Last news in Fakti

8 Ноември, 2019 19:05 2 163 18

Македонците се чувстват изиграни

  • скопие-
  • северна македония-
  • македонци

Македонците са разочаровани. Смятат, че Европа ги е отритнала. В името на европейското членство те направиха сериозни жертви - включително и за името на страната. Кой ще извлече ползи от това разочарование?

Македонците се чувстват изиграни - 1
Снимка: БГНЕС/EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Температурите в Скопие започнаха да падат – политическият климат в страната също се смрази. Френският президент Еманюел Макрон блокира започването на преговорите на Северна Македония за членство в Европейския съюз, а малко след това премиерът Зоран Заев обяви предсрочни парламентарни избори, които ще се проведат през април 2020 година.

Откакто дойде на власт преди малко повече от две години, Заев обеща да проправи пътя на Северна Македония към Европейския съюз. В името на тази цел той поиска от своите съграждани множество жертви – в това число и смяна на името на страната. Сега хората се чувстват изиграни и изоставени, а доверието в политиката е подкопано.

„Вече изобщо не се интересувам от политика", заявява 29-годишен експерт по информатика и допълва: „Вероятно няма да отида и да гласувам. Защото е без значение". Разочарованието се отразява на доверието както към правителството, така и към ЕС: „Европейският съюз ни изостави“, казва 52-годишен продавач в магазин.

Опасения за стабилността

Недоверието към правителството започна да расте още през септември 2018 година, когато Заев свика референдум, за да си осигури подкрепата на обществото за промяната на името на страната. Заради ниската избирателна активност допитването се оказа невалидно. „Референдумът беше прекалено неясен. Условията за промяната на името бяха непрозрачни и хората нямаха представа за какво гласуват. Нямаше и конкретен график за промените“, обяснява 32-годишна психоложка.

Много от младите хора сега се опасяват за стабилността на страната: „Опасявам се, че политическата ситуация може да ескалира. Затова е много важно страната сега да се интегрира към Европейския съюз. Новите избори предоставят възможността на една крайнодясна партия отново да дойде на власт“, казва студентка, която също е разочарована от Брюксел. Тя не се наема да прогнозира и шансовете на Заев на предстоящите избори.

Прекалено малко реформи

Според проучване на опозиционния телевизионен канал „Сител Телевизија“, през септември одобрението към Социалдемократическата партия на премиера Заев (СДСМ) е било с три процента по-ниско от това към консервативната ВМРО-ДПМНЕ, която се надява да се върне във властта. Дали решението на европейските лидери е повлияло на тези нагласи, предстои да разберем. Жанета Трайковска от Института за комуникационни науки в Скопие вижда основната заплаха за Заев в пропуските на правителството: „Правителството сключи непрозрачни договорки с опозицията, за да бъдат приети необходимите поправки в конституцията за смяната на името. Освен това в последните две години не бе изяснен докрай нито един случай на корупция. Хората сега не знаят на кого да вярват“, казва тя.

Трайковска смята, че хората нямат доверие на правителството, но така също и на правосъдието, на полицията и на медиите. Тя изтъква липсата на сериозни реформи в образованието и здравеопазването. При това Заев беше обещал на гражданите да прочисти тези сфери от корупцията, да подобри живота на всички граждани, да изведе страната от икономическата ѝ изолация и да я интегрира към ЕС. Особено младите хора в Северна Македония се надяваха, че премиерът-социалдемократ ще оправдае доверието им.

Разочарованието от пропуските и отказът на Брюксел могат да предизвикат един добре познат ефект в Скопие: „Наблюдавали сме и преди как гражданите на Северна Македония обикновено не гласуват „за", а „против" нещо. Затова съществува опасността, че това, което се случи с промяната на името, с Европа, а и във вътрешнополитически план, ще породи един протестен вот или хората въобще няма да отидат да гласуват", казва Жанета Трайковска.

До април има още много време

Според журналиста Александър Србиновски е прекалено рано да се прогнозира онова, което ще се случи - включително и по темата за ЕС. „Хората са разочаровани. Това е вън от съмнение. Европа сякаш отново се отдалечи от нас. Но мисля, че ще се намери някакво решение."

Не стане ли това, Србиновски предвижда друга опасност: „Разочарованието на хората от решението на Брюксел може да облагодетелства определени външни сили. Русия и Китай биха могли да извлекат ползи от това. Сегашната ситуация в страната дава поле за действие на подобни икономически сили", казва той.

Въпреки това Србиновски не вижда заплаха за Преспанското споразумение. Освен това смята, че управляващите преследват корупцията много по-активно и прозрачно от всички правителствата преди тях. Журналистът вярва и в демократичния потенциал на страната. И затова вижда шанс в новите избори: „Надявам се, че хората ще изберат по-добро ръководство на страната, което да коригира грешките на сегашното и предишните правителства“. В това отношение той залага на малките партии, които, според него, предлагат алтернатива на масовите партии.

Съмнително е обаче дали до април идната година ще могат да се формират и утвърдят подобни алтернативи, които да поемат отговорност за управлението в страната. Но едно е сигурно: Споразумението в конфликта с Гърция относно името на Македония е положителен пример за един политически и икономически нестабилен регион. Досега Европейският съюз се смяташе за гарант на стабилността. Но вярата, че сближаването със Запада ще донесе демокрация и правов ред, междувременно е разклатена.

