Last news in Fakti

16 Март, 2019 13:00 22 100 77

Българските роми в Германия: поредното възпаление

  • германия-
  • роми-
  • български-
  • възпаление

Работиш в Германия, но децата са в България. И пломбите.

Българските роми в Германия: поредното възпаление - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Социалните помощи – възел на разнопосочни раздразнения, който безотказно предизвиква кликове, лайкове и препращания. Явно това е една от първите теми, с които би трябвало да се захване всеки изследовател на психопатологията на българското медийно пространство.

"Точат" помощи и в Германия. Но защо нас ни боли?

Последният изблик на страсти последва паралелните репортажи на двете големи частни телевизии за българските роми, които емигиграли масово в Дуисбург и Дортмунд. И какво установиха те? Да, познахте от пръв път! Ромите точат социални помощи! Пренесена в чужбина, темата добива още по-голяма двусмисленост. Защото в България рефлексът е ясен - представяме си как циганчето взима къшея хляб от устата на българския пенсионер - и веднага постваме няколко псувни. Но защо ни боли, когато „точат“ там, в Германия?

Нека само вметна, че самите предавания ми се видяха лишени от всякакво съчувствие към нашите съграждани, които били жертви на полулегална схема. Не видях и разбиране на основния проблем – расовата дискриминация, която им пречи да се интегрират в България, за разлика от Германия, където работят и живеят сносен живот. Социоложката Марина Ляхова, която от години изследва мигрантски проблеми в Карлсруе, посочи несъстоятелността на цялата тази тема с помощите – германските институции дават тези помощи („детските“ са нещо друго) като добавка за това, че работиш, но печелиш под екзистенц минимума, както е дефиниран там. Получават ги не само роми, но и етнически българи, и всякакви други хора. Впрочем,тъкмо поради това германското общество е така кохерентно и успешно.

Но да се върнем на психологията. Защо страдаме ли? Защото у нас има една необяснима завист към жертвата. Завиждаме на ромите, защото смятаме, че сме по-жертви от тях. Обявяваме ги за привилегировани, препращаме си небивалици за приказното богатство, натрупано от раждането на второ, трето, пето дете. А сега, на всичкото отгоре – пак помощи, че и в евро!

Странното е, че расистите (които са впрочем мнозинство в тази наша езическа територия), не се радват на това, че ромите заминават и така осъществяват мечтаното от Каракачанов окончателно решение на циганския проблем. Дали изведнъж се загрижихме, че губим ценна работна ръка, от която тъкмо сега отчаяно се нуждаем? Или в пристъп на неочаквана евро-солидарност се разтревожихме, че ще рухне социалната система на Германия?

Работиш в Германия, но децата са в България. И пломбите.

Някои рационализират предубежденията си, като ни обясняват, че у нас заплатите са твърде близки до социалните помощи, така че не мотивират човека да си търси работа. Е, не стигат дотам, че циганките раждали „като кучки“ – само казват, че ромските жени стават професионални раждачки на деца, за да живеят от това. Нека да видим. Отваряте съответния сайт и научавате, че в България за едно дете се дават 40 лв., за две 90, за три 135 - и то при положение, че семейството има средномесечен доход на човек от 400 лв. Тези 135 лв. за три деца са около 12 процента от 1135 лв., каквато е средната заплата в България за 2018. Но ако с тези пари се гарантират на децата постоянен адрес, училище, после работа – нима това е толкова много? В Германия са малко по-щедри - средната заплата е над 2300 евро, детските надбавки за три деца са 700. Но забогатяване тук може да види само човек, който не знае колко струва отглеждането на дете. Е да, ако 700 евро се превеждат тук, те вече се превръщат в сериозна сума. Само че защо не оставим този въпрос да се решава от германските власти? Защо се ядосваме ние? Нима не играят с различните нива на цените всички български емигранти, когато идват тук да си лекуват зъбите, да си пазаруват дрехи, да си изкарат евтина ваканция?

