ФАКТИ.БГ

ЦИК и капитулиралата българска държава

Е, в България през 2019 г., след десет години лумпенуправление на котерията ГЕРБ, всички предпоставки вече са изпълнени и спокойно може да се анализират последиците

Публикувана: 11 Февруари, 2019 19:00
14 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 2432
ЦИК и капитулиралата българска държава
Снимка: БГНЕС
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 0 от 0 гласа.
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Стефан Гайдарски за сайта „Гласове“

Познавачите на Джордж Оруел добре знаят, че същината на изобличението на тоталитаризма не се състои в анализ на литературните произведения като "1984" и "Животинска ферма", а в разбирането на публицистичната теза, че диктатурата не се определя от цензурата и политическите репресии, а в подмяната на концепцията за обективната истина. Е, в България през 2019 г., след десет години лумпенуправление на котерията ГЕРБ, всички предпоставки вече са изпълнени и спокойно може да се анализират последиците.

Не се налага да се спирам на всички гаври с правовата държава през цялата декада, защото тези, които помнят, очевидно са твърде малко, а тези които се преструват, че не разбират - депресиращо много. Ще спестя и теоретичните глезотии на Монтескьо и следовниците му относно първостепенната важност на изборното законодателство. Темата на настоящия текст е българската обществена слепота и неадекватност , която не разграничава понятията "прилагане на закона" от "промяна на закона". Не ми стигат уменията да се преструвам, че не съм отчаян от този факт.

Дори да не се казваш Даниела Доковска, Евгени Танчев или Ангел Калайджиев, все пак е възможно да се осмислят няколко текста от Конституцията, Изборния кодекс и Закона за нормативните актове.

Последните дни се проведе срамна дискусия по всички медии на тема приемливо ли е управляващата партия да погазва закона и основните начала на правовата държава, като не изпълни задължението си да излъчи нова Централна избирателна комисия (ЦИК), след изтичането мандата на настоящата. Приведе се и пример по аналогия - и за мандата на Главния инспектор към Висшия съдебен съвет било така... Непрекъснато се създават нови институти на българското квазиправо - щом имаме негативни примери, защо да не ги прилагаме по аналогия... На всичко отгоре, будното гражданство беше хвърлено в световъртежа то да преценява дали изискванията на т.нар. Венецианска комисия за стабилитет на изборното законодателство е равнозначно на това да бъде прилагано.

Манджата с грозде беше обилно подправена с "експертни" мнения, само и само, за да не се появи някой Мунчо, който да попита прилагането на действащата нормативна уредба промяна ли е... Ужасяващо, наистина... Това може да се случи само в тотално капитулирала държава. Все едно да питаме гражданите, дали да наказваме доказан със средствата на наказателния процес педофил, докато приемаме новите текстове за "психически тормоз" от гледна точка на отхвърлените от Конституционния съд истанбулски критерии.

Гледах и слушах редица разговори по темата и установих, че в България опозиция няма. Или дори и да има, в нейните редици липсва персона, която да попита на какво основание прилагането на закона, като фундамент на правовата държава, се приравнява на нарушаване стабилитета на изборните правила. Да спазиш мандатността на Централната избирателна комисия било промяна в изборното законодателство и противоречало на венецианските критерии. Няколкото анемични лозунга, че законът трябвало да бъде прилаган, бяха само и единствено алиби за безпрепятственото му погазване.

Всички в България са съгласни, че прилагането на закона и промяната му са равнозначни. Това е жестока философска криза, ако тези не са обикновени глупаци... И ако в опозицията очевидно няма юристи, които да схващат проблема, повече от позорно е, че не излезе нито един реномиран правник, ако това изобщо означава нещо в жалната ни татковина, който да каже с думи прости, че прилагането на правна норма от хилядолетия насам не означава промяна, а тъкмо обратното - потвърждение на "правилото за поведение".

Позволявам си да издам една тайна. Неприлагането на закона , твърде често в правовите държави, е нарушение на закона. Според написаните със симпатично мастило български нормативни текстове дори води до санкция. Представяте ли си каква екзотика?!? Неприлагането на закона е възможно някъде на Марс дори да бъде санкционирано...

Тази провалена държава трябва да бъде закрита и преоснована. Приказките за българска правна система са позорни, защото прогнозата за времето има по-голяма юридическа стойност.

Понеже в България юристите бяха декласирани, не без собствената им малодушност, по-долу посочвам текстовете, които биха били относими към проблема, в оптимистичния сценарий правният субект Република България все още да съществува в някои наивни умове.

Чл. 4 от Конституцията настоява, че България е правова държава и се управлява спрямо същата и законите на страната. Съгласно чл. 47, ал. 4 от Изборния кодекс, "Председателят, заместник-председателите и секретарят на Централната избирателна комисия се избират от Народното събрание въз основа на предложение по чл. 47, ал. 2, т. 1. Останалите членове на комисията се назначават от президента на републиката въз основа на предложение по чл. 47, ал. 2, т. 2."

Това "предложение" Изборният кодекс регламентира така:

"Парламентарно представените партии и коалиции, както и партиите и коалициите, които имат избрани с техните кандидатски листи членове на Европейския парламент, но не са парламентарно представени, правят предложение до президента на републиката за назначаване на останалите членове на комисията при спазване изискването на чл. 46, ал. 8."

