31 Октомври, 2019 17:15 24 320 43

Осман Октай пред ФАКТИ: Лидерите на ''Демократична България'' трябва да подадат оставка

  • местни избори 2019-
  • коментар на-
  • осман октай-
  • пред факти-
  • ''демократична българия''-
  • ''спаси софия''-
  • фандъкова-манолова балотаж

Христо Иванов беше в коалиция с Бойко Борисов и ГЕРБ, беше техен министър. Каквато и позиция да е имал впоследствие, той е участник в това политическо пространство, което днес отрича. Генерал Атанасов също.

Осман Октай пред ФАКТИ: Лидерите на ''Демократична България'' трябва да подадат оставка - 1
Снимка: ФАКТИ
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Първият тур на местните избори в България премина, а изненадите в него не бяха особено много. Най-приятната такава бе подценяваният в хода на предизборната кампания Борис Бонев (Спаси София), кандидат-кмет на столицата, който остана 4-и след Йорданка Фандъкова (1), Мая Манолова (2) и арх. Борислав Игнатов (3). Бонев бе обвинен за виновник от някои симпатизанти на ''Демократична България'', че заради него резултатът на техния кандидат арх. Борислав Игнатов не е бил достатъчно добър. По тази тема, за поредните брожения сред демократично и дясно настроените избиралите в София, а и за предстоящия балотаж в столицата, от ФАКТИ разговаряхме с бившия зам.-председател на ДПС (днес политически анализатор) Осман Октай.

Относно упреците към Борис Бонев от ''Спаси София'', Осман Октай заяви следното пред ФАКТИ: ''Моят прочит на ситуацията е съвсем различен от това, което коментират анализатори, социолози и политолози, че едва ли не младият кандидат Борис Бонев е разцепил десницата. Напротив! Той събра гласовете на младежите, които по време на началото на прехода след 89-а година бяха на раменете на своите родители по време на големите протести в София. Въпросните младежи тогава бяха деца. Всъщност, отчаянието на поколението, което протестираше през 90-а, 91-а, 92-а година, доведе и до разочарование от лидерите на т.нар. десница - СДС, по-късно ОДС и т.н. Всичко това се отрази на мнението и на техните деца, които бяха на раменете на тези протестиращи родители. Днес те са активната част, между 30 и 35-годишна възраст, като именно това поколение гласува за независимия кандидат Борис Бонев. Той обра тези гласове, което е много позитивно и положително. Откакто се създаде ''Да, България'' и обединената десница, казах, че колкото и да уважавам позициите на ген. Атанасов и на Христо Иванов през годините, всички ние, които сме участвали под една или друга форма в т.нар. статукво на проваления преход, носим негативите, както и евентуалните позитиви от нашите публични позиции.''

За важността на партийността, която Христо Иванов изтъкна на брифинга след първия тур на изборите, от което се подразбра, че утвърждаването на ''Демократична България'' в политическото пространство е по-важно за лидерите на обединението, отколкото разбиването на модела на статуквото с един общ кандидат, какъвто можеше да бъде Борис Бонев, Осман Октай заяви:

''Винаги, когато си се провалил, можеш с много думи да опиташ да се оправдаеш, измъквайки се с такива повърхностни разсъждения и анализи. В дълбочина трябва да се знае, че гражданите, обществото и особено демократичните десни избиратели, никога не забравят разочарованията и предателствата, които са преживели през тези години. Какво имам предвид? Христо Иванов беше в коалиция с Бойко Борисов и ГЕРБ, беше техен министър. Каквато и позиция да е имал впоследствие, той е участник в това политическо пространство, което днес отрича. Генерал Атанасов също. Той бе шеф на Комисията за национална сигурност и коалиционен партньор на ГЕРБ като член на Реформаторския блок. Каквото и да говорят днес за съдебната реформа, въпреки че са прави, те са били съучастници. Ще дам пример и със себе си, за да не не обидя никого. Каквото и да говоря за ДПС днес, след като се разграничих от модела ''Доган'', аз като основател на Движението за права и свободи, 11 години зам.-председател на партията и председател на предизборния щаб толкова години, аз също нося от негативите на ДПС. Затова винаги съм казвал, че такива като нас, участвали в провалени политически проекти, нямат моралното право да претендират, че са се поправили, че са изчистени, ''изкъпани'', променени, преобразени и осъзнати политици.