Разбира се, помощите могат да се огледат критично, защото невинаги сме съвсем сигурни дали родителите наистина използват парите за отглеждането на децата – или просто ги пропиват. Често пъти четем още, че децата, за които в Германия родителите взимат пари, всъщност са оставени тук при баба и дядо. Да, в това има проблем, но нека първо да решим дали подпомагаме семейството като цяло или смятаме детето за индивид, с определени права, независими от родителите му. Аз лично клоня към втория възглед, защото човешкото същество не е отговорно за това къде точно ще се роди. Така или иначе, говорим за проблем пред социалните работници, които трябва да следят как се употребяват помощите. И когато се наложи - да отнемат децата от така таченото у нас традиционно, православно биологическо семейство, което наскоро тъй пламенно защитавахме по повод един случай в Норвегия.

Егоистичен обрат в България

В една по-обща перспектива впечатление прави ожесточаването на медийната публика в България към всякакви форми на социална солидарност. Сега се буним за ромските деца, вчера пък се възмущавахме от инвалидните пенсии. Преди това – люта завист заради грантовете, които някакви организации получават от западни донори, подигравка към мързеливците в БАН, които живеят луксозно на наш гръб с 500 лева заплата. Още по-рано - революционна ярост пред самата мисъл, че бихме могли да помагаме на бягащи от война сирийци...

Този егоистичен обрат у нас наричат ту консерватизъм, ту национализъм, ту социализъм, вече и аз се обърках. Най-странното е, че днес той съ-съществува с радикалната утопия на базовия безусловен доход, според която нарасналото благосъстояние на света не само позволява, но и задължава обществата към една минимална солидарност с всички наши съграждани.

Е да, ама нали точно това не можем да решим ние тук в България – кои деца са наши и кои чужди.

Автор: Професор Ивайло Дичев


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Иван

    79 2 Отговор
    Ама , че сладури са се наредили на тая снимка
  • 2 Фен на България

    110 3 Отговор
    Не ми се чете,ще ме извинявате

    Коментиран от #59

  • 3 Иванов

    204 6 Отговор
    Много ще се радвам ако всички заминат и живеят много добре в Германия, завинаги!!!

    Коментиран от #4

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Tiffff

    184 5 Отговор
    Статията ни внушава ,че губим работна ръка ! Моля!? Тая дето не може да си напише името ?! Нека ги загубим а като акостират в Германия да си скъсат българските паспорти

    Коментиран от #77

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Цвъки

    44 5 Отговор

    До коментар #4 от "Хасан Адемов":

    Кюмюрчо да мълчи
  • 9 Георги

    101 3 Отговор
    Най на краят доживяхме , но без връщане моля
  • 10 риж арап

    117 5 Отговор
    Време е за Голяма екскурзия в Европа:Германия,Швеция,Белгия и т.н. Извозвайте “ромите“ вземайте им паспортите и ги оставяйте на някоя поляна. Всяка партия може да отдели пари за туристически автобуси.....Турците така напълниха Европа и се отърваха от своите цигани 60те години на 20век. Оставяйте ги без паспорти и там ще ги хрантутят ,а ако искат обратно не им давайте бълг паспорти защото не могат правилно да четат и да пишат и не сме сигурни дали не са румънски или сръбски цигани?? Боко,учи се от бай Тошо ,а не от баба си Меркелица -чумата да я тръшне>

    Коментиран от #12

  • 11 Tiffff

    62 2 Отговор
    Тъпото ,че почти същата новинар се писа и 2014 . А столюпино до ден днешен е жунгла
  • 12 гост222

    6 25 Отговор

    До коментар #10 от "риж арап":

    Смешко,като гледам "правописа ти"...трагедия СИ.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Работодател

    122 2 Отговор
    Циганин и работна ръка.....ХА, ХА! "Професореее", жал ми е за теб направо.
  • 15 Tiffff

    82 1 Отговор
    Прочетох в немски вестник , че хората наричат сиганските блокове ,,проблемни,, някъв немец живеещ на блозо нарочно ходел в камуфлажен екип защото си мисли ,че така ще ги респектира , жена му от месеци не е оставяла домът им без надзор . Викали са полиция за шум и боклуци хвърляни от прозорците , отговорът е бил ,че нямат легални причини да ги обвинят . Сега щели да продават къщата и да се местят .. хаха
  • 16 ай де бе

    103 4 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Дали изведнъж се загрижихме, че губим ценна работна ръка, от която тъкмо сега отчаяно се нуждаем?,,,,,,,,,,Такава простотия само Дойче Веле може да сътвори.
  • 17 ай де бе

