17 Юни, 2019 19:00 2 691 19

Ормузкият проток – оттук може да тръгне нова война

  • ормузкият проток

Ормузкият проток е ключов не само от военна гледна точка, а и от икономическа: през него преминават близо една пета от световните доставки на петрол от Персийския залив. А от САЩ идват все по-тревожни новини

Ормузкият проток – оттук може да тръгне нова война - 1
Снимка: EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Цената на петрола от сорта „Брент“ се повиши в Лондон с повече от 2%, достигайки в петък до 61,31 долара за барел, а в Ню Йорк цената на американския „West Texas Intermediate“ също скочи с близо 2% до ниво от 52,28 долара за барел. "Ситуацията в региона е опасна", казва Елизабет Дикинсън, анализатор на Международната кризисна група (МКГ). "Всяка грешна преценка или недоразумение може да доведе до ескалация".

В средата на май се стигна до инциденти в Ормузкия проток - тогава Саудитска Арабия съобщи, че два петролни танкера са били повредени от умишлен саботаж. В средата на седмицата (13.6. ) напрежението се покачи, след като стана ясно, че два други петролни танкера са тежко засегнати от предполагаема атака. САЩ смятат, че Иран носи отговорност за нападението.

Ормузкият проток свързва Оманския с Персийския залив. Протокът е един от най-важните водни пътища в света и играе ключова роля за транспортирането на нефт от региона на Персийския залив. Близо една пета от световния пренос на петрол преминава през Ормузкия проток. През първата половина на миналата година това са били около 17,4 милиона барела дневно. Според анализатори от консултантската фирма Vortexa, глобалните потребности от петрол възлизат на около 100 милиона барела дневно. Ормузкият проток е не по-малко важен и за преноса на втечнен природен газ LNG от Катар. Емирството е най-големият световен доставчик на тази суровина.

Невралгично място

Морският коридор свързва крайно различни по политическа ориентация, богатство и военни възможности страни като Саудитска Арабия, Иран, ОАЕ, Кувейт и Ирак. В най-тясната си точка протокът не е по-широк от 50 километра, а водният коридор, през които безопасно могат да преминават огромните танкери, е не по-широк от три километра във всяка посока. Това превръща мястото в невралгична точка, която лесно може да бъде овладяна. Затова за нея постоянно се говори в различни конфликтни сценарии на воюващите в региона държави.

Карта на региона с Ормузкия проток

Съвсем наскоро началникът на генералния щаб на иранската армия Мохамед Багери предупреди, че Ормузкият проток можел да бъде изцяло затворен, ако не бъдат прекратени "враждебните действия“ срещу страната. Той имаше предвид санкциите на САЩ заради ядреното споразумение с Иран. Според информационната агенция "Исна" Багери е казал дословно следното: "ако нашият петрол не може да се транспортира през морския проток, оттам със сигурност няма да преминава и петролът на други държави".

В същото време от американска страна се увеличават тревожните новини: американската армия прехвърли свои бомбардировачи B-52 към Катар, а по-рано този месец изпрати в Персийския залив и самолетоносача "Ейбрахам Линкълн". В тази връзка Джон Болтън, съветник по въпросите на националната сигурност в Белия дом, отправи към Иран следното предупреждение: "Всяко нападение срещу интересите на САЩ или на техните съюзници ще получи твърд отговор".

Опасно дрънкане на оръжия

Има и друго тревожно обстоятелство: преди години Конгресът във Вашингтон отказа да даде на американския президент пълномощието за използване на военна сила срещу редовната армия на Иран - но забраната не се отнася за действия срещу терористи. А миналия месец правителството на САЩ определи елитната Революционна гвардия на Иран като терористична организация.

За първи път досега Съединените щати поставиха едно военно формирование на чужда държава в списъка с терористичните организации, в който иначе фигурират групировки като т.нар. „Ислямска държава“ или Ал Кайда. При това Революционната гвардия е фактически най-важната въоръжена сила в Иран, далеч по-значима от класическата армия.

