Last news in Fakti

22 Април, 2019 09:59 3 676 26

Въздух под налягане на Позитания

  • бсп

Или за края на политическата кариера на Корнелия Нинова

Въздух под налягане на Позитания - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

When I see a bird that walks like a duck and swims like a duck and quacks like a duck, I call that bird a duck.

J. W. Riley

В старите и ретроградни партии сексизмът винаги е съществувал. Когато Корнелия Нинова и Мая Манолова нашумяха, отговорните другари сумтяха под сурдинка „Абе, слаба ракия, ама нека си лаят там, калабалък да става“. Грозната реплика на Румен Петков по адрес на Татяна Дончева за тишината в спалнята, която ражда безумия, си остава класически отрицателен пример. Пръв публично модернизира тези вехти схващания Георги Гергов, който в телевизионно интервю опроверга партийните страхове за менталната зависимост на Станишев вкъщи – „Недейте така, Сергей не е на дистанционно. А и нека си кажем правичката – който не слуша жена си, се развежда“. Далеч в деветдесетте останаха времената, когато никой и не си помисляше да разсъждава на полова основа по адрес на една Нора Ананиева например. Но времената тогава бяха различни, подготовката и авторитетът също.

Корнелия Нинова е първата жена с ранг на политически лидер от национално значение в историята на България. Задължително този светъл пример трябва да бъде поощряван в бъдеще, за да продължаваме да бъдем в модерността. Предстои да видим. В нейния случай, това обстоятелство изигра изключително положителна роля във всеки един аспект, до самия край на пребиваването ѝ на „Позитано“ 20, в качеството ѝ на водач на БСП. Тъй като този текст е посветен на излизането на г-жа Нинова от голямата политика, ще спестя излишните ретроспекции около нейното влизането там.

Защо Корнелия Нинова е аут?

Причините са две, обединени в смислово единство. Първата е липса на стратегическа дълбочина, а втората – половинчатост в изпълнение на правилни иначе виждания за бъдещето и решения за изпълнението им. А това е равно на излизане от играта.

Върховото постижение в политическата кариера на Корнелия Нинова е избирането на Румен Радев за Президент на Републиката, с подкрепата на БСП. Последният неин важен политически ход от стратегическо значение е включването в листата за евроизборите на Иво Христов, оглавяващ стратегическия съвет към Президентството. Между тези две събития се нареждат три ключови провала, всеки от които със самостоятелно значение и под знака на конкретна персона.

Гергзит“ или за първото ключово бламиране

Драмите с бездната между официалните доходи на управляващите от ГЕРБ и имуществото им стигна и до немската преса, където беше въведена чудесната дума „Цвекзит“, находчива препратка към интимно партийните отношения между Борисов и Цветанов. Чуждестранните медии отразиха години по-рано и т.нар. афера „Цумгейт“ с участието на главния прокурор Цацаров, предприемача Сашо Дончев и Георги Гергов, но на принципна основа – как се развиват отношенията между съдебна власт, бизнес и политика в България, без да се вълнуват особено от бесепарската специфика.

Тогава Корнелия Нинова с трогателна патетика, обилно сиропирана с морален императив, публично свали доверието си от пловдивския бос и го извади от Изпълнителното бюро на БСП, но той остана партиен лидер в Пловдив и оттогава не е спрял да жъне успех след успех, в противовес на „шефката си“ – „Гергзит“ отвсякъде.

Господин Гергов затвърди реномето си на мъдър и прозорлив бизнесмен, политик и общественик и оттогава насам, каквото е казал или направил, все е било в десетката. Реализира успешни значими проекти, утвърди пловдивската организация на БСП като най-крупната в страната, изпреварвайки софийската, не позволи Станишев да бъде изваден от листата на евроизборите, неговата концепция за съюз между остатъците от ГЕРБ и тези от БСП се радва на забележителна виталност днес. И може единствено да бъде поздравен за здравото си чувство за бъдеще.

