Last news in Fakti

29 Юли, 2019 15:43 8 588 42

Биляна Петрова пред ФАКТИ: Всеки може да е жертва на тази пълзяща диктатура

  • биляна петрова-
  • иван гешев-
  • главен прокурор-
  • десислава иванчева

Номинацията на Иван Гешев е абсурдна

Биляна Петрова пред ФАКТИ: Всеки може да е жертва на тази пълзяща диктатура - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Прокурорската колегия към ВСС номинира единодушно Иван Гешев за нов главен прокурор. Оттам разбрахме за неговите безспорни професионални и етични качества. Така също и за големите му успехи - най-големият е свързан с бившият кмет и зам.-кмет на столичния кв. "Младост" Десислава Иванчева и Биляна Петрова. Двете осъдени съответно на 20 и 15г. затвор за поискан подкуп от строителния предприемач Александър Ваклин на първа инстанция. Към момента те са под домашен арест. От "ФАКТИ" потърсихме и другата страна - Биляна Петрова за нейната гледна точка относно номинацията на Иван Гешев. Подходящ кандидат ли е той и в каква България ще живеем, ако бъде избран.

- Г-жо Петрова, Вашата присъда се изтъкна сред големите достижения на Иван Гешев, като зам.-главен прокурор и ръководител на Специализираната прокуратура. Какъв е коментарът ви за номинацията на Гешев?

- Това е меко казано абсурдна номинация. Този човек потъпква законите на България. Повече от година презумпцията за невиновност за него не означава абсолютно нищо. Както виждаме казва, че разделението на властите е едва ли не глезотия. Това минава всякакви граници. Той заплашва. Както ние бяхме заплашвани и никой не вярваше, виждате докъде стигна всичко. Сега заплашва открито с реплики от рода на "Вие сте следващите". Той създава такива невероятни сценарии, но после прокуратурата подхвърля доказателства и всеки може да бъде арестуван. Сега забърка в една манджа "Биволъ", Христо Иванов и кой ли не, наистина невероятни неща...Този човек няма нито знанията, защото не познава законите, нито морала. Не може да лъжеш, покрай нашия арест толкова много лъжи имаше... Изреждали сме ги. Неверни факти с цел да очерня хората. Живеем като във времената на инквизицията.

- Иван Гешев всъщност присъствал ли е по време на вашия арест, тъй като от прокуратурата в един момент се появи документ, че по това време е бил в Москва.

- 10 часа беше там. Не само беше там, той ръководеше цялата операция, лично не допусна адвокат, който беше дошъл вече. Той лично нареди да не пускат адвоката, аз го чух.

- Към него ли бяха насочени вдигнатите палци на двама следователи по време на ареста Ви?

- Да, към него бяха насочени. Тепърва ще има други интересни видеа, на които ще се види, че той дава командите. Разследващите ходеха да му се отчитат на него или той ги привикваше навсеки 5 минути.

Ние наистина „заспахме” и в момента тече една бавна евтаназия. Чумата ни хвана. Когато преди 2-3 седмици инспекторатът на ВСС в отговор на сигнал на ГД "БОЕЦ" написа, че Иван Гешев няма нищо общо с нашето дело и че не е бил и на ареста...Това е невероятно. Не може 10 часа пред 50 камери той да седи на ареста и една година по-късно инспекторатът на ВСС да твърди, че това не се е случило. И ние търпим всичко това. Това показва стил на поведение, истината вече няма значение, имат значение различни други интереси. Правото е напуснало изцяло Прокуратурата.

- Десислава Иванчева и Биляна Петрова ли са най-големите престъпници на прехода сред хората на публични длъжности. Така излиза. Няма друг подобен арест, както и подобни присъди.

