Last news in Fakti

21 Април, 2019 17:56 10 652 32

Анна Заркова: Избършете си прозорците с вестник, който предлага фалшиви разследвания

  • анна заркова-
  • репортери без граници

Избършете си прозорците с вестник, който предлага фалшиви разследвания

Анна Заркова: Избършете си прозорците с вестник, който предлага фалшиви разследвания - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Г-жо Заркова, “Репортери без граници“ за втора година ни отреждат 111-то място по свобода на словото. Това „успех“ ли е за страната ни или пореден шамар?

Дали е успех, че оставаме на най-последното място по свобода на медиите в Европейския съюз и на Балканите? Дали е успех, че в годишния доклад на организацията, която изследва свободата на мнение и изразяване в 180 държави, нас Ангора и Етиопия ни изпреварват? Дали е успех, че страната ни е критикувана за корупцията и за съдебната система, която е наведена почтително пред корумпираните? Дали е успех казаното в доклада, че българските журналисти са мишени на организираната престъпност и на властите, които ги насилват, вместо да ги бранят? Дали е успех?! Като граждани на Република Пунта Мара ( да ме прощава майка България, че я наричам така) ние отдавна вече не се изненадваме, когато провалите на властта биват публично възхвалявани, а с думите „успех” и ”резултат” се забърсва някой срам. И едва ли някой от нас ще се учуди, ако чуе някоя важна особа да казва, че запазването на срамното 111-то място е израз на стабилност и постоянство. Но всички знаем, че да се каже такова нещо е или обикновена глупост, или глупост и още нещо...

Очаквахте ли, че ще затвърдим позицията си?

В тая позиция, както виждаме, нас ни следват Мали, Никарагуа, Боливия и Габон. Аз не съм съвсем наясно с методологията на това подреждане, но имам познат колега от Никарагуа, казва се Томас, бивш репортер, зет на моя приятелка. Говорила съм с Томас за медиите у тях и смятам, че с Никарагуа определено трябва да си сменим местата. Питах Томас: никарагуанското правителство раздава ли пари на частни медии, за да го хвалят? Питах го: уволняват ли там телевизионни водещи затова, че са повторили въпрос, на който някой министър не иска да отговори? Питах: дали в Никарагуа към журналистите има изискване да интервюират депутатите от мнозинството мило, а депутатите от опозицията грубо? Питах : там заклеймяват ли журналистическите разкрития за корупция като фалшиви новини? Питах: никарагуанската прокуратура гони ли журналистите, които не само славословят, ами и питат? На всичките тези въпроси Томас ми даде отрицателни отговори.
Може ли да се постави диагноза на съвременната журналистика? Каква би била тя?

Според „Репортери без граници” журналистиката в цяла Европа боледува. Но у нас специално тя е болна, струва ми се, от захарна болест и изпада в диабетна кома. Повечето репортажи с участието на видни държавници са толкова захаросани, че на човек му прилошава. Журналистическите разследвания, с редки изключения, представляват в действителност недодялани разработки на тайните служби – държавни или корпоративни. Те се публикуват и препубликуват от една доверена медия в друга, но не в обществена полза, а с цел някой да се орезили или да се „даде” на прокуратурата. „Даването” на прокуратурата се счита за най-висше медийно постижение, въпреки, че след него се случва обикновено нищо или нищо и половина. Това, че медиите, като коректив на трите власти в държавите представляват сами по себе си четвърта власт, е красив спомен и лозунг от първите години на демокрацията.

Свободата на словото е дефицитна у нас. Но пък имаме предостатъчно свобода да славословим силните на деня. Славословието в България е най-престижният и високоплатен журналистически жанр. Той се явява като самостоятелен в цели телевизионни предавания, вестници и сайтове, между които тече обичайно едно негласно състезание. Най-много точки носи омаскаряването на разни опоненти и конкуренти на управляващите. Шампионите в тая дисциплина се знаят, но рекордите им непрекъснато се подобряват. Ще ви припомня един от тях: снимка на гол задник, под който пише, културно казано, че е на опозиционен политик с хомосексуални предпочитания. Когато разказах това на колегата от Никарагуа, той направо щеше да припадне.

Има ли колеги и медии, от които се срамувате? Ако е така защо?

Всеки журналист е уникален. Обаче някои са уникум. А медиите са унифицирани. Униформите им са слугински. Само господарите са различни. Но те са впрочем трима-четирима.

Чувала ли сте, че се плаща на медии, за да може даден неудобен човек да бъде омаскарен, а животът, работата или бизнесът му съсипани?