Дрънкането на оръжия в региона има сериозни последици и за световната икономика. Уейн Гордън, експерт по въпросите на суровините към UBS, заяви наскоро: "Всички геополитически напрежения, които засега са непредвидими, могат да вдигнат цената на петрола до 100 долара за барел". Тоест – с близо една трета повече, отколкото в началото на седмицата.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 4 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българското ЦРУ ГЕСТАПО СС ДС ФБР

    10 31 Отговор
    До всички приятели които коментират тук без заплащане. Много от нас, като станем сутрин, си казваме ''я чакай да смачкам 5-6 руски шпиони русофили'' във факти и да се заредя с енергия за целия ден. Така си мислиме, но това не са никакви русофили, а още по-малко руски шпиони. Те са хора в неравностойно положение - куци, сакати, без крака, без ръце, слепи, инвалиди, неподвижни, тежко болни, повечето нелечимо и тук срещу жълти стотинки от НПО /а това е и единствения начин да имат някакви доходи/ възхваляват ''социализма'' на Русия, Венецуела и Китай. Това което не знаят тези нещастни хора е, че в Русия капитализма е върл и безпощаден. Там за да повикаш линейка и да дойде, трябва да се спазариш по телефона, какви пари ще им дадеш, иначе няма да дойде. Тези хора си мислят, че връщането на социализма е лечението на техните заболявания. Просто не влизайте тук и не коментирайте, защото влизайки в спор с тези болни хора, приемате негативизма им и кармата на болестите им, а и така ще ги оставите и без тези жълтите стотинки, които им дават.Не приемайте върху себе си нещастието, негативната енергия и божието наказание на тези хора, оставете ги без събеседници за спор.Оставете ги да си мечтаят, че някъде на планетата Земя има социалистическа система за която те бленуват, безплатно здравеопазване и безплатни помощници за гледането им, и придвижването им, мечтата е единственото което им остава, в малко оставащите им дни.Иначе сайта е приятен с интересни зарибяващи статии

    Коментиран от #2, #6, #7, #9, #16

  • 2 българският нормален

    22 1 Отговор

    До коментар #1 от "Българското ЦРУ ГЕСТАПО СС ДС ФБР":

    Начи, викаш: "Кой не скача, е "червен". Правилно ли съм те разбрал.
  • 3 Реалист

    20 3 Отговор
    Америте ще го гризнат в Ормузкия проток от иранците.
  • 4 геограВ

    26 1 Отговор
    И "оттук" - Иран, и оттам - Косово, и по-натам - Украйна, и още по-натам - СК, и Тайван... Сащ са се осигурили тройно и четворно за започване на ТСВ.

    Коментиран от #14

  • 5 Анонимос

    22 3 Отговор
    Тези хамериканци много войнствени били, търсят си го усилено скоро ще имат възможнист да си го получат, Иран е точно място.
  • 6 ХаХа

    6 24 Отговор

    До коментар #1 от "Българското ЦРУ ГЕСТАПО СС ДС ФБР":

    Интересен коментар. Сигурно колегата е много прав. Наистина нивото на пишещите Путинисти е много ниско. По колко ли им плащат?

    Коментиран от #8

  • 7 друго зомби

    23 2 Отговор

    До коментар #1 от "Българското ЦРУ ГЕСТАПО СС ДС ФБР":

    САЩ защитават мира, демокрацията, хуманизма, правата на човека.... с трилионния си военен бюджет, хилядата си бази по света и у нас, стотиците войни с милиони жертви, които са водили след ВСВ.
  • 8 отегчен

    13 1 Отговор

    До коментар #6 от "ХаХа":

    "Интересен", за дебили. Които не знаят на кой свят живеят.
  • 9 гост

    23 4 Отговор

    До коментар #1 от "Българското ЦРУ ГЕСТАПО СС ДС ФБР":

    От къде тая омраза към блядовете бре човек? Да не са плякали женати, а и теб може би някви пияни сволачи или на времето да са забременили дедати?
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 гост

    2 5 Отговор

    До коментар #10 от "Професора":

    Ти да не беше там кога го кръстиха та да знаеш?
  • 12 Аха

    7 0 Отговор

    До коментар #10 от "Професора":

    Брат на Хан Кубрат и трети братовчед на лелинчото на зълвата на тъща му по бабина линия...Нали?!
  • 13 КЛЮКАР

    4 0 Отговор
    Тука има луди, заклевам се.
  • 14 Дойче веле

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "геограВ":

    Сайта за фалшиви и манипулирани новини.
  • 15 outlander

    4 13 Отговор
    Откакто се помня слушам: "Ей ся го отнесоха САЩ!" и нищо такова не се случва. Слушал съм и продължавам да слушам и за потъването на американския долар, на американската икономика и какво ли не още и вече много искам да видя всичко това как ще стане, наистина. Междувременно бях свидетел на изтичането в канализацията като прокиш на СеСеСеРе, соц. блока, СИВ и Варшавския договор. Свидетел съм на приобщаването на всички бивши соц. държави в НАТО а някои от тях, че даже и бивши съветски републики, канят американската армия на собствена територия, предоставяйки им базите си, само и само да бъдат защитени от апетитите на ислямската азиатска кочина руслямистан, в чиято столица москвабад се намира най-голямата джамия на континента Европа. Свидетел съм и на миграцията на милиони примати от същата тази азиатска кочина в САЩ, но на нито един американец в обратната посока. Междувременно, докато чакаме гореописаните мечти за смъртта на Америка да се случат, русофилистиците да държат на всякъде и по всяко време под ръка пакет с памперси, защото не само ще се оакват, ами и ще подпикват, гледайки как чалмите получават големи шамари.
  • 16 onq s konq

    2 6 Отговор

    До коментар #1 от "Българското ЦРУ ГЕСТАПО СС ДС ФБР":

    Започвам да си мисля че НАИСТИНА СИ ПРАВ защото повечето коментари са от само НЯКОЛКО ДУМИ,което ЛОГИЧЕСКИ ГОВОРИ че наистина става дума за ПЛАЩАНЕ НА БРОЙКА от определен "Поръчител".И понеже в случая съдържанието е БЕЗ ЗНАЧЕНИ,дори и нецензурните и изтрити от оператора постове СЕ ЗАЧИТАТ И "ОСРЕБРЯВАТ" КАТО БРОЙКА.Вероятно си прав и че болшинството от тия "про-руски тролове" са хора с недъзи,спрямо които винаги съм откликвал с разбиране.Как обаче да съжаляваш подобни хора,които НАГЛО И СЪС ЗЛОБА ПОСЯГАТ на Щастието на Нормалните бълг. граждани,атакувайки директно така изстраданата демокрация в Страната ни?А призивите им за ПРИСЪЕДИНЯВАНЕ на територията на България към Руската,което си е чиста диверсия срещу Националната ни сигурност?За такива МИЛОСТ НЯМА!

    Коментиран от #17

  • 17 Патето яки

    3 1 Отговор

    До коментар #16 от "onq s konq":

    Я бегай да решиш на коня опашката и да му пъдиш мухите че го изядоха бре.
    Де ги видя тези с недъзите и как им плащат по банкова сметка или в брой. По скоро всекидневно пишещите с коне и магарета са съмнителни.

    Коментиран от #18

  • 18 onq s konq

    0 1 Отговор

    До коментар #17 от "Патето яки":

    Май не си наясно че идеята е на ном1,а не моя?За това и е казано че АКЪЛ И ПАТКА са несъвместими неща:)
  • 19 Мнение и пример

    0 0 Отговор
    Ако на този свят започне истинска трета световна война, значи хората не са поумнели в максимална степен.
    Две световни не се отразиха добре на никого, така че няма никакъв реален смисъл от ''трета глупост''!