Необходимата илюзия „Елена Йончева“

Корнелия Нинова оглави една партия, която не съобщават в прогнозата за времето, с едно - единствено изключение – когато синоптикът Чолаков е на смяна, защото е от Гоце Делчев. Тя бързо прозря, че избирането на Румен Радев за президент е ключова отправна точка за свалянето на Борисов, но то само по себе си не решава проблема с трагичните наличности в БСП централно и по места. Нито персоналното освежаване, предпоставено от изключително смелото въвеждане на мандатност в партията, нито високия ѝ личен рейтинг в онзи момент се оказаха достатъчни за победа на последните парламентарни избори. Следователно, трябваше спешно да се съчини правдоподобен библейски сюжет с герои и мъченици. Така се роди легендата за Елена Йончева. Разкритията в община Хасково нанесоха важен удар по управлението на Борисов и изведоха потенциалната формула за успех – БСП като изобличител на корупционния модел на властта, заради който българските граждани живеят зле. Като по поръчка, дойде и обвинението срещу Йончева и статутът на мъченицата беше сготвен и поднесен на гражданството за консумация. И то почна да го консумира с надежда и въодушевление, в интерес на истината.

Липсата на стратегическа дълбочина обаче бързо съсипа идеята, по древен бесепарски обичай. Корнелия Нинова, очевидно и управляващото обкръжение, така и не схванаха, че персонализацията на борбата с корупцията в лицето на Йончева е грешка, която бързо ще превърне ентусиазма за справедливост в дистанцираност и досада, да не използвам други думи с по-изразена презрителна конотация.

На всичко отгоре, вместо анализ, Нинова натисна грешния педал до дупка и то баш на Конгрес, пред цяла България. Наредили се велможите на първия ред да гледат сеир, Корнелия става от президиума, отива в публиката и оттам взима храбрата Елена на сцената. Всички са на крака. Разтърсващо – една храбра жена ще събори мафията в България с разкрития. Няма страшно, Корнелия е плътно зад нея. Останалите тръпнат в очакване какво ще стане. Нищо и половина, разбира се, както прогнозираха внятните още тогава. Жана Д’Арк, заедно с Жана Д’Арк прим решиха въпроса с борбата за справедливост още на Конгреса и бързо преминаха към следващата цел – победа на евроизборите, без да броят Моника Дарк.

Позорът „Станишев“ като изхвърляне от борда на Нинова

Първата рожба на липсата на стратегическа дълбочина е пожелателното мислене. Корнелия Нинова се оказа презапасена и с двете. Не знам кой я излъга, че избухването на Апартаментгейт е логична последица от святото дело на храбрата Елена и може да я преназначи за победител в евроизборите, по съвместимост обезглавител на Сергей Станишев. Нелепостта в политиката се наказва без изключение.

Целият блудкав фарс около водача и участниците в листата беше обида за здравия разум и директна подигравка с потенциалните балами избиратели. Очевидно, основната теза на Позитано 20 е, че все някакви такива ще се намерят. В зависимост колко точно се окажат, тогава ще му мислят. Корнелия Нинова така е не намери време от борба за правда и свобода да каже защо не се яви на директен сблъсък със Сергей Станишев.

При положение, че ни проглуши ушите каква битка на живот и смърт води, в името на българския народ. В отговор на неадекватността на „лидера“, Сергей и Елена спретнаха една лигава самодейна пиеска със спомени за едно време, добри рицари, лоши „кучки“ и прочее гаври с търпението на гражданите. На една крачка бяхме да ни съобщят в национален ефир, че цветът на бельото им има значение българите да живеят по-добре. В този порядък, храбрата Елена бламира Корнелия рано-рано като членоразделно заяви, че Сергей трябва да бъде в листата, защото е гениален политик.