- Реално ние се борехме основно против кражбите на общински имоти и незаконното презастрояване. Гаврят се с обществото, защото набеждават различни лица точно в престъпления, срещу които те се борят. „Биволъ” изнася за имотните им сделки скандална информация, те се опитаха тях да ги съдят за имотна измама...Сега фирма, която се занимава с киберсигурност е обвинена за теча на данни от НАП. Това са абсурди. Нашето дело е един лакмус, нарушиха всички права и всички закони. То е лакмус и за тях. През нас те пробват докъде ще стигне търпението на обществото и политиците. И когато виждат, че могат да правят всичко и няма реакция, те продължават със следващите. Ние сме експерименталното зайче. Специализираният съд преди месец изпрати материали по делото ни с всички лични данни. Както не може инспекторатът на ВСС да публикува данни на съдия, по същия начин не може и на нас да ни публикуват данни.

- Вие преди време разгласихте данни за интересни неща около близкия кръг хора на Иван Гешев.

- Името му е замесено в конфликт на интереси, освен по нашето дело, така и в "Апартаментгейт" по имотни сделки. Обществото мълчи. Аз представих данни, сега прокуратурата трябва да се заеме. Зам-главния прокурор обаче явно е недосегаем. Става дума за класически източена фирма, в която участие има бащата на Иван Гешев. Фирмата дължи пари на държавата, има акт. Държавата обаче не запорира имотите, през това време следва бързо разпродаване на смешни цени. И когато държавата иска да си прибере парите, се оказва, че дружеството е източено.

Отделно за Детелина Ханчева, с която Гешев живее, се появи достатъчно информация, че има бизнес връзка с Ваклин чрез свързани фирми. Същата Ханчева купува и евтин апартамент през 2014 г. Всичко това не кореспондира с позицията, за която гласят Гешев. Той се държи арогантно. Ако няма нищо нередно в тези сделки, той трябва да излезе и да каже и да обясни.

-Какво мислите за гражданската кандидатура на Бойко Атанасов за главен прокурор?

- Подкрепяме това да има гражданска кандидатура. С Иван Гешев разликата им е светлинни години. Главният прокурор трябва да бъде личност, която да има съответните професионални качества, но която ще има и доверието на обществото. Не може да сложиш някаква скандална личност. Гешев е най-неподходящата номинация. При всичките му публични акции той трябваше да бъде Батман, а той генерира срещу себе си толкова много отрицателна енергия. Показва, че са предложили най-неподходящия човек. Самият факт, че има една кандидатура, показва тоталитаризъм. Главният прокурор е битка за концепции, виждания за прокуратурата. А сега няма да има дебат, няма да има нищо. Това е абсурдно. Както лъжеха, че Лаура Кьовеши била единствен кандидат. Главен прокурор на Европа от 30 кандидата се избираше, за да е най-добрият накрая.

- Самият Гешев казваше, че няма да се кандидатира, това е кална битка. Как си обяснявате този обрат в неговото мислене?

- Искаше да приспи обществото, за да няма реакция. За пореден път се хвърля прах в очите на обществото. От друга страна показва морала му. Явно е способен да лъже, за да постигне целите си. Още тогава бях възмутена, че зам.-главен прокурор твърди, че ще има плащания, подкупи, а той щял да стои отстрани и да гледа. Зам.-главният прокурор ако знае, че има престъпления, трябва да води разследвания и да се бори с престъпленията.

- Как функционира през вашите очи прокуратурата към момента?

- За някои хора и действията им е сляпа, а за други е с широко отворени очи и си измисля престъпленията. Цялата прокуратура е бухалка, нищо повече. Няма за цел да разследва престъпления, а просто да удари когото трябва. В това се превърна. Прокуратурата организира всички разследвания. Праща ДАНС, МВР, следствието да извършва различни действия. Много по-страшно е да овладееш прокуратурата, отколкото ДАНС например.

- А защо на българина трябва да му пука за това. Все пак не говорим за цената на тока или бензина, за хляба, за забрана за танцуване на хоро някъде?

