1 Октомври, 2019 16:02 2 729 19

Остана ли някаква надежда за Великобритания?

  • великобритания-
  • криза-
  • брекзит

Във всяко едно действие на драмата около Брекзит лидерът на лейбъристите Джереми Корбин доказа своята нерешителност

Остана ли някаква надежда за Великобритания? - 1
Снимка: shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Ако случайно сте пропуснали да забележите: Великобритания е в криза с епични размери. Да оставим за момент настрана злополучния Брекзит, макар той да е толкова преплетен с драмата, която се разиграва пред очите ни. Просто си представете, че живеете в една страна, в която лидерите на най-важните политически партии са изгубили всякакво чувство за почтеност и отговорност и са забравили, че интересите на страната трябва да стоят над политическите им интереси и лични ползи. При това не говорим за една провалила се държава (макар да имаме основание да я смятаме точно за такава), а за сегашната ситуация във Великобритания.

Когато Върховният съд обяви, че принудителното разпускане на парламента е незаконно, премиерът Борис Джонсън реагира като ядосано дете, на което са му взели любимата играчка. Той по никакъв начин не скри пренебрежението и незачитането си на това решение.

Неподходящ премиер

Борис Джонсън просто не е пригоден за този пост. Поведението му и яростните сцени в Камарата на общините миналата сряда бяха направо абсурдни. В тях нямаше и следа от приличие, достойнство и самоконтрол. Джонсън омърси спомена за лейбъристката депутатка Джо Кокс, която беше убита седмица преди референдума през лятото на 2016 година от десен екстремист - британският премиер заяви, че Кокс щяла да бъде почетена най-добре, ако най-накрая Брекзит бъде осъществен. Жестоко и мерзко.

Агресивният и подстрекателски език на представителите и на двете страни в този спор е позорен и опасен. Много депутати, които са за оставане в ЕС, казват, че към тях са отправяни смъртни заплахи. И като за капак на всичко Лейбъристката партия - най-важната опозиционна партия в страната - изглежда върви към политическо забвение. И то във време, когато страната се нуждае от ясна и силна алтернатива на правителството, изправено пред колапс.

Във всяко едно действие на драмата около Брекзит лидерът на лейбъристите Джереми Корбин доказа своята нерешителност. Много членове на партията въпреки това му остават верни, но британските избиратели няма да проявят подобна снизходителност. Корбин иска да е сигурен, че Брекзит без сделка няма да има, след това да се съгласи на нови избори, които да спечели, и накрая да свика специална конференция, на която лейбъристите да се определят как биха гласували на един втори референдум. Това не е нищо друго освен ново отлагане и още една проява на нерешителност.

На ръба на пропастта

И Джонсън, и Корбин са неприемливи. Те представят всичко сбъркано в днешната британска политика.

Трябва, разбира се, да споменем и предшествениците на Джонсън, които проправиха пътя към ужасния хаос, в който се намира сега Великобритания днес: Дейвид Камерън и Тереза Мей. Камерън игра на покер и загуби. Мей взе картите, които ѝ бяха раздадени, и сътвори още повече объркване, разделение и измамност.

Липсата на един уравновесен политически дебат и на управленчески качества и дълбокото разделение в страната доведоха Обединеното кралство до сегашното му незавидно състояние. Някои биха казали, че Великобритания е преживявала и по-тежки неща (две световни войни, икономически кризи и т.н.). Но времената и обстоятелствата тогава са били други. Освен това тогава страната е имала управници, които напълно са си заслужавали това определение.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 MZ250

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "Асан":

    Къде е админа?

    Коментиран от #10

  • 3 MZ 250

    6 1 Отговор
    ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки.

    Коментиран от #18

  • 4 антрашпиц

    16 4 Отговор
    За Великобритания незнам дали има надежда,ама за България няма надежда!

    Коментиран от #5

  • 5 Манго

    0 3 Отговор

    До коментар #4 от "антрашпиц":

    Що бе бате..ко лошо прайм бе..

    Коментиран от #9

  • 6 ПЕНКО

    2 2 Отговор
    ОБЪРКАН СЪМ !!!!! САЩ/ЦРУ- ИЗДЪРЖА "ДОЙЧЕ ВЕЛЕ" ; САЩ Е ЗА БРЕКЗИТ ; ДОЙЧЕ ВЕЛЕ/ ШВАБЕН -ШВАЙНЕ -ЛИБЕРО/ Е ПРОТИВ И ПИШЕ "ГЛУПОСТИ " !!! НЯМА НАСЛЕДНИЦИТЕ НА ХИТЛЕР И ПАТЕН ДА СЕ НАЛАГАТ НАД БРИТАНИЯ И ДА СА ПОБЕДИЛИ !!!!!!!!!!!! " МОНТИ ПАЙТЪН ПЕНКО" !!!!!
  • 7 1234

    4 0 Отговор
    30г. живея в тази ситуация, кво ми обясняваш политически интереси и тинтири-минтири
  • 8 Другия с коня

    5 2 Отговор
    Не разбирам как преливате от пусто в празно....Не РАЗБРАХТЕ ли,че Великобритания иска САМО да възстанови визовия режим,да прогони, експулсира ,неграмотните,налазили островчето им,но да запази свободната търговия с ЕС....Обаче не знаят как да го направят и Протакат,тупкат топката,докато не се сетят еяролидерите и им кандисат....Толкова са Хитри,Подмолни и Нагли.....А ние трябва да очакваме чартъри с неграмотни БГ цигани от Великобритания на терминал 2.....стягайте се....
  • 9 Манго 2

    5 0 Отговор

    До коментар #5 от "Манго":

    Лошо бате праим лошо.
    Требе да съхраним бугарите тук щото както е тръгнало всите бягат на вън.И кой че ни храни бе кой?
    Ти знаеш ли бате що е това работа а,да ставш сутрин рано,ели пък що е това отговорност.
    Мани мани ако избегат всите що ще да крадем.
    Мани мани и пенсионерите ако се гътнат на кой ще си го изкарваме.
    Помисли бате помисли.Щото ако ни вкарат тук и мигрантите,ко шъ праим оно они не си поплюват че ни изкармушат като пилци.
    Помисли бате помисли
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Jaguar

    5 6 Отговор
    Без ЕС Великобритания ще върви само напред
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Английският език е

    3 6 Отговор
    Най великият език в света
  • 14 Великобритания е най великата държава

    2 1 Отговор
    Тя дава работа и хляб на толкова много изпаднали от класацията
  • 15 Ес Какво е

    3 1 Отговор
    Една лъжа една измама за добър живот за достойно заплащане едни празни обещания една по силна на думи отолкото в действителност икономика.
  • 16 Баба ви Меркел

    3 1 Отговор
    Бате Бате,Англия ке го лапне целия,стой та гледай,Четвъртия Райх не е вчерашен,ЕС де,за по-простите!

    Коментиран от #17

  • 17 Jaguar

    3 2 Отговор

    До коментар #16 от "Баба ви Меркел":

    Великобритания ще сключи търговски споразумения с САЩ и ЕС по скоро ще е на загуба че неможе да си продава боклуците и скапаните коли без да плаща високи мита за внос.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Алина Метева

    0 0 Отговор
    Останала ли е надежда? Аз откъде да знам?! Останал им е някакъв рус рошльо.