Last news in Fakti

17 Май, 2018 13:00 19 053 23

Една грозна истина за България

  • наркотици-
  • дрога-
  • българия

Наркозависимите обаче стават и жертви. Миналата есен в Пловдив баща застреля хладнокръвно сина си, който е бил наркоман

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

България се провали: и до ден днешен държавата не предлага адекватна политика за лечение и превенция на наркозависимостта. Вместо това наркоманите се превръщат в престъпници. Хронология на една загубена битка.

В България войната с наркотиците през последните години се възприема буквално: наркомани извършват убийства или пък стават жертва на убийства.

Само в Русе тази година има вече четири случая, в които наркозависими убиха свои близки. Последната жертва е 81-годишен дядо, намушкан 20 пъти от внука си. Подобни случаи има и във Варна, в София, в Пловдив. Те гръмват като страховити заглавия в медиите и после отшумяват.

Наркозависимите обаче стават и жертви. Миналата есен в Пловдив баща застреля хладнокръвно сина си, който е бил наркоман. Съдът не постанови дори арест, понеже прие начина на живот, на който бащата е бил подложен, за облекчаващо вината обстоятелство. Обществото одобри. То одобри и убийството на наркоман, тръгнал да обира мазета, извършено преди няколко години от иконописец. Хората се вдигнаха в защита на убиеца и морално го оправдаха, макар че той все пак лежа в затвора. Медиите не обърнаха внимание на факта, че след убийството на момчето неговата приятелка се самоуби от мъка. И тя дълго време е взимала наркотици, но в онзи момент вече е била чиста - след мъчително лечение.

Това е оголеното грозно лице на проблема, който в началото на 90-те години на миналия ХХ в. заля България като цунами. Още тогава специалисти от Скотланд ярд предупредиха властите в България за опасността от наркотиците, но думите им сякаш останаха нечути. Хероинът, който открай време преминаваше от Турция към Западна Европа през българската граница, в онези години започна да се разпространява и в страната. Никой не беше подготвен за това. Тази първа вълна отнесе много млади животи, чийто брой и до днес остава неясен. Жертвите влизаха в статистиката само ако биваха открити на улицата.

Какво направи държавата?

Дълго време и престъпленията, свързани с употребата на наркотични вещества, отсъстваха от статистиките. А когато влязоха в тях, се видя, че в началото ставаше дума най-вече за кражби, обиране на чужди мазета, в най-тежкия случай - късане на златни верижки от вратовете на жени по улиците. Криминалната хроника постепенно набъбна. Но държавата изглеждаше изненадана. И безпомощна.

Създадоха се първите кабинети за консултации, но те се брояха на пръсти. Обичайното лечение беше домашен детокс и субституираща терапия. Обществото в лицето на пострадалите семейства започна да се буди, създадоха се няколко родителски сдружения. Но все още никой не знаеше какво точно и как да се прави. Единствено болницата в Суходол приемаше пациенти за лечение, но капацитетът ѝ не бе голям. Някои лекари започнаха да изпращат наркозависими за лечение в представителства на испанската асоциация РЕТО. Първо в Италия, после в Испания. По тази линия в тези страни замина цяло едно поколение. Някои се оправиха, други не.

През годините България създаде все пак няколко институции като Националния център за наркомании и Националния съвет за наркотични вещества. Финансирането им обаче беше символично. Беше създадена и Национална стратегия за борба с наркотиците, която бе пълна с добри пожелания, но после бързо потъна в папките.

Само в Пловдив наркотиците отнемат живота на поне десет души годишно

Метадонът - единственото решение?

След 2000-та година в докладите се отбелязваха по около десет смъртни случая годишно в цялата страна. Реалността обаче беше друга. Само в Пловдив поне десет души умираха годишно вследствие на свръхдози. През 2006 след кратка популистка кампания депутатите инкриминираха еднократната доза - въпреки че родителските сдружения и специалистите бяха против. От онзи момент нататък всеки наркозависим, заловен с марихуана или една доза хероин, не само рискуваше свободата си, но не смееше и да се подложи на лечение. Защото само това вече беше достатъчно, за да мине за криминално проявен.

