Last news in Fakti

8 Юли, 2019 19:00 3 847 18

В Русия: готови да страдат. Но не и да видят истинската причина

  • русия-
  • наводнения

Катастрофалното наводнение в Сибир показа: руснаците все още смятат промените на световния климат за нечия злостна измислица. Те самите страдат от тези промени. И въпреки това отказват да ги забележат

В Русия: готови да страдат. Но не и да видят истинската причина - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Русия преживява едно от най-тежките природни бедствия за последните десетилетия - опустошителното наводнение в Сибир - в района на Иркутск. Десетки загинаха, а хиляди останаха без покрив и препитание: дървените им къщи бяха пометени от водата, добитъкът е мъртъв, унищожени са зеленчуковите градини.

Изследователи от Иркутския държавен университет смятат, че катастрофата се дължи на „аномалии в контекста на глобалните и регионални климатични изменения". Те уточняват, че извънредно обилните валежи в рамките на само три дни са надвишили месечната норма на валежите 3,7 пъти.

Заради глобалното затопляне в Сибир ще има все по-чести периоди на продължителни проливни валежи, както и периоди на суша. Президентът Владимир Путин, който посети района на бедствието, също обърна внимание на промените в климата. На срещата на върха на Г-20 в Осака той припомни предупреждението на руските метеоролози, според които, затоплянето на атмосферата в Русия върви с по-бързи темпове, отколкото на други места по Земята.

Хората се концентрират над детайлите, вместо над цялото

Дали катастрофата в региона на Иркутск няма да промени досегашния скептицизъм на руснаците по отношение на климатичните промени? Дали те ще поискат от правителството си по-голям ангажимент в защита на климата? Никак не е за вярване. Твърде показателен е начинът, по който се обсъжда наводнението в социалните медии в Русия. Почти никой не желае да чуе експертите, които подчертават връзката между зачестяващите природни катаклизми и затоплянето на земния климат. Техните аргументи се отхвърлят като "глупост" и "фантасмагории".

Дискусията се фокусира най-вече над провала на местната политика за справяне с бедствия, както и над недостатъчния контрол над качеството на язовирните стени. Има и редица конспиративни теории - според някои от тях, целта е била нивото на водата да се запази високо, така че многобройните водноелектрически централи в региона да произвеждат по-евтина електроенергия за фабриките на олигарсите. Дори безогледното изсичане на гори в района на бедствието не се възприема като вредно за климата, а по-скоро като доказателство за "разпродажбата" на страната на Китай. Като цяло руските медии и социалните мрежи се фокусират предимно над детайлите, а не над общата картина; мисли се на дребно, а не в глобалното измерение на проблема.

При тези масови нагласи явно е трудно да се очаква, че Русия ще поведе сега някаква по-активна политика в защита на климата. А това, че Владимир Путин се позова на климатичните промени, навярно се тълкува като опит за извинение. В действителност и самият Путин не се стреми към прекалено активна политика в тази област. Изказвания по въпроса той прави главно на международната сцена, какъвто беше случаят с Осака, където се опитва да трупа точки пред чуждестранните си колеги и да подчертава разликата с най-големия скептик по отношение на климата - Доналд Тръмп.

В Русия: готови да страдат. Но не и да видят истинската причина

Защитата на климата би разрушила сегашния руски бизнес модел

В Русия почти никой не говори за климатичните промени, за което има много проста и същевременно сериозна причина. Борбата срещу изменението на климата изисква намаляване на емисиите от въглероден двуокис, които се дължат преди всичко на изгарянето на изкопаеми горива като въглища, нефт, газ. Техният добив и износ обаче са в основата на руската икономика, те са основният източник на доходи за всички, които извличат ползи от "системата Путин", включително и за държавния бюджет, от който широката общественост получава различни плащания.

Всяка по-последователната политика в защита на климата всъщност би разрушила, или поне отчасти променила сегашния бизнес модел на Русия. През последните години Владимир Путин се отказа от някои далеч по-незначителни реформи. А хората в Русия очевидно не са готови да правят жертви в името на световния климат, който все още им се струва напълно абстрактна величина. Явно те са по-скоро готови да страдат от промените в климата. И яростно да ги отричат.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 10 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Емил

    18 34 Отговор
    Истина е само това, което казва бащицата Пут.ин! Това важи и за русофилистиците в България!
  • 2 Гледач

