6 Октомври, 2019 16:22 16 283 44

Новото оръжие на Турция: Какво може руската противоракетна система S-400?

  • турция-
  • противоракетна система-
  • s-400

Въпреки заплахите от САЩ Турция получи първите пратки с компоненти за модерната руска противоракетна система S-400. Защо това руско оръжие е толкова специално?

Новото оръжие на Турция: Какво може руската противоракетна система S-400? - 1
Снимка: EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Турция явно ще стане първата и единствена членка на НАТО, която получава модерната руска противоракетна система S-400. Явно нямаше никаква полза от призивите на американското правителство за отмяна на сделката с Русия, чиято стойност възлиза на 2,5 милиарда долара. Във Вашингтон се опасяваха, че чрез своите оръжейни системи Москва би могла да шпионира НАТО. Затова американците заплашиха, че няма да доставят на Турция обещаните американски изтребители F-35.

S-400 е зенитно-ракетен комплекс с голям и среден обсег на действие. Това е най-мощният модел от поредицата противоракетни системи, разработени след Втората световна война в СССР и модернизирани по-късно в Русия. Числото 400 символизира максималния обхват в километри. Според Министерството на отбраната в Москва, S-400 трябва да бъде гръбнакът на руската противовъздушна отбрана. Системата е пусната в експлоатация през 2007 година. Оттогава все повече военни части биват оборудвани с нея - включително на анексирания полуостров Крим, както и на руския ексклав на Балтийско море Калининград.

Предимствата на S-400

Комплексът S-400 включва мобилен радар, команден център и ракетоносец, превозващ 4 ракети. Производител е държавният оръжеен концерн "Алмаз-Антей", който попада в списъка със санкции, наложени от ЕС и САЩ заради действията на Русия срещу Украйна. S-400 е способна да унищожава разузнавателни самолети, самолети със стратегическо и тактическо предназначение (в това число и "невидими" самолети, разработени по технологията "Стелт"), оперативно-тактически балистични ракети, балистични ракети със среден радиус, свръхзвукови цели, както и безпилотни самолети на височини до 27 километра. Руските медии твърдят, че руската противоракетна система е по-добра от тази на САЩ или Франция.

"Докато Западът произвежда по-добри самолети, руснаците винаги са били лидери в ракетната технология", потвърждава Ричард Конъли от университета в Бирмингам, Великобритания. Според него важно предимство е и цената: "S-400 е два пъти по-евтина от американската система "Patriot"", казва Конъли.

Зад покупката на тази противоракетна система обаче биха могли да се крият и политически причини. Самият факт, че S-400 е специално проектирана за действие срещу американски оръжия, би могъл да бъде привлекателен за Турция, смята британският експерт. Според московския военен експерт Александер Голц, закупуването на S-400 е чисто политическо решение. "Турция няма врагове, от които да трябва да се защитава със S-400. Това е сигнал, оправен към САЩ и другите, че Анкара упражнява независима отбранителна политика", казва Голц.

Турция ще бъде втората страна след Китай, снабдена със отбранителни системи от вида S-400. И Индия е подписала договор за 5,5 милиарда долара. Някои страни от Персийския залив също проявяват интерес.

И все пак: S-400 има и своите недостатъци, казват експерти. "Системата никога не е била тествана в истинска военна ситуация", изтъква Сиймон Веземан от Стокхолмския международен институт за изследване на мира SIPRI. "Единствената противовъздушна система, изпробвана в битка, беше американската "Patriot" по време на войната в Персийския залив през 1991 година."

Русия вече е разположила отбранителната си система в Сирия, за да защитава тамошните си бази. "S-400 можеше да демонстрира способностите си при американския удар над Сирия с крилатите ракети "Tomahawk" през 2018 година, но руското ръководство беше достатъчно разумно да не я използва", обяснява Александер Голц.

Една от особеностите на S-400 е, че тя може да се използва самостоятелно. Именно това позволява на Турция да използва руското оръжие извън мрежата на НАТО. Остава въпросът как Турция ще защити своята S-400 от въздушни нападения. В Русия това се случва с помощта на модерна система за противовъздушна отбрана на къси разстояния. Дали Турция ще закупи и тази система от Русия? Засега не е ясно. Знае се обаче, че Москва е изразила желание да продава и други оръжия на Анкара.

Идва ред и на S-500

Турция от своя страна се надява на технологичен обмен. Някои части за S-400 трябва да се произвеждат в Турция. "Но това е по-скоро символично участие - няколко винта, не повече", казва Александер Голц. Според непотвърдени съобщения в руските медии, Москва е отказала да даде достъп на Турция до електронни настройки, като например софтуера, програмиран да разграничава "приятел" от "враг".

