22 Юли, 2019 19:00 27 255 129

Заплатите растат, но бавно. А България опустява

  • заплати-
  • българия

България е страната с най-ниски заплати в ЕС. В нея има между 600 хиляди и 800 хиляди „работещи бедни", 400 хиляди получават минимална работна заплата. Ниското заплащане прогонва хората да си търсят късмета в чужбина

Заплатите растат, но бавно. А България опустява - 1
Изменение на линията на бедност и преобладаващ относителен дял на бедните по области и пол
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Репортаж на Клеменс Ференкоте за АРД:

Минималната работна заплата в България се определя еднолично от правителството. Просто защото синдикатите и организациите на работодателите вече от години не могат да се споразумеят за конкретните параметри на минималната работна заплата. Димитър Банков, заместник-председател на Българската стопанската камара, обяснява:

„Месечната стойност на производителността е около 1020 евро. От тази сума работодателят изплаща трудовото възнаграждение, част от осигуровките, а също така отчисления за амортизация и инвестиции. Имаме средна работна заплата от около 615 евро и минимална работна заплата от 286 евро. Тоест, минималната работна заплата представлява повече от 25% от производителността на труда. В селското стопанство обаче през тази година производителността възлиза на 256 евро, а и там работодателите са длъжни да плащат минималната работна заплата от 286 евро – това е реалността."

България е страната с най-ниски заплати в ЕС. При това след приемането на страната в ЕС през 2007 година трудовото възнаграждение значително се покачи. Според Пламен Димитров, президент на КНСБ, проблемът е в това, че пропастта между високите и ниските заплати е станала много дълбока.

Две трети от работещите изкарват възнаграждение под средното

„За последните 7-8 години всъщност средната работна заплата се повиши почти двойно – с 90%. Проблемът на България обаче е в неравенството между работещите хора. Две трети от всички работещи изкарват възнаграждение под средното. В този смисъл е добре, когато средната работна заплата се покачва, само дето ниските заплати не растат толкова бързо, колкото високите. В България има между 600 хиляди и 800 хиляди „работещи бедни", а минимална работна заплата получават около 400 хиляди души. Ето защо от няколко години насам ние настояваме за увеличение на всички заплати с поне 10%." Както стана дума, средната работна заплата тази година възлиза на 286 евро бруто. В България ДОД е нисък и възлиза на 10% за всички категории заплати. След неговото приспадане и след отчисляването на вноските за социално и здравно осигуряване, за работника накрая остават 222 евро чисти. Димитър Манолов, президент на синдиката „Подкрепа", казва:

„Ниското заплащане няма да доведе до нищо друго, освен че прогонва българските работници да си търсят късмета в чужбина. Квалифицирани кадри, които работят за малко пари – това го има само при диктатурите или в условията на затворени граници. Когато се работи в условията на отворена пазарна икономика, винаги се случва едно и също: квалифицираните хора бягат натам, където са високите заплати."

Най-високата минимална работна заплата през 2019 година се изплаща на квалифицираните мениджъри в отрасъла „Производство на продукти от рафиниран петрол и от кокс". Тя възлиза на около 900 евро пред удръжките.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 40 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Eee

    256 57 Отговор
    Запада ни затрива като нация,бавно.

    Коментиран от #29, #46, #52

  • 3 Чеп

    63 17 Отговор

    До коментар #1 от "В Коста Рика живея":

    Голям чеп.До що пишеш в Бг.сайта кат не ти пука.

    Коментиран от #20, #21, #42

  • 4 Шоп

    186 11 Отговор
    Докато тия са управляващи хайр няма и няма да има.
  • 5 Raider Tomb

    206 20 Отговор
    Нормални хора не могат да живеят в България при тази крадлива герберастня!!! Хората не четат новини за да не се запознават в какво поред мизерия са забъркали България герберастнята и колко пари са откраднали!
  • 6 Гостилничаря

    179 9 Отговор
    Глупости, Боко каза, че всичко е наред......
  • 7 Герб

    28 124 Отговор
    Бойко увеличи заплатите и спаси нас от кризата

    Коментиран от #90, #127

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 999

    94 19 Отговор
    Да му ядете ......... на Бай Тошо.
  • 10 Behemoth

    55 26 Отговор
    Мачкай Бойкуууу тъпуту племи нов внос ...никаква милост ...кат вземат да припадат карай тави с агнешко и им фъргай като на кучета....
  • 11 Краси

    96 13 Отговор
    Пиша само за сравнение... Баща ми получава 1400 Евро пенсия в Германия. Майка ми получава 148 Евро пенсия в България... Аз получавам за 4 месеца, работа в Германия много хиляди Евро... И какво да правя, в България след като преди 15 години напуснах защото за 11 месеца работа в същия бранш, в който работя сега само 4 месеца получавах около 3200 Евро?

