12 Юли, 2019 20:30 30 720 81

Защо Норвегия има толкова много пари за пенсии?

  • норвегия-
  • пенсии-
  • социална система

Алкохолът и цигарите са скъпи, но пък останалите цени са съвсем нормални

Защо Норвегия има толкова много пари за пенсии? - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Норвегия е една от най-богатите страни в света. Алкохолът и цигарите са скъпи, но пък останалите цени са съвсем нормални. А в Държавния пенсионен фонд има толкова много пари, че се чудят за какво да ги харчат.

Три електрически автомобила "Тесла" вече са паркирани край тротоара. Изведнъж към тях се присъединява и четвърти. От колата слиза Руне Фарбьорг, който от две години е пенсионер. Но може ли един пенсионер да си позволи толкова скъп електрически автомобил? "Да, установих, че мога. Тук, в Норвегия, токът е евтин", обяснява Руне и влиза в супермаркета.

Какви са цените в Норвегия?

Но и бензинът в Норвегия не е толкова скъп - на фона на високия стандарт на живот. Норвежците плащат (статистика от 2017) около 1,60 евро за литър дизел и близо 1,65 евро за литър супер. В супермаркета Руне Фарбьорг също няма да похарчи кой знае каква голяма сума, имайки предвид размера на пенсията му. В повечето магазини в Норвегия литър мляко струва 1,90 евро, килограм картофи - 2,45 евро, един хляб - около 3,50 евро. Цигарите обаче са доста скъпи - 12,50 евро за кутия. Високи са цените и на алкохола.

А колко струва паркирането в Осло? Половин час - 3 евро, един час - 6 евро, два часа - 14 евро. Още в началото на 1990-те години норвежката столица започна да се пази от наплив на прекалено много автомобили - именно с високите такси за паркиране. Но иначе токът наистина е много евтин - факт, който радва собствениците на електрически автомобили. Евтин е и градският транспорт, а социалната система е изключително щедра. Средният доход на глава от населението в страната възлиза на 70 000 евро. За сравнение: в Германия е 36 000 евро, около два пъти по-малко.

Норвегия се смята за една от най-богатите страни в света. Държавата отдавна вече се старае да оползотвори по най-добрия начин огромните приходи от петрол, газ и ток от ВЕЦ. Нагледно доказателство намираме на уебсайта на Държавния пенсионен фонд. Там цъка електронен брояч, който показва нарастването на парите във фонда. В момента те са над 9 314 807 748 613 крони - или близо един трилион евро. Норвегия, която няма почти никакви външни дългове, се оказва в една много луксозна дилема: какво да прави с толкова много пари?

Влиятелният пенсионен фонд

През 1990 година, когато беше поставено началото на Държавния пенсионен фонд с 200 милиона евро, никой не можеше и да мечтае за такъв успех. През 2008 година, когато избухна световната финансова криза, фондът вече разполагаше с много повече пари - цели 200 милиарда евро. По онова време много държави по света се бореха с големи дългове, така че с изобилието от пари Норвегия се превърна във важен политически фактор. А Държавният пенсионен фонд можеше да си позволи лукса да инвестира своите натрупвания където пожелае. И започна да изтегля инвестициите си от акции за ядрени оръжия, от тютюневи изделия и от производства, които вредят на природата или пък за които се използва детски труд.

Наскоро норвежкото правителство реши постепенно да се изтегли и от добива на въглища, петрол и газ. Това означава, че и Държавният пенсионен фонд ще изтегли инвестициите си от такива браншове, където дивидентите са особено привлекателни. На пръв поглед такъв ход се вписва в онази "морална инвестиционна политика", която фондът провежда след 2008 година. Всъщност обаче правителството твърди, че решението е взето не толкова заради опазването на климата и световните климатични цели, колкото по чисто прагматични причини: инвестициите във фосилни горива в бъдеще ще стават все по-несигурни.

