Last news in Fakti

1 Юли, 2019 11:21 15 030 24

Минималната пенсия от днес, 1 юли - 219,43 лв.

  • пенсии-
  • пенсия-
  • стаж-
  • осигуряване-
  • ток

Изплащането ще започне на 8 юли

Минималната пенсия от днес, 1 юли - 219,43 лв. - 1
Снимка: БГНЕС

Над 2 130 000 пенсионери ще получат от първи юли увеличение с 5,7% на пенсиите си.

От 1 юли минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст вече ще е 219,43 лв., а социалната пенсия за старост – 132,74 лв. Изплащането на пенсиите ще започне на 8 юли, съобщиха от НОИ.

Над 2 130 000 пенсионери ще получат увеличение с 5,7% на пенсиите си от 1 юли 2019 г. Промяната е в изпълнение на предвиденото в Кодекса за социално осигуряване увеличение на всички пенсионни плащания, отпуснати с начална дата до 31 декември 2018 г.

Увеличение със същия процент от 1 юли ще има и при пенсиите, приравнени на минималния размер за съответния вид пенсия, включително и за отпуснатите през 2019 г. Така, независимо от датата на отпускането, минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст ще нарасне от 207,60 на 219,43 лв., а социалната пенсия за старост ще се увеличи от 125,58 на 132,74 лв. Нови ще са и минималните размери на останалите пенсии за трудова дейност, както и несвързани с трудова дейност, които се определят в процент от посочените минимални размери.

За тези увеличения са заложени общо 277 милиона лева допълнителни разходи за пенсии спрямо Закона за бюджета на ДОО за миналата година.

Вследствие на предвиденото повишаване на максималния размер на получаваните една или повече пенсии на 1200 лв. от 1 юли, около 43 000 пенсионери, чиито изплащани размери на пенсиите в момента са ограничени на 910 лв., ще започнат да получават техните действителни размери. Пенсиите на 26 000 пенсионери ще продължат да са ограничени на новия по-висок „таван“. В резултат на увеличението се очаква средният размер на пенсията на един пенсионер у нас през 2019 г. да достигне 386,27 лв.

За новите размери на пенсиите няма да бъдат изпращани разпореждания на лицата. Те ще могат да се информират за тях чрез електронната „Справка за издадени пенсионни разпореждания по ЕГН и ПИК“ на интернет страницата на Националния осигурителен институт (НОИ) или като заявят безплатното получаване на екземпляр от разпореждането в съответното териториално поделение на института.

Изплащането на пенсиите за месец юли 2019 г. от НОИ ще започне на 8 юли (понеделник) и ще приключи на 22 юли (понеделник). Изплащането на сумите чрез пощенските станции ще бъде извършено съобразно изготвен график, който ще бъде предварително обявен във всяка една от тях. Преводите на юлските пенсии по сметките на пенсионерите, които получават парите си по банков път, ще бъдат извършени на 8 юли 2019 г.

Наред с лекото увеличение на пенсиите, токът, парното и топлата вода поскъпват от 1 юли. Средно за страната цената за топлоподаването се увеличава с 4,5%


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 El chochone

    14 20 Отговор
    А когато комуноидите са на власт купони.!

    Коментиран от #2

  • 2 El traficante

    14 17 Отговор

    До коментар #1 от "El chochone":

    Забрави да кажеш и фалирали банки и празни витрини
  • 3 Bahti

    13 20 Отговор
    НИКОГА ПОВЕЧЕ КОМУНОИДНА БЕСЕПЕРАСТИЯ НА ВЛАСТ

    Коментиран от #5

  • 4 КОМУНОИД

    7 5 Отговор
    ТВЪРДЕ НИСКА Е

    Коментиран от #7

  • 5 .....