    Коментиран от #24, #69, #122

  • 12 Петкан

    92 13 Отговор
    Бат Боко още малко се гуши после той замине в Америка харчи пари купи къща там и вила в Доминикана вече има в Барса той много убиден на вас българчета че така лошо говори за него а той само иска ореди живот на рода и приятели да живеят спокойно и да нямат финасиви проблеми!
  • 13 Андрешко

    79 15 Отговор
    Тук е единствената държава, в която учат децата, че героите не плащат данъци, а бирника е лошия и трябва да се надхитри!
  • 14 Другия с коня

    104 5 Отговор
    Профсъюзите нямат в нито една Частна Фирма организиран Профсъюз......Нито една Стачка срещу Червен Капиталист....Тридесет Години.....Обаче 3милиона всеки месец отчисляват по ОСЕМ лева членски Внос.....24 милиона ВСЕКИ МЕСЕЦ влизат в касите на двата Профсъюза.....24 милиона.....

    Коментиран от #47, #73

  • 15 Младеж

    80 9 Отговор
    Да си призная и аз бих напуснал България. Ама не мога, защото родителите ми са възрастни и с високо кръвно, а те не искат да се местят. Иначе получавам "прилична" заплата - 1500 лв бруто са добре, все пак съм в провинцията - на 350 км от София.

    Коментиран от #30

  • 16 До Боко тиквата

    102 6 Отговор
    2000 лв минимална работна заплата за всички които работят в извън бюджетната сфера.

    Коментиран от #18

  • 17 Поколението ,, Х ,, .

    109 10 Отговор
    Ако бях млад директно си хващам пътя към Нова Зеландия . Колкото по-далече толкова по-добре.

    Коментиран от #19

  • 18 Другия с коня

    45 43 Отговор

    До коментар #16 от "До Боко тиквата":

    95 % от Брутния вътрешен продукт е от ЧАСТНИ ФИРМИ Глупако.....Обърни се към Червените Капиталисти,приватизирали България....Бойко и ПРАВИТЕЛСТВОТО не плащат заплатите в Частния сектор...Червените Селяни с Цървулите плащат заплати там....

    Коментиран от #45

  • 19 Докладване

    105 4 Отговор

    До коментар #17 от "Поколението ,, Х ,, .":

    Наистина, тука няма живот. Само се мъчим да оцелеем.
  • 20 765

    22 2 Отговор

    До коментар #3 от "Чеп":

    Защото сигурно не е научил испанския.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 браво

    30 44 Отговор

    До коментар #1 от "В Коста Рика живея":

    Аз пък живея в Рассия.Тук кочината е по-голяма.

    Коментиран от #40, #41

  • 24 Гост

    83 53 Отговор

    До коментар #11 от "Краси":

    То голяма работа, че слугуваш в Германия. Като гледам в каква епидемия се е превърнала емиграцията и то в името на някой друго евро повече. Станали сме по-зле от кучетата, защото те поне не се продават на всеки, който им предлага малко повече месо. Не сме нация, а помияри, които ламтят само за пари, без да се замислят, че предците им са давали живота си за тази земя, а са били далеч по-бедни. Неблагодарна паплач, бягайте да лижете задници на запад - прав е бил Петко Славейков казвайки: "Не народ, а мърша"!!!

    Коментиран от #26, #70

  • 25 Лични дневници 879

    118 4 Отговор
    Моят шеф се подиграва с моя труд като я оценява на 600 лв. Не ми се работи за такъв човек, който е загубил човешкото в себе си.

    Коментиран от #78

  • 26 Доброволците

    55 11 Отговор

    До коментар #24 от "Гост":

    Живей без пари и ще станеш веган. Ще започнеш да пасеш трева. Дори и големите ни революционери са разполагали с много пари за закупуването на оръжие и подготовка на въстанието.

    Коментиран от #28

  • 27 Pesho

    74 6 Отговор
    2007 zimax 1200lv zaplata sega 2019 pak tolkos! doide krizata 2009 namalixa zaplatite sas 30% posle gi dignaxa sas 20% i vikat zaplatite sa dignati da si ebat maikata
  • 28 Гост

    61 11 Отговор

    До коментар #26 от "Доброволците":

    Ти без пари ли живееш? И моля те не намесвай революционерите ни, защото те са си изкарвали парите тук и са ги давали всичките пак тук, както са давали и живота си за тази земя, въпреки че са могли лесно да емигрират в Европа или САЩ с тези пари. Вие сте срам и позор!

    Коментиран от #32, #37

  • 29 Driving pleasure

    78 0 Отговор

    До коментар #2 от "Eee":

    Сами се затриваме! Те само се възползват от собствената ни глупост, алчност и обикновен кретенизъм...
  • 30 Габи от Абу Даби

    43 11 Отговор

    До коментар #15 от "Младеж":

    Докато не вдигнете заплатите със 497+ % минимум, няма да се върнем в България.