Публична тайна е, че за някои медии омаскаряването е единствен източник на приходи и единствена кауза. Плащанията в тях са два вида : за да окалят някого в поредица публикации и за да спрат да го заливат с кал. И платците са два вида: поръчители и жертви на публичното опозоряване. От него приходите, казват, са отлични, въпреки, че вонята е непоносима.

Като професионалист лесно ли се ориентирате кога една информация е „по поръчка“ и кога не? Могат ли обикновените хора да направят тази разлика?

Ами обикновените хора, като ги залее талантът на някой журналист, който както си седи зад компютъра, почва да разследва и разкрива банкови тайни и скрити имущества, да взима интервюта с подставени лица в офшорни фирми, да размята нотариални актове и брачни свидетелства, за които и младоженците не знаят къде са ... Такъв талант залее ли ги от някой вестник, аз ги съветвам да си избършат прозорците с него.

Каква е съдбата на журналистиката, ако ситуацията, в която се намираме, се запази по-дълго време?

Бъдете спокойна. Журналистиката е от женски род. Тя може да е с леко поведение понякога, но няма да търпи да я изнасилват безкрайно. Така че, да му мислят изнасилвачите.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 тоя

    66 22 Отговор
    права е жената

    Коментиран от #26

  • 3 Toielud

    52 8 Отговор
    Това е олицетворение на журналистиката като цяло.Получихте ли си наградите.Вие сте подлоги на властта.Всички сте жълти на цвят за рейтинг
  • 4 Жоро

    93 14 Отговор
    Борисов гони от държавата ни за да работят в чужбина. За миналата година са около 50 000. Може да си направиш сметката колко са грубо за последните 10 г. поне половин милион българи в трудоспособна възраст. С този отрицателен прираст на населението, ако Борисов продължи да управлява след 5 г. в държавата ни ще има близо 2.5 млн. пенсионери, 1 млн. цигани, 1 млн. инвалиди, 1 млн. държавна администрация и всичките тези трябва да се хранят от данъците на няма и милион нормално работещи хора. Няма как 1 млн. да хранят 5 млн. Бойко ще затрие държавата със своята политика.

    Коментиран от #11, #22, #24, #25

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Безпартиен

    35 64 Отговор
    Заркова е възпитана от баща си, генерал от ДС, това е достатъчно.
    БСП /БКП/ имат цял щаб, платени хакери, творящи фалшивите новини

    Коментиран от #23, #27

  • 7 само питам

    27 4 Отговор
    За един приятел, къде се намира държавата Ангора?
    Само не ми отговаряйте "където живеят ангорските котки".
  • 8 чиче

    42 2 Отговор
    Много лесно се управлява страна от цигане и простовати
  • 9 Тъпня

    45 28 Отговор
    СИНЧЕТО ТИ С ПИОНЕРСКАТА ФИЗИОНОМИЯ Е ВДЪХНОВЕНИЕ И МУЗА ЗА ВСИЧКИ ПАРТИЗАНСКИ ЧЕДА В БЪЛГАРИЯ!!!!ТОВА Е НАЙ ГОЛЕМИЯ ПАРАДОКС СЛЕД ПРЕХОДА КОМУНИСТИ ТЕХНИ ДЪЩЕРИ ВНУЦИ И Т.Н ДА ПАРАДИРАТ ЗА СВОБОДАТА НА СЛОВОТО И ПЕЧАТА ????ТОВА СЕ КАЗВА МЕГА ГЙОНСУРАТИ!!!!
  • 10 висок

    34 20 Отговор
    Анна Кацамунска, майката на малкото Кацамунче.... ще говори за свобода!!! Наглост, наглост!
  • 11 висок

    33 32 Отговор

    До коментар #4 от "Жоро":

    Жоре, колко завода има ББойко, които да е затворил и прогонил работниците? Май само червени ченгета и Нинова имат заводите! Та кой прогонва българите?
  • 12 СЛУГИНЯ НА ВЛАСТТА

    22 22 Отговор
    ЗАДНИКА ША СИ ОБЪРША С НЕЙНИТЕ ВЕСТНИЦИ....
  • 13 Стефан

    29 1 Отговор
    Мадам В е лидер в омаскаряването на Костов и превъзходна журналиститутка когато пише за Доган и ДПС, сега го играе в сайта Епицентър защото с ДОНОСНИКА Тошо Тошев фалираха ВСИЧКО до каквото се докоснаха, впрочем такъв е и Петьо Блъсков, този който си хвърли партия билет когато чул че сменят Живков, после когато всички излезли от стаята се е навел и го взел отново. Тези, Нидялко от Пик и Крачунов от Блиц и една сюрия труженички обслужват за пари, тях морала не ги храни.
  • 14 ДАНС УИТ Ме

