Last news in Fakti

2 Декември, 2019 10:00 3 236 19

„Нойе Цюрихер Цайтунг“: България инсценира борба срещу корупцията

  • сотир цацаров-
  • иван гешев-
  • корупция

В същото време през последните години бяха открити множество съдебни производства, които са политически мотивирани

„Нойе Цюрихер Цайтунг“: България инсценира борба срещу корупцията - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

България е възхвалявана от Европейския съюз за реформите си. Но все още има съмнения относно независимостта на съдебната система, се казва в анализ на „Нойе Цюрихер Цайтунг“.

Наскоро София получи похвали от Брюксел и обещание страната да се освободи от непопулярния механизъм за контрол.

Правни експерти и представители на гражданското общество в България обаче критикуват ЕС, че е заслепен от реформи, които изглеждат добре на хартия, но не променят нищо в ежедневието на най-корумпираната страна-членка, възразява швейцарският вестник, цитиран от БГНЕС.

Изборът на новия главен прокурор, потвърден от президента Румен Радев, затвърждава това впечатление. Месеци имаше протести срещу процеса. Те бяха насочени главно срещу факта, че във Висшия съдебен съвет бе предложен само един кандидат: Иван Гешев, лоялният заместник на предишния действащ Сотир Цацаров. Проблемът е още по-дълбок.

Всемогъщият прокурор

“Главният прокурор е една от най-могъщите фигури в страната”, обяснява адвокат Иван Брегов, който работи за мозъчен тръст в София и участва в протестите. „Той може да открива или закрива производство и не дължи нищо на никого. Преди всичко е почти невъзможно да се предприемат някакви действия срещу него, ако самият той бъде заподозрян в нередности“.

В България главният прокурор все още заема неоспоримото положение, което му се дава още от сталинистката конституция от 1947 г. Той продължава да бъде избиран за 7-годишен срок, който е най-продължителният в сравнение с всяко друго длъжностно лице.

Разследването на най-големия икономически скандал в най-новата българска история, сривът на банка КТБ през 2014 г. със загуба от 2 милиарда швейцарски франка, все още продължава и повдига въпроси.

Въпреки че бе написано обвинение на хиляди страници, липсваха имената на влиятелни хора, които поне трябваше да бъдат чути. Медийният магнат и политик Делян Пеевски дълго време бе бизнес партньор на основния подсъдим и се смята за един от най-големите бенефициенти на банковия скандал. Той дори не бе изслушан като свидетел.

В същото време през последните години бяха открити множество съдебни производства, които са политически мотивирани. Най-известното от тях е публичният арест и осъждането на 20 години затвор на общински кмет в София, който бе победил кандидата на управляващата партия ГЕРБ на премиера Бойко Борисов.

Корумпирани ловци на корумпирани хора

Доказателствата за обвързването на политиката и прокуратурата са очевидни, както показва неотдавнашният корупционен скандал с евтини луксозни апартаменти за топ политици.

През пролетта аферата „Апартаментгейт“ удари високопоставени политици от управляващата партия и стигна до ръководителя на КПКОНПИ Пламен Георгиев.

Комисията бе създадена през 2018 г. под натиск от ЕС и е пример за онези мерки, които са добре приети в Брюксел, но в крайна сметка правят малко. Георгиев трябваше да подаде оставка, но малко след това бе назначен от премиера Борисов за консул във Валенсия.

Миналата седмица главният прокурор Цацаров бе избран за нов председател на Комисията за противодействие на корупцията. „Значи статуквото се запазва“, обяснява Николай Стайков. Бившият икономически журналист е съосновател на Фонда за борба с корупцията в София, независима организация за наблюдение

Никаква втора Румъния

Експертът по корупция Стайков не очаква много от обществената дискусия за конституционната реформа, която президентът Радев обяви във вторник.

Държавният глава, който е близък до опозиционната БСП, бе наложил вето след първия избор на главен прокурор преди три седмици и по този начин съчувства на неговите противници.

Конституцията не допуска второ вето. Въпреки това президентът имаше повече свобода за сериозна критика, казва Стайков: "Той можеше да постави публично под въпрос целесъобразността на кандидата. Така Радев ни подкрепи, но не прави нищо. Политическият елит няма интерес от промени“.

Той също не вярва, че румънският пример може да бъде приложен. В северната съседка на България наскоро правителството си тръгна заради корупция. Важна роля за свалянето му изиграха недоволството на гражданите и критиките на президента Клаус Йоханис.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 11 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Да вижда се

    58 1 Отговор
    И хората да ни го напишат , то в тая държаванта единственото което не е иснсценирано е че хората са най бедните в Европа.
  • 3 А стига бе

    53 2 Отговор
    Ти от Цайтунг сега си се сетиха? Народа от десетина години открито говори за тотална герберска корупция-а в Европа Тиквоча го тупат по рамото...
  • 4 Тва требва да си малоумен

    26 1 Отговор
    Че да даваш пари на бегето
  • 5 боцмана

    31 2 Отговор
    Толкова за добрите оценки от външни източници.
  • 6 мармалад

    35 3 Отговор
    В Бълагария всичко е имитация .Комуности,преоблечени като демократи,управляват държавата.А повечето от крупните бизнеснесмени са бивши другари,превърнали се в червени милионери и висщи кадри от бившата ДС.
  • 7 Йосарян

    37 2 Отговор
    Добро утро! Колонии се управляват чрез племенни вождове. Колкото по тъп е вожда, толкова по добър Слуга срещу народа си Е. А че сме Глупаци е явно и ясно.
  • 8 Къде са западните разузнавания

    26 2 Отговор
    Да видят за кво става дума
  • 9 амчи

    30 3 Отговор
    Тъй ще е докато се гласува за „по-малкото зло”.Забравихте,че ББ е на власт заради по-голямото зло „тройната коалилиция”.Обаче злото си е зло.От по-малкото,вече си е най-голямото!

    Коментиран от #13

  • 10 Усмивката

    5 20 Отговор
    Борисов:...,,гадовете нека ни плюят.Ние пак ще ги мачкаме по изборите.”
  • 11 koпа

    10 3 Отговор
    Това че е най куронпираната държава в ЕС го знаем всичките в България,знаем също че има голяма пречка и при избиране на прокурори,съдий,пилоти,генерали на български граждани от турска или ромска етност,затова нема нито един български гражданин от турска или ромска етност в тези професий,това посочва че все още продължава дискреминацията срещо малцинствата,то и за това сме в това дередже в съдебната система.
  • 12 Горо

    4 8 Отговор
    Какво всъщност направи президентът Румен Радев? Първо, наложи вето на избора на Гешев, а после подписа указа за назначаването му. Както гласи народната поговорка: "И вълкът сит, и агнето цяло". В света не съществува конституция, която да регламентира съвестта на човека. Така че оправданието на Радев, че той не можел да наруши конституцията прозвуча твърде лицемерно. Жалко, защото много хора вярваха в него, че той не се чупи в кръста и че е последователен и доблестен мъж!

    Коментиран от #15

  • 13 Горо

    12 2 Отговор

    До коментар #9 от "амчи":

    Какво по-малко зло, приятелю, е Борисов, от тройната коалиция?! Сега не управлява ли вече десет години петорна коалиция - ГЕРБ, ВМРО, Атака, НФСБ и ДПС? А с какво Борисов плаши малките деца? Да не дойде БСП на власт. Все едно Републиканците да са вечно на власт в САЩ, плашейки хората там да не дойдат на власт демократите. Уви, народът е много наивен и прост! Ето защо Борисов още дълго ще продължи да се забавлява с глупостта му!
  • 14 Последица от ...

    17 0 Отговор
    Доказано, най-бедните да тук. Всеки иска да стане ако не богат, поне заможен. Пътят е - кражба, корупция и грабеж, дори на държавно ниво. Лоша съдба, да си се родил тук.
  • 15 чччч

    11 1 Отговор

    До коментар #12 от "Горо":

    Сега, да ти обясня нещо на теб и на останалите заблудени, че Президентът е можел да направи нещо. Не знам откъде си ги измисляте тия ,,възможности,, но законът е повече от ясен.Дори да приемем че Президента сезира КС, приемаме и някакво решение на КС за нова процедура по избор на ГП / което нямаше да се случи, но мислим хипотетично че ще / при тоя състав на ВСС , едва ли щеше резултата да е по различен от сегашния.При бъдеща нова процедура пак щяха да гласуват за същия кандидат и едва ли щеше да има още кандидатури. Още месец-два разни циркове, празни приказки на журналисти и още по празни приказки по тв студията, това би бил ефекта от подобни действия на Президента. Така че излишно се пенявите срещу него, правомощията на Президентската Институция са силно ограничени, независимо как се казва Президентът и от коя партия е издигнат.
  • 16 Лабас

    5 1 Отговор
    Не случихме на премиер ,президент , прокурор , цар,юпита , управляващи, опозиция изобщо ,на нищо .Тъй и тъй сме нация циганизираща се ,най-добре е да закриваме държавата ,тя и без туй ще стане циганска ,да и ударим кръст.Да не ни псуват следващото поколение европейци.
  • 17 гост

    5 0 Отговор
    Който не е корумпиран или не е склонен на корупция не влиза в изпълнителната власт, това е стандарта у нас. Хората работещи в системата са напълно наясно какви пари и от кого се взимат. Не може да не се знае това когато виждаш как шефа ти спира производства или осуетява действие срещу криминални типове, на всичкото отгоре това покровителство не се поставя под въпрос. Чисто и открито е. Повдигат обвинения, водят дела и край, забутват делото някъде или изчезват доказателства, откриват "допуснати" процесуални грешки, които връщат отново и отново делото докато се забрави за това.
  • 18 Дидо

    1 0 Отговор
    Държавна сигурност държи здраво и управлява 8964
  • 19 Бай Коко

    0 0 Отговор
    Правим такива промени за да няма промени.