Last news in Fakti

7 Май, 2012 09:39 778 0

Изборният ребус в Сърбия се решава на 20 май

  • сърбия-
  • избори
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Проевропеецът Борис Тадич и националистът Томислав Николич ще се явят на втори тур на президентския вот на 20 май, докато партията на Николич победи във вчерашните парламентарните избори, макар и без да получи абсолютно мнозинство.

За сегашния президент Тадич гласуваха 26,8% от избирателите, а за опонента му - 25,6%, според резултатите на независимата агенция за контрол на вота CESID. Затова пък на парламентарния вот Партията на прогреса на Николич получи 24,7% от гласовете, следвана от коалицията около Демократичната партия на Тадич с 23,2%, добавя същият източник. На трето място с 16,6% е Социалистическата партия на сегашния министър на вътрешните работи Ивица Дачич. Подобно на положението в предишните избори през 2008 г., Дачич, който за 4 години удвои резултата на своята партия, ще играе роля на балансьор.

Според аналитиците партията му вероятно отново ще подкрепи партията на Тадич при сформирането на правителството, ако последният спечели президентския балотаж. "Ние още не знаем кой ще е следващият президент, но се знае кой ще е следващият премиер", заяви след оповестяването на резултатите Дачич, имайки предвид самия себе си. Той уточни, че първата партия, с която ще преговаря за сформирането на кабинета, ще е формацията на Тадич.

Официалните резултати след преброяването на едва 7,8% от бюлетините в около 8000-те избирателни секции потвърждават тенденцията в парламентарните, както и че Тадич и Николич отиват на балотаж. ЦИК трябва да оповести окончателните данни най-късно до четвъртък. "Убеден съм, че ще спечеля втория тур. Ние бързо ще поведем Сърбия към европейската интеграция", заяви Тадич, според когото "новото правителство ще бъде определено след резултата от президентския вот.

След като изрази увереност в своята собствена победа, Николич увери, че иска "да започне още утре консултации за сформиране на правителство" около неговата партия. Някогашният съюзник на силния човек на Сърбия Слободан Милошевич се превърна в проевропеец, след като дълго време оспорваше такава опция за страната и осребри растящото недоволство на населението, ударено от икономическата криза.

За първи път след разпадането на Югославия в началото на 90-те години икономиката беше доминираща тема в предизборните дебати, което е доказателство за всеобщото безпокойство в страната, чиято икономика вероятно ще е в стагнация тази година с рекордна безработица от 24%, припомня БГНЕС. По време на кампанията Борис Тадич, който доведе политически и икономически изолираната през 90-те години Сърбия пред прага на Евросъюза, призова съотечествениците си да решат дали искат "да продължат промените и развитието", като му поверят нов и последен 5-годишен президентски мандат. Провъзгласената през 2008 г. независимост на Косово, която Белград продължава да не признава, беше изместена на втори план, макар навремето да беше централна тема в предизборните кампании


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА