Last news in Fakti

24 Януари, 2020 16:01 10 198 69

Защо съюзниците не бомбардират газовите камери на Освиенцим?

  • освиенцим-
  • газови камери-
  • нацисти-
  • холокост-
  • бомбардировки

Над 1,3 милиона души са депортирани само в концентрационния лагер Освиенцим. Според историците най-малко 900 хиляди от тях са загинали в газовите камери

Защо съюзниците не бомбардират газовите камери на Освиенцим? - 1
Снимка: Гласове
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Мануел Виляторо от АВС

Колкото и пъти да повторим данните за жертвите на този ужас, те ще продължат да ни поразяват. Над 1,3 милиона души са депортирани само в концентрационния лагер Освиенцим. Според историците най-малко 900 хиляди от тях са загинали в газовите камери. Евреи, поляци, цигани... Стотици хиляди невинни хора минават през този лагер на смъртта, създаден от нацистите в Полша. Малцина доживяват до освобождаването му на 27 януари 1945 г. Но и досега остава да ни мъчи въпросът: защо по време на Втората световна война съюзническите бомбардировачи не изтриват лагерите от лицето на земята и не унищожават железопътните линии, по които се докарват жертвите?

Сред историците, които се опитват да отговорят на този въпрос, основно място заема един от водещите изследователи на Втората световна война, известният Андрю Робъртс. В знаменитата си книга „Смерчът на войната“ той обяснява, че лидерите на Антихитлеристката коалиция наистина са обсъждали дали да бомбардират газовите камери на Освиенцим. Британският историк твърди, че независимо от разногласията, подобна възможност се е разглеждала в началото на 1944 г. Но вероятно заради опасността при бомбардировките да загинат стотици затворници, както и заради недостиг на финансови средства за провеждането на операцията, съюзниците решили да изчакат освобождаването на концентрационния лагер от сухопътните части след десанта в Нормандия.

„Напълно съзнаваме хуманитарната важност на предлаганата операция. Но в резултат на проведения задължителен анализ на проблемите беше направен изводът, че най-ефективният способ за облекчаване на участта на жертвите [...] е бързото поражение на страните от Оста“, гласи отговорът на Министерството на отбраната на САЩ на предложението за бомбардировка. За жалост, до победата ще мине още много време. От 6 юни 1944 г. (решителният ден „Д“) до края на януари войниците трябва да преодолеят практически две хиляди километра на териториите, окупирани от нацистките войски. Междувременно Третият Райх принуждава стотици хиляди затворници да напуснат Освиенцим, организирайки т.нар. „походи на смъртта“, за да не научи светът за преживения от тях ужас.

Кога стават известни зверствата

Въпреки че съществуват различни мнения по въпроса знаели ли са съюзниците за Окончателното решение на еврейския въпрос, тоест за масовото унищожаване на евреи и много другия народи в концентрационните лагери, реалното положение е следното: през август 1942 година Държавният департамент на САЩ получава телеграма от представителя на Световния еврейски конгрес Герхарт Ригнер (Gerhart Riegner), в която се съобщава, че Третият Райх пристъпва към унищожаване на еврейския народ в Европа. Държавният департамент отказва да разпространи информацията, тъй като не е проверена. Скоро след това, на 17 декември, след като се сдобиват с достатъчно доказателства, правителствата на Съединените щати, Великобритания и десетки други страни излизат с обща декларация, в която осъждат подобна жестокост и хвърлят отговорността за последствията на Германия и Адолф Хитлер.

Две години по-късно, през април 1944 година, Рудолф Върба и Алфред Ветцлер, двама словашки затворници от Освиенцим, които успяват по чудо да избягат от ада, разказват на участниците в местната съпротива за произвола на нацистите срещу евреите. В обемния си труд, посветен на концентрационните лагери, историкът Хенрих Свебоцки твърди, че рапортът, съставен въз основа на техните показания, известен като докладът „Върба-Ветцлер“, е разпратен до няколко влиятелни организации като Световният еврейски конгрес в Женева и Съветът по военните бежанци в САЩ, а също така до Ватикана и правителствата на няколко страни, участващи във Втората световна война. В книгата „Всеобщата война“ се твърди, че „средствата за масова информация са информирали и много немци за извършваните зверства“, тъй като милиони в Германия слушали Би Би Си.

Един от първите, изслушали историята на двамата избягали затворници, е равинът Михаил Вайсмандел, участник в местната съпротива в столицата на Словакия. Воден от религиозен дълг, той прави всичко възможно да запознае съюзническите лидери с доклада, като внася някои незначителни промени, включително препоръката да се бомбардира Освиенцим. И по-конкретно, настоява военно-въздушните сили да унищожат газовите камери и крематориумите, които, пише равинът, можело лесно да бъдат разпознати по високите комини, дори това да струва живота на неколцина затворници. Той много добре знаел какво значи това, но в същото време съзнавал, че това е цената, на която могат да бъдат спасени хилядите унгарци, депортирани през последните дни в лагера.

Приемливото решение

В книгата си Андрю Робъртс анализира реалните възможности за бомбардировка от страна на съюзниците. Историкът твърди, че в материално-технически план това е било напълно осъществимо, защото в началото на 1944 г., когато е получен ужасяващият доклад, Военно-въздушните сили на САЩ и Великобритания вече са взели решение в началото на лятото да започнат доставки на оръжие през Италия за Армия „Крайова“ във връзка с организирането на Варшавското въстание, което избухва малко след това и продължава от 1 август до 2 октомври същата година. Фактически е трябвало самолетите да се отклонят с още 300 метра, за да унищожат газовите камери на Освиенцим.

Освен това, разстоянието до железопътните линии, по които се докарвали затворниците и станциите, от които тръгвали влаковете, било много по-малко. Андрю Робъртс обръща особено внимание на този факт, тъй като, според него, в началото на лятото на 1944 г. „френските железопътни линии, станции, складове, обходни пътища и пунктовете за маневриране“ вече са били главни мишени на въздушните сили, за да се предотврати изпращането на подкрепления за немската апрмия по бреговете на Северна Франция след десанта в Нормандия.

На какво са били способни самолетите в Освиенцим, става ясно много скоро, през август 1944 г., когато ВВС на САЩ разрушават производствения комплекс на компанията „И.Г.Фарбен“, разположен в Моновице, недалеч от лагера на смъртта, който се захранва с робския труд на депортираните. В резултат на атаката умират 40 еврейски затворници и 15 нацисти от СС. „По време на бомбардировките самолетите можели съвсем отчетливо да заснемат крематориума в Биркенау“, подчертава Алваро Лосано в книгата си „Нацистка Германия“. Както твърди Андрю Робъртс, този ден лагерниците отпразнували удара по фашистите, „въпреки че сред загиналите съотношението между угнетените и угнетителите било практически три към едно“.

От своя страна, в книгата си „Моралният бой: история на Втората световна война“ британският историк Майкъл Беърли отбелязва, че англичаните се интересували предимно от завода за синтетично топливо на „Фарбен“, който снабдявал с гориво нацистките танкове, а не толкова от спасяването на затворниците.

Спорът между съюзниците

Съюзническите страни реагират различно на „доклада Върба - Ветцлер“. В САЩ Съветът по военните бежанци обсъжда няколко варианта как да бъдат унищожени нацистите в лагера. Дали първо да не се бомбардира концентрационния лагер, а после да се достави по въздуха оръжие на затворниците или да бъдат изпратени направо няколко въздушно-десантни подразделения (към онзи момент от 82-а и 101-а дивизия), които да освободят лагера. Съветът изготвя доклад с изводите, направени в периода от 10 до 15 юли 1944 г. Въпреки това, въпросният документ не е разгледан от военното ведомство, което сметнало предложенията за неизпълними.

Малко преди това, на 26 юни същата година, основните еврейски организации в САЩ настояват да бъдат унищожени газовите камери, крематориумите и седемте железопътни линии, водещи до Освиенцим. Отговорът е категоричен. Министерството на отбраната на САЩ обяснява, че независимо от всички страдания на затворниците, реалното положение е такова, че мисията може да се провали. „Напълно съзнаваме хуманитарната важност на предлаганата операция. Но в резултат на проведения задължителен анализ на проблемите беше направен изводът, че най-ефективният способ за облекчаване на участта на жертвите [...] е бързото поражение на страните от Оста“, гласи отговорът на Министерството на отбраната на САЩ. Представителите му твърдят, че лагерът трябва да бъде освободен от армията, която напредва през територията на Франция. В свое оправдание те посочват, че битката за Нормандия по онова време още не е приключила, което става с падането на Кан на 9 юли.

Критично към „доклада Върба-Ветцлер“ се отнася и заместник-министърът на отбраната на САЩ Джон Макклой, който се обявява срещу бомбардировката, тъй като „тя била осъществима само за сметка на отклоняването на значителна авиационна подкрепа, необходима за успеха на нашите сили в решаващи операции на други места“. Той посочва също, че макар да е осъществима, „ефективността ѝ е толкова съмнителна, че не оправдава използването на нашите ресурси“. Неговата гледна точка се потвърждава и от документите, от които е видно, че по онова време американските ВВС търпят колосални загуби от 127 бомбардировача Б-17, наричани „летящите крепости“, при нахлуването си над окупираните от противника територии откъм южна Италия на 20 август 1944 г.

Както обяснява Би Би Си в статията си „Докладът от Освиенцим: смело бягство, което разкрива пред света ужасите от лагера на смъртта (и моралната дилема, която поражда), Джон Макклой отчита и това, че при провал на мисията нацистите, като отмъщение, ще накажат затворниците. „Според мнозина такива усилия, дори и да са възможни, могат да провокират немците към още по-отмъстителни действия“, посочва заместник-министърът на отбраната на САЩ. Освен това е много вероятно при бомбардировките да загинат стотици затворници поради неточни попадения.

Англичаните обаче реагират по абсолютно различен начин. Импулсивният Уинстън Чърчил охотно се съгласява да бъдат отклонени самолетите на ВВС и да бомбардират Освиенцим. Но в крайна сметка съветниците му успяват да го разубедят. И тук, както обяснява Андрю Робъртс, липсата на точни данни затруднява мисията. „Подкрепата от въздуха за Варшавското въстание струва скъпо на британските ВВС: за шест седмици в 22 мисии до средата на август 1944 г. 31 от общо 181 самолета не се завръщат“, обяснява историкът. От своя страна, министерството на външните работи се отказва от изпълнението на „мисии, които водят до смъртта на хора и в които могат да бъдат напразно загубени британски самолети“. Жестоки думи от страна на представителите на министерството, които по време на Втората световна война смятат, че евреите само „се оплакват“.

В края на краищата, както се отбелязва точно в статията на Би Би Си, Освиенцим е бомбардиран, макар и по грешка, на 13 септември 1944 г. Въпреки, че бомбите вдигат във въздуха лагерните бараки, затворниците са благодарни, мислейки, че съюзниците най-после са дошли да ги освободят. За тях двете хиляди бомби, унищожили лагера, означавали свобода. Не са могли да знаят, че целта на бомбардировките отново били заводите „Фарбен“. Най-малкото споровете по този въпрос продължават.

Превод: "Гласове"


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТТТТ

    45 16 Отговор
    Не ги съжалявам евреите - световни паразити са
  • 2 бат Тонка

    74 6 Отговор
    Не искат да бомбардират заради невинни жертви, но в същото време избиват стотици хиляди такива в Германия чрез бомбардировки.
  • 3 Чачев

    45 5 Отговор
    Айде спасили сме евреите,но ромите защо..?

    Коментиран от #8, #60

  • 4 Истината е друга

    41 2 Отговор
    Историята се пише от "победителите"......за съжаление.
  • 5 янкте ВЪН

    65 5 Отговор
    А бомбардировките над софия и то ли е грешка ? Тогава нямало ли е евреи в София ? УСА-то , световните терористи номер едно !

    Коментиран от #25

  • 6 Снайперист

    23 11 Отговор
    ПАМЕТНИК ЗА ВЕЛИКИЯ ФЮРЕР !

    Коментиран от #45

  • 7 Ххх

    7 18 Отговор
    До полския град Освиенцим са били построени лагерите Аушвиц и Биркенау. Така че, заглавието е неточно. В написаното има известна логика, но само известна. Защото е спорно дали немците биха прекратили изтребването, или биха го продължили с други, по - нехуманни методи. Все пак доколкото знам, в Бабий яр в Украйна през 1941 г. са изтребени 40000 евреи чрез разстрел и без газови камери. Гледал съ документални филми за лагерите. И доколкото си спомням, в последните дни от съществуването на Биркенау капацитета на газовите камери е бил недостатъчен да изтреби всички, докарани в лагера и селектирани за изтребление. И немците са направили огромна клада, където са горели хората живи, включително и деца. Така че, не се знае точно да какво биха довели бомбандировки на газовите камери.

    Коментиран от #20

  • 8 баба Зоя

    16 16 Отговор

    До коментар #3 от "Чачев":

    Циганите изповядват някаква религия и имат страх от бога,за разлика от чифутите,за които техния идол е сатаната

    Коментиран от #14

  • 9 Fw190

    19 5 Отговор
    Защото не са съществували...... виж заради бомбардировките им и разрушената инфраструктура умират доста лагерсти, лишени от медикаменти и храна, които просто не могат да стигнат до тях....
  • 10 Последния софиянец

    34 5 Отговор
    Истината е че по това време целия свят мрази евреите. Даже и след войната са ги избивали.
  • 11 киро

    43 8 Отговор
    Някой да е видял нещо добро от ЕВРЕИТЕ , спасени от смъртта - да са помогнали на Българския народ в знак на БЛАГОДАРНОСТ !? НЕ ??? НЯМА И ДА ВИДИТЕ !!!!! Само голи слова !
  • 12 КОНТРАТА

    41 2 Отговор
    Аушвиц и Освиенцим са едно и също, Освиенцим са били 3-лагера Аушвиц-Биркенау, Аушвиц - Моновиц, Аушвиц 1. Въпроса е защо полската съпротива не прави саботажи на релсиите за лагерите? Номера с ние не сме знаели не минава защото се вижда, че влакове натоварени с хиляди хора влизат, а никой не излиза!
  • 13 луд с винкел

    15 0 Отговор
    По време на война има невинни жертви, но избиването на затворници, това е изродска работа .
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 onq s konq

    19 26 Отговор
    Като чета антисемитските никове се сещам колко са се променили Българите. Ако Хитлер ни искаше българските евреи сега вие с удоволствие ще ги пратите в камерите. Това ли е европейска България с банкянската демокрация и вицепремиер националист.

    Коментиран от #65

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 КОНТРАТА

    20 0 Отговор
    Най- големите зверстава са извършени не в комплекса Освиенцим, а в Треблинка който също е на територията на Полша!
  • 18 Последния софиянец

    40 4 Отговор
    Нечовешките бомбандировки на всички големи немски градове избили милиони цивилни доказват, че идеално са можели. Причината е, че не са искали.
  • 19 Да бе да

    43 4 Отговор
    А как намериха самолети и средства да бомбардират София? Това, че сега ни се правят на приятели не значи нищо! Някой ден пак може да сринат София или България!
  • 20 Ха ха ха

    7 4 Отговор

    До коментар #7 от "Ххх":

    Приказки под шипковия храст. Описанието е като в едно произведение на Данте Алигиери.
  • 21 Ъхъм

    18 2 Отговор
    То да е само това. Да кажат защо никой не приема евреи бежанци докато още само са ги гонили ??? Защо англетата не пратиха някой кораб да прибере некой и друг евреин да ги спасят. Оня грозния с питата що не спаси някой от кръвните си братя ???
  • 22 На Хасан брат му

    39 3 Отговор
    Не разбирам! Защо убиването на 6 милиона евреи, да е по-голямото престъпление, от убиването на 20 милиона руснаци?
  • 23 Хахаха

    32 3 Отговор
    Много приказки , без да се споменава главното- Съветската Армия освобождава концлагеристите от ужаса. Както и цялата Европа е освободена от нашите деди.
  • 24 Кочо

    33 0 Отговор
    Като цяло нещата са ясни. Полската съпротива не саботира влаковете, защото поляците като цяло са антисемити. Путин тези нещо, които каза последните месеци за Полша и полския посланик в Германия не са измислица. Съюзниците не бомбардират лагерите, защото нямат интерес и биха изгубили самолети, но дори и не толкова заади самолетите, колкото разрушаването на лагерите не би им дало никакво предимство. А и така нямаше да могат вече 70години на навират в очите на света "онова огромно зверство", а и зверството би било много по-малко. Т.е. може би нарочно са искали да има "голямо зверство", което да изнудват столетия наред. Реално, ако са искали са щели да унищожат всичко за отрицателно време. Допускаме, че бомбардират и унищожават 50000затворници. ОК! Но така ще спасят бъдещите стотици хиляди. Сега и първите 50000затворници ги няма и стотиците хиляди след тях. Историята се пише от победителите!
  • 25 СссереМ

    13 20 Отговор

    До коментар #5 от "янкте ВЪН":

    А ЗАЩО по мирно време нашите "освободители",изтребваха десетки хиляди българи без съд и присъда и храниха прасетата с живи хора?

    Коментиран от #66

  • 26 Холопрост

    20 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: "900 хиляди от тях са загинали в газовите камери"
    В Уикито цифрата на загиналите е 1,1млн.
    Аушвиц или Освиенцим е комплекс от нацистки концентрационни лагери, построени и ръководени от Нацистка Германия в окупирана Полша.
    Един съвременен крематориум изгаря труп за около 1 час - това е технически факт!
    1 100 000 : 24 = 45 833 дни;
    45 833 : 365 = 125 години. Толкова време приблизително трябва на 1 пещ да изгори тези трупове.
    Крематориуми в Аушвиц са 4 бр.
    125 : 4 = 31 години!?!
    Извинявам се, ама нещо не се връзва - Аушвиц работи около 3 години!
    3 x 365 = 1095 дни
    1095 x 24 = 26 280 изгорени трупа
    (При това в сметката не включвам ПО-НИСКИТЕ енергийни и технически възможности преди 70 год, паузите за почистване, експлоатация и ремонт и пр.фактори! Тогава времето би се вдигнало с още години)
    Абсурдно е!
    В задачката се пита- ако не са били горени, КЪДЕ изчезнаха над 1 милион трупа?

