Last news in Fakti

2 Юли, 2012 15:54 2 265 0

Статев: Таксите в УНСС т.г. не скачат нагоре

  • стати статев-
  • унсс
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

От началото на кризата държавната субсидия бе намалена с една трета. Базовият норматив за издръжка на един студент в основното ни направление “Икономика” намаля от 963 лв. на 693 лв. Това е санитарният минимум, под който не бива да се пада, ако искаме да имаме висше образование (това е и становището на Съвета на ректорите), заяви в Proинтервю ректорът на УНСС проф. Стати Статев в отговор на въпрос, че държавната субсидия е била намалена с 1/3 и ще доведе ли това до увеличение на семестриалните такси.

„Но въпреки това правим всичко възможно да повишаваме качеството на обучението, да развиваме студентската мобилност, да увеличаваме международните контакти и престиж на УНСС като част от престижа на България там, където това става по европейски проекти и с европейски пари. Проблемът е, че не достигат средства за наука и от финансова гледна точка сме много назад от западните ни партньори, на които иначе не отстъпваме в научно отношение.

Досега академичните ръководства имаха право да определят размер на семестриалната такса до една трета от държавната субсидия, за един студент. С поправка в Закона за висше образование беше дадена възможност тя да достигне до две трети от нея. Елементарната сметка показва, че е възможно „да скочи“ от 289 лв. на 462 лв. годишно.
Въпросът не е в това дали студентите може да си позволят да заплащат с по около 90 лв. повече на семестър или че на УНСС не му трябват тези пари. А в начина, по който бе направено – без диалог с академичните ръководства и студентите. Това беше опит един проблем между държавата и студентите да бъде превърнат в проблем между ръководството на висшето училище и неговите студенти. Затова предложих на Академичния съвет и той взе решение през новата учебна година да не увеличаваме таксите.
Другото измерение на този проблем е, че следващата стъпка е студентът да плаща толкова, колкото и държавата. А това вече няма да е държавно висше образование, а публично - частно партньорство. Но въпреки финансовите затруднения правим всичко възможно да работим с намален ресурс на максимална мощност. преди 22 минути, ”, заяви проф. Статев.

Какво е мястото на УНСС в рейтинговите класации? Какво е качеството на образование и кои са предимствата на УНСС пред останалите университети?

Ще започна от последния рейтинг – на Института за национална политика, според който УНСС е най-добрият университет в България. Критериите са наличието на традиционни, иновационни и модерни специалности, чиито възпитаници прилагат постоянно придобитите знания в социалната практика, трансферът на кредити, програмата за академична мобилност, академичната автономия и пр.
Няма рейтинг, в който УНСС да не е сред „отличниците“. През миналата година той зае 1-о място в България, 13-о място в Европа и 31-о в света в класацията на световните бизнес училища, направена от Висшия консорциум на 126 изследователски центрове и институти към Министерството на образованието на Испания. Това е признание не само за нашия университет, но и за България.
През 2006 г. УНСС получи от Националната агенция по оценяване и акредитация (НАОА) най-високата институционална оценка сред всички български университети, през 2007 г. професионално направление “Икономика”, а през 2008 г. и професионално направление "Администрация и управление" – най-високата възможна оценка – 5.00. В близките дни очакваме резултатите от новата институционална акредитация на НАОА. Вярваме единствено на нея, защото това е легитимната институция, която има право да оценява. Надяваме се тя отново да потвърди, че УНСС е лидер във висшето образование.
Резервирани сме към резултатите от различни рейтинги, ако в тях няма дори формална логика. Като заместник-председател на Съвета на ректорите ще кажа, че готвим комплексна оценка на рейтинговата система на Министерството на образованието, младежта и науката. Искаме да бъдем оценявани от критерии, които предварително са обсъдени и приети от всички ректори.

Каква е връзката на университета с бизнеса и реализацията на студентите след завършване на УНСС?

Започвам с факта, съобщен от г-н Тотю Младенов, министър на труда и социалната политика, при откриването на Дните на кариерата в УНСС – 97,5 на сто от завършилите нашия университет си намират работа.
Контактите на УНСС с бизнеса са разнопосочни и многопластови. Специално за връзка на нашите студенти с държавни и частни работодатели и бъдещата им реализация функционира най-старият и най-големият в страната Междууниверситетски център за развитие на кариерата. Чрез него всяка фирма може да осъществи контакт със студентите и да им предложи стаж или работа. Центърът е отворен и за студенти от други университети. Всички големи банки и фирми в страната се ползват от неговите услуги. Радвам се, че работодателите винаги поставят знанията и подготовката на възпитаниците на УНСС на първо място в класациите и анкетите.
Има още какво много да се направи по връзките с бизнеса и с държавната администрация от гледна точка на усъвършенстване на учебните програми, най-вече в образователно - квалификационната степен „магистър”. За съжаление през 2001 г. беше премахнат един член в Закона за висшето образование, който позволяваше поръчано обучение от юридически лица. Резултатът е, че ако голяма компания иска да обучава свои служители в магистърска степен в УНСС или който и да е друг университет, не може да го направи. Разговаряхме с министър Игнатов, че тази възможност отново може да бъде върната в закона.
Друго направление, в което работим, са университетските проекти, които разработваме по линия на научноизследователската дейност. Става дума са съвместни проекти с бизнеса, които са с практическа насоченост.
Що се отнася до стажовете на нашите студенти, това в съвременните условия е въпрос, който няма как да бъде решен само от университета. Този танц е за двама. Затова очакваме бизнесът да подаде ръка на университетите и да има повече стажантски програми.

С колко и какви университети си сътрудничи УНСС. Доколкото е известно, тясна връзка има с Нотингам. Какво носи на Вас и на студентите това сътрудничество?

Нашият Център за мобилност на студенти и преподаватели има договори за обмен на студенти с повече от 200 чуждестранни университета и те непрекъснато се увеличават. Изградена е система за подбор на желаещите и за признаване на положените от тях изпити в чуждия университет. Чуждестранните студенти, които идват по линия на мобилността в УНСС, могат да учат един или два семестъра в петте бакалавърски специалности, в които преподаването е изцяло на английски език: “Economics”, “International Economic Relations”, “Finance and Accountancy”, “Business Informatics” и “Marketing and Strategic Planning”. Предстои откриването на още три: “Intellectual Property”, “International Tourism”, и “Administration and Management”.
Имаме и две съвместни магистърски програми с Nottingham Trent University, които също се водят изцяло на английски език – “European Business and Finance” и “International Business”. Завършилите успешно наши студенти получават дипломи и от двата университета.
Много преподаватели от УНСС, които участват в международни проекти, включват свои студенти при тяхното разработване.
УНСС има сключени договори с повече от 100 университета от цял свят. С нашите чуждестранни партньори си сътрудничим не само в учебната, но и в научноизследователската дейност, участваме в съвместни проекти, работим по откриването на общи магистърски програми, защото опитът от работата ни с Нотингам Трент юнивърсити показа, че интересът е огромен.

За първи път тази година бакалаври ще могат да се обучават дистанционно, около 300 на брой. Кое доведе до преминаването към този вид обучение и кои специалности включва то?

УНСС е първият държавен университет, който въведе дистанционно обучение за бакалаври в нашия Регионален център по дистанционно обучение в Хасково. Този пилотен проект се оказа изключително успешен и затова през тази година обявихме прием на 300 студенти-бакалаври в дистанционна форма на обучение и в София. Те ще се обучават в професионалните направления „Икономика“ и „Администрация и управление“, в които се включват специалностите „Маркетинг“, „Счетоводство и контрол“, „Бизнес администрация“, „Публична администрация“ и „Икономика“.
Решението да разкрием дистанционно обучение и в София взехме, след като се запознахме с изследване на Студентския съвет, което показа, че голяма част от нашите възпитаници едновременно учат и работят, особено след първи и втори курс. Има и немалък брой хора без висше образование, които искат да следват, но не могат да напуснат работата си за дълго време. Тази форма на обучение е адресирана и към майки с малки деца, към хора, които живеят в отдалечени населени места или са в неравностойно положение.
В цял свят дистанционното е най-развитата форма на обучение. Затова отчитам като положителен факта, че и УНСС се присъедини към него. Още повече, че имаме дългогодишен богат опит и отлично подготвени преподаватели в тази сфера. Повече от осем години обучаваме дистанционно в повече от 12 магистърски програми

 Колко студенти и в кои професионални направления ще приемете през тази учебна година?

УНСС ще приеме 3914 студенти в образователно - квалификационната степен „бакалавър“, от които 3494 – в редовна форма на обучение.
От няколко години приемаме студенти по професионални направления, а не по специалности. Целта е те да избират специалност, след като са изучавали блок от двайсет фундаментални университетски дисциплини и са натрупали знания, които ще им позволят да се ориентират в избора на професия. По този начин създаваме и силен стимул базовото образование да се усвоява по-успешно.
В УНСС се обучават бакалаври в шест професионални направления: "Икономика", "Администрация и управление", "Политически науки", "Право", "Обществени комуникации и информационни науки" и "Социология, антропология и науки за културата". В най-голямото направление – „Икономика“ – има пет поднаправления с общо 32 специалности.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА