Last news in Fakti

23 Ноември, 2018 10:10 3 631 23

Агент на руското ГРУ често идвал в България

  • гру-
  • русия-
  • българия-
  • черна гора-
  • преврат-
  • агент-
  • владимир моисеев

Не се знае какво е правил на българска земя

Агент на руското ГРУ често идвал в България - 1
Снимка: Bellingcat

Агент на руското Главно разузнавателно управление, който е издирван от Черна гора за подготовка на преврат, често е пътувал до България в периода 2013-2016 година, разкри разследващата група Bellingcat.

Няма яснота какво точно е вършил на българска земя руският агент, който днес е с чин подполковник или полковник. Черна гора подозира, че заподозрените за организирането на преврата лица са купили телефони с кодирана връзка. Агентът, идвал в България, е пътувал в Европа под прикритието на "журналист" и "фото кореспондент".

Черна гора издирва чрез Интерпол двама служители на руското военно разузнаване за опита за преврат. Вече беше потвърдена самоличността на единия от тях - Едуард Шишмаков. Вторият е известен досега с името Владимир Попов, но според разследването истинското му име е Владимир Николаевич Моисеев. Именно той е пътувал до България. Освен това често е посещавал Грузия и Гърция.

Според Bellingcat Моисеев е роден на 29 май 1980 година в малко село в Курганска област, учил е в селско училище, изкарал е казарма и е завършил като лейтенант Висшето военноинженерно командно училище в Тюмен. Част от обучението включва криптиране на радиокомуникации и дистанционно взривяване на експлозиви. След години той е бил прехвърлен в Москва, където е обучаван в специалните части, известни като военно звено номер 48427. Именно спецназ части от този полк са участвали през 2008 година във войната в Грузия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гоуст

    73 6 Отговор
    Идвал? Та те, тия, са си тук в България от 140 години вече
  • 2 Пеньо

    50 38 Отговор
    То тук им е основната база! А после някои питат защо сме най-зле!
  • 3 Бургас

    59 16 Отговор
    Че кой не идва тук? Терористи, ислямисти, от американското ГРУ от еврейското ГРУ! Това е действителността!
  • 4 АНАЛлизатор

    33 19 Отговор
    Искам да уверя леля Корни и г-н Радев, че двамата руски агенти никога при никакви обстоятелства няма да издадат своите приятели в България.

    Коментиран от #6

  • 5 ЧАПРАЗА

    32 6 Отговор
    Идвал ДА. МААА ШКЕМБЕ ЧОРБА С ЛЮТИ ЧУШКИ
  • 6 Гост

    32 16 Отговор

    До коментар #4 от "АНАЛлизатор":

    С комунисти по властите и буновски терористи в опозиция, даже и умиране по улиците ще се очаква, като в Сталинградската блокада.

    Другарки и другари,
    господарки и господари,
    да се благодарите че сме скапани гяури , иначе ще ви трепем като Пиночет чилийските комунисти.

    Даже няма да ви призовавам и за срам, че не
    --въведохте почасовото заплащане
    --задължителното профсъюзно членство
    --семейното и подоходно облагане
    --...


    Но от комунисти може да се очаква да разбият мандра за 2-3 тенекии сирене и после да разграбят фабриките заради 10 (десет) % комисионната.

    Няма по-уродливи същества от комунистите- вижте им делата и си спомнете приказките им.
    И в крайна сметка ще се окажат:
    - Крадци,
    --демагози,
    --убиици,
    --мошеници,
    --гадове.
  • 7 СссереМ

    20 17 Отговор
    Питайте фърчатия,той знае.
  • 8 Меркел баба

    24 15 Отговор
    Пазят гърба на Курнелка :)
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Иванчо l-ви

    15 9 Отговор
    Цяло лято изкара с местните мутри на Златни Пясъци пиян и напудрен като свиня.....
    Пък те го търсили.....Той сам не е знаел къде е
  • 12 Рекон

    16 11 Отговор
    Идвал бил... Че то и тук, както навсякъде, непрекъснато идват и си отиват агенти на всякакви разузнавания, това си е нещо нормално, такава им е работата.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 RIDIK

    14 8 Отговор
    Щом е дошъл на шкембе чорба и люти чушки няма проблем. Двама мургави ще се скарат с него, торбата на главата и право в Куба - Гуантанамо. Там има работници професионалисти - герои на социалистическия труд. Няма случай някой да знае нещо и да не си го е казал. А тоя червен боклук сигурно знае много и за нашите и за комунистите-превратаджии в околните страни. Щото то на комунистите им дай атентати, революции, преврати, стачки, кресливи протести и прочие. Трябва само дългата ръка на Москва да ги стимулира по подходящ начин. И така, както казва Гоуст от № 1, вече 140 години.
  • 15 месара

    7 0 Отговор
    не е агент, турист е! дошъл е да посети белоградчишките скали и баба видините кули.
  • 16 Пешо

    15 0 Отговор
    Нали имаме цял куп некадърници - високоплатени калинки в ДАНС - да докладват къде е бил. Или по това време пак са съсипвали нечий бизнес с цацаратурата? Грижат се да има суджук за Боко. 😂
  • 17 Българина

    9 12 Отговор
    А цру мит и мосад си имат постоянни представителства в лицето на козяк, МОН, МО и МВР, ВМ...

    Коментиран от #18

  • 18 Настрадин Ходжа

    13 4 Отговор

    До коментар #17 от "Българина":

    Стига си се писал "Българина" БЕ РУСКИ ДУХАЧ
  • 19 Политолог

    15 3 Отговор
    И ген Решетников от ГРУ дойде в България . Срещна се с Корнелия, предаде парите за изборите.. инструкциите от Москва. После се срещна с деполитизирания кандидат президент, комуниста от близкото минало, ген Радев, даде напътствия и човек за връзка...
  • 20 ШМИЕНТЦИ КАПИЕЛИ

    6 0 Отговор
    Аааааааааа , разграден бардак сме . Кви ли нещеш тук?
  • 21 48427

    4 1 Отговор
    И кое му е спецназ, номера в Черна гора не мина, просто поредната руска свиня обучена да сее зло по света.
  • 22 Данъкоплатец

    7 0 Отговор
    Ми министерът на милиционерите с опушените гюзлюци и 3-дневната брада да изфърля от портфелченцето портретчето на снажния путя, да сваля тениската със снажния путя и да се фаща за работа. Щото кат се фанем за работа ние, ще стане лошо не само за "братушките" на тихия фронт, ми и за министрите, и за отрочетата им. Нема да има кой да харчи накраденото, ей, истина ви казвам!
  • 23 ПУТРЬОШКИ

    6 0 Отговор
    А т.нар. служби защо не са го прибралия тоя "сеструшка". Ей тъй, на чаша чай, да го попитат чии го дири у нас?
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания