Last news in Fakti

23 Февруари, 2012 14:07 1 521 4

Икономиите на мизерията и икономиката на мизерията /Две критични становища/

  • кръстьо петков-
  • кольо парамов-
  • проф. пол кругман-
  • икономите на мизерията-
  • икономиката на мизерията
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

 Проф. Пол Кругман в статия, публикувана в "Ню Йорк Таймс" /преразказана в "Инвестор.Бг/ прави равносметка на упорито налаганата Dusterity политика в еврозоната; Кольо Парамов в интервю, публикувано във Факти.Бг няколко дни преди статията на Кругман, коментира "функционално проваления преход" и поредната финансово-парична криза в България.
Както в повечето случаи, нобеловият лауерат Кругман е прав, коментира на блога си проф. Кръстьо Петков. За опасността от нов верижен спад в икономиката на страните от еврозоната, този път вследствие на отлагането на мерките за нейното стимулиране и фокусирането единствено върху самоцелни финансово-бюджетни икономии, той предупреждаваше още в началото на неолибералния завой, предприет по инициатива на тандема "Меркози".
Въпреки че българският случай за поръчковите анализатори и официалната пропаганда е изведен "извън скоби" /поради "отличните" показатели за финансова стабилност и бюджетна дисциплина/, икономиката на страната е пред спиране, кредитната дейност е замряла, а агрегатната парична маса се топи. Такива са констатациите на Парамов, поради което той се връща към тезата, отстоявана от него и група икономисти, за необходимостта от нова парична политика в условия на рецесия или символичен икономически растеж.Времето ще покаже кой е бил прав...
Както винаги, когато в медиите се публикуват коментари на икономисти, посочващи неудобни истини на достъпен език, така и в случая с интервюто на Парамов, интересът на читателите е огромен. Няма как да е иначе:тежката, дълготрайна бедност, зачената през сгрешения преход и умножена през кризата, прави българите по-активни при дебата на този проблем, който не може да бъде решен индивидуално, или по групи , и то без ясен ангажимент от държавата. Индивидуално и на кланове само се богатее; повсевместната мизерията е стигма на нацията.Българската!, коментира още проф. Петков.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Нема Бира

    0 0 Отговор
    И как ще се богатее, като нищо не се произвежда. Колко фабрики отворихме и колко продукция изнасяме? Преди срива имахме само Ирландски пенсионни фондове, които наливаха в бетон? Бетона ли е най-доброто което може да България? Според мен трябват още китайци за да бъдем вратата им към Европа!
  • 2 DerFicker

    0 0 Отговор
    Богатството е само един от критическите проблеми пред българското общество. Населението прогресивно намалява, като етническата диспропорция обещава страната да стане типично циганска. Нищо против ромалята, но статистиката от преброяването не е вярна, а е изкуствено подредена така, както повеляват определените интереси! Затова е нужно да се разработи необходимата емиграционна политика, за да може подходящи чужденци със своя ценз и млада кръв да допринесат за преодоляването на ромския проблем! Естествено, не от мюсюлмански страни предимно, по-скоро жълти, защото и те не са цъфнали и по-лесно ще се вържат.
  • 3 Възмутен

    0 0 Отговор
    Измислен професор такъв!Акъл взел да дава,колко години стоиш на държавната хранилка наречена синдикати,колко правителства свалихте като грабеха националното богатство и населението стигна дъното!Вземи се гръмни и дано се задавиш с мизерните си комисионни получени за вашето мълчание.
  • 4 абв..гз

    0 0 Отговор
    Господа,
    Кръстьо Петков-Кольо Парамов-Проф. Пол Кругман
    -------------------------------
    Икономията е майка на мизерията!!!!!!!!1