Независимо от това Държавният пенсионен фонд има чудесен имидж по цял. И дали се изтегля от пазарите на фосилни горива само заради стратегическите финансови оценки на правителството, или пък заради благородната идея за опазване на климата - това сякаш няма значение.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 72 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 емиии

    103 14 Отговор
    Защото основните отрасли са ДЪРЖАВНИ.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ИМПЕРИАЛИСТ

    73 4 Отговор
    А ми защото има находища на НЕФТ в крайбрежния шелф!!!

    Коментиран от #7, #11

  • 6 Защото

    103 4 Отговор
    норвежците не крадат и с г.за си!
  • 7 копи пейст

    77 5 Отговор

    До коментар #5 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Сред факторите за икономическия прогрес са запасите от нефт и газ, открити по бреговете на Норвегия през 1970-те, както и близостта до западноевропейските пазари. [1] Годишните доходи от продажба на петрол са 40 млрд. щатски долара. Повече от половината от норвежкия експорт е от този сектор.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Валкирия

    68 46 Отговор
    Норвегия е богата защото имат собствена валута - норвежка крона, която е една от най стабилните валути изобщо. България е бедна защото левът е зависим и ако влезе в еврозоната съвсем ще изгърми като държава.

    Коментиран от #15, #34, #55

  • 10 ФатмакЪ

    121 10 Отговор
    Щото министърът им на финансите има пари да си плаща наема... и премиерът им не е крадлив-зле-пребоядисан-комунистически катил...
  • 11 Голем смях

    70 17 Отговор

    До коментар #5 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Що бе,Русия да не би да няма нефт и газ.Има,но няма население и управа.

    Коментиран от #23, #28

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Жоро

    105 5 Отговор
    Защото си нямат тиква за премиер и 240 крадци в парламента

    Коментиран от #49

  • 14 Гоуст

    77 15 Отговор
    Защото комунягите не са окрали фонда
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Две 2 2

    128 8 Отговор
    Сега питайте двете им съседки Швеция и Финландия, как имат също развити икономики без петрол. При тях рецептата е че всички фабрики, предприятия, фирми за телекомуникация и много други са Държавна собственост. Назначават се директори на фирми от държавата и приходите влизат в хазната, а не в джоба на частници да трупат милиони и милиарди в офшорки.

    Коментиран от #24, #56

  • 17 Борис

    79 9 Отговор
    Тия сигурно имат недостиг на цигани на социални помощи ! Що не вземат наще да ги видя дали ще имат пари в излишък.А пък ако им спръзнеме боко за примиер да им направи некое околомръсно и заеми ще почнат да теглят😁😁.
  • 18 Behemoth

    130 7 Отговор
    Ха на бас ,че ако имахме тяхния петрол и газ пак щяхме да сме където сме сега...

    Коментиран от #52

  • 19 българина

    66 12 Отговор
    и ние щяхме даимаме ако златото медта вофрама и германия не го копаеха америка безотщетно и безплатно вече 15 г!!!!! смърт за предателите и децата им

    Коментиран от #22

  • 20 Кочо

    26 5 Отговор
    Щото има петрол и парите от него се заделят в специални фондове. Затова.
  • 21 Въх

    65 2 Отговор
    И в България щеше да има толкова много пари за пенсии, ако не ги бяха откраднали.
  • 22 ИМПЕРИАЛИСТ

    7 4 Отговор

    До коментар #19 от "българина":

    Ти пък от кога стана БЪЛГАРИН?
  • 23 ИМПЕРИАЛИСТ

    32 1 Отговор

    До коментар #11 от "Голем смях":

    Тук става въпрос за ДЪРЖАВИ, а не за военизирани диктатури...

    Коментиран от #29

  • 24 Pompev

    39 7 Отговор

    До коментар #16 от "Две 2 2":

    Аз работя в пощата в Швеция която е държавна,заплатите са 1800 евро,кат слоиш наем 700 евро,ядене 300 евро и бензин 300,застршовка 60 малко кат са Отпуснеш и айде,тай че и в БГ с 1000 лева не е зле,не сте умрели.Мисли че има и по зле,Африка напр.

