22 Май, 2019 10:11 3 744 3

Искаме месец отсрочка за казуса „Зелена карта“

  • зелена карта-
  • гражданска отговорност-
  • застраховка-
  • катастрофа

Преговори се водят с Munich Re за презастрахователен договор

Искаме месец отсрочка за казуса „Зелена карта“ - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Българското бюро „Зелена карта“ е постигнало отсрочка от един месец, за да намери презастраховател и да се регулира казуса със „Зелена карта“ за българските автомобилисти.

Това е едно от изискванията, за да се вдигне мониторинга. Презастрахователният договор е за близо 9 млн. евро. По неофициална информация на ФАКТИ

преговаряме с един от лидерите на застрахователния пазар Munich Re.

Договорът трябва да е едногодишен. Той трябва да бъде сключен със задна дата от 1 април 2019 г. до 31 март 2020 г. Трябва да се припомни, че ако до месец Българското бюро „Зелена карта“ не успее да сключи договор с презастраховател, то ще ни бъде наложена санкции от най-малко €100 000 месечно до изпълнение на изискването за презастраховател.

Презастрахователният договор е необходим, за да гарантира изплащането на щети в чужбина, причинени от автомобили с български полици. Порочната практика да не се плащат тези щети доведе до налагане в края на 2018 г. мониторинг от Международното бюро “Зелена карта” над българското.

Припомняме, че

мониторингът беше наложен на 1 декември 2018 г.

В писмо от Съвета на Бюрата, подписано от генералния секретар Грит Флоре, е изпратено на 7 декември. То е получено в България на 10 декември.

Санкцията е наложена от Съвета на бюрата "Зелена карта" заради неплащане на щети от катастрофи с български автомобили в чужбина.

На този етап страната остава в гаранционната схема и проблемът няма да засегне водачите, които пътуват зад граница.

От България се искат три мерки: внасяне на обща банкова гаранция от €4 млн. , ежемесечни справки за финансовото състояние на българското бюро "Зелена карта" и сключване на общ презастрахователен договор.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 миризлив пор

    31 0 Отговор
    Порочната практика е на определени фирми и е добре да се обявят кои са те. То и тук започнаха да плащат формално по 10 лева за смърт на пътя пък кой иска да ги съди.
  • 2 Гост

    2 2 Отговор
    Г-н Михайлов, прочетохте ли статията, която сте написал? Мислите ли, че с повтаряне на цели абзаци от нея тя става по-впечатляваща, защото текстът е по-дълъг?! Не се заяждам, обръщам Ви внимание, за да държите поне средното ниво в журналистиката.
    По темата - до коя дата трябва да се подпише, до коя дата сме постигнали договореност за отсрочка, има ли пречки за да се осъществи този договор, какво ще стане ако не се постигне общо съгласие за подписването му? Това са въпросите, които са актуални и на които следва да се даде отговор!
  • 3 Боцмана

    6 0 Отговор
    Първата стъпка трябва да е закриването на мафиотското Бул Инс