Източник: Deutsche Welle


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 я стига

    28 0 Отговор
    И какво от това ? Да не би някой да се интересува, когато изиграват нас ?
  • 2 Ал та фанах Атаопънах

    38 3 Отговор
    Европа ни накара да се откажем от 4 ядрени блока за да влезем. А сега искат да се откажем и от историята си за да влезе Македония. Кой всъщност е най-прецакан?

    Коментиран от #9

  • 3 ТтТ

    4 16 Отговор
    От това имат полза само руските итереси!

    Коментиран от #13

  • 4 ВАСИЛ ЛЕВСКИ

    24 0 Отговор
    Никъв евро съюз за тия КАЛПАЗАНИ ДЕТО ИСКАТ ДА НИ ПРОМЕНЯТ ИСТОРИЯТА
  • 5 МАЛКО ИМ Е ТОВА ИЗИГРАВАНЕ

    18 2 Отговор
    НА БЪЛГАРИТЕ ОТ МАКЕДОНСКИЯ РЕГИОН НА БЪЛГАРИЯ..ЗАСЛУЖАВАТ СИ ГО НЕКА ДА РАЗБЕРАТ ЧЕ НЕМОГАТ НИЩО ДА НАПРАВЯТ САМИ..И ДА НЕ СИ ИЗМИСЛЯТ ИСТОРИЯ..ЕДНА Е ИСТОРИЯТА И ТОВА Е БЪЛГАРСКАТА ИСТОРИЯ..И ДА НЕ МИ НАСТРЪХВАТ ПОДСТРЕКАВАНИ ОТ СЪРБИТЕ КОИТО ИМ ПРОМИХА МОЗЪЦИТЕ И ГИ НАСТРОИХА СРЕЩУ НАС ЧЕ ЩЕ БЪДАТ РАЗМАЗАНИ КАТО ТЯХНИТЕ ПРИЯТЕЛИ ОТ СЪРБИЯ В БЛИЗКОТО МИНАЛО..ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ..
  • 6 Хи хи

    11 1 Отговор
    Нас първо ни изиграха,а после ни нае.аха.Те какво очават?Демокрация?Ми то това е бе.Живо еб.не!После никой не признава как е подемоакричен няколко пъти.Казва давай и ти,че мноо хубаво било.И ей ти джендъри и нови раси.Ей такива ми ти работи.
  • 7 Бранко

    16 2 Отговор
    Браво на французите, направиха нещо, което ние трябваше да направим. По - малки сме и от най-малките Искаше ми българите да го беше направилаи, но уви нямаме,, топки",а едни мишки даже плъхове.
  • 8 Лален

    11 4 Отговор
    Нали и нас така ни изиграха в името на правата и свободите разграбиха България, съсипаха икономиката, затвориха училищата, разпродадоха България и крадците в София взеха да ни разказват колко хубаво е в ЕС.

    Коментиран от #10

  • 9 ИМПЕРИАЛИСТ

    5 4 Отговор

    До коментар #2 от "Ал та фанах Атаопънах":

    Блоковете са с конструктивен дефект, за това ги шкартирахме и дори пари взехме от ЕС...Българите не сме глупаци!
  • 10 ИМПЕРИАЛИСТ

    5 9 Отговор

    До коментар #8 от "Лален":

    45-години комунистите ядоха, пиха, убиваха, лъжейки народа със светлото утре на комунизма. Когато това утре трябваше да дойде се видя, че и помен няма от обещания рай, и хоп - държавата бе съвсем организирано и по план на ДС, тотално разсипана. Със стопиране и нищоправене от страна на властта, народът бе докаран на границата на оцеляване, за да няма физическа възможност да по търси сметка за дерибействата на комунистите през така наречения социалистически период. Държавата ни не бе съсипана от диспансеризирания Филип Димитров, нито от "Веселиновския философ Желю" и неговото вице,- баба Блага. На всички нива се действаше организирано и по план. Отделните министерства и ведомства действаха единно и в синхрон. Спомнете си как набързо комунистите станаха "социалисти" и "поеха вината с мезе". Как беше ? – от "Напред към сияйните върхове на социализЪма и комунизЪма другарки и другари."….до "Ние вината поемаме само с мезета".
  • 11 Без да иска

    9 0 Отговор
    Макрон направи това което ние не можем
  • 12 Историк

    9 0 Отговор
    С техния език-шльокавица даже и имената са им с правописни грешки. Србиновски , разбирай - Сърбинов (ски).
  • 13 Никой

    5 2 Отговор

    До коментар #3 от "ТтТ":

    Значи Европа прецаква СМакедония за да служи на руските интереси? Чете ли какво си написал?
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Проклет да е

    8 0 Отговор
    Не забравяйте че Шкембе войвода продаде над 300 000 български лични карти на същите тези македонци които сега плюят на България
  • 16 Разочарование

    3 0 Отговор
    Мислеха се за най-хитрите, но им показаха, че не са! Малка, измислена държавица с голямо самочувствие. Жалко, все пак, защото са си българи. Да внимават и да се държат добре с нас, защото опасността за тях е главно откъм увеличаващото се албанско население. И кой ще им се притече на помощ, може би тези, които направиха всичко за откъсването на Косово?
  • 17 ТОЧКАТА

    1 0 Отговор
    Хей макета!!!ВИЕ с гайдите вече сте девета дупка на кавала!!!Изместихте ни!!!!И никакви демагогии за ,,реформи,, на зелето няма да променят положението/питайте нас.....
  • 18 Гост

    0 0 Отговор
    Комплексарите от Северна Македония до година ще се казват Източна Албания!