Постепенно голяма част от създадените с много усилия отделения за детокс бяха закрити. Те бяха първата стъпка към едно по-сериозно лечение. Държавата реши да заложи на метадоновите програми. Така метадонът се превърна в единственото решение, а това не се е променило и до днес. По този начин вече официално бе отворена и вратата към големите пари - освен малкото държавни програми, бяха създадени и много частни. На теория те трябваше да поддържат наркозависимия с намаляващи във времето дози до пълното спиране на наркотика, както и да го подкрепят с психологическа помощ. На практика обаче повечето се превърнаха в центрове за продажба на метадон, който отиваше и продължава да отива директно на черния пазар. Метадоновите наркомани започнаха да умират вече не от свръхдоза, а от миокардит и сепсис. Повечето се влачат с години в подобни програми. Но по този въпрос се мълчи. Друг тип достъпно лечение така и не беше предложено. В няколкото държавни психиатрии, където се лекуват наркозависими, условията са зловещи.

Наркокартата на България

През годините в наркокартата на България се открояваха различни интересни подробности. Хероинът заливаше почти всички големи градове, освен Сливен - защото там се произвеждаха и употребяваха метамфетамини. Постепенно те се промъкнаха и към Асеновград, а в последните години завзеха и Плевен, Ловеч, Габрово, Русе.

Днес модата на хероина е отминала. Най-употребяваните вещества от няколко години са амфетамините. Тенденция, която важи за цяла Източна Европа, според Европейския доклад на центъра за мониторинг на наркотиците и наркозависимостите в Лисабон. Доста популярни са и дизайнерските дроги, които биват рекламирани и по интернет.

А какво прави държавата? Тя все така продължава да се изненадва, че е застигната от това зло. На практика държавна политика в тази сфера няма. Развлекателният бизнес обаче реагира - почти няма ново заведение без стъклена полица в тоалетните.

Новата мода: дизайнерски дроги и амфетамини

"С амфетамините ще дойде и вълна от тежки престъпления", предупредиха експерти още преди години. И не сгрешиха. Амфетамини, метамфетамини, дизайнерски дроги носят като последица тежки психотични епизоди, в които наркозависимите са буквално невменяеми, чуват гласове, имат халюцинации, агресивни са и нападат. Нападат най-близките си, защото те са около тях. Ако имат шанса да възстановят психиката си, съжаляват. Много съжаляват. Наистина. Ако попаднат в редова психиатрия, задължително им слагат доживотната диагноза параноидна шизофрения. Изход няма. Семействата са оставени без грам подкрепа и се мъчат да оцелеят. Ако все пак получат помощ, близкият им бива настанен на принудително лечение. В много случаи обаче наркозависимите са още деца. А места за лечение на деца, пострадали от наркотици, няма. В единственото стационарно детско психиатрично отделение в Александровска болница в София не приемат такива случаи. И тогава?

През 2016 година ООН обяви в рамките на Междунардна конференция по темата, че войната с наркотиците, водена под формата "преследване на дилъри и наказание за наркоманите" се е провалила. Затова от организацията издигнаха като нов приоритет лечението на зависимите и превенцията. Но в България сякаш никой не е чувал за това.

Всеки да се спасява сам

Днес в България все още се налагат наказания вместо лечение. Един наркоман, хванат два пъти с по една доза, рискува затвор. Затворите са пълни с наркозависими, но търговията с наркотици процъфтява и зад решетките. А спасение? Всеки го търси сам.

Крехката система на държавната помощ, създадена в началото на 1990-те, се разпада. Последната новина от тази сфера е неясното бъдеще на Националния център по наркомании, който остава без сграда заради изтекъл договор. Никъде не го искат. Но него и без това се канеха да го закриват, така че едва ли някой ще забележи.

