Last news in Fakti

7 Февруари, 2019 08:23, обновена 7 Февруари, 2019 08:26 12 472 23

Искаме от “Зелена карта” да ни разсрочи дълговете

  • зелена карта-
  • българия-
  • мониторинг

България трябва да внесе гаранция от 20 млн. евро до 31 март 2019 г.

Искаме от “Зелена карта” да ни разсрочи дълговете - 1

Българското бюро “Зелена карта” е направило опит да разсрочи задълженията ни по пътни произшествия в чужбина, причинени от коли с наши номера, съобщи в. „24 часа”.

Шестима души - представители на бюрото, на Асоциацията на застрахователите и на компании, продаващи автомобилни застраховки, тези дни са пътували до Брюксел, където е седалището на международното бюро “Зелена карта”. Там били приети от председателя Жан Зенерс. Отговорът, който получили, засега не бил обнадеждаващ - той ги уведомил, че разсрочване на дългове е в разрез с правилата. Все пак Зенерс обещал да запознае управителния съвет с българското предложение. България трябва да реши проблема с мониторинга над бюрото до март. Ако това не се случи, наложената мярка може да застраши влизането ни в Шенген и по суша.

Заради дълговете на родни застрахователи от края на миналата година нашето бюро е поставено под наблюдение, а председателят му Орлин Пенев подаде оставка и все още няма избран наследник.

Припомняме, че мониторингът беше наложен на 1 декември. В писмо от Съвета на Бюрата, подписано от генералния секретар Грит Флоре, е изпратено на 7 декември. То е получено в България на 10 декември.

Санкцията е наложена от Съвета на бюрата "Зелена карта" заради неплащане на щети от катастрофи с български автомобили в чужбина. На този етап страната остава в гаранционната схема и проблемът няма да засегне водачите, които пътуват зад граница.

Националното бюро „Зелена карта“

трябва да внесе гаранция от 20 млн. евро до 31 март 2019 г.

Ситуацията на застрахователния пазар създава висок риск за негативно развитие (фалити) в кратко до средносрочен период. Националното ни бюро е длъжно да внесе гаранция във възможно най-кратки срокове, но не по-късно от 31 март 2019, както и да сключи презастрахователен договор. Чиято стойност се оценява на около 20 млн. евро.

Все още не е ясно дали тези нови мерки няма да доведат ново повишаване на цената на задължителната застраховка "Гражданска отговорност".

Освен това Националното ни бюро трябва

да предоставя месечен отчет за напредъка по създаването на посочените по-горе финансови гаранции,

както и да продължи да предоставя месечните финансови отчети на Комитета за наблюдение и всяка друга информация, която Комитетът може да изисква междувременно, се посочва в писмото на Грит Флоре до българските му колеги.

Грит Флоре посочва, че решението за налагане на мониторинг на България е взето в интерес на системата „Зелена карта“ и на Национално бюро на българските автомобилни застрахователи. Оставаме на ваше разположение за евентуално сътрудничество, което може да ви бъде необходимо при изпълнение на решението, завършва Грит Флоре.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Миризлив пор

    46 2 Отговор
    Правете си "гражданска" само на вноски, рискувате да ви фалира застрахователя и държавата да пусне цялата си мощ в лицето на Пътна полиция за да ви санкционира защото... КФН е проспала фалита. В този случай ще изгорите максимум за 3 месеца.

    Коментиран от #9

  • 2 Кольо Дапа

    28 1 Отговор
    Да отнемат лицензите на "Булинс" и Дал Бог живот и здраве" и проблемите в застрахователния ни бизнес ще се решат. А управниците вместо това вдигат таксите. Защо ли?!
  • 3 Безкрайно скъпи 3 мандата

    51 5 Отговор
    Има ли система която герб да не осраха ограбиха или фалираха? Управлението им за 10 г ни струва до тук, фалит ктб, фалит олимпия, сега з карта, неработеща тол от енергиен шлем на фес, 1.2 млрд неустойк за белене която сега ще строим, 1.5 млр от здравната каса които дянков издуха и не върна, 2 американски бандитски централи, 4 безплатни бази, самолети на двойни цени, магистрали с качество на горска пътека, имаше атентат в бургас и взрива в хитрино заради стари релси, 1 млн емигрираха и продължават, циганите убиват българи всеки ден, регистрираха ДОСТ. Списъка е безкраен..
  • 4 Дедо ви

    38 1 Отговор
    Ами те нашите застрахователи не са си пращали защото това действие изваждането не го познават. Те си знаят само събирането. А тука събирането, лапането, правенето на гуши... им е осигурено от държавата със задължителната застраховка...
  • 5 Биоробот

    40 1 Отговор
    Защо трябва всички да имат зелена карта? 90 процента от хората си карат колата в града или ходят с нея до село и нямат намерение никога да излизат в чужбина. Съответно застраховката им трябва да е по-евтина. Който реши да кара в чужбина си купува зелена карта и заминава.
  • 6 НЕПЛАЩАМ ПОВЕЧЕ

    31 2 Отговор
    ЗАЩО ТРЯБВА ВСИЧКИ ДА НЛАЩАМЕ ЗЕЛЕНА КАРТА ( КРАЖБА) АЗ НИКОГА НЕ СЪМ ИЗЛИЗАЛ С КОЛАТА ЗАД ГРАНИЦА ,КОЙТО ИЗЛИЗА ДА СИ ПЛАЩА ДВОЙНО И ТРОЙНО ---ЗАЩО ВСИЧКИ ТРЯБВА ДА ТЪРПИМ ТАЗИ НОДИГРАВКА С НАС
  • 7 Русуфил

    12 3 Отговор
    Стига сте мрънкали, това с гражданските е като с комунизма, един забърква ла*ната и всички ги ядем.
  • 8 Лойдс

    26 1 Отговор
    Проблемът със ,,Зелена Карта,, идват най вече от Лев Инс, Булинс и Далбог. Интересно докога илитератът Трактор ща мами и краде.
  • 9 Народа ПРОСТ

    14 1 Отговор

    До коментар #1 от "Миризлив пор":

    Пак си мълчи !!! Тези бандити наречени застрахователи трябва да бъдат пребити с камъни !!@
  • 10 Тони

    20 1 Отговор
    Най-голямата глупост е, че Зелената карта е ЗАДЪЛЖИТЕЛНА! Има много хора, които не излизат зад граница, а тези които излизат плащат като тях. Глупава система.