"Изискването" е постановено, както следва:

"При назначаването на членовете на Централната избирателна комисия се запазва съотношението между парламентарно представените партии и коалиции. Представителите на една партия или коалиция не може да имат мнозинство в комисията".

А съгласно чл. 51 от Изборния кодекс, "Мандатът на членовете на комисията е 5 години. Изборът, съответно назначаването на нови членове на комисията се произвежда не по-рано от три месеца и не по-късно от един месец преди изтичането на мандата на действащите членове. Членовете на комисията изпълняват правомощията си и след изтичането на техния мандат до встъпване в длъжност на новите членове".

На всичко отгоре, според чл. 46, ал. 1 от Закона за нормативните актове, Разпоредбите на нормативните актове се прилагат според точния им смисъл, а ако са неясни, се тълкуват в смисъла, който най-много отговаря на други разпоредби, на целта на тълкувания акт и на основните начала на правото на Република България.

Ако все пак се оставим на надеждата, че продължаваме да бъдем български граждани, би следвало че милата ни България се управлява спрямо Конституцията и законите. Остава да се разреши загадката има ли нюанси в смисъла на разпоредбите на Изборния кодекс по отношение на изтичането на мандата на Централната избирателна комисия и конституирането на следващата.

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 0 от 0 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Гошо
1 Отговор
На всички е ясно, че мутрата и Цвъко печелят избори от самото начало с манипулиране на протоколи, бюлетини и гласове от малцинствата.

Оценка:
-5 +72

Русие
2 Отговор
На всички е ясно , че тази статия е платена и писана от комунистите , които винаги си играят със страховете на хората . Сегашния ЦИК е избран и работи по закона " Манолова " и за тях е добър , но въпреки това пак намират начини да манипулират общественото мнение .

Коментиран от #5


Оценка:
-67 +6

сноу
3 Отговор
Държавата става права, когато правото и е успоредно на партийната линия на Цвъки ,и то само тогава, когато напътствията от амерското посолство са преведени правилно.

Оценка:
-5 +46

ТОЧКАТА
4 Отговор
Всяка крива,успоредна на молитвата се нарича права...и е призната....Затова от избор-няма нужда...Справка- Венецуела.

Оценка:
-1 +27

Живите мъртви на България
5 Отговор

До коментар #2 от "Русие":


То и ГЕРБ е ужким избран сега, но ако се стигне до пълен мандат и Борисов каже ами аз ще продължа, т.к. след като народът ме е избрал за 4 години и не е вдигнал възстание, то той ме обича и иска да управлявам вечно. Това е разбирането на ГЕРБ за ЦИК в момента. Така и Хитлер е взел цялата власт на времето.

Оценка:
-2 +38

толерантен
6 Отговор
Е, то поначало т.нар. ти "демокрация" е капан за наивници. Тази система е създадена от хитрите и безскрупулните, та да могат посредством манипулация на простите, да управляват и умните.
Не е нормално неграмотен циганин рецидивист, например, прекарал половината си живот в затвора, а другата половина на социални помощи и кражби, да има равен глас с някой човек на науката с международно признание, човек на изуството, изтъкнат спортист или дори някой просто редовен данъкоплатец.
Гражданските права трябва
да съответстват на приноса. Затова в Италия, например, се гласува с бележка за платени данъци.
Това се има предвид под "меритокрация".

А, не, както е в България, например, полуграмотни и полуумни цигани, турци, пенсии, дрогирани зомбита и т.н. да определят политиката на страната, включително В СВОЙ УЩЪРБ.

Нужен е образователен ценз.

Възрастов ценз.

Социален ценз.

Да гласуват хората с принос към обществото. Те са и тези, които са по-наясно с положението и процесите в обществото.

Оценка:
-1 +36

7
Този коментар е премахнат от модератор
Единствената надежда за България
8 Отговор
Е изборите да се провеждат честно и да се изключва възможност за гласуване на хора, които не живеят дългосрочно в страната, такива които гласуват за други правителства.

Коментиран от #13


Оценка:
-1 +10

Някой ще умре
9 Отговор
Ако не е гроб ще сме ние... Вие си решавате!

Оценка:
-3 +5

Голям прос
10 Отговор
И да се дръвчим и да не се, тая държава е умряла. Когато се изчисти от мафията, особенно тия на възлови места, тогава ще ни бъде. Сега на власт са мутри, цигани и други малцинства, които се грижат за интересите на всичко друго, не и на България

Оценка:
-0 +13

Голям прос
11 Отговор
И опозиция няма, тя с всички действия драпа за власт и историята ще се повтори

Оценка:
-3 +9

Matev
12 Отговор
Простият български народ едно не разбра - За 30 години тотално сриване на България с нагласени избори! Само крадене и смазване на държавноста! ДОКОГА!!! Протести, бунтове ,непочинение докато се измете тази пасмина отвласт ! ЗАБРАНА НА ВСИЧКИ ПАРТИИ! 30 години мизерия СТИГА!

Оценка:
-0 +24

13
Този коментар е премахнат от модератор
гого
14 Отговор
Статията е добра ама не мога да разбера защо пак се занимават с опозицията при положение че гробарите не спазват закона.Който не спазва закона трябва да се намира в затвора.

Оценка:
-0 +12

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери
Десислава Атанасова
Депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова в словесен спор с левицата
Ще посъветвам г-жа Нинова да не се опитва да разчита мислите на Борисов и Путин - много е малка..."

Още бисери
ТОП 5