Докато Русия оборудва собствената си армия със S-400, тя вече работи усилено върху следващия модел противоракетна система. Той трябва да се нарича S-500 "Prometheus" и се очаква да влезе в експлоатация през 2020 година. Новата система трябва да бъде с още по-голям обсег на действие и да е способна да унищожава дори ниско летящи сателити.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Рошко

    145 24 Отговор
    Да им е честито ,и само краварски еврейски и ингилизки самолетчета да свалят ,без да има празно
  • 3 Гюнтер Германеца

    68 15 Отговор
    Как решиха че Турция ще бъде първата и последна членка на НАТО която ще си купи С400 Триумф? Триумфа едва от 4 години на пазара.
  • 4 Драган Малко Посран

    27 9 Отговор
    След такива новини увеличавам дозата на антидепресантите и антихипертониците....
  • 5 КОНТРАТА

    80 23 Отговор
    Задават въпро как турците ще защитят С400 от въздушна атака, еми много лесно, С400 прихваща всичко що лети!

    Коментиран от #16

  • 6 Мечо Пух

    80 17 Отговор
    Задължително ще се купува амерска скрап щото така им се ще на краварите!!!??? Соросоидите не искат да приемат факта, че се наиграха за последно в Либия!

    Коментиран от #12

  • 7 Иванов

    94 25 Отговор
    Ако бяхме с руснаците сигурно щяха да ни го подарят.А не да вземаме самолети дето ги има само на чертеж

    Коментиран от #10, #13

  • 8 Коментар📝

    47 10 Отговор
    D.W. ДА Каже ЩО VW ИЗБРА ИЗМИР И ТРЯБВА ЛИ ДА ПРОПАГАНДИРА В БЪЛГАРСКИ САЙТ
  • 9 Алфа Вълкът

    23 75 Отговор
    В Сирия се видя, че нищо не може!

    Коментиран от #40

  • 10 Бай Яни

    30 73 Отговор

    До коментар #7 от "Иванов":

    Другарю Иванов, ако живееше в БГ щеше да знаеш че преди седмица в Шбла се проведе учение, на МИГ 29 И СУ 27 бяха монтирани устройства за електронно радио заглушаване и успешно бяха неутрализиране ЗРК,, КЪБ,, И С 300. Целите бяха атакувани и унищожени. И С 1000 да измислят пак могат да бъдат атакувани и унищожени. И колкото и пари да се влагат, никоя система на 50%дори не е сигурна. Габиш Другарю. Дори Ямбол е по красив и зелен от Моцка.

    Коментиран от #11, #18, #25, #26, #28

  • 11 хахо

    80 19 Отговор

    До коментар #10 от "Бай Яни":

    Деде, кви апчета пиеш? Кой е летял над Шабла със Су 27, къв КЪБ те гони да не е КУБ, що не се кротнеш пред телевизора с новините! Знаеш ли нашите С-300ПМУ-1 откога са? То мотопед Балкан да мине покрай тях и ще смути електрониката им! Деде, ходи бъркай лютеница!

    Коментиран от #17, #22

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 КУРнинов

    24 46 Отговор

    До коментар #7 от "Иванов":

    Тавариш Иванович РАША нищо не подарява Раша дава и после взима тройна цена. Само на такива като теб им подхвърля копейчици за да спамят в тяхна полза!

    Коментиран от #24

  • 14 Васко Георгиев

    18 68 Отговор
    С 400 нямат шанс срещу оръжията на високотехнологичните държави сравнението е като Москвич срещу БМВ.
  • 15 искаммм

    49 12 Отговор
    с-500 прометеус, с възможност да носят ядрен заряд до входната врата на всяко зло
  • 16 Мюмюн Баш Пилот

    53 11 Отговор

    До коментар #5 от "КОНТРАТА":

    С-500 ще прихваща всичко що лети, а С-400 не е ефективна срещу ниско летящи цели. А най - интересното е -,, Москва е отказала на Турция да даде достъп до системата,, свой-чужд "! Сиреч, свой е този който Москва реши, със сигурност няма да могат да свалят руски самолети.
  • 17 Жоро

    15 4 Отговор

    До коментар #11 от "хахо":

    И как да бърка лютеница, като на бабата не и идва. Това е за младите хора.
  • 18 Су25

    21 2 Отговор

    До коментар #10 от "Бай Яни":

    Ние имаме СУ 25.....су 27 е нещо по ново
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Гошу пилот

    10 27 Отговор
    Може да сваля само руските самолети на Асад. Но той може да го ковне на Ердо ако си купи f35 f18 f22 и да им го закове на турчолята.
  • 21 едно

    12 4 Отговор
    време в РТВ имаше едно просто устройство което като се включеше всички екрани на РЛС побеляваха и съотвтно ПВО ослепяваше.Ама няма стари,забравени или съвременни станции,все едно ги нямаше
  • 22 666

    12 2 Отговор

    До коментар #11 от "хахо":

    прав си , там летяха СУ25, за другото - не
  • 23 Ruski

    16 2 Отговор
    Тука су 27 никога не е летял
  • 24 Ха ха

    21 4 Отговор

    До коментар #13 от "КУРнинов":

    Пък обора взема тройно и обещава да даде някога)))) на бунаци де...примерно от Банкя
  • 25 Ха ха

    7 1 Отговор

    До коментар #10 от "Бай Яни":

    да Неди бил заедно с оня пръдлю от ямболския ПУЦ тупето Ненчев????
  • 26 Ники

    12 6 Отговор

    До коментар #10 от "Бай Яни":

    Бай Яни какво имаш предвид с моцква щото ако говориш за Москва значи не си бил там близките 20 30г
  • 27 onq s konq

    21 11 Отговор
    Най-важното в Статията:Русия ОТКАЗВА да даде на Турция достъп до Софтвуера програмиран да разграничава "Приятел - враг"...което значи на практика,че Турция ще може да стреля единствено по Цели по които Русия РАЗРЕШИ!
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 та такива ми ти рабти

    11 6 Отговор
    те са все с буквата М накрая :) всичко к'вото продават: модифицирани са! и нашите всички руски неща си бяха м-нати :) демек осакатени :) бърем почнахме да си правим автоматите сами и те бяха по-добри от руските, а и емтелбета прайхме преди 100г :) пак по-сносни от украински и руски... нищо не са ни подарявали - купувахме си ги! десетилетия техниката си беше една и съща, а само я лъскахме :) е, вече и това нямаме :(

    Коментиран от #35

  • 30 Ай стига бе

    4 6 Отговор
    Публикувано във факти.бг: "....символично участие - няколко винта, не повече",..."Ха-ха-хаааа, даже боята с която са боядисани комплексите не разрешават на турците да я правят. И течност за чистачките ще трябва да купуват от Москва....ха-ха-хааааа.....!
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Мордекай

    6 7 Отговор
    Пак хвалите руски оръжия , купени от турци. Платени драскачи
  • 34 Гроб

    20 3 Отговор
    Какъв Су27, какъв с300,слезте най после на земята и отворете букварите, там пише:Су25,Безмер,Су27 РБ няма и няма да има, а с300 отдавна ги нарязаха, нашите гъспода управляващи, както спряха и двата реактора на Козлодуй, продажници,а раята...бля...бляяя..блейте
  • 35 Готин ама не съвсем

    16 4 Отговор

    До коментар #29 от "та такива ми ти рабти":

    Не е лесно да си прост, да си го знаеш!
    За периода 1952- 1990 година България е имала над 800 реактивни самолета! А преди това витлови такива! Та да ми обясниш, оная малка и бедна държава, как точно ги е купила, след като сега "богата" България не може да купи и 8??? И само самолети ли имахме? Нещо за ракети, радари, танкове, кораби и т.н.н. Те с кви пари са купувани? И заводите за военна техника, с какви машини и оборудване са още и какви лицензи плащат, щото такива не са плащани от десетилетия!

    Коментиран от #38

  • 36 Знаещ

    3 16 Отговор
    С400 може да стои и да гледа как над нея летят американски самолети.

    Коментиран от #41

  • 37 100

    8 2 Отговор
    Всичко може, може да стреля, може и да не стреля
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 гост

    7 0 Отговор
    Да пейтриата е изпробваха и резултата беше , 10% успеваемост а според някои очевидци 0% .
  • 40 Петър

    6 1 Отговор

    До коментар #9 от "Алфа Вълкът":

    Напротив,точно в Сирия се видя че нито 1-на Томахоук,не летя в направление към руската база. Всички бяха насочени към обекти на сирийската армия която придвидливо бе преместила всичката си по-ценна техника като самолети и др.в базата на руснаците. А с наличните си ПВО,успешно отразиха 30% от пуснатите дърти 50г Томахоци. Дори още нямаха С-300 по това време,и се справиха. А унищожените цели бяха 1 резервна писта на летището,2 склада за муниций,2 хангара за самолети и няколко второстепенни сгради повечето дори цивилни. Това казаха в интервютата си тогава и Евронюз,и Ал-джазира..!
  • 41 Петър

    4 0 Отговор

    До коментар #36 от "Знаещ":

    О...оооо тя може много неща пич не се тревожи. Другия път като решиш да си фантазираш напиши повече от 1 ред,ако можеш де....че да ни е по-интересно и да се посмеем повечко,а.?
  • 42 Гринго

    4 0 Отговор
    Суджук ,купи и ти С-400.Нали си велик.

    😂
  • 43 ЯСТРЕБ ОСМАНЛИЯТА

    2 0 Отговор
    Ашколсун кьополар.....МАШАЛЛА.....!!!!!
  • 44 АЛО БЕ

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "muncho":

    Пиши на кирилица......Затова ти сложих минус.......
    А не,че ни си прав де......