    Коментиран от #50

  • 25 Бар Гъзерн

    19 14 Отговор
    За сметка на това ние си нямаме "Барневерн",а норвежците имат. Ха да им са честити и пенсионните фондове и петрола,щом ще им вземат децата.
  • 26 1488

    51 4 Отговор
    В България имаме тъп балкански манталитет затова е така.Докато не спрем да си подливаме вода един на друг няма да се оправим.В Норвегия не ги интересува дали си син или червен трябва да работиш за страната си.Докато всички партии не се обединят за благото на страната няма да се получи. Но тук нестава едни обслужват руски други американски интереси и се интересуват с какво ще се облагодетелстват.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 гост

    46 9 Отговор

    До коментар #11 от "Голем смях":

    Русия е най богатата на природни богатства но зле управлявана , комунистите са я съсипали!!!
  • 29 копи пейст

    22 2 Отговор

    До коментар #23 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Руският президент Владимир Путин коментира външно-политически теми...
    ".........Русия има двама съюзници – армията и военнoморския флот."
  • 30 Anton

    35 1 Отговор
    Защото имат политици, които мислят за хората а нашите ни продават за пари.
  • 31 ай де бе

    39 3 Отговор
    Защото Норвегия няма БХК и толкова много цигани за дундуркане.

    Коментиран от #32

  • 32 Айхман

    25 1 Отговор

    До коментар #31 от "ай де бе":

    Малкото цигани които ги имат там,са успели да ги интегрират. Не знам как.
  • 33 групен фюрер

    32 0 Отговор
    Норвегия е богата защото водят добра външна и вътрешна политика.През ум не им минава да правят български работи.
  • 34 Госあ

    10 11 Отговор

    До коментар #9 от "Валкирия":

    Като се вържем към рублата и ние ще станем като гадната и мръсна, скапана Норвегия. 😂😂😂
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Дедо ви

    23 3 Отговор
    5млн души с залежи на нефт и газ..... То там няма и смисъл да крадеш, каквото и да правиш ще си богат. Не се дължи на гениалноста на норяежцуте това или `добрите` политици или манталитета. Е тука при нас Боко и компания какви ли не схеми трябва да измислят за да живеят като хората, то не бяха магистрали, то не бяха истребитли... Абе направо ме е жал за нашите политици....
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Норвегия е

    23 0 Отговор
    една от малкото държави които наистина са спечелили от полезните си изкопаеми. Великобритания също са имали залежи но там парите са отишли в частни джобове.
  • 40 Иван

    16 12 Отговор
    Въобще да не ми хвалят тая държавица. С 52800 родени деца и 28500 отнети, за 1 година, дали ме интересува глупавият им пенсионен фонд. И за ваша информация там постоянно има информационно затъмнение, така че самите им празни граждани не знаят какво се случва в държавата

    Коментиран от #42

  • 41 Иве

    15 3 Отговор
    Защото не са озлобени гадни хора като нас България и защото не се казва България.
  • 42 Гост

    20 2 Отговор

    До коментар #40 от "Иван":

    В затъмнение е наща бананова република под контрол от мутри и комунисти. Основните медий са на мутрите от власта. Хората живеят подтиснато с най ниските доходи в европа. Фактите тиза отнетите деца в норвегия куцат. Че си слаборазвит ми е ясно, но и математически си неграмотен. От твоите факти всеки който има неотнето дете, му се пада и едно отнето. Това с отнемането на деца е мега пропаганда. Има страница на английски в която е описано подробно колко са отнети итн. Чети да ти се образува гънка на малкото ти мозъче.

    Коментиран от #57

  • 43 ха ха ха

    7 7 Отговор
    Пак правят реклама на педофилията :D

    Коментиран от #44

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 до 24Pompev

    20 2 Отговор
    Наистина в Бг ако имаш собствени имоти, нямаш заеми, имаш обикновена работа за 800 лв можеш да си живееш спокойно, не богато. Хората не могат да се усетят как ги клатят със постоянното увеличение на заплатите, защото то води до постоянно увеличение на цените. И кръгът се затваря.