    Коментиран от #36, #123

  • 31 Не се чудете

    54 7 Отговор
    ...Защото,Ако Бойко спечели пак изборите народът на България ще стане 6 милиона до 5 години!

    Коментиран от #39, #81

  • 32 Доброволците

    23 13 Отговор

    До коментар #28 от "Гост":

    Ако има за какво и аз бих се жертвал. Времето е друго, хората станаха меркантилни. Но ако някой нападне България и започне война с нас, ще се запиша доброволец, въпреки че ще бъда един от първите паднали в боя за свободата.

    Коментиран от #35, #49

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Коментар📝

    89 8 Отговор
    За DW не бих Коментирал.
    Но Тука БОРИСОВ ЗАСЛУЖАВА МЕДАЛ ПРЕДАТЕЛ НА БЪЛГАРИЯ
  • 35 Гост

    17 10 Отговор

    До коментар #32 от "Доброволците":

    Това е добре, но се върни за да помогнеш със знанията и уменията, които си научил навън.

    Коментиран от #50

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Инспектор Пикачу

    17 28 Отговор

    До коментар #28 от "Гост":

    Ти ко напрай като остана освен да си силен в нета? Протестира ли,разследвал ли си кметове, бизнесмени ,политици ,градските мутри .....? Кога за последно си скочил на някой Батка да се защитиш след като ти е казал че ще те начупи ако слезе м?Заради такиа п.... като тебе сме навън ....30 години ви чакаме да се размърдате бе ботовеее ама си най-силен в нета..... Бг ще е добре 3019 година аре приятно чакане :D п.с не си ти когато си гладен ама там ще си останеш кожа и косми ама важното е заем за Гърция да маааме домати на плажа.... пълни идиоти

    Коментиран от #44, #124

  • 38 Гонче

    77 0 Отговор
    Когато ситуацията е военна , нацията се обединява има за какво да се умре. Сега за кого да умра? За моя шеф ли ,дори да бъдем в една рота ще го гръмна пръв преди да започна да стрелям по врага.
  • 39 гост

    18 24 Отговор

    До коментар #31 от "Не се чудете":

    Добре де и аз не го харесвам ББ,ама за кой да гласуваме кажете.Или най-добре пак да не гласувам.Не виждам за кой,нали са избори,ама какво да избираме!

    Коментиран от #76

  • 40 ссср

    32 14 Отговор

    До коментар #23 от "браво":

    Ти в Русия никога не си бил, ,по простата причина ,че не можеш да си го позволиш това удоволствие .
  • 41 ссср

    18 15 Отговор

    До коментар #23 от "браво":

    Ти в Русия никога не си бил, ,по простата причина ,че не можеш да си го позволиш това удоволствие .
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Голям бюджет на Република България

    49 4 Отговор
    Най важното е че ще имаме изтребители f-16 блок 70 72 през 2024/2025 година.
  • 44 Гост

    31 17 Отговор

    До коментар #37 от "Инспектор Пикачу":

    Щом съм тук, все нещо съм направил. А ти освен фелацио, какво друго правиш в чужбина? Да не си Нобелов лауреат или може би работиш в ЦЕРН или НАСА, та се имаш за много успял? Мий чинни на черните пакистанци и ни отърви от присъствието си, защото мишките първи бягат при най-малкото изпитание. Като те гледам какъв си неграмотник, веднага ми става ясно колко ти е акъла!

    Коментиран от #58, #88

  • 45 Диди ЮЛ

    27 3 Отговор

    До коментар #18 от "Другия с коня":

    Ей, ти не ги оправдавай, че нали знаеш, всичко се връща. Ако едно правителство държи на народа, ще намери начин.
    Трябва да има място за всеки, когото Господ е създал и всеки да живее спокойно, не да се притеснява как ще оцелеят децата му.

    Коментиран от #48

  • 46 ТОЧКАТА

    19 1 Отговор

    До коментар #2 от "Eee":

    ...и даже ни обвинява ,че САМИ СМЕ СИ ВИНОВНИ>>>>
  • 47 Гост

    5 1 Отговор

    До коментар #14 от "Другия с коня":

    Цифрите ти са мнооого далеч от истината.
  • 48 onq s konq

    8 19 Отговор

    До коментар #45 от "Диди ЮЛ":

    Ха!Чакай малко че нещо не излиза сметката:ЗАЩО "всеки ще се притеснява как ще оцелеят децата му" СЛЕД като ги е направил,а си е щракал с пръсти КОГАТО ги е правел?Или според тебе Обществото със данъците си е ДЛЪЖНО да отглежда "деца всякакви" и с различен цвят на кожата?А после пък и да ги ОБРАЗОВА БЕЗПЛАТНО въпреки нежеланието както на въпросните Деца,така и на Родителите им?Говори се в статията за "Разтворена ножица" "бедни-богати"...А има ли хабер автора какво представлява Малката българска ножичка в сравнение с Огромните разтворени на макс ножици на Индия,Китай,Русия,Америка,Старите Евродържави,Латинска Америка и т.н.?!Сегааа...Ако статията е "ПРЕДИЗБОРНА",то е друг въпрос.Ама да ДА ГО ПИШЕ някъде горе в ляво или дясно макар и с дребен шрифт,за да не се предизвикват безсмислени спорове!:)