    73 3 Отговор
    А, после видях, че простотията е от соросоида Ивайло Дичев! Все тая.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Гост

    53 1 Отговор
    Циганите са добре дошли в дахау.това е мястото за тях
  • 20 Клюкар

    22 1 Отговор
    Стигнах до помощи взимат не само Роми,но и Етнически Българи.
  • 21 Попа

    44 4 Отговор
    По-добре да доят Меркел, отколкото нас...
  • 22 от Дортмунд

    73 4 Отговор
    Ивайло Дичев е мръсно,грантово помиярче,дето срещу пари ще напише каквато статия му поръчат.Тези- Ивайло Дичев,Иван Кръстев и Иво Инджев са сатанинска "троица". Иначе...да са живи и здрави наш,те роми,ромеи и римляни,че са омитат към Дуисбург и Дортмунд. Там хората са културни,богати,толерантни,интегративни,а не като нас...тъмни балкански субекти,диви българи. На добър час !!!
  • 23 Пешо

    54 4 Отговор
    Типична соросоидно-джендарска пропаганда. Хайде сега да плачем за циганите - паразити. А Дойче зеле да им ЕПМ.
  • 24 Пурковци

    4 60 Отговор
    подобна сган като българите няма дано тънете в мизерия че да дойдете на мястото на гегата
  • 25 Жител на земята

    18 37 Отговор
    Аз познавам много роми в Германия които работят децата ходят на училище и се справят много добре. Но също виждам много други хора от различни нации включително и немци как не искат да работят и живеят единствено от социални помощи. Незнам защо се пише само за наще роми , а те са малка част от всички останали в тази държава!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Шахматист

    51 5 Отговор
    Да сте видяли циганин със очила.Хахаха.😃

    Коментиран от #54

  • 28 Шахматиста

    59 4 Отговор
    Знаете ли защо циганите не играят шах,за да не им вземат коня.Ха ха.😃
  • 29 Абе

    34 3 Отговор
    Тия на снимката са си чисти арийци сигурно са раждани на пъпа на мюнхен.
  • 30 Това германецът е

    15 3 Отговор
    явно е много тъпо същество да им дава на тия. Амам то и ние им даваме.
  • 31 Бай Ганя

    43 0 Отговор
    Какви са тези глупости " ценна работна ръка"? Как ли пък не!Полето пустее, оборите са празни...циганите са квалифицирана работна ръка за там, чудесно ще се впишат на този трудов фронт!Да , ама не!Тези мургавелки искат лесното и само мрънкат!Какви привилегии имат, за сметка на нас!
    Темата е безкрайна, ще напиша дисертация по въпроса...!!!
  • 32 Бай Ганя

    26 2 Отговор
    Какви са тези глупости " ценна работна ръка"? Как ли пък не!Полето пустее, оборите са празни...циганите са квалифицирана работна ръка за там, чудесно ще се впишат на този трудов фронт!Да , ама не!Тези мургавелки искат лесното и само мрънкат!Какви привилегии имат, за сметка на нас!
    Темата е безкрайна, ще напиша дисертация по въпроса...!!!
  • 33 Циганизация по света и у нас

    40 2 Отговор
    Пожелавам на Германия успешна Циганизация и много цигани да "интегрират", а след10 г. с удоволствие, ще чета на гейобразните толерасти от DW лигавите либерастки мисли по въпроса !
  • 34 Балъка от BG

    44 2 Отговор
    В БГ никой около мен не злоби за ромските помощи в Германия. Напротив , по добра новина от тази , че се изнасят, няма от много отдавна. Имаше по едно време кампания "за едно кафе(плащаш две - вземаш едно)" относно скитащи бедни да получат сутрин кафе и закуска. Предлагам подобна кампания :"за еднопосочен билет на циганин"
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Илияна

    19 25 Отговор
    Така след като изгледах репортажите по телевизията ,реших и аз да изкажа мнението по тази болна за всички европейци тема.Живеем в Германия от 2007 година ,мъжът ми така наречен от вас ЦИГАНИН ,защото е от турски произход е автобусен шофьор в една от големите Дортмундски фирми за транспорт .. име няма да споменавам да не излезе тъй ,че ние така наречени от вас "цигани" си правим реклама .И така аз БЪЛГАРКАТА работя във фирма за доставки и не се оплаквам .Никога не сме чакали на тъй наречения Джобцентър ,защото не сме изпитвали нужда .. Работим ,плащаме си данъците и живеем като бели хора .Дъщеря ми Хатидже на 10 години е приета в една от престижните Дортмундски гимназии .Запознатите по темата може би знаят ,че в Германия гимназията е престижно училище. Синът ми Мохамед е още малък ,но благодарение на любовеовилни учители ,които не знаят думата "расизъм" мечтае да стане полицай и да служи на Германия. Боли ли ме ?Да!Боли ме, защото при майка българка и баща турчин децата ми избират да са немци !Такова е положението ,такава е истината ... Семействата дошли в Германия идвали за социални помощи .... Да ,може би има и такива ,но те не са ромите на България .. Защото има закон ! И ако си навътре в нещата ще знаеш ,че за да получаваш соц.помощи трябва да работиш минимално на 450 евро т.нар мини джоб .. Нямаш работа няма и помощи .. поне тук в Дортмунд е така .. Да, детските надбавки са едно на ръка .. 1-во дете 194 евро .. ДА ПОДЧЕРТАЯ 194,а не както бе казано 210

    Коментиран от #64, #66, #70

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Morgoth

    29 2 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Странното е, че расистите, не се радват на това, че ромите заминават ------------------------------------------------------------------------------------------
    Явно не съм расист, защото аз се радвам. Всичките да идат в Германия - и за тях по-добре и за нас :)
  • 40 Ацо

    40 2 Отговор

    До коментар #38 от "Илияна":

    Уважаема госпожо сега ако ни дадете формулата как да ги стимулираме ще ви призная! Нима не бяха изсипани едни милиони за така нареченото "ромско включване" и къде потънаха те? Във джобовете на няколко барона! Как да стимулираш някой който не учи?Който прави деца на килограм,не ги признава за да може майката да взима социални като самотна?Който живее в родовообщинния строй ,защото в гетото не се плащат данъци и сметки? И знае само "държавата да дава!"Има и такива като Вас ама процента им е отчайващо нисък! За да бъдеш стимулиран трябва да покажеш че го заслужаваш!
  • 41 име

    29 1 Отговор
    напротив-радваме се на рамите в германия. нека всички да ходят там и да се интегрират от баба меркел.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Niko

    21 4 Отговор
    Нека останат там!
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Аааа

    28 3 Отговор
    Циганин и без пари да ти работи, пак си на загуба
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Радо

    5 26 Отговор
    Но българите за нищо не стават, бива ги само за слуги гяури, няма да могат да работят като ромите, в строителството, в чистотата, дърводобива, в земеделието, и в най различни фирми и цехове. Точат социалната система на Германия, притеснява се бай Ганьо. А не знаят че в германия получаваш помощи при условие че работиш и заплатата ти не може да достигне средната заплата. Като пример давам, ( работиш и получаваш заплата 900евро + детцки за две деца 400евро = на 1300евро + получаваш 1000евро помощ = 2300 евро за четири членно семейство, и от тези всички приходи си плащаш всички разходи включително и квартира.

    Коментиран от #49

  • 48 Еретика

    25 2 Отговор
    Масово се говорят тъпотии че и даже идиотщини.Циганите били се интегрирали в Германия.Не не са се интегрирали циганите в Германия. Те само се възползват от интеграция там в Немция.Били спазвали ТАМ ЗАКОНИТЕ ами ще ги спазват и още как.Там не са привелигеровани като в Булгаристан.Там циганите били работели.Не и там не работят.Те имитират че работят и явно успешно.Те се крият зад гърба на БЪЛГАРИ които наистина работят и то абсолютно качествено.И не излизате с номера че в България не достигала работна ръка.Има даже в излишък работна ръка щом едната ми дъщеря има три висшето и то три магистратури и знае ПЕРФЕКТНО английски.Другата ми дъщеря учи второ висше.Владее пет чужди езика"тук не слагам руския и румънския език".Така че не говорете идиотщини.Тук те работеха петстотин или седемстотин лв.На единия от синовете ми българска фирма му дължи над 15 бона.Е има ли нужда България от работници.НЕ НЯМА. Ако имаше нямаше да ги гони.
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Радо

    3 17 Отговор
    Но българските продажни медии се справят блестящо, умеят да клеветят, унижават, да всяват напрежение на етническа основа, да КРЕЩТЯТ за собствената си некадърност и продажност, и без никакво достойнство към родината си, КРЕЩЯТ че за всичките им проблеми във страната са ВИНОВНИ ЦИГАНИТЕ . Циганите точат милата родина България със колосалните суми 45лева помощи или обърнати в евро 20евро, срам и позор за европейска страна е БЪЛГАРИЯ.
  • 51 Василка

    23 3 Отговор
    Дано никога не се върнат в България.
  • 52 Xaxa

    17 4 Отговор
    На сапун ги искам ама с немски надпис xaxaxa
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Да.

    5 1 Отговор

    До коментар #27 от "Шахматист":

    Да Иван Костов
  • 55 ASD

    17 0 Отговор
    Либерастите и тоя професор да ги взимат всичкото роми/цигане/ и в ЕС да ги интегрират към европейските ценности.

    Ние тука се пробвахме и не успяхме да ги социализираме/приобщаване към обществото/. Сега е ред на герменците и французите, защото те ги разбират по-добре нещата и са по-наясно с правата на човека.
  • 56 Асен

    3 6 Отговор
    До Фасулска.Знам Фасулке, стой,живей си вБургаристан.А да те питам,утре имаш ли кво да ядеш?
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Xxx

    22 3 Отговор
    Да си ги взимат всички в Германия, че ми омръзна от наглостта им. Там да се интегрират, че тук нямат интерес от това, защото всичко им се дава на готово. Затова българските пенсионери страдат, че то всички пари отиват при циганите.
  • 59 дедо

    15 2 Отговор

    До коментар #2 от "Фен на България":

    Те на тоя пишман професор всичките му статии не стават за четене
  • 60 просто българин

    15 3 Отговор
    време е да се каже на германците,че това не са българи!!!
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 просто българин

    12 1 Отговор

    До коментар #42 от "Eblivko":

    да те оставим на мира,казваш?защото тук теглеше помощи и се ползваше с облаги,с които никой българин не се е ползвал?браво на теб,ако си намерил работа и я работиш.но какво да кажем за тези,които изнасят циганизацията?и аз познавам много цигани,които работят честно и почтено,но това е само 0.5 процента от всички.останалите,ако не крадат,чакат на помощи!затова всички ние се радваме,че заминавате в чужбина(дай боже без обратен път)
    не се сърди-уважавам те,ако работиш честно и съвестно и си един от 0.5-процентните
  • 63 просто българин

    9 0 Отговор

    До коментар #61 от "Делон":

    аууууу,да ти имам граматиката!бегай,бегай да се интереглираш у германията
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 бузю

    13 2 Отговор
    По-тъпа статия скоро не бях чел. Професора явно живее в някаква друга България. За каква социална солидарност бълнува. Като е толкова солидарен да си носи парите в махалата , да ги раздава.
    Аз , както и много други работещи българи ,не искам от моите пари да плащат на безработния , неграмотен и крадлив циг , опс , ром. Или може би трябва да изпитвам солидарност към изродите които пребиват възрастни хора за 5лева. Или към онези здрави и прави ромляни с инвалидни пенсии. Помощи за всичко - детски ( аз също имам дете , но за него няма ) , за първокласник , енергийни , за самотни майки , за отопление , хранителни , безплатно лечение , а бе за каквото се сетите.
    Не луд този който яде баницата , а този който му я дава. За сегашното положение сме виновни българите. Отгледахме си един обществен тумор , който вече много трудно , да не кажа че е невъзможно , да се излекува.
    Да ме прощават циганите , които работят и си плащат данъците.
  • 66 Емирантствал

    12 2 Отговор

    До коментар #37 от "Илияна":

