Last news in Fakti

5 Август, 2019 20:30 2 342 19

Уикенд на ужасите разтърси САЩ

  • сащ-
  • дейтън-
  • охайо-
  • тексас

Край на насилието не се очертава, защото зад Океана няма нищо по-лесно от това да си набавиш пушка с няколко пълнителя

Уикенд на ужасите разтърси САЩ - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Това беше един от най-кървавите уикенди в новата история на САЩ. Край на насилието не се очертава, защото в САЩ няма нищо по-лесно от това да си набавиш пушка с няколко пълнителя. И скоро едва ли нещо ще се промени.

Ел Пасо, Тексас: най-малко 20 убити. Дейтън, Охайо: най-малко 9 убити. Само за 14 часа в САЩ загинаха 29 души от огнестрелни рани. Това беше един от най-кървавите уикенди в най-новата история на страната. Многобройни ранени все още са по болниците. Да не забравяме и тримата убити миналата неделя по време на един „Фестивал на храната" в Гилрой, Калифорния. Само за една седмица 32 души загинаха в САЩ от огнестрелно оръжие.

В Туитър президентът Доналд Тръмп написа, че мислите и молитвите му са насочени към близките на загиналите. Това вече се превърна в стандартен рефлекс на американските политици след всяка поредна масова престрелка в страната. Да, трогателно е да пращаш мисли и молитви, но едва ли помага особено... Вместо това президентът Тръмп трябва да насочи мислите си към онзи манифест в интернет, който според полицията навярно е бил публикуван от убиеца в Ел Пасо. В този текст 21-годишният предполагаем убиец дава воля на омразата си към имигрантите и твърди, че латиносите от Централна Америка едва ли не окупират Тексас.

И самият Доналд Тръмп говори за „инвазия“ на мигрантите от Централна Америка и изобщо не крие, че не ги иска в страната. Президентът призова „да се прибират там, откъдето са дошли" дори няколко депутатки, избрани в Конгреса, които имат американско гражданство или даже са родени в САЩ.

Подобни изявление на първия човек в държавата на практика узаконяват омразата и ксенофобията. И когато от тази омраза и ксенофобия избликне насилие, както стана в Ел Пасо, президентът няма право да отхвърля и личната си отговорност.

САЩ се нуждаят от по-строги оръжейни закони

„Мислите и молитвите", които политиците неизменно отправят след нещастия, като убийствата в Ел Пасо, са и опит да се избегнат същинските политически действия. Отдавна е ясно, че на САЩ им трябват по-строги закони за контрол над оръжията. Убиецът от Дейтън използва пушка с няколко резервни пълнителя, каквито човек много лесно може да си набави, примерно, на един от многобройните „оръжейни панаири" в САЩ. Ако полицията не беше реагирала буквално мигновено, убиецът от Дейтън можеше да застреля дори стотици хора.

След всяко подобно кръвопролитие в САЩ се надигат призиви за въвеждане на разрешителни за оръжие, за проверка на кандидатите и за по-строго законодателство. Същото беше през 2012 година, когато в едно основно училище в Санди Хук бяха застреляни 20 деца на възраст между 6 и 7 годинки. Същото беше и след убийството на 58 души по време на концерт в Лас Вегас преди около две години.

Същото беше и на Свети Валентин миналата година, когато поредният маниак застреля 17 ученици и учители в един колеж в Паркланд, Флорида. След тези убийства млади хора от Паркланд организираха протестно движение, а в техния „Поход за нашия живот" във Вашингтон се включиха десетки хиляди участници.

Силата на оръжейното лоби

Но оръжейното лоби разполага с толкова много пари и с толкова много власт, че каузата на протестиращите си остава глас в пустиня. След касапницата в Ел Пасо губернаторът на Тексас (от Републиканската партия) заговори не за закони, ограничаващи достъпа до оръжие, а за по-добра система за разпознаване и психични заболявания и грижи за пациентите, доколкото предполагаемият извършител навярно бил психично болен.

Но психично болни хора има навсякъде по света. Никъде другаде обаче толкова много мъже, жени и деца не стават жертва на огнестрелни оръжия. И убийствата на невинни хора В САЩ ще продължат ден след ден – дотогава, докато политиците позволяват на Националната оръжейна асоциация и на други могъщи лобисти да ги държат в ръцете си и да се противопоставят на съответното законодателство.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Комуниста

    22 3 Отговор
    В Сирия, Ирак, Либия е така всеки ден!
  • 2 Йосарян

    17 3 Отговор
    Пишлемета стрелят. Защо не ходят в Сирия? Нали са яко рамбо. Що убиват невинни.
  • 3 Менгеле

    16 1 Отговор
    Поредната тъпа новина какво толкова е станало просто един уйкенд в САЩ малко стрелба и шоуто трябва да продължи.😂😂😂
  • 4 анова

    22 0 Отговор
    Вижте добре снимката МЛАДО МОМИЧЕ НАРИСУВАНО КАТО ВОЖД НА МАОРИТЕ КАКВО ДА ОЧАКВАМЕ ОТ ТАКЪВ ЕКЗЕМПЛЯР

    Коментиран от #9

  • 5 Кой68

    14 4 Отговор
    Най-отвратителното е че тук в Европа се опитват това постепенно да го въвеждат?Дават и говорят непрекъснато за "Американската мечта"?Такава мечта и живот неискам.........

    Коментиран от #6

  • 6 Йосарян

    11 4 Отговор

    До коментар #5 от "Кой68":

    Вече се нарича Европоистан. И както знаеш, на Никой не му дреме кое и кво. Важното е да сме бедни и тъпи.
  • 7 Баш майстора

    15 0 Отговор
    В сащ не можеш да си купиш и бира, ако нямаш 21 години. Но на 18 можеш съвсем легално да си купиш оръжие и да отидеш на училище например...
  • 8 плевен

    20 1 Отговор
    Да де! Ама като прочета DW, червата ми се мъчат да се изпразнят през устата. Тези няма да ме учат на общочовешки ценности. Представят се за ментори на цялото човечество.
  • 9 11ап

    7 1 Отговор

    До коментар #4 от "анова":

    Маорите са миролюбив народ, !
  • 10 ЛЕВСКИ СОФИЯ

    16 2 Отговор
    ИЗБИЙТЕ СЕ ПОМЯРИ!!!НА НИКОЙ НЯМА ДА ЛИПСВАТЕ!!НИЕ НЯМА ДА ЗАБРАВИМ ТОВА КОЕТО СТОРИХТЕ НА БЪЛГАРИЯ И НАШИТЕ БОЙНИ ДРУГАРИ -ГЕРМАНЦИТЕ ПРЕЗ ВТОРАТА СВЕТОВНА.
  • 11 Тупан, Евротупан!

    15 1 Отговор
    Нищо им няма, да извъртят един гейпарад и всичко ще се оправи!
  • 12 333

    11 1 Отговор
    Страната на неограничените възможности, създадена от дезертьори и престъпници :) Нима очаквате нещо друго? Кръвта вода не става.
  • 13 Popovo prase

    3 1 Отговор
    Абе , моят приятел Попето , няма ли да се изходи по този въпрос ?
  • 14 Дъ Клаш

    3 1 Отговор
    Важното е че с немската кочина е свършено.Много скапан народ бая грехове има да опрощава.
  • 15 Голям прос

    6 1 Отговор
    Собствените си бакии не могат да оправят, тръгнали света да оправят. Това е демикрация също, грабваш пушката и се разпищолваш по улиците. Каубойска работа, етнически ценности, не може да ги виним за обичаите им. Също като нашите черноглави. Да крадат и да бият хората като са на тумби било нормално за тях, култура, какво да кажеш.
  • 16 не на либерал идиотизма

    5 1 Отговор
    аъде дойче зеле пак почна с либералщините си за емигрантите и т.н. търтеи и збърканяци дето постоянно защитава с малоумни доводи. Направо ще повъна от тия тъпаци
  • 17 гост

    2 0 Отговор
    Да, но всеки опит да се ограничи продажбата на оръжие среща яростна съпротива. Най-големият им успех досега е да склонят банките да не финансират фирми свързани с продажба на бойно оръжие и така да им затруднят бизнеса, но не могат да прокарат строги мерки за продажба. Всеки може да си купи оръжие срещу лична карта, да преди не е имало проверка, сега има проверка и регистрация с личните данни, но това не ограничава продажбата, само я легитимира. И ето, излизат хора с по 10 пушки и в един момент започват да стрелят с пълното съзнание, че вероятно ще ги убият или заловят, та какво значение има, че оръжието е легално след като е продадено на лабилен човек.
  • 18 ГОСТ

    3 1 Отговор
    НЕ СИ МИСЛЕТЕ,ЧЕ И У НАС НЯМА ДА Е СЪЩОТО,АКО СЕ ЛЕГАЛИЗИРА ПРОДАЖБАТА И ИЗПОЛЗВАНЕТО НА ОГНЕСТРЕЛНО ОРЪЖИЕ........ВСЕКИ МРАЗИ ВСЕКИ......
  • 19 гуньо

    1 0 Отговор
    Ами ако не е пушка ами вземе един камион и тръгне през гизмето колко ли ще смачка,или кухненският нож,итях ли ще забраним.Или да стане като в България мутри ипрестъпници да имат оръжие а законо послушните не и да чакат благоволението на полицията да доиде.В сащ ще стане страшно ако иземат оръжието на населението.Това улични банди нарко пласьори разни бандити ще се развихрят и полицията неможе да огре е на всякаде.У нас престъпноста не е чак толкова голяма и това е хубавото.И да не забравяме бунтовете в лос анжелис в близото минало.и тези дето наи много ревяха против оръжието първи хукнаха да си копуват отмагазините .Наложи се армията да въдворява ред.Тъи че не елошо да имаш нешто за зор заман.