    Коментиран от #12

  • 11 незнайко

    12 4 Отговор
    НИЕ ИМАМЕ ЛИ СОБСТВЕННА ДЪРЖАВА ? ЕС си правят каквото си искат с нас ! Тава ще правите, така ще го правите, иначе КРИВ МАКАРОН !!! Защо тогава се натискаме да ни управляват отвън ???
  • 12 Бай Миле

    17 0 Отговор

    До коментар #10 от "Тони":

    "Зелена карта" не е добавка към ГО. Тя си влиза автоматично, тъй като сме в ЕС и ЕИО. Това са правила на Брюксел. Но от гледна точка на справедливост си прав.

    Коментиран от #15

  • 13 Мишо Бирата

    15 2 Отговор
    Специално БулИнс са МОШЕНИЦИ - плащат до 40% на щета !!!
  • 14 МАФИЯ

    18 0 Отговор
    Абе така е ! Мутрите си направиха застрахователни дружества и знаят само действие събиране! Като трябва да си плащат се ослушват! Хора ,ако вдигнат още гражданската предлагам МАСОВО ДА НЕ СКЛЮЧВАМЕ ЗАСТРАХОВКИ! ВСИЧКИ ЗА ЕДИН,ЕДИН ЗА ВСИЧКИ!
  • 15 Тони

    10 4 Отговор

    До коментар #12 от "Бай Миле":

    В много голяма грешка си! Знаеш ли, че Зелената карта покрива държави като Мароко, Азербайджан, Израел, Македония и т.н. Точно покритието за тези държави се заплащане най-скъпо преди да стане задължително незачертаването им. Реалната цена на ГО за България трябва да е около 150 лв, който иска допълнително покритие за държави от ЗК да плаща 150 лв. още и това е.

    Коментиран от #16

  • 16 Гост

    4 5 Отговор

    До коментар #15 от "Тони":

    Не разбираш какво ти казва човека: Зелената карта е безплатна и ЗАДЪЛЖИТЕЛНА към застраховка гражданска отговорност основно заради ЕС и желанието ни да влизаме в Шенген. За да са изпълнени тези условия, трябва двете да вървят заедно и да е ясно, че покритието на ГО в българия е не по-малко от 80% от регистрираните автомобили. Затова беше и тази мярка със служебната депегистрация. В противен случай, ще гледаме Шенген през крив макарон, отделно, на границите на всяка една държава, за автомобил с българска регистрация ще бъде въведен контрол за валидност на застраховка ГО. Нещата не са никак прости и не може да се отдели ГО от Зелена карта. Двете вървят и ЩЕ вървят заедно. Това трябва да е ясно на всички, независимо

    Коментиран от #17

  • 17 Миризлив пор

    5 0 Отговор

    До коментар #16 от "Гост":

    Много си прав, това са регулациите. Проблема е, че нашенските фирми са научени да не плащат и да работят с автомобили на над 15 години а часовите ставки за ремонт и боя да са смешни. Отделно малко хора си позволяват да ги съдят. С други думи кога стане беля навън се започне протакане а там като не си платиш или не е достатъчно отиваш на съд и плащаш и делото. Реално с хитруването и неплащането се плаща 2-но. Само защо управляващите не започнат със санкциите към тези фирми не знам.

    Коментиран от #18

  • 18 Гост

    4 0 Отговор

    До коментар #17 от "Миризлив пор":

    Именно! Точно така е! А регулаторният орган /КФН/ мълчи, защото изпълнява политически поръчки. А докато политиката се меси в бизнеса - ще плащаме всички за скудоумщината на управляващите!
  • 19 Тихомир Тодоров

    2 1 Отговор
    Гражданската ми отговорност в страна от ЕС струва 77 Евро за година колата е 2003 год. С 2 литра двигател около 130 конски сили, в тази цена влиза и зелената карта, годишния преглед е един път на две години.... някой да ми каже с каква радост да си регистрирам кола в България, че да плащам и данък в общината и в пъти по голяма застраховка, такси при нотариуси и куп глупост, когато всичко е толкова лесно и просто

    Коментиран от #20, #21

  • 20 Kuzmanovv

    2 0 Отговор

    До коментар #19 от "Тихомир Тодоров":

    Ако е лесно и просто в България няма да е интересно❗ Тука трябва много администрация 🛂 🛃, много 📝, много 💲иначе няма да ни е спокойно 😀.
  • 21 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "Тихомир Тодоров":

    Коя е тази държава? Любопитно ми е... Има ли ограничение в това кой ще управлява този автомобил?
  • 22 gnida

    0 0 Отговор
    Где е мента наглата да обясни как гражданската е платена , а всъщност я нямаме ! Аз за зелена карта съм платил и ако нямам ще во съдя !!!!! Нали се сещате как ривахте да си търсим парите от олимпик от кипър ? Мръсни крадци , лев на заслужавате !
  • 23 1944

    0 0 Отговор
    ние дългове нямаме, дълговете са на застрахователите. те ще ни дерат до второ пришествие с помощта на корумпираната власт. комунист бизнесмен е дървено желязо. нали, другари застрахователи?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове