Last news in Fakti

6 Септември, 2019 19:00 3 046 24

Изследване: Чужденците в България са доволни от живота си

  • чужденци-
  • изследване

В тази класация България се представя изненадващо добре: работещите в страната чуждестранни специалисти дават оценки, които поставят България на 11-то място сред общо 64 държави. С какво България привлича чужденците?

Изследване: Чужденците в България са доволни от живота си - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

11-то място сред общо 64 държави - тази година България се представя много добре в изследването „Expat Insider 2019" на компанията „InterNations", която поддържа социална мрежа за хора, работещи в чужбина. От компанията твърдят, че това е едно от най-мащабните допитвания за живота и работата в чужбина. Анкетирани са били 20 000 души в 64 страни, сред които и България. Миналата година страната бе включена за първи път в изследавенто. Тогава тя се нареди на 21-ва позиция - с десет места по-надолу в сравнение с тазгодишната класация.

Предимствата на България

Изследването се съсредоточава върху такива аспекти като качеството на живот, привикване към страната, работа, семеен живот, разходи и лични финанси. По един от показателите (разходи за живот) България изпреварва всички останали изследвани страни, а по удовлетвореност от личните финанси е поставена на трето място. По показателя качество на живот България се класира по средата - 31-во място.

Основната причина за изкачването на България в тази класация е удовлетвореността на анкетираните от личните им финанси, отбелязват авторите на изследването. 79% от запитаните са посочили, че като цяло са много доволни от финансовото си положение (при 64% средна стойност за всички изследвани държави). И още данни: 70 на сто от анкетираните в България чужденци са заявили, че техните доходи са повече от достатъчни за посрещане на разходите за живот в тази страна. А цели 91% от участниците са доволни от нивото на цените в България. Освен това в България е лесно да завържеш нови приятелства, смятат 75% от анкетираните. И докато 72% оценяват високо местните културни традиции, езиковата бариера се оказва сериозен проблем - по този показател България заема едва 50-о място в общото класиране. Чужденците са загрижени също така за състоянието на местната икономика и за политическата стабилност.

Кои страни изпреварват България?

Според изследването „Expat Insider 2019", най-добри условия за чужденци предлагат Тайван, Виетнам и Португалия. В топ 10 влизат още Мексико, Испания, Сингапур, Бахрейн, Еквадор, Малайзия и Чехия. Непосредствено след тях се нарежда България. А най-лоши оценки получават Кувейт, Италия, Нигерия, Бразилия, Турция, Индия, Великобритания, Гърция, Русия и Южна Корея.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 От Пирдоп

    26 11 Отговор
    Поредната гнусна ЛЪЖА на DW? Българите отдавна са чуждинци в собствената си родина, ! И въобще не са Доволни от Живота си

    Коментиран от #3

  • 2 Дойче зеле

    21 4 Отговор
    една поне нормална статия могат ли да пуснат?
  • 3 Киро

    21 21 Отговор

    До коментар #1 от "От Пирдоп":

    Не става въпрос за българите в България.Живота в България не е толкова зле както го описват хората.Навсякъде хората без образование и специалност работят за малко пари.Тва, че българите са прости и не умеят да правят нищо си е техен проблем.Само знаете да се оплаквате да завиждате и да злобеете.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Версия

    12 1 Отговор
    Чужденците рядко гледат Босфор ТВ и Нова.

    Коментиран от #11

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Онзий

    22 1 Отговор
    Чужденци в бг НЕ работят. Чужденци пенсионери с 800_1000 ев пенсии колкото искаш
  • 8 Вижда се

    16 2 Отговор
    Виетнам, Мексико, Еквадор, все колонии. И ние с тях.
  • 9 Рашка с чашка

    10 11 Отговор
    На нашите роми мохамедани - хорахане рома, които не знам защо си мислят че са турци, не им се вярва че България е добро за живеене място. Само Турция и Русия са им в празните глави! Сякаш турците им плащат помощите за това че са неграмотни, мързеливи и многодетни! Колкото и да ви е яд, България е страна която чужденците определят като една от най добрите за живеене в света.
  • 10 Б.Х.

    15 1 Отговор
    Само за справка, чужденец специалист , работещ в България и български специалист изпълняващ същата длъжност, разликата във заплащането е по две. Нашия получава левове, онзи същата сума само че в евро. Затова са доволни. Иначе от качеството на живот , вижте на кое място ни поставят
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Най са доволни

    11 1 Отговор
    Циганите
  • 13 NikNay

    9 1 Отговор
    Платена предизборна пропагандира а полза на статуквото. . .
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 бай Даньо

    4 9 Отговор
    тая статийка е за отваряне на очи . Щом чужденци я оценяват България за добре значи е верно. Нама как да не е верно защото става за много различни видове чужденци и същите тези сравняващи ни с други държави. няма как да е по-обективно , защото се маха субективния фактор "българин" . Какво си мрънка Ганчо забрави! Тоест ако има нещо много зле у нас е повечко мрънкане, негативизъм и пораженско мислене. Но то ни очи ни акъл как да я сдъвче наш Ганчо такава статийка.

    Коментиран от #18

  • 16 бай Даньо

    5 5 Отговор
    Другари , само да попитам каква връзка има факта че Турция и Гърция са на дъното на класацията на чужденците с качеството на туризма им? И ако има то каква е връзката? Обратна корелация, колкото си по надолу в тая класация вероятно качеството на туризма е по-добро? Поне така изглежда , защото аз от четене на коментари и статия тук ( от началото на сезона) съм останал с убеждение че Турция и Гърция имат не нам си къв туризъм па ние сме толкова зле ама толкова зле ти казвам, нищо че чужденците я харесват България, повече от Турция и Гърция ...

    Коментиран от #17, #19

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 НАТО ВЕЦ

    5 1 Отговор

    До коментар #15 от "бай Даньо":

    По горе имаше пост, който съвсем обективно обясняваше доволството, а именно, че на чужденец със същата длъжност и обикновено не вършещ никаква работа се заплаща в пъти повече от на българин, извършващ същата работа и носещ чужденеца "специалист" на гърба си. Като не си "гледал филма" от близо, не се изказвай неподготвен.
  • 19 НАТО ВЕЦ

    5 1 Отговор

    До коментар #16 от "бай Даньо":

    Кой те излъга, че чужденците "харесват" България повече от Гърция или Турция?! Освен евтина и не особено качествена храна и алкохол, друго не предлагаме. Измий си очите със студена водица, за да видиш къде се намираш.

    Коментиран от #22

  • 20 Слави Славов

    2 0 Отговор
    Те тия чужденци сигурно са някъде от Танганайка,щом им харесва живота в България!ДВ,ЕЛАТЕ ДА ЖИВЕЕТЕ И ВИЕ В бЪЛГАРИЯ,АМА С 500 ЛЕВА!Ега ти лъжците!
  • 21 коравия

    3 0 Отговор
    Вярно е,че България е рай за западноевропейските пенсионери.Примери мога да дам доста,както в по горен пост беше споменато,че двойка западно европейски пенсионери си живеят с над 2000 евро пенсия са царе във България.Те и затова идват и си купуват жилища тук,докато във собствените си държави са най изпадналите бедняци и се редят на опашките във социалните кухни,а тук си купуват нови коли и се забавляват по заведения и ходят във цялата държава по почивки.Кога и нашето възрастно население ще се радва на такъв живот? Отговорът е никога.

    Коментиран от #23

  • 22 бай Даньо

    1 1 Отговор

    До коментар #19 от "НАТО ВЕЦ":

    Не се объркавай мой човек . Турция и Гърция ги харесват само нашите отродени българомразци от твоята порода. И е съвсем разбираемо защо чужденците не харесват Гърция и Турция защото са Азия в лошия смисъл и друго чужденците са виждали Хавай и Бахама и Тайланд... докато нашия с доматите и саламите в багажника си мисли че чакълестите плажове в Гърция който откри наскоро щото му стана заплата цели 1000 лева, са супер , защото ... ами защото са в Гърция не са в България ...
  • 23 бай Даньо

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "коравия":

    ще се измумиш какъв процес на завръщане на българи ще започне скоро който вече са докарали до пенсия работейки по запада... ама да не изпреварваме събитията с 5-10 години че ще скадализирам българомразците и вземе някой да спука джигер ...
  • 24 Емо

    0 0 Отговор
    Да, общо взето така е, Бг е прекрасно място за живеене, стига да имаш доходи от поне 4-5000 лв. на месец, тогава не те грее за нищо.