Поради това, говорейки за моето разочарование от формацията ''Демократична България'', от двамата съпредседателите с участието и на ''Зелените'', аз още тогава в разговорите си със самите тях, с хора около Костов и със самия Костов, казах, че непременно те трябва да се изтеглят и дадат път на такива млади хора, които са били на раменете на тези демократи, които протестираха из софийските улици, а впоследствие са били разочаровани от СДС, ОДС и т.н. Техните деца един ден ще поемат щафетата. Това се опитвах да им кажа. И ако хора като участниците в ''Спаси София'', хора с капацитета на Бонев и неговия екип, хората около тях, бяха получили щафетата да оглавят лидерството в една такава обединена дясна политическа формация, щяха да имат шанс. А не днес да се гърчат всички автентични десни избирателите за кого да гласуват и да гласуват ли въобще.''

''Виждате колко много се гърчи и Мая Манолова. Въпреки че като омбудсман събираше овациите на хората. Видяхме вчера в интервюто ѝ, а и в публичните ѝ позиции как се обърква, дистанцирайки се от миналото си. Била ли е в подкрепа на Орешарски, била ли е в подкрепа на Сергей Станишев. Всичко това носи подобни негативи, за които говорих, че има и за дясното политическо пространство. Точно такива негативи носи и самата Българска социалистическа партия, защото тя единствена от източноевропейските държави не позволи да се забрани комунистическата партия в България, а дори в бившия Съветски съюз и Русия забраниха комунистическата партия. Нещо повече, във всички източноевропейски държави - Полша, Чехия, Унгария и така нататък, навсякъде има социалдемократически формации, които се отрекоха от бившите комунистически партии. БСП, докато не се дистанцира, докато се бие в гърдите, че е наследница на 100-годишната БКП с всичките негативи на тази партия, няма как да привлече симпатиите на това младо поколение и да стане алтернатива.

Затова в случая е много труден балотажът. Въпреки че отричат модела ''ГЕРБ'', въпреки че отричат модела на управление на Фандъкова в София, избирателите в София са поставени в трудна ситуация. Или с отвращение трябва да отидат да гласуват за Мая Манолова, или въобще да не отидат. По-скоро мисля, че няма да гласуват за Фандъкова, а малка част от тях може би ще отидат с отвращение, както казваше Костов навремето, да гласуват за Мая Манолова, участвайки в гласуването за районните кметове'', добави той.

Прогнозата на Осман Октай за предстоящия в неделя балотаж за кметския стол в София между настоящата кметица Йорданка Фандъкова и ''бившата'' социалистка и доскорошен омбудсман Мая Манолова:

''Ако има висок процент наказателен вот, висока избирателна активност, има шансове за Мая Манолова. Но при този тотален контрол върху медии, върху властта, върху всички институционални възможности, пък и фирми, много е малък шансът Мая Манолова да има предимство на балотажа. По-скоро очаквам да има много ниска избирателна активност. Шансът ѝ е в това, че има много балотажи за районни кметове в София между кандидати на ''Демократична България'' и ГЕРБ. Тези избиратели, както и аз например непременно ще отида да гласувам в неделя само заради районния кмет, като в последния момент ще трябва да реша дали изобщо да гласувам за кандидат-кмет на София (на балотаж), или пък ще избера по-малкото зло като наказателен вот. Дори човек с моя опит е колеблив в тази ситуация.''

В обобщение, политическият анализатор Осман Октай заяви: ''Най-хубавото и единствено положително нещо, което се случи на тези местни избори, върху което все още никой не прави най-сериозния анализ, е това, че има пробуждане на онова поколение, което опозна Европа, знае какво е демокрация, знае как се печелят позиции и най-важното е, че тези младежи около проекта ''Спаси София'' и Бонев, бяха активни. Дай боже да се развие тази вълна от тези млади хора. Да поемат щафетата за реализация на нови, европейски политически проекти. Според мен беше голяма грешка, че ген. Атанас Атанасов и Христо Иванов приеха среща с Фандъкова. А тя след това да се опитва да се обяснява днес по всички медии, че не са говорили за балотажа, а са говорили за програмата. Чакай сега, не си спечелила още, за да говориш за управление и програма. Всичко това е толкова фалшиво и грозно, подценяващо особено софийските избиратели, че заслужава да получи огромен наказателен вот. Само за това.

