19 Декември, 2018 10:01 12 638 16

"Турски поток" ще мине през България, въпреки натиска от САЩ

  • турски поток-
  • газ-
  • русия-
  • туркменистан-
  • туркмения

Договореностите между Москва и Туркмения ще попречат на осъществяването на амбициозния проект за заобикаляне на Русия

"Турски поток" ще мине през България, въпреки натиска от САЩ - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Турски поток" ще го има въпреки отчаяния натиск на САЩ и част от западните съюзници на Вашингтон. Това се подразбира от годишния анализ-прогноза на американския аналитичен център "Стратфор", често наричан "частното ЦРУ", заради принадлежността на повечето негови експерти към разузнавателната общност в САЩ.

Дяволът, както обикновено, е скрит в детайлите. Агенцията публикува пространен доклад в няколко части за това какво очаква да се случи на геополитическото поле през следващата година. Наред с обобщаващите анализи за Европа, Евразия, Америка и т.н., експертите на "частното ЦРУ" пишат едно-единствено, но изключително важно изречение: "Възобновяването на вноса на природен газ от Туркмения ще помогне на Москва да облекчи продължителния си икономически спад и ще попречи на опитите на Запада да осъществи Транскаспийския тръбопроводен проект". Кратко и ясно. И казано, едва ли не, между другото.

Какво всъщност представлява Транскаспийският газопровод?

Той е част от мащабния план на ЕС за изграждане на Южен газов коридор, който "трябва да допринесе за енергийната сигурност на Европа и ограничаване на газовата ѝ зависимост от Русия".

Предвижда се този газопровод да свързва Туркменбаши в Туркмения със столицата на Азербайджан – Баку, преминавайки по дъното на Каспийско море. В Баку газопроводът ще се свърже със съществуващия Южнокавказки газопровод (Баку-Тбилиси-Ерзурум), а чрез него и с "планирания" газопровод Набуко, тръгващ от Ерзурум в Турция. Проектът включва и тръбопровод от казахстанското находище „Тенгиз“ до Туркменбаши в Туркмения. След реализиране на проекта ще бъдат възможни доставки на газ от богатите находища в Туркмения и Казахстан, като същевременно ще се заобиколят Русия и Иран. Проектираният капацитет на газопровода е 30 млрд. куб. м. газ годишно.

Основна пречка пред този проект са териториалните спорове за Каспийско море между държавите от региона, както и опасенията на някои от страните, че газопроводът ще наруши екологичното равновесие. Русия се стреми по всякакъв начин да попречи на изпълнението на проекта, като изтъква, че той пренебрегва съществуващите договори и може да застраши сигурността в региона.

През изминалата седмица бяхме свидетели на ярко определени демарши на американската дипломация по този въпрос.

Заместник-държавният секретар на Съединените щати Джон Съливан, който беше на двудневно посещение у нас, даде пространно интервю за БТВ. В него той подчерта, че САЩ не подкрепят "Турски поток". Той е на дипломатическа обиколка, която включва пет държави, сред които е и България. Предишния път, когато трима американски сенатори посетиха страната ни през 2014 г., беше обявен краят на „Южен поток”.

На свой ред неговият началник - държавният секретар на САЩ и бивш шеф на ЦРУ Майк Помпео заяви, че доставките на природен газ от Каспийския регион ще намалят зависимостта на България от Русия. На среща с първия заместник-министър на външните работи на Гърция Йоргос Катругалос дипломат №1 на САЩ подчерта, че "през юни Гърция подписа договор, който оказва положително икономическо влияние и помага на Гърция да стане „вратата на Балканите“. Това споразумение ще позволи на вашия съсед да влезе в НАТО и ЕС като Република Северна Македония, а също така ще усили Балканите в противопоставянето им на вредното руско влияние".

Помпео отбеляза, че доставките на газ в Европа по Трансадриатическия газопровод (ТАП) от Каспийския регион „ще помогнат на страни, като България, да намалят зависимостта си от руските енергоносители“.

Експертите припомнят, че ТАП е част от така наречения "Южен газов коридор", чието изграждане е насърчавано от Европейския съюз, за да се намали ролята на руския природен газ. По него страните от Южна Европа трябва да получават газ от азерското находище "Шах Дениз 2". Очаква се ТАП, който е с капацитет 10 милиарда куб.м. годишно, да заработи през 2020 г., когато ще се появят първите реални количества азерско "синьо гориво". България е договорила доставката на 1 милиард куб.м. газ от тях. Те ще стигат до страната ни през интерконектора с Гърция, който предстои да бъде изграден.

