19 Януари, 2020 20:07 4 508 6

Калоян Паргов: Хората във Волуяк искат само нормални условия за живот

  • волуяк-
  • протест-
  • калоян паргов

Близостта и свързаността на Перник със София налагат Столична община да прояви солидарност и да помогне за решаване на проблема с водата, смята лидерът на БСП - София

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Хората във Волуяк искат само нормални условия за живот, протестът им е напълно справедлив. Това каза лидерът на БСП - София и председател на групата на социалистите в СОС Калоян Паргов. Той присъства на протест, организиран от младите социалисти от "Връбница", който беше под мотото "С нашите пари, с нашите данъци, направете нещо и за нас!". Събитието беше част от кампанията "24х24" на Младежкото обединение (МО) на БСП - София. Хората от Волуяк се събраха на малкия площад до жп гарата, за да изразят недоволството си от липсата на канализация, водопровод и от неудобния градски транспорт. На протеста присъстваха и общинските съветници Николай Николов и Петко Димитров, който е и председател на МО на БСП в София, районният председател на социалистите във "Връбница" Христиан Кръстев, Владимир Петров, който беше кандидат на БСП за кмет на "Връбница", и председателят на младежкото обединение в района Илияна Рангелова.

"В ХХI век нормалните условия на живот означават да има осветление, асфалтирани улици, канал, вода и ред, каза Калоян Паргов, който е и заместник-председател на Комисията по транспорт и туризъм към СОС, пред хората от Волуяк. - Очевидно е от събитията през последните години, че управляващите в Столична община не могат да се справят с проблемите в централната част на София, та какво остава за тези населени места отвъд Околовръстното шосе. Иначе имаше много заявки в предизборната кампания миналата есен за това как парите на хората да се връщат при тях. Сега предстои да приемем бюджета на Столична община за 2020 година. С колегите от групата на БСП в СОС настояваме 20% от приходите, които идват от даден район, да се връщат в него под формата на инвестиции. Говоря за инвестиции за изграждане на канал, за водопровод, за подобряване на кварталната инфраструктура, за асфалтиране, за бордюри, за тротоари, за осветление...".

Калоян Паргов обсъди с протестиращите от Волуяк и проблемите в транспорта на територията на район "Връбница". "Хората са недоволни от интервала на движение на транспорта, затова поканих техни представители да присъстват на заседанието на Комисията по транспорт и туризъм в понеделник от 14,30 часа в Столична община, каза той. – Сега е подходящият момент да обсъдим проблема и да потърсим практични решения, тъй като предстои да разглеждаме разписанието на градския транспорт в София за тази година. Обещах на хората с техни представители да проведем среща идната седмица и с изпълнителния директор на "Софийска вода" ЕАД. В така наречения план за канал и вода, финансиран по европейски програми в размер на 360 милиона, доста населени места няма да попаднат. Затова ще бъде търсен вариант през "Софийска вода" да бъдат финансирани проекти. Това обаче отлага много във времето възможността хората в крайните квартали да имат канализация и нормални условия за живот.

Калоян Паргов: Хората във Волуяк искат само нормални условия за живот

Лидерът на БСП – София коментира и водната криза в Перник. Според него близостта и свързаността на града със София налага Столична община да прояви солидарност и да помогне за решаване на проблема. "Разбира се, условието е това да не застраши по никакъв начин водата на софиянци, обясни той. – Говорим това да се случи само в кризисна ситуация, а не да бъде постоянен процес. Освен това, КЕВР трябва да изчисли цената на водата, която ще ползват перничани. Това технологично решение го чакаме от няколко месеца. Водохващанията на Белмекен, минаващи през язовир Бели Искър, през системата на "Софийска вода" и стигащи до Мало Бучино, а оттам бъдещият 13-14-километров водопровод ще дадат възможност на Перник да преодолее кризата. А и като цяло подобна връзка в ситуация на криза би могла да бъде временно решение. Нека да припомня, че преди 30 години такива връзки е имало в цяла България. Много е важно в бъдещите инвестиции на "Водоснабдяване и канализация" да бъде включено изграждането на такива връзки, чрез които в случаи на аварии да може да бъде прехвърляна вода от един водоем в друг".

Калоян Паргов добави, че е разговарял с представители на концесионера "Софийска вода", които са го уверили, че на този етап опасност от воден режим в София няма. "С колегите общински съветници от групата на БСП обсъждахме това предложение, което ще влезе за гласуване в СОС. Имаме положително отношение. Смятаме, че водохващането от Белмекен, което ще отведе вода към Перник може да бъде временно решение до стабилизиране на ситуацията и до поставяне на начало на разрешаване на кризата там, каза той. - Подобни ситуации може да възникнат и в други части на страната, затова трябва наистина много сериозно да се помисли за връзките между различните водоеми. Това ще бъде застраховка за подобни кризи, ще има възможност за прехвърляне на вода, за да не се стига до драматичните ситуации като тази в Перник. В социалистическа България преди 30 години подобно решение е съществувало. Надявам се и в демократична България днес отговорните за това лица да помислят по-задълбочено и професионално по този въпрос".


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 .....

    7 1 Отговор
    Един въпрос, а отговорът го търсете в избирателната активност, по-конкретно в изборните ви резултати ( нали все се анализирате след това)- ЗАЩО мълчите за отговорността и не казвате конкретни имена? Знаете, че вота няма да мине, а мълчите-къде, кой, кога, защо! А сте опозиция ( а?)
  • 2 Йозеф

    2 0 Отговор
    Нещо коментар за ВЕЦ-а?
  • 3 ЦК на ГЕРБ

    3 5 Отговор
    Калоян Паргов да върне парите на народа ! Толкова години е в Парламента и с нищо не е помогнал на избирателите си !!!
  • 4 месара

    0 4 Отговор
    ами защо не им ги дадохте тия условия до като бяхте на власт бе другарю?
  • 5 Шаран БГ

    2 3 Отговор
    Само хората от Волуяк ли искат "САМО" нормални условия за живот ? И "само" накичилите се с името "социалисти," могат да ги създадат, нали ? И го могат, когато не са на власт. Дойдат ли на власт, са като монголски орел лешояд на когото случаят в природата му е предоставил свеж труп. Кълват, крадът, плюскат, очите им се зацапват с едри банкноти и нищо наоколо не виждат, докато не им "измъкнат килимчето изпод краката". И отново започват да плещят глупости - като истински политици, жадуващи за властта .......
  • 6 некъпан българин

    2 0 Отговор
    Добре де с оставки и министри в затвора ще потече ли вода? Всичко е пушилка да замаже очите на простия народ.