Last news in Fakti

23 Ноември, 2018 20:30 6 824 33

Скандалът с "доброволците" от частните руски армии

  • владимир путин-
  • русия-
  • донбас-
  • украйна-
  • крим

Режимът в Кремъл не иска да признае официално частните военни и охранителни фирми

Скандалът с "доброволците" от частните руски армии - 1
Снимка: БТА/АР
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Доброволците" от частните руски армии заплашват, че ще предявят международен иск за легализиране на техният статут. Това е още един признак, че режимът на Путин отслабва, коментира Константин Егерт.

"Ние сме родени, за да се сбъднат визиите на Кафка" - поради честа употреба този виц загуби остротата си в путинова Русия. Но в едно отношение той е много точен. Последното потвърждение на това, че "във всяка шега има известна доза абсурд", е заявлението на делегатите на Общоруското офицерско събрание, че ще сезират международния наказателен съд от името на тези, които са служили в частните военни и охранителни фирми и ще заведат дело срещу собствениците на тези фирми и срещу всички, които им съдействат. (Разбирай - руските власти.)

"Туристите" от частните армии и "черните пари"

Офицерското събрание премина под необичайно провокационното мото: "Частните армии. Гибелта на армията - #НиеНеСмеТук". Ако отнесем това мото към основната идея, то тя е колкото проста, толкова и логична. Участниците в частните военни фирми настояват за легализиране на статута си и за държавни привилегии, защото смятат, че в повечето случаи са изпълнявали държавни задачи. Сега ситуацията е парадоксална. Хиляди т. нар. "доброволци" воюват в Сирия, Централноафриканската република и в други страни, участват в руско-украинската война в Донбас и получават пари за това.

Официално те живеят като обикновени граждани някъде в Перм или Партизанское и излизат зад граница просто като туристи. Ако държавните органи изведнъж "разберат" що за туризъм е това, трябва да вкарат "доброволците" в затвора. Руското законодателство забранява наемничеството. Руските наемници искат да получат легален статут, какъвто имат и бойците от американските частни военни фирми от рода на Blackwater, които работят за държавни институции като министерството на отбраната и ЦРУ. Те си мечтаят за договори, застраховки, обезщетения при раняване, а не за "парите в плик".

Освен това подозират, че собствениците на руските частни военни и охранителни фирми им плащат много малка част от това, което получават от основния си работодател Кремъл и свързаните с него бизнес-структури. Сезирането на международния наказателен съд е сигнал на "туристите" към Путин: "Или Русия ще ни признае официално, или ще има скандал!"

Тайната война с Украйна може да стане явна в съда

Ако наемниците действително ангажират адвокати и заведат делото си с максимална публичност, тогава разследването за свалянето на малайзийския Боинг над Донбас ще се допълни с такива разобличения, които могат да го ускорят и задълбочат. Парадоксът на ситуацията е в това, че руският режим не иска да признае официално частните военни и охранителни фирми. Това признаване би нанесло мощен удар върху концепцията за хибридната война и различните вариации на темата, че "те не съществуват" в Украйна, Сирия и Централната африканска република. Защото наемничеството в Русия престана на бъде привилегия на единици идейни романтици, или психопати, които през 1990-те години отидоха да воюват за сръбските "братя" на Балканите. Съдейки по информациите, станали обществено достояние през последните години, понастоящем се вербуват хиляди "доброволци".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ристе

    34 65 Отговор
    Скоро вова в мавзолея до лиенин, ще го балсамират ихтамуженет лично :)
  • 2 Инкогнито

    72 33 Отговор
    Измислици прекспонирани през призмата на завистничеството заради руските успехи в Сирия!

    Коментиран от #29, #33

  • 3 Shadow СПЕЦНАЗ

    53 24 Отговор
    Лъжа! Правят опити да всяват раздор в състава естествено безуспешен
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 НАТО ВЕЦ

    51 17 Отговор
    Виж дОйче Зеле и прескочи "новината" ;))))

    Коментиран от #12

  • 6 Ееее

    50 11 Отговор
    Нещо да кажите за режима от САЩ ,че нещо много взехме да намаляваме в БГто?

    Коментиран от #16

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 попа

    8 31 Отговор
    пурлер винаги изповядва попската философия не ме гледай какво говоря а какво върша

    Коментиран от #14

  • 9 Шойгу

    51 14 Отговор
    Когато видя DW -дойче кенеф, въобще не чета надолу, защото със сигурност ще е манипулация, замазване и фейк.
    По отношение да "частнтие армии". Да не мрънкат - подписали са договор, че могат да бъдат убити срещу пари. Никой не се е е оплакал, че не си получава парите и всички са наясно с рисковете на работата. Същото е и при конкурентите от DynCorp, The Supreme Group, L3 - ако считат, че те предлагат по-добри условия -- никой не ги е спрял да отидат там.

    Коментиран от #15, #20

  • 10 Димитър

    36 8 Отговор
    Ежедневната порция зловоние от гнойче дойче. Гьобелс пукна и западналите от тогава не могат да измислят нищо по-свястно от елементарното плюене.
  • 11 Барчо

    35 5 Отговор
    Частни армии се ангажират непрекъснато във всякакви конфликти. И армиите /частните де/ са и американски и френски и английски и ..... Те са винаги там, където им се плаща доволно. Покрай всички частни армии има мръсотия, независимо от народността. Пък и то е ясно, че никоя не може да води битки без мълчаливото съгласие на собствената си държава. Така че нека грешниците да не плюят чак толкова и да си погледнат собствения кенеф първо.
  • 12 СссереМ

    6 17 Отговор

    До коментар #5 от "НАТО ВЕЦ":

    Ти явно обаче(DW) ги четеш с интерес.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 плевен

    8 4 Отговор

    До коментар #8 от "попа":

    Сладур. Обърка си репликите. DW ще ти плати ако ги размениш.
  • 15 гост

    9 20 Отговор

    До коментар #9 от "Шойгу":

    Ами не чети бре.Някой насила ли те кара ? За жалост в България не се публикуват парцали като Правда и не можеш да събереш достоверна информацията.Предлагам ти да отидеш в Сибир и от първа ръка да почерпиш знания.
  • 16 Ристе

    9 25 Отговор

    До коментар #6 от "Ееее":

    Щом намалявате значи добре вървим, всяка руска подлога трябва да е два метра под земята.

    Коментиран от #21

  • 17 Jesus

    11 25 Отговор
    Като чета, тук са писали направо частна армия от тролове и руски подлоги! Усещат че скоро ще ги друса новата "перестройка" и им мирише на глад, щото кранчето с милостинята ще секне.
  • 18 Опечален

    18 10 Отговор
    Никъде не съм прочел в нормалните руски вестници, сайтове и разни други СМИ за някакъв такъв "проблем"!! А че нещо някой си се изпърдял в някакъв си долнопробен жълт вестник..........че такива пор-но-графски "издания" си има навсякъде!!!! Те си измислят "проблем", раздуват си го и ако се намерят някакви малоумници (като нашите сми) да им се връзват.......... за тях добре, заработиха си 30-те сребърника!!!
  • 19 no name no face no number

    20 4 Отговор
    Аз НЕвярвам на DW
  • 20 Питащ

    3 10 Отговор

    До коментар #9 от "Шойгу":

    А я кажи като не чатеш ДВ как точно си станал министър на отбраната като не си служил в армията и не си бил военен.
  • 21 Санитар

    9 5 Отговор

    До коментар #16 от "Ристе":

    Марш в изолатора кучко !
  • 22 путлераст

    4 5 Отговор
    А бе, къде е Вагнер?

    Коментиран от #23

  • 23 моко бъчвата

    3 4 Отговор

    До коментар #22 от "путлераст":

    Стана ГРУЗ 200.
  • 24 Фен

    6 6 Отговор
    Абе, тия от овче веле колко ви плащат, че да им публикувате пропагандата?
  • 25 режим

    4 4 Отговор
    ,Режимът в Кремъл....???,при одобрение от 60% от народа за какъв режим говорим? колко е одобрението за БГ режима???
  • 26 Бай хой

    3 2 Отговор
    А ве то туй дойче веле що не го пишат американче веле че да има едно вярно нещо написано на страниците му?
  • 27 Да го кажем направо

    6 4 Отговор
    Поредната много добра статия на Дойче веле. Платените тролове, естествено, бързат да оплюят автора и да отрекат всичко, когато стане дума за тъй любимата им русия. Истината обаче боли. А такъв материал няма как да намерите в руските медии, защото те са по-зле и от нас по свобода на словото. Там всичко, което ще се публикува минава за редакция през Кремъл. Аз не искам да живея в такъв режим. А вие?

    Коментиран от #30

  • 28 Усмивката

    1 3 Отговор
    Сорос им плаща .Скоро ще има гражданска война между белогвардейци и червеноармейци на Путин.
  • 29 1944

    3 2 Отговор

    До коментар #2 от "Инкогнито":

    явно само ти си запознат с руските успехи в сирия. да няма шифрована секретна колонка в работническо дело. едва ли ще е в правда, защото и български може би не владееш добре, руски съвсем.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 СТАРОТО

    1 1 Отговор
    е, и какво стана с "Частната путьова гвардия Вагнер" след като американците я пазпердушиниха ТОТАЛНО ? След този тотален разгром на путьовата частна гвардия самия дребосък изпадна в СТУПОР за цяла седмица .
  • 33 СТАРОТО

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Инкогнито":

    аха-руските успехи в Сирия -ами какъв успех постигнаха там путьовите гвардейци-" их там нет"-болшинството от тях отпътуваха за Матушка Рус в цинкови кофчези хахахах