Last news in Fakti

4 Юли, 2018 19:00 3 136 11

Проф. Димитър Иванов: Божи-дар

  • димитър иванов-
  • ватиканска библиотека-
  • божидар димитров

Докер и моряк, гмуркач за амфори, словоохотливец с развита фантазия, той е ученик на Александър Фол и последовател на Кольо Генчев Божидар е и ярък публицист, за когото националната идея и любовта към Отечеството са пътеводната звезда

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Проф. Димитър Иванов:

Дали е дар от Бога, както ни внушава името му, или е каприз на Дявола, е трудно да се каже. Едно обаче е ясно - че такъв като него трудно се ражда, а когато се роди, още по-трудно се отглежда. Ярък като поведение и с неповторим изказ, той е един от чешитите на днешния ден. Всеки, който го срещне случайно, а това би могло да се случи на различни места почти едновременно - толкова е динамичен и неудържим - не може да не забележи несъответствието между физическия му образ и представата за него, която градят текстовете му в печата. Но това ще е само защото срещналият го случайно не познава в подробности неговото житие.

Започнал като докер и моряк в родния Созопол, малко късничко завършил Софийския университет, няколко години след това се движи из Ватиканската библиотека с лекотата на спасител на плажа. Гмуркач за амфори, словоохотливец с развита фантазия, той е ученик на Александър Фол и последовател на Кольо Генчев. Макар и да не мери ръст с техния смразяващ интелект на университетски професори, името му е по- популярно сред израслите в новия век.

Божидар е и ярък публицист, за когото националната идея и любовта към Отечеството са пътеводната звезда, пазена ревниво от всяко случайно петънце на времето. Като много други от своето поколение, принудено, след като е съзряло в една система, да преаранжира ценностите си под напора на други обществени условия, той допуска отклонения, а понякога и откровени грешки, но виталността му е толкова мощна, че винаги успява отново да поеме във вярната посока.

Освен че е подвижна историческа енциклопедия, Божидар се пробва в администрацията и в политиката. От директорския пост на Националния исторически музей го отстрани СДС, до депутатското кресло не го допусна БСП, въпреки че той раздаде себе си, за да й помогне да се изправи на крака. Бойко го направи министър, но го освободи след две години заради минала принадлежност към държавна сигурност.

Голям грях?!

Не се разсърди нито на едните, нито на другите, нито на третия, а се върна в любимия си директорски кабинет в музея. Луд умора няма, казва мъдрословецът българин. Името и снимката му продължиха да се появяват редовно в почти всички всекидневници, студиата на няколко телевизии и радиа отесняха от едрата му фигура, издателствата заспориха кой да издава книгите му. Писани с невероятна лекота, те прескачат една през друга историческите епохи - от зората на българската държава, която невъзмутимо премести с един век по-рано, до лъжите на македонистите в края на XX век и от тракийските царе преди новата ера до предателската роля на царя Кобург през 1913-1918 г. Без да броим твърдението му, че ако не сме били ние, българите, всите руси и славяни и до ден днешен да не знаеха да четат. Дори и много от откритията му да са спорни, като тези за мощите на св. Йоан или за вампирските скелети, намерени край родния му Созопол, той ни помогна отново да залюбим своята история.

В кръговрата на обществото, както и в природата, след залез идва утро. Като на шега, той всекидневно с гръм и трясък влиза в държавната хроника. Въпреки че не му даваха шанс и всячески се опитваха да го обезкуражат, във време, когато бие дванайсетият час за музейната

реформа, когато колегията на историците има нужда от разумен консенсус, за да оцелее в пазарните условия, а не от партизански дрязги и низки страсти, които я омаломощават, на върха на музейната пирамида в България стоеше един признат учен, опитен администратор и добър човек - д-р Божидар Димитров, почетен професор на водещ университет. Стоеше до деня на нелепото си уволнение, което ускори края му. Дали това беше Божа работа или зла шега на Дявола, ще каже само времето!

Сбогом приятелю!

„Земя”


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 боре либерало

    39 5 Отговор
    ВЕЛИК БЪЛГАРИН
  • 2 кольо

    38 5 Отговор
    Много уважавах този Човек. Нямам думи, мъка ми е. Почивай в мир Богидаре.
  • 3 Да уж

    38 3 Отговор
    Забележителен човек беше!
    Може да се съгласяваш с него или не, но не можеш да пренебрегнем това, което казваше.
    Беше един от малкото останали ХОРА.
  • 4 нервен

    38 4 Отговор
    дупката която оставя след себе си не виждам как ще бъде запълнена ... най-ревностния защитник на българщината .... поклон пред паметта на този велик човек , БЪЛГАРИН
  • 5 кучето шаро

    4 18 Отговор
    Дар е за търговското дружество „Акшаена -2007“ ООД, в което собственици са дъщерята на Димитров Мария и племенниците му.
  • 6 За мъртвия

    16 3 Отговор
    Или хубаво или нищо.
  • 7 Аве Адолф

    23 3 Отговор
    ГОЛЯМ И ВЕЛИК БЪЛГАРИН , РОДОЛЮБЕЦ И ПАТРИОТ. ПОКЛОН , ПОКЛОН ,ПОКЛОН.
  • 8 ЗЕВС

    18 5 Отговор
    Жалко е, че не можа да сбъдне мечтата си за промяна на държавното устройство на България.
    Божидар Димитров основа свое движение "Кан Кубрат". Целта на движението беше, да смени формата на управление от парламентарна в президентска република. Дано в България се намери човек който да продължи неговото дело. Почивай в мир.
  • 9 Кумчо Вълчо

    4 6 Отговор
    И двамата професори от библиотекарския.
  • 10 Вили

    5 11 Отговор
    След като беше уволнен при правителството на СДС, започна да се слага на следващите правителства. Предложи сватбената рокля на Калина да бъде изложена в музея. След това стана приятел на Борисов. Върху главата му изля вода от стар кладенец.Беше разказвач на митове и легенди.
  • 11 албен царев гьовренеца

    8 1 Отговор
    Бай Димитре ! Щом пишеш Дявол с главна буква си ми ясен. Божидар Димитров пожела да бъде кремиран и прахът му да се разпръсне над Созополския залив!!!???? Хм ! Това изобщо не е в християнската традиция. Кремацията е гавра и подигравка с битноста на православен християнин.Може би "професора" и не е бил такъв . Както и да е ! Само Господ-Бог има право да го съди,а ние,не по-малко грешните да кажем само едно "Бог да го прости".