    Коментиран от #51

  • 49 Левски

    23 0 Отговор

    До коментар #32 от "Доброволците":

    Браво, юначе! Ти си герой Не е нужно някой да напада България и така враговете и са на власт. Вземи две огледала. После иди и изплющи два шамара на Винету и на Оня с коня. На Винету, защото ни лъже, а на коня, защото го хвали. Като им размърдаш хлебарките в чиниите тикни им огледалата да се огледат. Ако разберат защо?, значи не са безнадеждно изпушили. После повтори номера по цялата държавна администрация, партии, комисии... и ще промениш света. Към по-добро, бъди сигурен.
  • 50 Тъпото

    33 5 Отговор

    До коментар #35 от "Гост":

    Извинете,че се намесвам!
    Но кого да научи,, знаещите и можещи всичко " работодатели, които само лъжат! Когато ти казват добро утро гледаш къде е слънцето.
    Не,благодаря както е казал някой.
    Предпочитам,, робският " труд в чужбина от колкото да работя за някой който си мисли, че е хванал някого за нещо си.
    Обичам България, но не и продажните,, бизнесмени и политици!

    Коментиран от #53, #79

  • 51 Гмо

    37 7 Отговор

    До коментар #48 от "onq s konq":

    Дядо Славейков е казал:НЕ НАРОД А МЪРША,ТУЙ ЩЕ КАЖА И ЩЕ СВЪРША:А ХИПОКРАТ Е КАЗАЛ;ВСЕКИ НАРОД-ЗАСЛУЖАВА СВОЯТА УЧАСТ;.......А СЕГА КОМЕНТИРАЙТЕ.
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Гмо

    22 1 Отговор

    До коментар #50 от "Тъпото":

    Ника ти не отговаря на твоето мислене-ти си умен.Защо тук нападани Б.Борисов.Той е назначен от великите сили-има мисия и тя е В България да се заселят араби(евреите не щат такива комшии.ДА ЖИВЕЕ ГОЛЕМШЯ БЪЛГАРИН Б.Б.Ц.Ц.СИМЕОН ДЯНКОВ.Ц.ЦАЧЕВА.М.ГАБРИЕЛ(СЪПРЕГЪТ И Е ЮДЕЙ М-Н ЕВРЕИН)
  • 54 Гост

    29 14 Отговор

    До коментар #52 от "Чернобил":

    Дългите години съветска диктатура направиха България 9 милиона, а сега сме под 7 милиона. Запада толкова ни обича, колкото ти си умен!

    Коментиран от #56

  • 55 Ще те

    39 8 Отговор

    До коментар #52 от "Чернобил":

    Пишеш глупости.по-времето на соца БГ.продаваше оръжия.произвеждаше;мотокари.компютри.химикали.гуми.олово.цинк.уран.злато да изброявам ли заблудени човече.А сега какво имаме.Изчезване.За 500г.не изчезна ме но след 20-25г.Б.Г-МАНГАЛИСТАН

    Коментиран от #57

  • 56 ПОЗНАВАЧ

    9 13 Отговор

    До коментар #54 от "Гост":

    Ми че тия милиони сега са на запад бе, аланкоолу! Не в Мурзилистан.

    Коментиран от #59

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 ПОЗНАВАЧ

    8 2 Отговор

    До коментар #44 от "Гост":

    Абе доста по-вероятно е нищо да не си направил. Всъщност днес направи нещо - отказа още десетина да се върнат в блатото... При такива дърва ли да си идват??
  • 59 Гост

    16 7 Отговор

    До коментар #56 от "ПОЗНАВАЧ":

    Точно така, на запад са и доброволно се асимилират, пардон - интегрират. Т.е. България няма да я има заради еврогейските ценности да се продаваш на всеки, който ти плати малко повече ярма!

    Коментиран от #60

  • 60 ПОЗНАВАЧ

    7 12 Отговор

    До коментар #59 от "Гост":

    А знаеш ли колко рашки са избягали на запад от Мурзилистан? Идея си нямаш, байчо.

    Коментиран от #62

  • 61 Ще те

    14 3 Отговор

    До коментар #57 от "500 години те гледаха като писано яйце":

    Прав си.През 1693гБългария-3мил.600хил.1860-4мил.400хил.нямам коментар А ВИЕ КАКВО ЩЕ КАЖЕТЕ1988-БЛИЗО 9МИЛ.А СЕГА2018-ПОД 7МИЛ.