Припомня се още, че през последните месеци редица европейски страни, включително Германия, Полша и Гърция, са подписали договори и изграждат терминали за получаване на втечнен природен газ от САЩ. Извън факта, че средната му цена е поне с 30% по-висока от тази на руския тръбопроводен газ, капацитетът на терминала, който се строи в Германия, е около 2,5 млрд. кубически метра годишно. А това е почти равно на цялата годишна консумация в България.

Изводите може да ги направи всеки, който разбира поне от елементарна аритметика...


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ю Кортес

    11 40 Отговор
    Който разбира знае че въглеводородните отиват в миналото

    Коментиран от #5, #7, #11

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Чебурашка

    10 46 Отговор

    До коментар #2 от "СссереМ":

    Глей ся кво ще те направят ватниците русолизци.

    Коментиран от #6

  • 4 Хасан

    51 5 Отговор
    Ще стане голям та..ак ако Германия препродаде скъпия американски газ на България...може ли ,ами може...
  • 5 НеТакаБрат

    38 2 Отговор

    До коментар #1 от "Ю Кортес":

    Не е така както си го предпставяш, по-скоро гледаш прекалено много холивудски продукции. Икономиките са базинрани на транспорт: самолетите, корабите, влаковете ... в нито едно от тези направлеяния никой не говори за алтернативни горива. Колте, са малък процент от консумацията даже на гориво и колата е удобство и до там. На 100% да станат електрически колите, това ще се отрази с не повече от 20% на консумацията на говира, но това както знаем не може да стане скоро. Гледайте по-малко холивуд, четете по-малко пропаганда и мислете повече, само така човек може да прави разумни решения и инвестиции... всичко друго е плод да яхнеш вълната на глупостта.
  • 6 шиши

    32 5 Отговор

    До коментар #3 от "Чебурашка":

    Рано си съ надрусъл ба гендир !
  • 7 Автобусите

    32 3 Отговор

    До коментар #1 от "Ю Кортес":

    От около седмица автобуса 9 е електрически, предлагам ти да се качиш - хубави машинки, само че точно когато ги пуснаха лъсна и най-големия им недостатък: отоплението е кът, хората си седят с шалове и шапки в автобуса, парното е колкото да не замръзнат прозорците. Отоплението изисква много енергия - надвишаваща разхода на електродвигателите ... та му правете сметка - електрическите автмоболи да ви возят или да ви затоплят/охлаждат. Не отхвърлям технолигията - за мен това е най-доброто решение. Казвам, че не може да имаме електрическо превозно средство и сега да слагаме вътре печка на дърва или гориво за да се топлим )
  • 8 ненчо

    29 5 Отговор
    Ааха ха ха хааааа ! Кво стаа бе джендере ? Турски поток ше гу имааа. Виете ли ут злоба а ?
  • 9 не е така

    35 3 Отговор
    Разбира се, че въглеводородите ще отидат в историята след 100 г. Но дотогава ние няма как да не ги използваме за гориво, за производство на синтетика, на торове, на химикали и битуми-асвалт, и какво ли още не. Така че, айде първо всички превозни средства да литнат и то на ел и солар задвижване, пък тогива плюйте в кладенеца.
  • 10 ФЕД

    5 28 Отговор
    Списанието на политическата ку*ва, мадам В. Верен говорител на масква.
  • 11 някой

    13 1 Отговор

    До коментар #1 от "Ю Кортес":

    Едната ми професия е химик и на базата на знанията ми и информацията, която имам, мога само да кажа, че Вие нищо не разбирате от тия въглеводороди!
  • 12 Насраха се да лъжат москалите

    6 23 Отговор
    На тия жалки мошеници могат да вярват само прости и глупави до престъпна наивност изкукуригали дъртофелници от съветската окупация. Те скоро ще ги изритат и от Космоса, те се натискат да продават газ, който реално не са в състояние нито да добият, нито да доставят. Толкова стана ненужна тая азиатска дрипа, че чак става досадна все да се бута и се прави на значима. Като грозна мадама.
  • 13 антрашпиц

    20 2 Отговор
    Не ни трябва газ шот можем и без газ.Не ни трябва АЕЦ шот можем и на свещи.Не ни трябват предприятия шот няма кой да работи.Трябва ни само глад и зрелища.
  • 14 1944

    4 17 Отговор
    един темеНУЖНИК каза след статия в руска медия, че българия ще участва в турски поток. ама нас никой не ни е питал официално. защото ще падне масова сеч в най-запазената българска планина странджа, за да угодим на руските окупатори.
  • 15 Адолф

    4 1 Отговор
    "Турски поток" ще мине през България ако Бойко Борисов разреши.
  • 16 Чичо

    1 0 Отговор
    Коментарът ми е обиден Човека го каза добре.Не плюйте в кладенеца.