Нарковойната в България продължава. В най-драстичния си вид. Наркомани убиват близките си, родители убиват наркозависимите си деца. Дори малкото средства, замислени за превенция и лечение, идващи като процент от акцизите за алкохол и хазарт, потъват в неясни инициативи на едни и същи избрани лица или пък изобщо не се отпускат. Последният министър на здравеопазването дори не се беше сетил да поиска средствата от акциза на алкохол и цигари.

Отказът от държавна политика в тази сфера продължава.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 надзирател

    74 15 Отговор
    Веднага да се възтанови и отремонтира лагера в Белене и цялата наркоманска соросоидна ис мет и дилърите им там без право на помилване.

    Коментиран от #15

  • 2 Гошо

    96 3 Отговор
    Смъртно наказание за дилърите и техните пазачи ченгетата
  • 3 патриотъ

    76 1 Отговор
    Затова пък Митьо очите забогатява!Винаги се търси причината за това положение,а не следствието!А вие пишете тука жални-милни статии!
  • 4 Ментор

    52 3 Отговор
    Браво на Дойче Веле за тази статия!!!Решението но ПРОБЛЕМА е само ЕДНО...РАДИКАЛНО!!! :
    - Като се изтрепат ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ, НАРКО-БОСОВЕТЕ, ТРАНСПОРТЬОРИТЕ, ДИЛЪРИТЕ и като се изпепелят ЦИГАНСКИТЕ МАХАЛИ в които се доставя и разпространява ДРОГАТА в цяла България на Бългаските деца с една единствена ЦЕЛ-ГЕНОЦИД ..тогава всичко ще се оправи...от само себе си!!!
    Само тогава РОДИТЕЛИТЕ и ДЕЦАТА няма да са ЖЕРТВИ и ПОТЕНЦИАЛНИ ЖЕРТВИ на ЗЛОТО, което в момента дебне от всякъде!!!

    Коментиран от #6

  • 5 Bahti

    10 13 Отговор
    Назначете синчето на симеонов, то си знае какво ви е! Xaxxazxa
  • 6 МАК

    14 0 Отговор

    До коментар #4 от "Ментор":

    Съгласен!!!!
  • 7 За съжаление...

    44 3 Отговор
    Какво да прави държавата-и за дрогажите ли да харчи парите ни...не ни стигат ръждивите братчеди че ги издържаме...Решението е едно-като в Китай-на производителя,на трафиканта,на дилъра и на самият наркоман-куршум в тила...А роднините му плащат всички разходи по процедурата-дори и стойността на куршума.Точка.Тогава ще ги видим разни Очи и Крави какви медузи ще са.Без радикални мерки нищо няма да стане.
  • 8 Расулюлах

    24 1 Отговор
    Защо да се лекува като дрогите вършат перфектна задача...да избиват старците и така да намаляват разходите на управленската шаика за пенсии на старците и дрогите консумират дрога а таз дрога носи огромни приходи на всички по веригата от политици милиционери мутри и така насетне
  • 9 за пореден път

    32 1 Отговор
    За това, както и за много други неща може да се говори безкрайно. Преди години се появи човек, който се казваше Качаклиев. Той направи комуна за наркозависими младежи, защото според него това било най-добрият начин за лечение на зависимостта. Не метадонови програми и разни заместители, защото всъщност метадонът е наркотик, нищо друго. Тогава още бяхме в еуфория и вярвахме, че нещо у нас може наистина да се промени за добро. Качаклиев беше доста смел, каза, че каналът за търговия с наркотици се ръководел от представители на БСП. Това му струваше големия провал, унищожиха комуната, много млади хора заминаха за чужбина да се лекуват пак в комуни и наложиха метадоновата програма, защото това им носеше печалба. По времето на царя, опитаха да забранят еднократната доза. Известни наши наркомани яко се опънаха, да не споменавам имена, от сутрин до вечер ревяха за еднократната доза. Така че няма как да стане, когато борбата с наркотиците не е истинска, когато трафиканти обикалят особено училища и зарибяват деца, когато за пореден път контролът е фиктивен. И ревем че намаляваме, обвиняваме кого ли не за собственото си нехайство и защита на лични материални интереси. Непростими грехове! Нещастна тъпа държава!
  • 10 тошо