    Коментиран от #64

  • 62 Гост

    15 5 Отговор

    До коментар #60 от "ПОЗНАВАЧ":

    Та какво ме вълнува Русия? Или друго няма в празната ти глава?

    Коментиран от #63

  • 63 ПОЗНАВАЧ

    4 13 Отговор

    До коментар #62 от "Гост":

    А, всички виден идиоти по еврогейщината най-обичат да цункат Путя по путето. Тъй си и ти, кухльо.

    Коментиран от #66

  • 64 А през 1402

    4 2 Отговор

    До коментар #61 от "Ще те":

    В регистрите записани 250 Хил.
  • 65 Тръмп

    29 3 Отговор
    Няма богата държава без деца,а българина мисли че богатството е в мангизите!!!:):):)Правете деца,а не пари ако търсите щастие,смисъл и богатство,другото са залъгалки за олигофрени!!!:):):)
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Абонимен

    19 4 Отговор
    Не искам Да влизам в дълбоки теми много от нещата който сте написали са вярни така е но и на вън не е голямото щастие 7 години съм в Франция и са по големи използвачи от нас защото гледат като на теб просто като на роб да кажем че е нормално в тяхната държава съм но и със заплащането е коренно различно никога няма да ти плати както на французин дори и да го превъзхождаш във всичко защото ние сме за тях като кучета нищо повече по добре си от България спор няма финансово но само това и имам всички документи за който може да се сетите знам език на добро ниво и като застанем аз и французина нали се сещате кого първи ще избере но имат едно хубаво качество което на нас ни липсва единство търсят само тях ите интереси и всяка тяхна институция работи манталитета е различен не искам да засягъм никого но ако излезем на протест 5000 човека примерно колко от тези 5000 като се обърнете според вас ще са още със вас това ни е лошото качество и трябва да спрем да гледаме в на другият в паницата какво има историята е хубава да се получим от грешките за да не ги повторим отново както се случва 30 години и според мен не засяга никой защото знам че има много сериозни в тая тема защо трябва още да се делим на червени сини зелени и не знам на какви като можем да се опитаме да вървъм заедно на пред и да видим грешките от всички който са ги допуска ли преди това говоря за сините червените и други ще е трудно но не е невъзможно защото така ще изчезнем от лицето на земята като първи

    Коментиран от #125

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Rof

    5 7 Отговор

    До коментар #11 от "Краси":

    Защо не кажеш за данъците,осигуровките,немите,лекуването?Ти въобще не си бил в Германия май
  • 70 S.S

    13 4 Отговор

    До коментар #24 от "Гост":

    Ако не пращат пари тези като него,досега България да е само спомен.
  • 71 BARBOSS

    14 0 Отговор
    От коментари няма нужда. Решението е ... АК ;)
  • 72 Lev

    20 2 Отговор
    Потъваме българи
  • 73 Усмивката

    15 1 Отговор

    До коментар #14 от "Другия с коня":

    Това което окрадоха профсъюзите 90 те години на миналия век може да засрами дори Боко и Доган взети заедно.

    Коментиран от #75

  • 74 Кочъ

    29 4 Отговор
    Виктор Орбан успя да стабилизира унгарската икономика като преди 3 години върна и последния цент от кредитите взети от световната банка и сега води независима политика в полза на унгарския народ.Нашите тикви водят политика на кражби и разпродажби .Правите ли разлика. ?
  • 75 Ндрангета

    18 0 Отговор

    До коментар #73 от "Усмивката":

    Абе колега ,профсъюзите са подразделение на мафията създадено с цел да потущава и контролира работническите недоволства
  • 76 488

    4 11 Отговор

    До коментар #39 от "гост":

    Виж кои партии какво предлагат в листите си и сам прецени . Аз лично винаги ще избирам демокрацията , защото вярвам в ценностите и. Няма безгрешни хора,но е важно дали мислят и гледат в правилната посока.

    Коментиран от #126

  • 77 Якия

    16 4 Отговор
    Чета тука хора, които пишат, че Запада бил виновен за всички нещастия в България и не мога да повярвам колко прости хора има...вие въобще как стоите прави. Толкова тежка деградация е нямало дори по време на турското робство. Където в селото най-хубавата и масивна сграда ще е училището и църквата. Запада въобще си няма на идея дори къде се намираме. За съжаление кръговратът на живота за пореден път доказва съществуването-сега сме на дъното от простотия и малоумщина за разлика от преди 70-80-100 години. Въпросът е колко години трябва да минат, че нещата да тръгнат на добре, че като гледам "мат'риала" положението е трагично
  • 78 Audi

    17 2 Отговор

    До коментар #25 от "Лични дневници 879":

    Отвори си фирма със същият предмет на дейност. Наложи се на пазара. Плати си ниските данъци. После дай на твоите служители добри заплати. Плати си енергоносителите. И живей охолно с горницата. Успей !
  • 79 Audi

    17 2 Отговор

    До коментар #50 от "Тъпото":

    Много българи работят в чужбина. Успелите не са един или двама. Вярно е , че пращат доста пари на роднините си. Видяли са как стават нещата. ВЪПРОС : Защо никой от тях не направи фирма у нас и да дава добри заплати ? Да покаже как стават нещата. Аз не познавам такъв човек !