    Явно Вашата дъщеря е много надарено цигане,щом на 10 години е приета в "гимназия",може би на 12 ще е завършила университет,само,че недейте да лъжете по цигански,защото доста преди Вие да откриете Германия и Европа,доста хора сме били там,а като гледам "българския" Ви правопис,се сещам за уменията Ви по хох дойч.Така,че стойте си там и моля да не Ви боли,че чаветата Ви ще стават "германци"
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Анонимен

    3 9 Отговор
    Българи пишат грешно, думи с "ъ" в края, ровят в кофите за боклук, родители умират самотно, докато не ги открие някой, и да, аз познавам цигани с очила
  • 69 Taшко Мъдев

    7 1 Отговор
    Статията е дълга и тъпа. Ами ромите да се научат да работят.
  • 70 АЗ, АЗ, АЗ ...Ви

    8 3 Отговор

    До коментар #37 от "Илияна":

    Искам да споделя някои акценти от коментара на БЪЛГАРКАТА ИЛИЯНА, в чието самоопределение откровено се съмнявам - пред вид правописа ... и не само !
    БЪЛГАРИН съм - с месторождение В. Търново - БОЛЯРИН, без кръвосмешение и със СИНЯ КРЪВ ! Името ми ебългарско, както и на синовете ми !
    Илияна, няма да ползвам уважително обръщение към теб, защото самата ти не уважаваш себе си .Такива, дето мият краката на ИБРИЦИ и си кръстят децата с техни имена, просто не се сещам как им викат. Само по паспорт ги има бол - като теб ! ТИ илияна( ! ) кръсти ли поне едно от децата си с БЪЛГАРСКО ИМЕ ??? И добре си направила, иначе щеше да ти е по - трудно да се ориентираш какво си !
    АЗ също живея в Германия . Цялото ми семейство работи от самото начало (14год.! ) в тази държава, благодарение на приличен немски език ! Не сме чакали на никакви социални "патерици" ! Живеем респективно с всички закони ! Пощенската ни кутия е чиста от призовки и предупредителни писма на финансамд и пр. ТИ, илиянке, какво ... ?!? Какво искаше да споделиш, че малко не те разбирам ??? Май харесваш паразитната циганизация на Германия ?!! А не се ли сещаш, че тази паразитна и неподлежаща на интеграция ПАСМЕН и тук ни намира, за да сучат от всички НАС !!!
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Задници

    3 1 Отговор
    И тъпанар такъв след завършването на т.нар грундшуле децата влизат в гимназия .. иди си изтрий сополите и се порови в нета .. а за разнообразие опитай да си скриеш рогата бай цивко
  • 73 Румяна Костова

    1 0 Отговор
    Въобще не завиждам на ромите за помощите които взимат в Германия. Не съм расистка, а и зная, че има цигани, които работят. Мен друго в статията ме порази. Подготвят ни психологически разни либерални институции да взимат насила децата от биологичните им родители. На базата на какви показатели обаче? Само ако те не могат финансово да издържат своите деца? Или ще ги отнемат и ако родителите не ги възпитават според тачените либерални ценности, които възнасят п@д@рите и джендърите?Какви бежанци от войната в Сирия? Тя свърши, а и по официални европейски данни, бежанците, които наистина се спасяват от войната са незначителна част от милионите икономически и мързеливи имигранти.
  • 74 Националист

    1 1 Отговор
    Помощ за циганите номер 1. Спирали или връзване тръбите на всички циганки. Като не могат да отглеждат добри деца да отложат за по-късно.
  • 75 Националист

    1 1 Отговор
    Факти. бг, малко сбъркахте с публикуването на тази статия. Какъв професор е този Ивайло Дичев?
    Толкова бездарно написано нещо не бях чел на този сайт.
    Който е платил на Ивайло Дичев за статията да си иска парите обратно. Истинската помощ за циганите е само една- спиране на тяхното безумно и безбожно размножаване! Никъде Бог не казва глупавите, престъпните и паразитиращите да се размножават и всички останали да ги хранят!
  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Ивчо

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Tiffff":

    Да не би пък цялото българско общество да е кфалифицирано?!
    Ела и виж колко българи работят в Гермнаия като чистачи и общи работници.Много сте умни и за това гласувате за един и същ човек и ви прави на овце цели 30 години!Пффф умрял народ -умряла държава с 5000 човека на ден се стопяват. Ти имам държавата скапана и мизерна!