    Коментиран от #61

  • 46 незнайко

    31 2 Отговор
    В Норвегия живеят само норвежци, няма цигани, няма корупция и кражби . Забележете 1990 година, поставят началото на ДЪРЖАВЕН ФОНД !!! При нас се постави началото на кражбите от държавата !!! Какъв е строя в Норвегия ? Всеки случай не е КАПИТАЛИЗЪМ защото в този строй няма държавност !!!
  • 47 Пена

    13 5 Отговор
    Норвегия е богата защото хората не избират правителства с манталитета на Бойко Борисов и компания.
  • 48 нафто

    32 0 Отговор
    Да Норвегия има богати залежи, Господ дава, но в кошара не вкарва.Норвежците знаят как да се организират и да печелят от това което имат. Б-я има супер плодородна земя , красиви планини и долини,отлична брегова ивица на морето и т.н. И какво от това.Съсипваме всичко и ходим бедни.
  • 49 Pantera 74

    16 0 Отговор

    До коментар #13 от "Жоро":

    Не са само тиквата и кратуните ,почти всичко с пост краде примерно един селки кмет особено ако е кмет на община.
  • 50 Кумчо Вълчо

    10 3 Отговор

    До коментар #24 от "Pompev":

    Работиш в пощата ,друг път,кой знае къде чукаш камъни.На три изречения допускаш четири грешки.

    Коментиран от #60, #63

  • 51 Ааа

    23 0 Отговор
    Да им пратим нашите политици за по малко от година ще решат проблема с излишъка. А до края на годината и външен дълг ще натрупат . :-)))

    Коментиран от #53

  • 52 Пиниза

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "Behemoth":

    печелиш
  • 53 Пена

    1 0 Отговор

    До коментар #51 от "Ааа":

    100% сигурно,така ще стане.
  • 54 Избягал от ужаса българин

    19 0 Отговор
    Истината е една ,държава без корупция,инвестирала парите си за нуждите на държавата.
    В България ги инвестираме в комисионни за управляващите ни буклуци.
    50% от приходите от нефт и газ постъпват на сметката на държавата, при нас подарихме 100% от земните блага на частния сектор,или за пенсионерите в Канада,АМЕРИКА и кой ли не, но не и за българския гражданин, най-добре се смее, този който е последен.
    Това е разликата от Норвегия , ...
  • 55 учуден от знаещи

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Валкирия":

    Не пиши глупости, причината е съвсем друга.
  • 56 Настинара

    16 1 Отговор

    До коментар #16 от "Две 2 2":

    Пишеш просто нещо ,което не разбираш.
    Дяла на държавата в частния бизнес е около 35%.
    Това че хората разбират от бизнес и управляват държавните фирми успешно е вярно, но това също има обяснение, тук хората са много
    дисциплинирани и изпълнителни,свикнали да работят максимално и да получават пре доволно.
    Имат политици, които не са променили политиката на страната 250 години.
    Критиците си живеят нормален живот и прасета като Доган, Пеевски и Борисов няма, защото помията е кът.
    Борисов се смееше на Шведския Премиер, че бил заварчик по професия, а не мутра охранител....като него.
    Това говори за възможностите на обикновенния човек в държавата.
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Еl comandante

    5 1 Отговор
    Защото не ги уоравлява опг геп!
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Pompev

    5 3 Отговор

    До коментар #50 от "Кумчо Вълчо":

    А тряя ли да пиша правилно,нещо задължение ли е кво,ако искаш да ти пратя снимки и да ти дам телефон да питаш,а ти самия нялав език знаеш li :)?
  • 61 Pompev

    4 0 Отговор

    До коментар #45 от "до 24Pompev":

    Така е!Все пак покупателната способност е много по малка от Скандинавието.Но ще ти кажа нещо на ушенце-и тука не върви на добре,всяка година върви на все По зле.
  • 62 да бе

    3 1 Отговор
    Какво обеснявате за държава богата на петрол. Със залежи на петрол е лесно.