    12 9 Отговор
    Всеки да се спасява сам или терминал 2
  • 11 ужас

    23 1 Отговор
    Използването на наркотици е личен избор. Защо държавата трябва да върши това, от което явно родителите и близките абдикират? Друг е въпроса, че търговията с наркотици се покровителства на най-високо ниво - ето с това не съм съгласен.
  • 12 qqqqqq

    27 0 Отговор
    Всички знаят кой разпостранява наркотици, но никой нищо не прави, защото наркобосовете са във власта. Общественна тайна е че някои съдий, прокорори, общественни личности и т.н. "БГ-елит" смъркат кокаин. Е няма как да унищожиш производството на алкохол с алкохолици. А дане говорим за корупцията с нарко пари.
  • 13 aphex

    5 10 Отговор
    Надзирател и всичките гласували с + за мизерията ти -Много сте елементарни. Даже прости не сте-е-л-е-м-е-н-т-а-р-н-и! Много по-достойни от вас българи бяха убити в Белене , Ножарево , Слънчев бряг и тн.
  • 14 прави са за

    15 0 Отговор
    за метадона!С тези пари щяха да оборудват всички улички покрай у-лищата с камери.Не,че полицията не знае кой търгува,но няма да има оправдание за не арестуването му!
  • 15 тошо

    5 6 Отговор

    До коментар #1 от "надзирател":

    Само дето каналите се държат от червената измет...от време когат си бил влажен поглед.Бащата на малкия Фатик Шабан беше първа друшка на червената върхушка.

    Коментиран от #16

  • 16 ААА

    12 0 Отговор

    До коментар #15 от "тошо":

    Каналите са винаги международни. Организират се от службите на големите и силни държави, към службите на по малките държави. Всички са в играта. Чрез тях се създава икономика на определени хора , влизат косвено пари в бюджета , хранят се политически партии, и всички навързани по веригата. Средство са за редуциране и деградиране и държане в подчинение. Прекалено голяма хапка са за да бъдат игнорирани , ликвидирани , или да се води истински ефективна борба с тях, нещо като оръжейният, лекарствата , ГМО-то ,търговията с плът , идр. -Неморално е но носи пари , и борбата с него е привидна и проформа, иначе ще падат правителства , и ще бъдат заменяни с колониални такива. Някога по социалистическо време също сме били в играта , но само като транзитна страна . Наркотиците са минавали през България , но не са оставали на територията, и държавата тогава е имала достатъчно инструменти да накара всеки помислил се за трафикант горчиво да съжалява. Пазете сами своите деца , обяснявайте , говорете им , от малки - превенция и късмет , щото го виждам дилъра продава повече от 20 години, от време на време му правят акции ,хващат го , пускат го - в една джунгла всички трябва да ядът , а "Митьо" -свидетел по дело.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Радев

    1 0 Отговор
    На държавата така и изнася?
  • 19 Ало ,ало

    3 0 Отговор
    Това е част от западния начин на живот , който именно DW , няколко десетилетия рекламираше денонощно по радиото на български език .
  • 20 Един ....

    3 1 Отговор
    "Грозната истина " е навсякъде , където е "победила" либералната демокрация . DW за пореден път доказа ,че е антибългарска агенция ! Може би защото отхвърлихме джендарската конвенция !
  • 21 ГОСТ

    3 2 Отговор
    Докато властите в България не обявят официално наркоманите за престъпници и не ги вкарат в затворите, това означава че те имат финансови облаги от тях и зарибяват нови хора. След като хората нямат доверие в държавата, бащата убива синът си наркоман. Ако властите смятат че наркоманите са нормални хора, то нека политиците да осиновят всички наркомани и да се грижат за тях. Освен това да завещаят цялото си имущество на тяхно име.
  • 22 Plovdiv

    1 0 Отговор
    B Cингапур, Индонезия, Малайзия са намерили начин да се справят.
  • 23 The TRAPPER

    2 0 Отговор
    Начини има, - желание няма.