- Защото става дума за типичната пълзяща диктатура. Хитлер също е дошъл на власт демократично избран. Това са фашистките похвати, с които един по един набеждаваш хората, докато овладееш всичко. Накрая идват и за тебе. По този повод искам да напомня едно стихотворение на Мартин Нимьолер, протестантски богослов в Германия по времето на нацисткия режим, първо привърженик, впоследствие върл противник на Хитлер.

Когато нацистите дойдоха за комунистите, аз мълчах; не бях комунист.

Когато дойдоха за социалдемократите, аз мълчах; не бях социалдемократ.

Когато дойдоха за тези от профсъюзите, аз мълчах; не членувах в профсъюз.

Когато дойдоха за евреите, аз мълчах; не бях евреин.

Когато дойдоха за мен – вече нямаше кой да говори.

Има десетки обикновени хора, за които никой не чува. Аз се срещнах с тях в арестите и в затвора. По същия начин са набедени, но на по-ниско ниво. Защото са пречили на някого в Лом, в Стара Загора, по малки населени места. Тях машината ги захапва. Повечето от тях нямат друг избор, освен да се признават за виновни, без да са. Съсипват им живота. Утре може самият ти да си жертва. Да те арестуват или да ти арестуват работодателя. Както виждате и последните разкрития...Фирма работеща, те я съсипват за един ден. Това е масова практика. Жените, ако ви кажа, как жестоко са притискани. Повечето, които видях, с деца до 15 години. Притискат ги да се признаят за виновни. Жените с морал признават само себе си за виновни, без да калят останалите, за да прегърнат детето си. От цяло семейство, жената се признава, за да има кой да гледа детето. Никой не попита например какво чувства моето дете през цялото време. Тя не гледа телевизия, защото пускайки телевизора всяка вечер съм с белезници.

- С белезници да, но не и с микрофон. Има сякаш медийно затъмнение, що се касае до големите телевизии.

- Да, защото ние самите започнахме да правим разследвания. И най-вече защото са овладени и самите телевизии.

- Ако се върнем към темата за търпението, научихме, че с Десислава Иванчева имате проект за партия?

- Да, има идея да се прави партия. Аз лично бях много раздвоена. Дълго време обмисляхме тази идея, защото гражданите имат лошо отношение към партиите и аз лично също имах такова. След много дълго проучване на законите и на възможностите да се участва в избори, разбрах, че партиите са писали законите в своя полза, което не е учудващо. Единственият начин реално да се участва на избори пропорционални, това е с партия. Ако мога да направя една метафора - аз много обичам да ходя пеша, обаче когато тръгна за Варна, се качвам на нещо, което има двигател. За да стигна до Варна пеша, ще ми трябва твърде много време. Така е и с партиите, и другите формати. А ние като народ вече сме загубили прекалено много време, за да тръгваме тепърва пеша. Инициативен комитет например може да издигне един кандидат за общински съветник, същото е за депутат. Отделно са ощетени, например откъм медийни пакети. Аз съм на близо 50 години, никога не съм била член на нито една партия. Нашата партия, ако не ни спънат с регистрацията, ще участва на местните избори. Лицата ще сме аз и Десислава Иванчева.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    33 129 Отговор
    Иванчева в затвора!

    Коментиран от #4, #39

  • 2 ТОЙ ГЕШЕВ

    23 73 Отговор
    СКОРО ЩЕ ВИ ОБЯСНИ.!!!

    Коментиран от #17

  • 3 Жоро..

    34 109 Отговор
    И двете,доказани подкупни,нагли крадли са за затвора.

    Коментиран от #6, #33

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Зле

    93 14 Отговор
    Гешев боклука.
  • 6 Жоровата майка

    59 10 Отговор

    До коментар #3 от "Жоро..":

    Жоре, мама, удари по 1-2 пирона на тая дъска твойта че хлопа яко, бе, чедо!
  • 7 гост

    17 29 Отговор

    До коментар #4 от "Крали Марко":

    Аргументите ги написа съдията,ние отстрани може само да ръкопляскаме и да искаме всички крадци в затвора,няма сини,няма червени,няма пембяни,всички до един!
  • 8 Гешев плешивия

    18 10 Отговор
    Черпя със свирки 🖕
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 ПЕНКО

    13 4 Отговор
    РАБОТИХ -РАБОТИХ И РАБОТИХ -И СИ ПЕНСИОНИРАХ !!! МЕН НИКОЙ НЕ МЕ ПИТА : ЗАЩОТО : - НЕ СЪМ ПЛАШИВ;НЕ СЕ САМОУКРАСЯВАМ С БРАДА ;НЕ СЪМ КЬОРАВ С ОЧИЛА ; НЕ РЪКОМАХЛЯМ СРУЩУ ОЧИТЕ СИ ; НЕ ПОДКРЕПЯМ МУХОЛОВКИТЕ ; НЕ ИМ ТЪРПЯ -ПОВЕЧЕТО ГОВОРЕНЕ ОТ ИНТЕРВЮИРАНИЯ ; НЕ МИ ПУКА ЗА ИМИДЖ; НЕ СЪМ ОТ "АРМИЯТА" ПРОФЕСОРИ--ПО ТРИМА НА ЧОВЕК!!!
  • 14 ТтТ

    12 32 Отговор
    Факти побликува само провокативни новини в ущръб на правителство то! Това са корумпирани служители, тия боклуци ще ги изкарат света вода не напита!!!
  • 15 Матей

    55 12 Отговор
    сТРОИТЕЛНАТА МАФИЯ ИМ ИЗВЪРТЯ ТОЗИ НОМЕР,ТЯ ТРЯбва да плюска,фирмите им да работят със супер скъпи сгради в София.Не може да допусне да им се изпречат две жени,били те и кметици и да кажат стоп,до тук,бариера,не може да строите в паркове и детски площадки,те не признават НЕ за отговор.
  • 16 ВЪЗРАСТЕН

    22 20 Отговор
    ТАКА ТРЯБВА ДА Е БИЛЯНЧЕ , ВСЕКИ КОРУМПИРАН ИНДИВИД, ТРЯБВА ДА ПОПАДНЕ ПОД УДАРИТЕ НА ЗАКОНА !
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Гост

    15 17 Отговор
    Ало, пишещите "борци против корупцията". Да взимаш пари за да пишеш каквото ти се нареди е по-зле и от подкуп. 2 по 20 затвор за вас.
  • 19 коча

    12 29 Отговор
    Тааааааааа крадла защо сте я снимали .............
  • 20 месара

    13 27 Отговор
    ама, биби, ти не потъпка ли законите на България, като поискахте 1 500 000 лв.и ви хванаха с десито? и защо въобще си отваряш човката да коментираш?
  • 21 Протест сега

    6 4 Отговор
    https://www.facebook.com/referendumi.spravedlivost/videos/522281538525842/
    Идвайте стига сте стояли вкъщи пред ТВ..
  • 22 Бесен

    36 9 Отговор
    И о, чудо, фустата която Гешев клати си купила имот за без пари от Ваклин... то въобще няма конфликт на интереси баце. Тоя боклук въобще не е корумпиран, да не си помислите... и да не си помислите, че Бащата на Гешев не е купувал имоти за жълти стотинки? Е мафията в БГ ще си има и прокурор - честито!
  • 23 Турчина

    31 10 Отговор
    Виктория Маринова от Русе,която разследваше източването на евросредства от строителната компания "Джи Пи Груп", бе убита поръчково.Иванчева и Биляна Петрова,които се бореха за " Зелен Младост",бяха поръчани.Това е диктатура на ГЕРБ!Народе,защо имаш къса памет и бързо забравяш?Народе,защо пълния хладилник убива бързо желанието ти за борба?Свобода за Иванчева и Петрова!

    Коментиран от #28, #35

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Безпартиен

    10 18 Отговор
    То едни лица-на гъз приличат:фризьорка и повлекана.Две подкупни скумрии помислили се за акули-ако имаха малко акъл щяха да са наясно че за да си кмет трябва поне малко акъл-не интриги.А тоцзи от БОЕЦ ми се струва мухоебец.Нещастници прости интриганти,агресивни безимменници….

    Коментиран от #34

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Мечо Кух

    10 5 Отговор
    Иван Гешов ли ? ... не ми го хвалете тоя злобар
  • 28 гост

    2 10 Отговор

    До коментар #23 от "Турчина":

    Как не те е срам да лъжеш,бе човек!Каква Виктория ,какви разследвания? Не пиши ,след като не си разбрал написан текст!

    Коментиран от #37

  • 29 цвцв

    8 4 Отговор
    режисьору гаден ще пази мафията и ще тъпче народа които не е гербераст,а такива като инчхай стоилката и наката айдуците няма да ги закача защото се отчитат на шефа му човека със шлифера
  • 30 Някой

    3 1 Отговор

    До коментар #9 от "ФАКТ":

    Скрий се, неграмотник.... Да си чувал, че в езика ни съществува буква "ч"?!? Освен това пишеш глупости...
  • 31 Spravedliviq

    3 4 Отговор
    ПРОСТИ СЕЛЯНДУРИ,не се правете,че разбирате от политика.Кметиците с цел ги вкараха.За да стачкуват заради тоя,значи има верни неща.Гешев,ако си мъж го докажи.БОЙКО БОРИСОВ,чакаме твойто мнение.
  • 32 bhui

    2 5 Отговор
    aбе тия мърши не са ли в затвора дееба и овците му прости
  • 33 Коя беше тази г-жа МАША ?

    1 6 Отговор

    До коментар #3 от "Жоро..":

    Който е съгрешил пред закона сега е ,,длъжен" да бълва простотии. Интересно е ,че организират и излизат на протест, но нямат смелост да предложат друг за гл.прокурор. Приказката за кервана и кучетата..
  • 34 Май ни смачкани от един дол всите..

    3 5 Отговор

    До коментар #25 от "Безпартиен":

    Какъвто е боец, такива са и бивол и двете крави. Хората на Христето.
  • 35 Манафчо

    1 6 Отговор

    До коментар #23 от "Турчина":

    Ставате смешни като защитавате двете рекитьорки и ги изкарахте боркини за зелена трева . Ужас !
  • 36 Бойко Борисов е мутра

    4 2 Отговор
    Свобода за Иванчева!Свобода за Биляна!Всеки неудобен се отстранява.Герб са мафия и репресират всеки неудобен.Доло Бойко Борисов!
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Българин 1

    1 1 Отговор

    До коментар #9 от "ФАКТ":

    Който и да си,си неграмотен платен клакьор,дали са ти готов текст,а ти дори не можеш да го препишеш.Простотията е на власт и клакьорите им още по-прости!
  • 39 селянин от обеля

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    Ако пресечеш частните интереси на бъдещия главен прокурор и ти ще си в затвора, така е било през 50-те години в Народната република България
  • 40 Токин

    1 1 Отговор
    Коя е Биляна Петрова, за да се публикува мнението й? Отделно от това тя твърди, че кандидатурата на Гешев била диктатура?!? Но ако олигарсите зад Иво Прокопиев бяха успели да издигнат своя кандидатура като например Христо Иванов - тогава това щеше да бъде страхотна кандидатура, а не диктатура, така ли?
  • 41 Емил

    1 1 Отговор
    Двете нагли крадли ще си получат заслуженото,по един или друг начин
  • 42 Ами сега

    0 0 Отговор
    Аз не знаех че ако си в затвора можеш да станеш кмет това егениално решение