От друга страна, ако бях на мястото на ръководителите на ''Демократична България'', то ако не сега, но следващата седмица да си подадат оставките и да носят политическа отговорност. Давам един пример! Северна Македония не беше поканена на преговори за членство в Европейския съюз, Заев веднага си подаде оставката заради това и като европейски политик каза, че е демократ, европеец и отива на предсрочни избори. А нашите ръководители, които имат претенции, че са европейци и демократи, не постъпват по този начин. Държат се като всички останали от статуквото в България. С такова лично поведение, ти на всяка цена да се докопаш до някаква далавера, не можеш да излъжеш избирателите. Аз познавам Атанасов още от времето, когато беше прокурор в Исперих, по-малко познавам Христо Иванов, но тези хора нямат моралното право да претендират за автентичния десен вот и за пореден път да разочароват хората, които и без това са разочаровани от бивши ръководители на СДС, ОДС и т.н.''


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 60 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пакккк

    18 108 Отговор
    Този сульо пульо.
  • 2 Иванчо

    197 20 Отговор
    Както винаги, Осман Октай с изключително адекватна позиция.

    Коментиран от #29

  • 3 666666

    164 9 Отговор
    Добра критика и самокритика
  • 4 Стани да си легнеш

    181 15 Отговор
    Колкото и да не ни харесва ,МНОГО Е ПРАВ

    Коментиран от #18, #21

  • 5 гост

    20 92 Отговор
    Бивш,най-бивш,най-най-най БИВШ!В качеството си на какъв го раздава"този"?

    Коментиран от #15

  • 6 Илия Троянов

    79 18 Отговор
    Кой гласува за герб? цигани с празни бюлетини, напечатани с невидимо мастило, те са неграмотни. А ако някой гласува с такава бюлетина за друга партия, тя ще е невалидна, след проява на невидимото мастило.

    Коментиран от #7

  • 7 Mois Kohenк

    16 58 Отговор

    До коментар #6 от "Илия Троянов":

    Как кой? Ами истинските демократи , всички нормално мислещи умни българи! Злобните тъпанари не гласуват за ГЕРБ , а те са болширстсо в БГ......!

    Коментиран от #16

  • 8 Пешо

    47 16 Отговор
    Тези избори не са избори за кмет на София.Това са избори за кмет на Селска София. Софиянци,истинските, отдавна ги няма.
  • 9 ВИЗИЯ БГ

    22 10 Отговор
    Бойко е като ръководител на една телевизия. Телевизията е като една държава. Бойковата е от категорията на тази на Ердоган, имат еднакъв БВП на глава. Но по-способен ли е Бойко.
  • 10 Добрият самарянин с дебелата тояга

    19 53 Отговор
    От цялото мъгляво "откровение" на Октай разбрах само, че е водил при Фандъкова един свой клиент-бизнесмен за нередни разрешения, тя го е отрязала и хонорарът му се е изпарил. Ама все пак щял да помисли...
    Хахахаха лисунгера му мазен. Посредник на втория начин.

    ИзмамаМаята няма шанс. Черешовите градини из кюстендилско я очакват. Тъкмо е набрала скорост, хоп, и горе на черешата.
  • 11 NSDAP

    32 20 Отговор
    Комунягата Октай да каже,че в България болшинството (не всички) турци са всъщност насила ислямизирани българи!Това е важно,защото аз съм сам срещу туркофилите и нямам подкрепа от никого.
  • 12 NSDAP

    31 35 Отговор
    Дъртият комунист и българофил,дето участва в смяната на имената на българите мюсюлмани ми говори за ДБ.Сега заради червеният башибозук, мюсюлманите в България се турчеят.Мама им мръсна КОМУНИСТИЧЕСКА трябваше още на времето Гестапо и царската войска да ви изтрепе до девето коляно,така както стана с Вапцаров, ястребинчетата и Христо Смирненски !!!

    Коментиран от #13

  • 13 NSDAP

    7 5 Отговор

    До коментар #12 от "NSDAP":

    Българофоб*
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Николай

    64 6 Отговор

    До коментар #5 от "гост":

    Политически анализатор, по мое мнение един от малкото честни политици. Анализите му са доста точни и изчерпателни.

    Коментиран от #17, #25

  • 16 А Ти....О!

    3 8 Отговор

    До коментар #7 от "Mois Kohenк":

    Герб колко милиона за пропаганда Вижда се края на задкулисието за това е този рев процентите за Демократична България на следващите парламентарни избори ще оставят ГЕРБ да избира между ДПС И БСП за коалиция ВМРО в никакъв случай не биха се коалирали с ДПС На лъжата краката са къси
  • 17 1944

    11 5 Отговор

    До коментар #15 от "Николай":

    И все пак агент на ДС Спаси София играе за задкулисието Виж кой има полза от тях къде отидоха тяхните проценти за общински съветници В ДПС и ГЕРБ сега мнозинството се формира от Герб дпс и вмро

    Коментиран от #32

  • 18 Хелиос

    5 23 Отговор

    До коментар #4 от "Стани да си легнеш":

    Не гласувайте на балотажа за нито една от двете НЕ ПОДКРЕПЯМ НИКОЙ!Ще останат като в небрано лозе!
  • 19 любопитен

    24 4 Отговор
    Кое от казаното не е вярно и кое от 90та година до сега е политика?
  • 20 Горо

    49 10 Отговор
    Cпoрeд мeн бeшe гoлямa грeшкa, чe гeн. Aтaнac Aтaнacoв и Хриcтo Ивaнoв приeхa cрeщa c Фaндъкoвa. A тя cлeд тoвa дa ce oпитвa дa ce oбяcнявa днec пo вcички мeдии, чe нe ca гoвoрили зa бaлoтaжa, a ca гoвoрили зa прoгрaмaтa. Чaкaй ceгa, нe cи cпeчeлилa oщe, зa дa гoвoриш зa упрaвлeниe и прoгрaмa. Вcичкo тoвa e тoлкoвa фaлшивo и грoзнo, пoдцeнявaщo ocoбeнo coфийcкитe избирaтeли, чe зacлужaвa дa пoлучи oгрoмeн нaкaзaтeлeн вoт. Caмo зa тoвa.
    Много е прав Осман Октай. Но повечето от българите нямат усещане за справедливост, а се ръководят единствено от симпатиите и антипатиите си, които обикновено се основават на външния вид на кандидата. А Фандъкова отдавна е доказала, че може да играе превъзходно ролята на невинно ангелче. Но под тази маска всъщност се крие безскрупулна и амбициозна жена, която не се спира пред нищо, за да продължи да се разполага с милиардния бюджет на Столична община и да урежда с поръчки строителни босове и бизнесмени като Александър Ваклин например, които всъщност крепят на власт Борисов и едноличното му ЕООД "ГЕРБ".
  • 21 Както винаги

    28 4 Отговор

    До коментар #4 от "Стани да си легнеш":

    МНОГО Е ПРАВ !
  • 22 Ххх

    28 7 Отговор
    Не само оставка трябва да подадат тия смешни хора, а трябва да се скрият и вдън земя.
  • 23 Бончо

    19 7 Отговор
    Тези от ДБ никога няма да имат шанд за победа в СофИЯ.Знае се че ГЕРБ нямат подкрепа в София.Уязвими са за далаверите и приказките на Бойко не хващат декиш.Видяха че от близо година пускат едни спасители на София и ги рекламират всяка седмица и ще им разделят десните гласове.Накрая видяхме едни инфантили ,едни мрънкалници
    с неизвестен кандидат един месец преди изборите.Избори така не се печелят.И дали и тия не са част от играта та се правят на улави или са си такива
  • 24 спец

    7 4 Отговор
    А какво да кажем за сол-таш@ка на Сопола? Трябва да се скрие завинаги...
  • 25 гост

    8 13 Отговор

    До коментар #15 от "Николай":

    АНАЛизатор,който е БИВШ във всичко,удобен е на няКОЙ,за това го дундуркат и НАТРАПВАТ във всички медии!
  • 26 гост2

    11 8 Отговор
    АГЕНТ ОГНЯН:ОСМАН ОКТАЙ!
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Боже

    5 7 Отговор
    Осман да си оди у турско.
  • 29 Джони

    6 16 Отговор

    До коментар #2 от "Иванчо":

    Осман Октай въпреки, че по някой път пише прилични коментари се изложи много с предложението да се гласува с отвращение за Манолова Нинова. Октай беше и си остава бивше ченге от бившата тоталитарна дс служба. Прави впечатление, че всички бивши ченгета от дс въпреки уж различните партии всички до един призовават да се гласува за мая. Което подсказва, че другарите ще направят и невъзможното само и само да пробутват мая. Хвърлят се много пари за пропаганда обслужваща интересите на бсп и Манолова Нинова. София не е опитно поле другарко Манолова.
  • 30 Йори Дим

    30 6 Отговор
    Фандъкова е добра актриса - маскираният певец. Но всъщност е една безочлива, властолюбива, с болни амбиции жена. А също и безгласна буква, едва ли на някого не е ясно.Власт на всяка цена. Що за нахалство?
  • 31 Зайко Байко многознайко

    20 3 Отговор
    Фандъкова е послушна маша на Тиквоций Едно. Безцветна , съгласяваща се с решенията на "великия" политик. Чакате оправия, но получавате оправяне!

    Коментиран от #38

  • 32 Николай

    8 1 Отговор

    До коментар #17 от "1944":

    То май няма политици и обществени личности родени преди 65-та година които да не са били вербувани преди, че и след 89-та година.
  • 33 Ние вие той

    13 2 Отговор
    Трябва да се гласува,защото в противен случай ни открадват гласовете и си ги разпределят между тях. И си вземат мангизите това е положението.
  • 34 Евала

    12 1 Отговор
    Умния човек си личи от две три думи. Осман Октай е от умните хора в БГ, винаги точен и обективен.
  • 35 асдф

    5 0 Отговор
    всички мухали от парламента да се махат от страната
  • 36 Stenly

    9 1 Отговор
    Най точния анализ на ситуацията, но за съжаление няма да достигне до достатъчен брой глясуващи!
  • 37 Мила

    7 1 Отговор
    като пчеличка от цвят на цвят прелита Хвисто иванов , затова и няма голямо доверие в него
  • 38 Вълка

    0 2 Отговор

    До коментар #31 от "Зайко Байко многознайко":

    Заико а мая на кого е подлога на кауна и приватезаторката затова е галева

    Коментиран от #41

  • 39 Де Сте Бе

    2 1 Отговор
    Лидерите на ''Демократична България'' трябва да подадат оставка - и да изчезнат от политическото пространство!
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Зайко Байко многознайко

    0 1 Отговор

    До коментар #38 от "Вълка":

    Прав си и тя е същата, само ще те помоля да си оправиш правописа, че получавам уртикария!😡
  • 42 Росен

    1 0 Отговор
    Това би било най-правилното решение, тъй като показаха, че са неспособни да ръководят, нямат визия.
  • 43 ххх

    0 0 Отговор
    И западняци те им го казват. Вие сте хубав народ (работодател на запад), но си нямате добри управници. Те са състрадателни, а не убийци на собствения си народ.. Оставят те без работа, болен с карцином, удар и сие... 1999, 2003, 2009..тук не е санаториум, а те го превърнаха в такъв.. Нима днес болни няма в народното събрание, пълно е.. Днес е Архангелова задушница, много болни в леглата не могат, но вие мили депутате, идете и се причистете, че вече много смърдите на всички живо мъртви
    . Или живот само на богатите. Но как така забогатяхте ми мили. Никой не ви иска има ето, но и днес в 21 век интелигентни хора да ровят в кофите за боклук, ми се струва много зле. Всички сме хора на този свят и ми се струва, че не бива да се стига за много умни и еродиран да си броят стотинки днес, европейци са те на запад, със средна класа, а ние сме анадолци-много богати и свръх бедни роби. Би не следвало ори герб да е така, но е така, а и бсп ще започне с ромите, и виж бг надолу се свлича до кончината му. За смях пред Ромео