Единадесетчасовият пленум просто подпечата диагнозата, че тази партия е негодна да взима решения за себе си, съответно, пази Боже, да се наложи да взима за България. Единадесет часа не могат да добутат Сергей до петото място. Всеки нормален човек би си задал въпроса – какви са тия, знаят ли къде се намират. Вместо Корнелия да стане и да каже : „Това е моята теза за победа на изборите. Със Сергей това е невъзможно. Избирайте – аз или той.“, тя се отказа да бъде лидер на опозицията в страната, оставайки формален лидер на БСП.

Точно като Сергей. А той, милият човек, навръх Цветница, се яви по телевизията да говори за кариеризъм, екипност и още нещо. По някакъв друг канал даваха Корнелия да обяснява за мнимото бламиране и предстоящата победата. Това е всичко.

Останалото е въздух под налягане над Позитания.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Бацето

    30 16 Отговор
    Цецо, казах да поръчаш статия от умен човек, а не ти да пишеш лупости
  • 3 Хах

    34 29 Отговор
    Другарката от Крушовица трябва най-накрая да си намери майстора.
    Или пак да отиде да се снима до паметника на нейния патрон Тодор Живков.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Batushka

    26 21 Отговор
    Ей го още един Гербераст как се умилква на боклука Гергов който е типичен олигарх и работи срещу модернизацията на БСП и държавната заедно с простата тиква....тая жена поне има смелостта да се опълчи на боклуците в собствената партия, навярно ще има смелост и да се опълчи на боклуците в държавата ...КАКА ПРЕМИЕР!

    Коментиран от #11

  • 6 Давид

    20 16 Отговор
    Ционистката инвазия в България , може да бъде победена само с вътрешна тиха война . И Корнелия Нинова го знае . Затова допуска млади и умни хора в партията с желание за битка . Те ще променят нещата с малко помощ за да изчистим държавата от предатели като Станишев , Георги Първанов , Петър Стоянов , всички работещи за международната банда . Вижте Русия - Путин победи евреите с други евреи .
  • 7 !!!!!!!!!!!!

    9 4 Отговор
    Б У З Л У Д Ж А. Това ви чака ! Кой крив, кой прав ! Тези са Б У З Л У Д Ж А
  • 8 анонимен

    15 8 Отговор
    Голям бълвоч!Бла , бла!
  • 9 стоян георгиев

    6 14 Отговор
    ако бсп и сега не спечели изборите,кака кури трябва да подаде оставка.лошото за бсп е че няма кои да я наследи.може би елена иончева или мая манолова все жени ,демек ситуацията със сексизма ще продължи.при парламентарни избори обаче бсп и дпс ще имат мнозинство така че ако отселее сега кака кури ще управлява след година и половина.
  • 10 Levski

    18 15 Отговор
    Комунист и морал.за демокрация да не говорим при тая чума.убийци и терористи,това са те.избиват цели родове и са вечно прави тия създания на Сатаната.да гниете в ада изчадия......

    Коментиран от #14, #18

  • 11 Да да

    16 14 Отговор

    До коментар #5 от "Batushka":

    Да пази Бог! Тая стане ли премиер, със сигурност ще лиша България от моите данъци и осигуровки. Нека раздава от вашите пари.

    Коментиран от #13

  • 12 ИМПЕРИАЛИСТ

    15 16 Отговор
    45-години комунистите ядоха, пиха, убиваха, лъжейки народа със светлото утре на комунизма. Когато това утре трябваше да дойде се видя, че и помен няма от обещания рай, и хоп - държавата бе съвсем организирано и по план на ДС, тотално разсипана. Със стопиране и нищоправене от страна на властта, народът бе докаран на границата на оцеляване, за да няма физическа възможност да по търси сметка за дерибействата на комунистите през така наречения социалистически период. Държавата ни не бе съсипана от диспансеризирания Филип Димитров, нито от "Веселиновския философ Желю" и неговото вице,- баба Блага. На всички нива се действаше организирано и по план. Отделните министерства и ведомства действаха единно и в синхрон. Спомнете си как набързо комунистите станаха "социалисти" и "поеха вината с мезе". Как беше ? – от "Напред към сияйните върхове на социализЪма и комунизЪма другарки и другари."….до "Ние вината поемаме само с мезета".