    16 29 Отговор
    Това за РУСИЯ НЕ Е ПРОБЛЕМ.АКО ТРЯБВА ЩЕ ИЗБИЯТ 10000 ЧОВЕКА ЗА ДА ПОКАЖАТ ЧЕ СА НАД НЕЩАТА
  • 3 Димитър

    36 18 Отговор
    Бла бла бла Русия - пръц пръц пръц Русия. С две думи - дойче гнойче. Честито на факти за поредния сороски хонорар.
  • 4 Голям Слон

    35 13 Отговор
    Дойче зеле - кой друг? Гледайти се вашата Германия, която се напълни с мангусти и мюслита. Правите джамии за новите германци. А когато направят някъде золум с летален ефект, заплашвате очевидците да не говорят за случая. Да не говоря за това как стимулирате педофилията и извращенията. Глобалните промени са нищо пред това, което правите с фалшивата си толерантност. Да припомням ли, че глобални затопляния и застудявания има откак свят светува. Просто си търсите удобна причина за нови лобита и съответно нов ред.

    Коментиран от #5

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Голям Слон

    12 11 Отговор

    До коментар #5 от "Насраха се от страх путиноидите-москали":

    Обикновено на очевидни тролове и олигофрени рядко се впрягам да обяснявам. Ще ти го кажа на прост език: гледай си вътрешния двор доколкото го имаш и доколкото можеш. Не е приятно да четеш статия за това как украинците били притеснени от нашите очевидно (как ли го разбраха) антиукраински медии. Е, същото е. Русия си е Русия. Не виждам какво толкова трябва да се тревожат за неща, върху които нямат абсолютно никакво влияние. Явно си прочел само първото изречение от моя пост.
  • 7 brutal truth

    9 18 Отговор
    На мурзилките червата им се обръщат, когато се разобличават умствените увреждания на ватниците.
  • 8 Диамантената ръка

    9 5 Отговор
    Че то Русия има изгода от глобалното затопляне. Сибир ще стане житницата на света, а Арктическите морски пътища ще са проходими.
  • 9 Behemoth

    13 8 Отговор
    Е та кой е виновен ...нали говедата потребяват половината ресурси на земята ...и заразяват и другите да купуват еднодневки с ограничен срок на годност...абе Ко става кога излиза новия ай фон...
  • 10 Rusnak

    15 7 Отговор
    А дойче зеле що не види кочана набит дълбоко им отзад?
  • 11 Ужас

    13 5 Отговор
    Ааа статия от джендървеле
    ....ясна тя каква била хахахах разхождайте пенделите из зоопаркове с хомосексуални животни!!!!
  • 12 Ха Ха

    11 2 Отговор
    Да , да знаем !
    Путин е виновен ...., че заваляло дъжд!
    Че ФАЩ излязоха от споразумението за климата и бълват отрови - разтопиха половината планета ....
    Питин е виновен че на баба Радка от Каспичан таз година не станаха доматите !Виновен е и че някой “хвърли “ химическо оръжие в Сирия ден преди да дойде джендърската комисия ( колко удобно) и отрови пеизажа !
    Абе чичо Дони ще оправи картинката,заедно с няколко тук,ама като се събудят и заедно “смачкат “
    Джуджето “русофилистиците” !
  • 13 Boxer

    6 2 Отговор
    Ами ако се случи това, което ДВ иска? Ако руснаците видят истнската причина за щетите, които понасят? Ами ако обявят, че поискат обезщетение? Ами ако обявят, че това е заплаха за националната им сигурност? Ами ако видят в това нападение над страната им? Понеже на всички ни е ясно, че война не се води само с пушки и бомби. ДВ толкова ли е убедено, че иска от руснаците това?
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Госあ

    0 2 Отговор
    Ами така е, ватника иска като той е зле и на другите да им е зле. Това не е само наш девиз, а и на пияните болшевики. Така че единственото за което се замислят онея е кога и в Европа ще има същите наводнения. И за тази цел ще бълват още въглерод в атмосферата за направата на оръжие. Иначе голяма част от тях живеят още в землянки.
  • 16 гларус кръстоносец

    3 0 Отговор
    Когато накарате САЩ и Китай да подпишат споразумението от Токио
    и да го спазват ,тогава говорете за Русия.
  • 17 Ако баба ти беше мъжка

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Насраха се от страх путиноидите-москали":

    Сложи си памрерс.669
  • 18 Joe Black

    1 0 Отговор
    Дойче веле-това ми е достатъчно няма какво да се чете повече!
    вашингтон диктува какво да се пише в германия след ВСВ, справка "канцлер акт" подписан от Аденауер!