    16 1 Отговор
    Един от Крумовите закони е идеален за тия по два пъти платени журналисти-представители на четвъртата власт.
    ...на лъжеца езика....
  • 15 566

    22 4 Отговор
    Тая е такава подлога беше написала в Труд за един приятел че бил криминално проявен че бил не знам си какъв а човека си имаше хубава работа и никога не се е занимавал с глупости и реши да и се обади да я попита какви са тия измислици одоговора и беше че това са и казали от полицията и тя не е длъжна да проверява дали е така ето такава журналистка е тази
  • 16 Тръмп

    16 8 Отговор
    Медиите са ви комунистически и за това сте толкова назад!!!:):):)БНТ,НОВА и БТВ са пряко подчинени на ДС!!!:):):)Оценката която комунистката Зарева обсъжда се отнася за нея и всички други руски подлоги и предатели!!!:):):)
  • 17 Голем смях

    25 4 Отговор
    Синът и се превръща в новия Янаки Стоилов.Без нито един ден трудов стаж,направо в Парламента.И така 30 години.Правим си стаж за пенсия като си бараме топките .То не че пенсията им трябва на такива търтеи.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Анголеца

    10 0 Отговор
    Ехх, прекръстиха ми държавата :(
  • 20 боярышник

    16 6 Отговор
    Заркова е представителната извадка за поръчковите журналисти в бг.Преди времи беше писала за един познат такива лъжи,човекът и се обажда да я пита защо,а те така били наредили от вестника.
  • 21 Deja vu

    18 6 Отговор
    Хора, бдете! Казал го е Юлиус Фучик.И аз ви казвам да бдите, за да не повтаряме 1990 и 1996. За 6 години- 2 фалита на България. И все от червените!
  • 22 сашко

    9 4 Отговор

    До коментар #4 от "Жоро":

    Тя държавата вече е затрита
  • 23 Пусто Белене за Заркова !

    15 6 Отговор

    До коментар #6 от "Безпартиен":

    Тая ли ще хули името на България ! Нямам достатъчно обидни думи в речника си ! Но,тя е или болен мозък или е готова за затвора ! И иска ОЩЕ свобода на словото !!!!!! ОБИДНО Е ,НЕ САМО ЗА МЕН А И ПРЕДПОЛАГАМ ЗА ВСИЧКИ БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ !
  • 24 Еххххх

    15 6 Отговор

    До коментар #4 от "Жоро":

    Ако докарат ТЕЗИ драскачи Корни на власт: ,,можем да станем Руска губерния и да живеем и гледаме живота през розови очила! Какъв живот ни очаква!"
  • 25 Николай

    8 6 Отговор

    До коментар #4 от "Жоро":

    По добре да се направи сравнение колко завода са приватизирани и закрити преди ББ и колко са построени след 2009г. и тогава да се направи равносметка.
  • 26 Николай

    11 3 Отговор

    До коментар #2 от "тоя":

    Не забравяйте, че жената е майка на Крум Зарков от БСП.
  • 27 бббббб

    11 5 Отговор

    До коментар #6 от "Безпартиен":

    Това,че е служил в ДС не срам .А,гордост ако е работил за родината.Гледах документален филм преди повече от 10год. за пенсионерите в Германия.Интересното беше ,че един бивш войник служил на Райха по време на ВСВ взима пенсия. Журналистката го пита защо получава пенсия в тоя случай ,а той отговаря- "Аз съм служил на Родината!!!!"Не зависимо ,че тогава е бил на власт Хитлер.Това говори много за манталитета ни като Българи ,образование ,ценз и др.Затова сме на тоя хал.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 гост

    5 0 Отговор
    Някои са си пунта мари по рождение.
  • 30 Гочо кулака

    11 4 Отговор
    Какво мислите Госпожо за репресираните в Белене. Моят дядо е лежал там. Какво сте учили сина си , когато там са ликвидирали хора, само защото имат ниви, т.е.КУЛАЦИ. Знае ли Крумчо как се изкарва хляба. Чак тогава може да се урежда на високи постове. Но явно ВИЕ така сте го научили-...облагите са за нас, да работят бедните,мамо.....НАЛИ ТАКА
  • 31 Костов

    6 2 Отговор
    Скоро и Аз ще продавам всичко което имам. Взимам си семейството и заминавам. В нашата страна , много хора съществуват като ядът хляба на другите. Това вече не се издържа. Аз все някак ще се справя. Но има много хора които не са способни да се справят навън.
  • 32 Тръмп

    3 2 Отговор
    Заркова да си избърше клоаката, ако и стигнат всичките вестници на света!!!:):):)