    Коментиран от #21, #23

  • 13 месара

    12 10 Отговор

    До коментар #11 от "Да да":

    спокойно, тая никога няма да стане премиер! тя е по идеите , предложенията и обещанията, но за испълнението им я няма никаква (трябва акъл),тя няма идея това което говори как да се реализира и какви ше са последиците. самото бсп ше и бие шута щото тая ги вкара в почти десет годишен глад.
  • 14 Госあ

    5 3 Отговор

    До коментар #10 от "Levski":

    Първо братчед, доколкото знам никой от българските революционери не е бил чорбаджия и нещо повече, всички са ненавиждали чорбаджиите, защото са подли и крадливи предатели. Най вероятно твоя ник на латиница касае футболния отбор, така че това отклонение е за другите. Относно избитите фашисти- тази диктатура дава повече от 60млн души. Лаврови венци ли предлагаш да им бяха раздадали бе ?
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 критик

    11 10 Отговор
    Не съм предполагал, че могат да се напишат толкова глупости на едно място. Само не съм сигурен кой е поръчителят - Цветан Цветанов или Димитър Дъбов.
  • 17 Гербер

    12 5 Отговор
    Нашият Лидер г-н Борисов е БЕЗ АЛТЕРНАТИВА !!! Toй е ГЕНИЙ..На специална, СЕКРЕТНА сбирка на групировката ни ГЕРБ, ТОЙ каза : " ВСЕКИ ОТ BАС, (без мен, защото съм безгрешен) МОЖЕ ДА КРАДЕ И БЕЗЧИНСТВА, КОЛКОТО МУ ПОЗВОЛЯВА ПОЛОЖЕНИЕТО, НО КОЙТО СЕ ИЗДЪНИ ЩЕ БЪДЕ ПУБЛИЧНО ПОРИЦАН И ИЗХВЪРЛЕН ОТ ГРУПИРОВКАТА, БЕЗ ПРАВО ДА ПОЛУЧИ ОБРАТНО ПЛАТЕНИЯ РУШВЕТ.

    Коментиран от #19, #24, #25, #26

  • 18 Иван

    9 1 Отговор

    До коментар #10 от "Levski":

    "Левски" трябва да се изписва единствено и само на кирилица! Ясно ли е, потурнак рязан?
  • 19 Onq s konq

    3 1 Отговор

    До коментар #17 от "Гербер":

    Знам, нали и аз бях там.
  • 20 Цуци

    0 5 Отговор
    Единствената алтернатива остава Да България ..
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 ахахахахахах

    1 3 Отговор
    ХАХАХХА ГОЛЯМ СТРАХ ТРЕСЕ ГРОБАРИТЕ ЧЕ АКО ИЗТЪРВАТ ВЛАСТА АПАРТАМЕНТГЕЙТ ЩЕ ИМ СЕ ВИДИ КАТО КОМЕДИЯ!

    В ТАЗИ СТАТИЙКА Е ЗАБРАВЕН ЕДИН МНОГО ВАЖЕН ЕЛЕМЕНТ ОТ ЖИВОТА НА БЪЛГАРИЯ, А ТОВА Е ОБИКНОВЕННИЯ ЧОВЕК И НАРОДА КОЙТО ПРАВИ РОДИНАТА НИ!!

    А АНАЛИЗАТОРА НЯМА ЛИ ДА НАДНИКНЕ ПОД ПОЛАТА НА КОРНЕЛИЯ НИНОВА?? ТО ТОВА ГО МОГАТСАМО ГЕРБАДЖИИТЕ!!
  • 23 Жечо

    0 2 Отговор

    До коментар #12 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    прав си, ама забравяш да добавиш че и Бойко е от същото котило?
    Ама на него карез не търсиш гробар миризлив!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Има граници на поносимост нахейтърството

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "Гербер":

    КРАДЕЦА ВИКА. ДРЪЖТЕ. КРАДЕЦА