    Коментиран от #85

  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 То в България

    18 0 Отговор

    До коментар #31 от "Не се чудете":

    То в България сега няма 6 милиона
  • 82 Я кажете са за сезона на морету😂😂

    7 0 Отговор
    Колко много хора имало
  • 83 Българско робство

    18 0 Отговор
    Българи ни отровиха живота и поробиха

    Коментиран от #86

  • 84 Гост в

    15 3 Отговор
    Затриха ни наще мили политици скрити зад Европейския съюз но зад целият процес на затриване на България стоят бракята хамериканци това е отдавна извесно.
  • 85 кой

    17 0 Отговор

    До коментар #79 от "Audi":

    Кой е луд да си хвърли парите на вятъра в Бг катго може да остане и без фирма и без пари
  • 86 булгари

    11 3 Отговор

    До коментар #83 от "Българско робство":

    Навреме партизаните са били в гората а пък сега са пред компютъра
  • 87 Шаран БГ

    10 13 Отговор
    Българиата я напущат само страхливците и тези, които я мразят - това е мотото на новите капиталисти.Толкова добре живеят, с такива прекрасни доходи , а ...бягат пораженците! Профсъюзи в страната няма! Ако имаше,отдавна не един или двама от техните ръководители да са гушнали чимшира или да сме се оправили !! Дори в първите години на прехода имаше един професор - К.Петков - , който ходеше с камуфлажни дрехи и затъкнат пищов на колана ! Синдикален бос !!! Има хорица, които вярват, че този необуздан порив за трупане на капитал /всичко живо лъже, краде и мами/ е .......моля Ви се, ... демокрация !? И най-важното ... у социализма /комунизЪма/ се крадяло по-вече и за това те самите нямат,ни перде, ни срама - крадат и лъжат най-безогледно.
  • 88 Госта

    7 4 Отговор

    До коментар #44 от "Гост":

    Като чета коментарите ти,разбирам,че комплексите якооо те тресат,стой си в Бълхария,злобей си и си мишкувай,изживявай се като бял рицар и патриот,докато животът ти минава в посредственост,жалка работа

    Коментиран от #111, #114

  • 89 да питам

    2 6 Отговор
    абе вие можете ли да четете? вашата философия и коментари нямат нищо общо със статията. там се казва колко се изкарва средно и в частност в селското стопанство. не може да се изкарва 1000 евра и заплатата да е 1000 евра. ниска обща производителност разбирай ниска добавена стойност, ниско заплащане. и в Европа е така и в щатите и навсякъде по света. професори, само си чешате езиците и имате претенции без възможности и капацитет. дерзайте
  • 90 !?!?

    8 0 Отговор

    До коментар #7 от "Герб":

    Да ама с това повишаване на заплатите също така вдигнаха и сметките и ако се вгледаш ще видиш, че от това няма смисъл защото нищо не се е променил само дето имаш малко повече пари които отиват за много по скъпи сметки. Това е реалноста и после защото младите отиват в чужбина.
  • 91 Пичове

    14 0 Отговор
    Идва нашето време. Не може вечно надолу. Горе главата.
  • 92 ТРОПЧО

    9 1 Отговор
    ТОВА Е ЦЕЛТА НА ГЕРБАДЖИИ
  • 93 Пеичо

    6 10 Отговор
    Това да ходиш на запад е още от татово време. Но тогава беше забранено! Сега всеки може да ходи където си пойска. Само за Русия никой не иска! ЗАЩО ЛИ???
  • 94 Марин

    11 7 Отговор
    Демокрацията унищожи България
  • 95 Патриот

    12 0 Отговор
    Работещите бедни = РОБИ
  • 96 ДЕМОНкрация!

    13 4 Отговор
    Благодарение на САЩ и ЕС няма как българите да получават по-високи заплати, понеже западните политици са професионални идиоти и злобари! Цялата ДЕМОНкратипна идеология е писана и подкрепяна от умствено изостанали или поклонници на Дявола! Математически е невъзможно да има милионери и високи минимални заплати, освен ако не е по схемата на САЩ, Германия, Англия, Франция, Швейцария и прочие държави, които ограбват другите държави, оперират с мръсни пари и теглят кредити, които няма да връщат!
  • 97 ВикиЛексъсЕвксиноград

    17 0 Отговор
    В България 25% от работещите на пълен работен ден - 10 часа на ден по 6 дни в седмицата са работещи бедни! Такова чудо работещи на пълен работен ден да са не просто бедни - а зимата едвам тока да си плащат - къде другаде в Евро съюза го има???? - нещо още по лошо дори в уж морската столица и голям град Варна масовата заплата е 760-780 лева чисто - вземат я всички работещи по 25 дни месечно по 10-11 часа на ден!
  • 98 дйче зеле са същите идиоти

    13 0 Отговор
    "Публикувано във факти.бг: Квалифицирани кадри, които работят за малко пари – това го има само при диктатурите или в условията на затворени граници. Когато се работи в условията на отворена пазарна икономика, винаги се случва едно и също: квалифицираните хора бягат натам, където са високите заплати." тук всичко е казано, първо сме диктатура но на еврогейския съюз който изсмуква квалифицираните кадри и ресурси и после диктатура на една мафиотска структура създадена не без съдействието и покровителството на същия този лицемерен и престъпен съюз
  • 99 Гл ас

    5 5 Отговор
    "Публикувано във факти.бг: Квалифицирани кадри, които работят за малко пари – това го има само при диктатурите или в условията на затворени граници." - това изречение просто обяснява всичко! Кадритее, кадритее! Няма как група "брадчетки" да подпират метлите по цял ден и да искат 1500 лв. заплата! Тук някои ще опонират и ще кажат: "Ами учителите, асистентите в университетите, социалните работници и други такива категории трудещи се, защо взимат заплати под 1000 лв, а професиите са квалифицирани?" Причината е абсолютно същата - нерефорирана система. За работа, която може да се върши от 1 човек, са назначени 3-ма или даже 4-ма души - това е в основни линии проблемът за структурите извън образованието, а за образованието - делегираните бюджети! Пенсионирайте леличките, назначени през 80-те, назначете тройно и четворно по-малко хора с тройно и четворно по-високи заплати и нещата си идват на мястото!
  • 100 Vojda

    12 4 Отговор
    Стадооо пак ще гласуваш за бокя щото си мършаааа.....
  • 101 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 102 мнение

    11 0 Отговор
    Не е най-важното дали се покачва средната работна заплата. По-важно е дали се повишава покупателната способност на населението. Лошото е, че високите заплати растат с много по-големи темпове от ниските, т.е, неравенството се задълбочава постоянно! Най-доходната професия у нас е политик! И най-корумпирана!
  • 103 Бай Киро

    18 1 Отговор
    Аз съм от Плевен. Тук заплатите са минималните по около 600лв. Хора не останаха, всичко живо и здраво избяга.
  • 104 Българина

    8 1 Отговор
    Ес е кошара която за нас се стеснява все повече. Младите офце се усещат и прескачат докато има място за засилка. Ние бяхме 45 г в друга кошара, много по голяма и не се стесняваше...
  • 105 снаил

    6 1 Отговор
    Най-крадливата нация! Голямо крадене! За народа крив макарон! Бати ви Бойко е честен и беден. И какво искате не знам - ден през ден пари раздава, заплати вдига, пенсии бол да се чудиш как да ги похарчиш - за хляб ли, за лекарства ли? Ама Ф16 ша имаме еййй. Велика нация са туй българите - да занайте! Икономиката на Щатите шъ упраяме! Абе вий с пожарникар ли ще се мерите бря? Че то акъл, че то ум, че то сила и смелост - а вий все недоволни бря!
  • 106 Петър Волгин

    9 0 Отговор
    СРЕДНА КЛАСА 4%. 12% са ваканцували миналата година. ... Дясното е философия на егото, колко полезно е то. И щом няма нищо солидарно и общо. Щом няма, Дайте да дадем! Няма обединение, няма протест. Хайверени синдикати, хайверени социалисти, хайверен експерт, хайверен журналист, хайверен политик, хайверени протестъри, 2 милиона със заплата 300 евро, 2 милиона без постоянна работа и без здавеопазване, 1,5 милиона пенсионери с пенсия 120-250лв. Дайте да дадем, на хайверен егоист, властта. Магаре, кон, кокошка, вълк и овца, впрегат ли се в една къруца. Дърпат ли заедно, общество ли са.
  • 107 Бай Коко

    12 1 Отговор
    Като гледам тук как смело гласувате срещу управляващите се чуда как печелат избори.
  • 108 РАЗНИ МИСЛИ

    6 1 Отговор
    БЪЛГАРИЯ 12 000 ДОЛАРА Е БВП на зает в агро секторът, ПОЛША 9000, ТУРЦИЯ 8500 ДОЛАРА. БВП ОТ СЕЛСКО СТОПАНСТВО. Турция минимална заплата е 422 евро.
  • 109 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 110 Истина