    8 7 Отговор

    До коментар #3 от "Bahti":

    Стига бе, Станишев ги беше пратил на море преди изборите.
  • 6 Рязко забогатели

    22 3 Отговор
    E голямо увеличение , благодарете на правителството за щедростта, целувайте ръка и харчене тая биля пара.
  • 7 при вас

    7 2 Отговор

    До коментар #4 от "КОМУНОИД":

    и толкова няма
  • 8 гост

    27 5 Отговор
    Абсурдно звучи едни да взимат 1200лв, а други 200лв, при все че всички са работили и може просто работодателя да те е водил на 4ч или на минимална заплата, без това да е носило някакви положилтелни облаги за теб. Според мен трябва да се дават парите на хората и те сами да носят отгворност как се осигуряват, така всеки ще си носи отговрността какво е направил и как. Щом не си осигурен няма да имаш и пенсия, но ще си разполагал с по-голям доход и това е избор, който всеки работещ трябва да има. Сега взимат пари, които отиват в някакви фондове, но човек няма права над събраните пари и не може да ги изтегли например, а само да гледа някакви цифри. Фондовете ги управляват измамници и вместо да се трупат средства, те намаляват дори, а ако ги източат, както направиха с КТБ, пак само и единственно човек губи. Вдигайки пенсионната възръст гарантират на хората, че няма да доживеят до пенсия, защото в развитите страни има и развита медицина, която се грижи за хората, а у нас се молиш да не влезеш в болница на мизерни условия, отвратително отношение и некомпетентни лекари, това звучи ли ви удължаващо живота или точно обратното? Имам познати, които си останаха инвалиди заради лекарски грешки и не получават помощ за инвалидност понеже процентите им ги пишат ниски, а циганите взимат пълна инвалидност като в същото време рабоят по строежи или карат мерцедеси.
  • 9 Кольо

    21 3 Отговор
    И от днес колко скочи тока,парно ,гориво и т.н. Що хляба дето миналия месец бе 97 сега е 1,20 ? Още не са нататрузили ТОЛ-Мол -Нап-Кат и така до ГербероЦерберските повишения , ама те ще изчакат до есента когато си ги преизберем с цели 20 % от гласувалите 30 %. Цялата политика и държава е като плажа- тук там шепа български богаташи . Персонал от събрани цигани и копанари да те обслужва е същото като да останат в Парламента същите 240 броя алчници. Народ не остана ,те вдигнали с 4 лв ама на тях има 20 % ДДС веднага , а техните заплати с колко % и за каква сума става въпрос. 120 пъти по -голяма от минималната за страната. Докато не останат само политици и цигани няма да мирясат.
  • 10 Проценти

    20 2 Отговор
    От януари насам храните поскъпнаха с около 20%, услугите-с 50%. Заплатите в обществения сектор са повишени с около 10% А пенсиите ги повишават с ...5.7%. А по формулата на НОИ трябва да е с поне 15%.След още няколко "индексации" пенсионерите няма да могат да си купят и хапчета, за да се отровят. Ще разчитат на студената зима...
  • 11 Емил

    14 2 Отговор
    Крийте се зад компютрите и философствайте,страхливи овце -умирайте в мизерията която сами си правите с бездействието
  • 12 ПЕНСИОНЕР

    18 2 Отговор
    С едната ръка дават, с другата взимат двойно! Държвата има много по–важни разходи,та пенсиите не са приоритет,ама на който не му изнася–терминал 2 за по–младите, а другите за гробищата(там ни пращат)

    Коментиран от #13

  • 13 Събино

    8 0 Отговор

    До коментар #12 от "ПЕНСИОНЕР":

    С едната ръка гали с другата ку .ец вади.
  • 14 Каспър...

    8 1 Отговор
    5.7%-4.5%=1.2% ,това е моето решение на задачата,а ВАШЕТО? Благодаря за ПОВИШЕНИЕТО на скромната ми пенсия.Да сте живи и здрави и продължавайте в същия дух.

