Факти, новини, статии - Да извадим фактите наяве

„Ел Паис“: Европа се самоубива демографски

В цяла Европа се наблюдава укрепване на крайнодясната идеология, която е последствие от неприязънта към имигрантите и все по-засилващия се страх от загуба на самобитността, пише Милагрос Олива

Публикувана: 20 Май, 2019 16:00
19 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 1864
„Ел Паис“: Европа се самоубива демографски
Снимка: EPA
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 0 от 0 гласа.
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В цяла Европа се наблюдава укрепване на крайнодясната идеология, която е последствие от неприязънта към имигрантите и все по-засилващия се страх от загуба на самобитността, пише Милагрос Олива.

Привържениците на подобна идеология искат да превърнат Европа в непристъпна крепост, която ще издържи на натиска на обсаждащите я на продънени лодчици имигранти. Те не искат да признаят, че съдбата на тяхната крепост зависи именно от тези, които се намират от външната страна на стената, пише авторът в „Ел Паис“.

Европа вече отдавна се намира на пътя на демографското самоубийство. Сега в Евросъюза живеят 511 млн. души, но от 2015 г. смъртността превишава раждаемостта и ако числеността на населението на Европа все още не е започнала да намалява, то това е само поради това, че всяка година пристигат 1,3 млн. имигранти, смята Оливо.

През 1900 г. в Европа са живеели 20% от световното население. През 1960 г. – 13,5%. През 2015 г. това число вече падна до 6,95%, а по прогнози до 2040 г. то дори ще падне под 5%, ако Брекзит се провали. Само че важно е не самото намаляване на числеността на населението, а и това както това ще се отрази на жизнеспособността и производителността на Европа.

На демографската криза влияе съчетаването от два фактора, които са следствие от цивилизационния прогрес: увеличаване на средната продължителност на живота, която вече достигна 81 г., и сериозната криза с раждаемостта. За поддържане на числеността на населението коефициентът на раждаемост трябва да бъде 2,1 деца на една жена. Сега средно за Евросъюза този показател е 1,5. В Испания ситуацията е съвсем печална, пише „Ел Паис“ – по-висока продължителност на живота и по-ниска раждаемост – 1,2 деца на жена.

Ако тази тенденция се запази, а вратите за имиграцията останат затворени, то през 2050 г. населението на ЕС ще се намали с 49 милиона души (с 11 млн. в Германия и със седем – в Испания). Съкращаването на работоспособното население ще се отрази на икономическото развитие. По оценки на Националния институт по статистика след 40 години Испания ще има с 8,7 млн. души по-малко работоспособно население и с 8 милиона повече пенсионери. Как тогава ще бъдат осигурявани 17 милиона пенсионери, сред които несъмнено ще има и такива, които днес гласуват за десницата, констатира Оливо.

И заключава, че за поддържане на ръста на населението на Европа са необходими мащабни миграционни потоци.

Поставете оценка на статията:
Оценка 0 от 0 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
И какво
(гост)

Неутрално
1 Отговор
Според този журналист, трябва да ги оставим да се размножават само мургавите. Европейците са създали тази люлка на цивилизацията и когато Европа е имало замъци и модерни оръжия, те са се катерили още по дърветата. Европейците сами са създали всичко и сами имат право, да решат края си, а не европейците да станат тъмнокожи.

Коментиран от #16


Оценка:
-2 +56

Тъп
(гост)

Неутрално
2 Отговор
Ха добро утро Пенке !!!

Оценка:
-12 +5

антрашпиц
(гост)

Неутрално
3 Отговор
И какъв е изхода?Внос на маймуни за разплод ли?Това е самоубийствена политика!

Оценка:
-1 +43

Субсахарец
(гост)

Неутрално
4 Отговор
Щеше да са добре дошли имигрантите ако не бяха такива каквито са! 90% от тях идват с ясното съзнание че ще получават помощи, демек няма да работят за пенсиите на дъртите германци, а ще товарят двойно младите.

Оценка:
-1 +35

Meganoob BG
(гост)

Неутрално
5 Отговор
Ако имаше крайно дясна идеология в Европа както казвате, вместо да ги галим, щяхме да ги изгаряме на площадите, да го излъчваме на живо по целият свят и после да хвърляме каквото е останало в масови гробове. Но изобщо няма крайно дясна идеология. Има само предателска.

Оценка:
-3 +26

Електрошок
(гост)

Неутрално
6 Отговор
Кой е казал,че трябва да се поддържа ръста на населението,и то с емигранти!! Абе вие на идиоти ни направихте!? Ами нали и населението на страните на мигрантите намалява!!

Коментиран от #11


Оценка:
-1 +23

e36
(гост)

Неутрално
7 Отговор
Хубаво е когато поствате нещо, то да има конкретно послание. Единственото послание което разбрах е вкарвайте емигранти че относителният брой на населението на Европа да не намалява спрямо глобалният. Това е толкова недомислено, само български политик, тип тиквата или оная свиня лиляна павлова може да го каже. Има много по-лесни начини за положителен прираст и то е със субсидии, бонуси, намаляване на данъци и тн. Разбира се говорим за Европа, България е така или иначе обречена на смърт предвид продажната политика на бойко.

Оценка:
-3 +19

коко
(гост)

Неутрално
8 Отговор
деца има пара няма

Оценка:
-1 +6

Румпелщилцен
(гост)

Неутрално
9 Отговор
В Германия, специално, ако имаш статут на бежанец и си безработен, получаваш помощи които значително надвишават минималната заплата. Кой ще е луд да работи, особено като е неграмотен и няма как да се надява да получи повече от минимална заплата? Сбъркана работа!

Оценка:
-2 +24

Госあ
(гост)

Неутрално
10 Отговор
На същият въпрос Шиндзо Абе отговори, че по скоро ще разчита на изкуственият интелект и механизацията, предвид трудната интеграция на емигрантите от някои страни. И посочи за пример терористичните атаки в Европа. Определено Европа трябва да подаде ръка на бежанците от военни конфликти,но това трябва да бъде регламентирано в някакъв срок. Определено Европа трябва да подаде ръка на нуждаещите се в Африка,но това трябва да стане с подпомагане на място,а не да ги прибира. Разбира се,ние сме цивилизовани и милосърдни, това ни различава от останалите,но нека това няма нищо общо с бизнеса и дъмпинга на европееца. Всъщност и Китай и Япония помагат на останалите азиатски страни.Например Непал. Но това не означава да ти прибират при тях.

Оценка:
-0 +17

Госあ
(гост)

Неутрално
11 Отговор

До коментар #6 от "Електрошок":


Няма, няма да намалеят. Там прираста е експоненциален 😅 Което не означава, че не съм съгласен с това че на никой не е нужен свръх прираст в Европа. За какво по дяволите ? За по-голяма потребление ? Едно-макс две деца е напълно достатъчно.

Оценка:
-2 +8

JPower
(гост)

Неутрално
12 Отговор
Само маймуните се размножават по време на криза... Как да отгледаш 2деца, като пари няма за теб??!!! И насреща виждаш, някакви примати от Африка и Азия с по 5 деца и никой от тях не работи...как да обясниш това на детето си, че е ""'нормално"". Ако се съпротивляваш, веднага ще те обвинят в расизъм, фашизъм??! Евреите причиняват това на Европа от векове, те са и най-големи дружки със суджуците!!!

Оценка:
-1 +17

Посетител
(гост)

Неутрално
13 Отговор
Ако съм разбрал правилно, да попълним стадото с вълци?

Оценка:
-1 +10

Краси
(гост)

Неутрално
14 Отговор
Теа па... Вместо мащабни миграционни потоци да вземат да се опитат да убедят жените да раждат деца... Само, че им излиза по-евтино да пускат мигрантите отколкото да подпомагат семействата, които искат да имат деца, но не могат да си го позволят...

Оценка:
-0 +9

Бараев
(гост)

Неутрално
15 Отговор
Европа намалява, Индия и Африка се увеличава. Индийците специално,до 3 години са минали ,китайците! Африканците са малко заради Непредпазване и висока смьртност( африканка Може да роди 15- 17 деца,но оживяват до пьлнолетие половината). Като Европа застарява,да се вкарат жьлти(китайци), дребни,жилави,работливи,мислещи, човечета,отколкото печки, здрави физически привидно(но с куп скрити болести), пьрвосигнални,мьрзеливи,доказано е ,че черните имат по-малко сиво вещество в кратуните.

Оценка:
-0 +2

...
(гост)

Неутрално
16 Отговор

До коментар #1 от "И какво":


Цитирам: "Според този журналист,...". Милагрос е жена, поне по име, което означава "Чудеса"... Ама такова "чудо" с подобно самоубийствени "мислене" не ми трябва...

Коментиран от #17


Оценка:
-0 +1

...
(гост)

Неутрално
17 Отговор

До коментар #16 от "...":


А фамилията ѝ (Олива - маслина)... Май по иде да потърсим връзка с нашия глагол "оливам се"...

Оценка:
-0 +0

Безименен...
(гост)

Неутрално
18 Отговор
Не ,уважаеми споделящи.Необходимо е жените да бъдат МАЙКИ , да раждат повече от едно дете ,да ги възпитават на родолюбие ,да не ги насърчават да бягат от България а да се борят тук за по-добър живот(не за магистрали ,чужди инвестиции,чужди на България идеологии)а българските милиардери да правят всичко за България (както са правили преди години Българите - да не ги изброявам ).

Оценка:
-0 +3

Bubbles
(гост)

Неутрално
19 Отговор
А вие какво очаквате?
На всички вече ни писна от чаршафи, джамии, негри, чифути и всякаква измет която се мъкне ден по ден в Европа и си налага простотиите под шапката на толерантността търпимостта към малцинствата.
Никога не съм бил расист обаче за редовия гражданин в Европа вече няма алтернатива, мачкат ни отвсякъде обвиняват ни за всички несгоди на млацинствата, навират ни в носа техните култури и наливат как трябва да ги споделяме и да се отказваме от нашите собствени ценности.
Е нема как да стане!

Оценка:
-0 +3

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери
Вежди Рашидов
Министърът на културата за изгорелите Тютюневи складове в Пловдив:
Потресен съм от гледката. Какви красиви сгради са унищожени. Те носят духа на австрийската архитектура..."

Още бисери