    Коментиран от #64

  • 63 Pompev

    2 1 Отговор

    До коментар #50 от "Кумчо Вълчо":

    Що ве кажи,нещо невероятно ли е да работя в Швеция,от 9 Mлн 3млн работят навънка...кажи де,ко е невероятното,Или твоито мозъче не го приема
  • 64 Пендо

    0 0 Отговор

    До коментар #62 от "да бе":

    Не толкова лесно.По горе Нафто правилно припомня казаното от народа,че Господ дава , но в кошара не вкарва.
  • 65 Росен

    3 0 Отговор
    И България има пари,ама шопа не дава
  • 66 Норге

    2 0 Отговор
    Аз работя в норвегия,ако обраштаме цените в бг левове тисе струва скъп алк и цигарите, но тук се плашта на час 450 крони
  • 67 448

    3 0 Отговор
    Дойче Веле пак се изложиха със статията... - Заглавието не отговаря на написаното. - Норвегия има пари защото са почти монополисти в няколко отрасъла и основните са суровини. - Просто е!
  • 68 Пиниза

    2 0 Отговор
    Погледнете Дания.Страна с по малка територия от Б-я,но с умни управленци.Имат силно развито селско стопанство и силно развита лека промишленост.Данъците са високи,но въпреки това хората са богати.

    Коментиран от #77

  • 69 Коки

    0 0 Отговор
    Заглавието и статията нямат връзка.
    Не е посочено защо пенсионния фонд в Норвегия разполага с толкова пари.

    Коментиран от #71

  • 70 Ю Кортес

    0 1 Отговор
    Първото е че в Норвегия е нямало руска окупация и комунизъм.второто е нефта и третото,не крадат.нефта не е задължителен защото Дания няма,а не отстъпва на норвегия
  • 71 Гуня адвокатина

    0 0 Отговор

    До коментар #69 от "Коки":

    Разполага с пари защото не крадат.
  • 72 Николай Славов

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Gost":

    Ако искаш , ще ти кажа как да си сложиш български на телефона !

    Коментиран от #73

  • 73 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #72 от "Николай Славов":

    Благодаря, сега инсталирах! Сега съм на почивка в България и за това съм само с телефон. На Норвегия само половината пари във фонда, другата половина е печалба от инвестициите. Норвегия вече печели повече от акциите от колкото от нефта. Но нефта осигурява работа. Умното е, че ако има криза и кроната пада парите във фонда растат, защото не са инвестирани в Норвегия, а са пръснати по света в акции, имоти, фондове и т.н.

    Коментиран от #74

  • 74 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #73 от "Гост":

    Половината пари във фонда са от нефт -уточнение!
  • 75 goni

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "Gost":

    Извинявай, ама на какъв език пишеш?! Знам много, ама тоя не мога да го разбера!

    Коментиран от #76

  • 76 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #75 от "goni":

    Нямах кирилица за това писах така! Ако не разбираш, не чети!
  • 77 goni

    0 0 Отговор

    До коментар #68 от "Пиниза":

    И що така?!:) Това със селското стопанство и леката промишленост го разправяй на САЩ! Те ще ти повярват!:)
  • 78 ТОЧКАТА

    3 0 Отговор
    мнооого просто...Норвегия е ДЪРЖАВА>>>>Не е неолиберален сороски сурогат....ПРОСТО Е ДЪРЖАВА!!!С ОГРОМЕН ДЪРЖАВЕН СЕКТОР В ИКОНОМИКАТА,ФИНАНСИТЕ,ОБЩЕСТВЕНИТЕ УСЛУГИ!!!!нищо ЧАСТНО!!!Ама НИЩО>>>>
  • 79 ТОЧКАТА

    1 0 Отговор
    хммм...НЕ клякакат и лягат за Ф16/70/цецоблок/....НЕ ходят и на молитвени закуски....
  • 80 Шаран БГ

    2 0 Отговор
    Бе да им пратя аз Р.Гечев, Орешарски, Църния Ваньо и Виденов, може и още някой-друг приватизатор, че да ги видя само след година време,ще ли имат изобщо пенсионен фонд или ще е само фон на фонда .....!?
  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.