    Коментиран от #18

  • 15 От днес

    9 0 Отговор
    пенсиите, парното, топлата вода и тока поскъпнаха. Накъде отиваме с тая скъпотия? Кой го измисли това да стане в един ден?
  • 16 Чилбер

    20 0 Отговор
    Толкова много пари, стигат за един ден живот ако си плати сметките един пенсионер. Скъпи политици желая ви от сърце щом остареете вие също да живеете с толкова пари.
  • 17 Иван

    11 2 Отговор
    Хора дайте да определим дата за една хубава сбирка пред парламента и да ги изнасяме! То е ясно че с коментари няя стане....
  • 18 Само, че

    5 0 Отговор

    До коментар #14 от "Каспър...":

    ел. енергия, газ, горива и други цени растат постоянно, а мижавото увеличение на пенсиите е веднъж годишно.
  • 19 2==2

    0 2 Отговор
    Каквато вие държавата такъв ви е и сайта .Тъпаци дреме ми на топките.Многото никове на тъпака той знае кой е _не се прави на еблян админ тези провокации си ги зврте въй в газовата си уредба .
  • 20 цар Крум

    3 0 Отговор
    дал киро взел киро танто за кукориго
  • 21 ДОКО

    2 0 Отговор
    ТАКТИКАТА НА ПАРТИЯ ГЕРБ Е СЛЕДНАТА ..В ЕДИНИЯТ ДЖОБ ТИ ДАВАТ УВЕЛИЧЕНИЕ НА ЗАПЛАТАТА ОТ 20 КИНТИ А ОТ ЗАДНИЯТ ДЖОБ ТИ ВЗЕМАТ 40 КИНТИ..ЕМИ ДЕМОКРАЦИЯ БРАТ НАВЕЖДАЙ СЕ И ВДИГАЙ КРАЧЕТО БЪЛГАРИНО..
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Бай Георги

    4 0 Отговор
    Честит НЕОФАШИЗЪМ дами и господа българи ! ! !
    А... аз пък какви ги говоря. От 30 години живеем в ДЕМОКРАЦИЯ и вече сме и правова държава и ЕВРОПЕЙЦИ ! ! !
    Голяма работа че няма и в Африка такива пенсии и милион и половина български граждани живеят със СМЪРТНИ ПРИСЪДИ - т.е. с 200 лв.пенсии ! Навършил си 65 г.,ами мри тогава,да не тормозиш управляващите НЕГОДНИЦИ !
    Кой може да живее с една трета от парите с които можеш да съществуваш ? Срам и позор за вас дами и господа
    СЪДИСТИ и УБИЙЦИ ! ! ! В най-бедната европейска държава получават минимални пенсии по 300 евро!
    От 30 годдини разграбват икономиката ни,т.е.народната собственост я превърнаха в тяхна! Всички стратегиски предприятия които могат да пълнят държавната хазна с МИЛИАРДИ,се раздават без пари,на концесии за 35 г. като само след 5 г.парите от тези концесии ще бъдат НИЩО ! Изнасят ЗЛАТОТО на България без пари и Борисов най-нагло даде и открития ни златен рудник! Затова няма нормални минимални заплати и пенсии! Управляват ни национални предатели ! ! ! След 20 г.ще бъдем Булгаристан с 30 % българи ! ! !
  • 24 Само след два дни

    1 0 Отговор
    Ме пенсионират - какъв кеф, както е казал Дон Кихот на Санчо Панса, "Няма нищо по-хубаво от свободата, Санчо!" Майната им на няколкото банкноти, все ще се справя някак си, впрочем, както и досега! Важното е, че официалните унижения приключиха. С последните си пари си понакупих провизии и направих ремонти с много личен труд, за да поспестя. Вече съм на финала, дори пердетата изпрах и чакам великото "събитие" като херувим. А след операцията /хванах последния влак, иначе си умирах преждевременно за радост на НОИ/ съм и на пълна диета, така че с храната няма да имам проблеми, децата ми носят неупотребявани обувки и маркови дрехи, така че за десет години напред се заредих и няма да се охарчвам. Само да е здраве /аз знам какво говоря и защо!/, а те нека ронят крокодилските си сълзи, че липсвали специалисти! С три различни висши съм и с две следдипломни квалификации, чак до Оксфорд стигнах, но не-е - тия тепегьоси не признават, даже се дразнят!!! Затова не се предавайте, ще оцелеем още дълго....! Ха-ха-ха!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове