното извън складовете на слънце и така унищожавали гризачите. И вместо да научат нещо, египтяните ги обвинявали в магьосничество и ги тормозели. Та такива неща за робството и как е довело до просперитет.
  • 4 ВИНИ ДЖОУНС

    7 0 Отговор
    ФУТБОЛА ОСТАНА ЕДИНСТВЕНИЯ ЛЕГАЛЕН НАЧИН ДА СИ КУПИШ....🤣😂
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Х.й Пий Чай от Китай

    7 0 Отговор
    Ами цигани роби дали е имало предвид колко са работни?!
  • 7 Истина

    1 0 Отговор
    Заробването е твърде ретро работа на нечии владетели !