    5 0 Отговор
    За какво ви е големия брат, като имаме голяма тиква? Заслужили сме си го, ще си го плащаме. С какво сме го заслужили ще питате? Докато плащате за сигурност на монополистките фирми и пазарувате от удобни супермаркети и гласувате за тикви, прасета и уруспии с платени дипломи, все ще сме си сами виновни! Тиквата си е тиква и стадото си е стадо!
    Успех драги българи, дупе да ни е яко! Ф16 ни чака и ще летим до луната и обратно с вашите пари!
    Синджир сме мъкнали и ще мъкнем, защото удобството е твоето желание, а не свободата. Помагайте си и се обичате, защото Герберите и комунягите не прощават. Един от друг идват и един от друг произлизат.
    30 години спане не са малко ...
  • 111 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 112 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 113 НАБЛЮДАТЕЛ

    8 0 Отговор
    В ПАЗАРДЖИК ,ЗАПЛАТИТЕ СА ОКОЛО 800 -850 лв. БРУТО. СЛЕД КАТО СИ ПЛАТИШ ДАНЪКА ОТ 200 лв. ИДИ И ЖИВЕЙ С ОСТАНАЛИТЕ. ДОРИ Е ТРУДНО ДА ОЦЕЛЕЕШ СЪС СЕМЕЙСТВОТО СИ И ПОСТОЯННО ГИ ПОДЛАГАШ НА ЛИШЕНИЯ ОТ МНОГО РАБОТИ.
  • 114 Гост

    3 0 Отговор

    До коментар #88 от "Госта":

    Нека пак ти отговоря - имам си къща, имам си кола, ходя по почивки и ценя смелостта на всеки останал да се бори. Та ко речи - аз ли съм злобен, мишкувам и съм жалък или ти, защото си нелеп безродник? Какво имаш повече от мен, та си тръгнал да пишеш в български форум? Ти си изгубил най-важното си - достойнството и корените си, така че просто се скрий!
  • 115 Някакъв Българеше

    3 1 Отговор
    Как да има хубави заплати и добър живот, при положение че завършилите 12 клас ученици немогат да следват да учат заради безпаричност. След няколко десетолетия няма да има кадри, които да попълнат местата за работа. В българия няма да има наследство. Младите ще потънат като белгарския ЛЕВ, освен да бягат на запада и да работят като роби паднали от марс.
  • 116 Avatar

    3 1 Отговор
    Вдигнете заплатите 100% И замразете данъците за 10 години на пред . Спрете корупцията , законите ги спазвайте . Смърт за Смърт , Око за око .564
  • 117 777

    3 2 Отговор
    Селото погуби държавата !
  • 118 Анонимен

    6 0 Отговор
    Бойко е само нещастна пионка в играта..! Време е хората да се събудят!
  • 119 Анонимен

    5 0 Отговор
    Бойко е само нещастна пионка в играта..! Време е хората да се събудят!
  • 120 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 121 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 122 Да, бе

    3 1 Отговор

    До коментар #11 от "Краси":

    Ти си алчен продажен родоотстъпник и предател. И какво сега чакаш навън ние в България да мизерията и да мрем, че ти да си дойдеш наготово...ей, ей... невъзвращенец !

    Коментиран от #128

  • 123 Яя, си стой

    3 0 Отговор

    До коментар #30 от "Габи от Абу Даби":

    Я си стой в Абу Даби да слугуваш на арабите...мършооо! Да ти нацепят дирника продажен !
  • 124 Ей, мухльо

    2 1 Отговор

    До коментар #37 от "Инспектор Пикачу":

    Само като се върнеш, мисли му, мръсна паплач !
  • 125 Братко

    2 0 Отговор

    До коментар #67 от "Абонимен":

    Братко, браво, дано те чуят и повярват, но тъпите им родители ги гонят по чужбина, да им работят и плащат ангария. Щото те спаха и не обесиха Костов навремето.
  • 126 Ииии

    4 0 Отговор

    До коментар #76 от "488":

    И коя е правилната посока- те богати, а народа беден и болен?!? Да ти таковам криворазбраната демокрация !
  • 127 Fvju

    0 3 Отговор

    До коментар #7 от "Герб":

    Боко нищо не е направил ,гласуеа се бюджет за определената година ,ако има излишък ома повишаване на паричките
  • 128 Един близач на сладолед

    2 0 Отговор

    До коментар #122 от "Да, бе":

    Не бях чувал "невъзвръщенец" от 1988-ма...
    Вярваме че Ванга е казала че ще сме велики
    Мрем като мухи
    "И от нигде помощ взорът не види" ...
    ужас ....
  • 129 няма да ви родя

    0 0 Отговор
    Ето ви план за държавата...Първо за 1000 лв. нито ми се работи, нито ми се създава семейство, което означава ниска раждаемост за вас...Сериалите ви тъпи и филми не ми се гледат, защото се образовах, за да живея, а не да гледам как по телевизията ме имитират за милиони...И трето, за да стоя в тази държава, трябва да реставрирате сградите...Пропуснах да отбележа, че наливате милиони в джобовете на тъпи боксьори, футболисти и порно звезди от чалгата...