    Коментиран от #27, #47, #51

  • 27 Обикновен Бг

    14 4 Отговор

    До коментар #26 от "Холопрост":

    66 Въпроса и отговора за Холокоста





    1. Има ли доказателство, че през Втората световна война са били избити 6-милиона евреи?

    Няма такова доказателство. Всичко, което се използва за доказателство са следвоенни свидетелски показания на отделни “оцелели”. Тези свидетелства са много противоречиви и много малко от тези свидетели твърдят, че са присъствали на ”обгазяване”. В действителност няма никакви исторически сведения от този период или сериозни доказателства; не са открити купчини пепел, крематориуми пригодни за ликвидиране на милиони трупове или абажури от човешка кожа;няма никакви правдоподобни демографски статистики.



    2. Какви доказателства съществуват, че 6 милиона евреи не са били избити?

    Обширните юридически, демографски, аналитични и сравнителни данни доказват невъзможността за подобен брой жертви. Постоянно повтаряното число “6 милиона”е своеволно преувеличение.



    3. Наистина ли Симон Визентал е заявил, че “на германска земя не са съществували лагери за унищожение”?

    Да. Известният “ловец на нацисти” е написал това в “Stars and Stripes”(вестник на американската армия) от 24. 01. 1993. Той също така твърди, че унищожаване с газ на евреи се е състояло само в Полша.



    4. След като Дахау се намира в Германия и дори Визентал твърди, че това не е бил лагер за унищожение, защо много американски ветерани смятат, че това е бил лагер за унищожение?

    След като съюзниците превзели Дахау, много американски войници били пу
  • 28 Обикновен Бг

    11 3 Отговор
    4. След като Дахау се намира в Германия и дори Визентал твърди, че това не е бил лагер за унищожение, защо много американски ветерани смятат, че това е бил лагер за унищожение?

    След като съюзниците превзели Дахау, много американски войници били пуснати в лагера и им били показани сгради, за които се твърдяло, че са “газови камери”. Медиите продължили погрешно да твърдят, че Дахау е бил лагер за обгазяване.



    5. Има ли доказателства, че в Аушвиц са били използвани газови камери за избиване на хора?

    Не. След като Аушвиц бил превзет от съветските войски бил напълно променен, като едно помещение било преустроено, за да изглежда като огромна”газова камера”. След като американският специалист по конструиране и изграждане на газови камери, Фред Лойхтер, изследвал тези и други предполагаеми средства за обгазяване в Аушвиц, той заявил, че е абсурдно да се твърди, че тези съоръжения са били или биха могли да бъдат използвани за екзекуции.



    6. Ако Аушвиц не е бил “лагер за унищожение”, тогава какво е било неговото предназначение?

    Това е бил център за интерниране и част от огромен производствен комплекс. Там е било произвеждано синтетично гориво и обитателите му са били използвани като работна ръка.



    7. Кой е създал първите концентрационни лагери?

    По време на Англо-бурската война(1899-1902) англичаните създали първите концентрационни лагери в Южна Африка, за да задържат в тях африкански жени и деца. Приблизително 30 000 души са загинали
  • 29 Обикновен Бг

    12 1 Отговор
    8. По какво са се различавали германските концентрационни лагери от американските лагери, където са били интернирани американски граждани от японски произход през Втората световна война?

    Единствената съществена разлика е в това, че в германските лагери са били интернирани лица представляващи действителна опасност за германската военна сигурност, докато администрацията на Рузвелт е интернирала само по расов признак.



    9. Защо германското правителство е интернирало евреите в лагери?

    Евреите са били считани за директна заплаха за националната сигурност. (неопровержимо е, че евреите са участвали в комунистическата подривна дейност). Все пак всички заподозрени в дейност против националната сигурност-не само евреите-са били интернирани.



    10. Какви враждебни действия е предприело световното еврейство спрямо Германия още през 1933г.?

    През март 1933, международните еврейски организации обявили международен бойкот на германски стоки.



    11. Вярно ли е, че световното еврейство е обявило война на Германия?

    Да. Вестници по целия свят информирали за това. Заглавие на първа страница на “London Daily Express”(от 24.03.1933г. ) например гласяло “Юдея обявява война на Германия. ”.
  • 30 Обикновен Бг

    9 3 Отговор
    11. Вярно ли е, че световното еврейство е обявило война на Германия?

    Да. Вестници по целия свят информирали за това. Заглавие на първа страница на “London Daily Express”(от 24.03.1933г. ) например гласяло “Юдея обявява война на Германия. ”.



    12. Това случило ли се е преди началото на историята с “лагерите на смъртта”?

    Това се е случило години преди възникването на тази история през 1941-1942 г.



    13. Коя държава първа е приложила масови бомбардировки над цивилно население?

    Великобритания - на 11. 05. 1940 г.



    14. Колко газови камери за ликвидиране на хора е имало в Аушвиц?

    Нито една.



    15. Колко евреи е имало в териториите попаднали под германски контрол през войната?

    По-малко от 6 милиона.

    Коментиран от #63

  • 31 Обикновен Бг

    10 4 Отговор
    16.След като евреите не са били унищожени, какво се е случило с тях?

    След края на войната милиони евреи са живели в Европа. Стотици хиляди(вероятно около милион и половина) са загинали в следствие на войната. Много други са емигрирали в Палестина, в САЩ и в други страни. Много евреи са напуснали Европа още преди войната.



    17. Колко евреи са избягали или са били евакуирани на изток в Съветския съюз?

    Повече от 2 милиона евреи са били евакуирани или са избягали в периода 1941-1942. Тези евреи никога не са попаднали под германски контрол.



    18. Колко евреи са напуснали Европа преди войната, включително тези извън германски контрол по това време?

    Около 1 милион (без тези евакуирани в СССР).



    19. След като Аушвиц не е бил лагер за унищожение, защо неговият комендант Рудолф Хьос е твърдял, че това е бил такъв лагер?

    Той е бил измъчван от британската военна полиция, по-късно един от водилите разпита признава за това.
  • 32 Обикновен Бг

    14 3 Отговор
    20. Има ли сведения американски, британски или съветски военни да са измъчвали германски затворници, за да получат “признания” за нюрнбергския процес?

    Да. Мъченията над затворници са били широко използвани за получаване на фалшиви “доказателства” за позорния нюрнбергски процес и за други следвоенни процеси.



    21. Каква изгода имат евреите днес от историята с Холокоста?

    Това предпазва евреите от всякакви критики. Като един вид нова религия тази история осигурява емоционална връзка между евреите и техните водачи. Това е мощно средство в еврейските финансови кампании и се използва за оправдаване на американската помощ за Израел.



    22. По-какъв начин това облагодетелства държавата Израел?

    Това оправдава милиардите долари, които Германия е платила като репарации на Израел и на много отделни “оцелели”от лагерите. Това е нужно на ционистките-израелски лобисти, за да диктуват про-израелска американска политика в Близкия изток и за да принуждават американския данъкоплатец да предоставя на Израел помощи, възлизащи на милиарди долари на година.
  • 33 Обикновен Бг

    11 3 Отговор
    23. Как историята с Холокоста се използва от някои духовници?

    С тази история те се опитват да потвърдят представата от Стария завет за евреите като свещен и вечно преследван “избран народ”.



    24. По какъв начин тази история е била от полза за комунистите?

    Това е отвличало вниманието от зверствата на Съветския съюз преди, по време и след Втората световна война.



    25. А как това е подпомогнало Великобритания?

    По същия начин както и Съветския съюз.



    26. Има ли някакво доказателство, че Хитлер е заповядал масово изтребление на евреи?

    Не.



    27. Какъв вид газ е бил използван в германските концентрационни лагери?

    Циановодород от тип “Циклон Б”, пестицид широко използван в цяла Европа по това време.



    28. С каква цел е бил произвеждан “Циклон Б”?

    Това е пестицид използван за дезинфекцирани на дрехи и за унищожаване на бълхи- преносителите на тифа.



    29. Този препарат бил ли е подходящ за масови екзекуции?

    Не. Ако е планирано да се използва газ за унищожаване на хора има много по-подходящи за подобна цел препарати. “Циклон Б”е бавно действащ химически агент.
  • 34 Нона

    6 1 Отговор
    75 години стига,стига да ни пълните главите с тия неща.Гледайте съвременните тежки проблеми пред които сме изправени.Оставете мъртвите да почиват в мир!
  • 35 Обикновен Бг

    8 2 Отговор
    30. Колко време е необходимо за проветряване на помещение след използване на “Циклон Б”?

    Обикновено около 20 часа. Цялата процедура е много сложна и опасна. Задължително е използването на противогази и процедурата може да се извършва само от специално подготвени техници.



    31. Комендантът на Аушвиц Хьос споменава, че неговите служители са влизали в “газовите камери”за да събират телата едва десет минути след като жертвите са умрели. Как може да се обясни това?

    Не може да бъде обяснено защото ако действително е било така, то тях също би ги постигнала съдбата на жертвите на “обгазяването”.



    32. Хьос споменава в своите самопризнания, че неговите подчинени са пушили цигари докато са изваждали телата от газовите камери, десет минути след обгазяването. “Циклон Б” не е ли силно експлозивен?

    Да. Самопризнанията на Хьос са очевидно погрешни.



    33. Какво точно е била процедурата за унищожение, която както се твърди е била прилагана спрямо евреите?

    Историите варират от пускане на газов контейнер в претъпкано с интернирани помещение, до пускане на газ през душове, ”парни камери” или електрически съоръжения за екзекуции. Твърди се, че милиони са били ликвидирани по подобни начини.
  • 36 Обикновен Бг

    8 1 Отговор
    34. Как е било възможно една програма за масово унищожение да е била държана в тайна от тези, които е планирано да бъдат ликвидирани?

    Това не би могло да бъде държано в тайна. В действителност не е имало масови обгазявания. Всички истории за унищожаване първоначално произлизат от военната пропаганда.



    35. След като евреите, определени за ликвидиране, са били наясно с отредената им съдба, защо толкова дълго не са оказвали никаква съпротива?

    Не са се съпротивлявали защото не са вярвали, че има някаква възможност да бъдат убити.



    36. Приблизително колко евреи са загинали в концентрационните лагери?

    Компетентните оценки варират от около 300 000 до 500 000.



    37. Как точно са загинали?

    Предимно поради епидемиите от възвратен тиф, които са се разпространявали в цяла Европа по време на войната, също така от глад и липса на медицински грижи (проблеми, от които е страдало цялото цивилно население)през последните месеци на войната, когато на практика цялата пътнотранспортна система е била бомбардирана от съюзниците.



    38. Какво представлява тифът?

    Тази зараза винаги се разпространява, когато много хора са събрани заедно при недобри хигиенни условия. Пренася се от бълхи, които се размножават в косата и дрехите. В действителност ако в лагерите е бил използван повече “Циклон Б”?, вероятно повече лагеристи биха оцелели.



    39. Каква е разликата ако са загинали 6 милиона или 300 000 евреи през Втората световна война?

    5 700
  • 37 Обикновен Бг

    9 2 Отговор
    40. Някои оцелели от концентрационните лагери твърдят, че са видели как човешки тела са хвърляни в ями и изгаряни. Колко гориво би било необходимо за подобна процедура?

    Значително повече от количеството с което германците са разполагали, при положение, че през войната е имало действителен недостиг на гориво.



    41. Възможно ли е човешки тела да бъдат изгаряни в ями?

    Не. Невъзможно е човешки тела да бъдат напълно изгорени по този начин поради недостигът на кислород, които би възникнал.



    42. Много историци изследващи холокоста твърдят, че в лагерите телата са били кремирани за десет минути. Колко време отнема пълното изгаряне на човешко тяло според специалистите?

    Около час и половина, въпреки че по-големите кости изискват по-нататък допълнително обработване.



    43. Защо германските концентрационни лагери са имали крематориуми?

    За да се унищожават ефективно и според хигиенните изисквания труповете на загиналите.
  • 38 Обикновен Бг

    8 2 Отговор
    44. Като се има предвид капацитетът на всички крематориуми във всички лагери на територия под германско управление, какъв е максималният брой трупове, които биха могли да бъдат кремирани през целия период, когато крематориумите са били в действие?

    Около 430 600 тела.



    45. Възможно ли е един крематориум да работи през 100% от времето, през което е в действие?

    Не. Петдесет процента от времето (12 часа на ден) крематориумът не може да работи. Пещите трябва да бъдат основно почиствани много често, когато работят интензивно.



    46. Колко пепел остава от едно кремирано тяло?

    След като и костите са напълно изгорели, около една пълна кутия за обувки.



    47. След като шест милиона души са били изгорени, какво се е случило с пепелта?

    Това предстои да бъде “обяснено”. От шест милиона тела биха останали тонове пепел, въпреки че досега не са намерени никакви големи складове с пепел.
  • 39 Обикновен Бг

    7 1 Отговор
    48. Въздушните разузнавателни снимки на Аушвиц (направени от съюзниците през периода, когато крематориумите би трябвало да работят с пълен капацитет)свидетелстват ли за някакви признаци на провеждано масово унищожаване?

    Не. В действителност тези снимки не показват и следа от огромните количества пушек, които би трябвало да се виждат над лагера; нито има някакви ями, в които както се твърди били изгаряни телата.



    49. Кои са били основните положения в “Нюрнбергските закони”, приети през 1935 г. в Германия?

    Тези закони са забранявали бракове и полови отношения между германски граждани и евреи.



    50. Имало ли е подобни американски закони преди “Нюрнбергските закони”?

    Години преди това в повечето американски щати са действали закони забраняващи бракове между лица от различни раси.



    51. Какво е гласял докладът на Международния червен кръст относно въпроса с Холокоста?

    В официалния доклад от посещението на делегация на Международния червен кръст в Аушвиц през 1944 са посочва, че на интернираните е било позволено да получават пакетите с помощи и че слуховете за газови камери на могат да бъдат потвърдени.
  • 40 Обикновен Бг

    7 1 Отговор
    52. Каква е била ролята на Ватикана през периода, когато се твърди, че са били унищожени шест милиона евреи?

    Ако е имало план за унищожение, то Ватиканът безспорно би бил запознат с това. Но понеже подобен план не е имало Ватиканът не е имал причина да му се противопостави и действително не го е направил.



    53. Какви доказателства има, че Хитлер е знаел за съществуваща програма за унищожаване на евреите?

    Никакви.



    54. Има ли доказателства германското правителство да е сътрудничело с еврейките лидери?

    През 1933 г. германското правителство постига съгласие с еврейските лидери евреите да могат да емигрират от Германия в Палестина, взимайки със себе си големи суми пари.



    55. Как е умряла Ане Франк?

    След нейното интерниране в Аушвиц тя е загинала от тиф в Берген-Белзен само няколко седмици преди края на войната. Не е била обгазена.
  • 41 Обикновен Бг

    8 3 Отговор
    56. Дневникът на Ане Франк автентичен ли е?

    Не. Данните събрани от Д-р Робер Форисон доказват, че известеният дневник е литературна измислица.



    57. Как ще коментирате известните снимки и кино филми направени в превзетите лагери, показващи купчини мършави трупове?Това фалшификации ли са?

    Фотографиите винаги могат да бъдат фалшифицирани, но много по-лесно е просто да се постави лъжливо заглавие на снимката или коментар на филма. Купчините трупове не означават, че тези хора са умрели в “газова камера” или от глад. В действителност това са били жертви на многото епидемии или на липсата на достатъчно храна в края на войната.



    58. Кой за пръв път употребява термина “геноцид”?

    Рафаел Лемкин, полски евреин, в книга публикувана през 1944 г.
  • 42 Обикновен Бг

    6 2 Отговор
    59. Филми от рода на “Списъкът на Шиндлер” достоверни документални филми ли са?

    Не. Подобни филми са художествени драматизации без историческа достоверност. За нещастие много хора ги приемат за точно представяне на проверени исторически факти.



    60. Колко книги, опровергаващи някои аспекти на стандартната теория за Холокоста, са публикувани досега?

    Десетки. Много предстои скоро да бъдат издадени?



    61. Какво се случи, когато Институтът за преразглеждане на историята (Institute for Historical Review) предложи награда от 50 000 долара за всеки, който може да докаже, че евреи са били унищожавани в газови камери в Аушвиц?

    Никакво доказателство, което би получило наградата, не е постъпило. Бившият лагерист от Аушвиц Мел Мермелщайн завел иск срещу Института за 17 милиона долара, защото предложената награда за доказателства е била причина той да загуби съня си и неговият бизнес да пострада, като е настоял, че това е “оскърбително отричане на доказан факт“.
  • 43 Обикновен Бг

    9 1 Отговор
    62. Какво ще кажете за обвиненията, че тези, които подлагат на съмнение Холокоста, са просто антисемити или привърженици на националсоциализма?

    Това са просто клевети, използвани, за да се отклони вниманието от фактите и истинските аргументи. Учените, които доказват неверността на историята с Холокоста, имат най-различни убеждения и различен етническо-религиозен произход (включително евреи). Няма връзка между отричането на Холокоста и антисемитизма например. Все повече еврейски учени открито признават липсата на доказателства за ключови твърдения от историята с Холокоста.



    63. Какво се случва с учените ревизионисти, които възразяват срещу достоверността на историята с Холокоста?

    Те стават обект на клеветнически кампании, губят своите научни титли както и пенсиите си, много често се стига до разрушаване на тяхната собственост и дори до физическо насилие.
  • 44 Обикновен Бг

    7 1 Отговор
    64. Институтът за преразглеждане на историята (Institute for Historical Review) бил ли е жертва на отмъщение заради своите опити да защитава свободата на изразяване на мнението и на научната свобода?

    Институтът е бил три пъти жертва на бомбени атентати и е бил напълно разрушен на 4 юли 1984 г. от палеж. Получавани са много смъртни заплахи по телефона. Медийното отразяване на дейността на Института е изключително враждебно.



    65. Защо има толкова малко публикации на учени ревизионисти?

    Защото поради изцяло политически причини управляващите не желаят никакъв задълбочен анализ и оповестяване на фактите за историята на “Холокоста”.



    66. Къде може да се получи повече информация за историята на “Холокоста” също и за факти, касаещи други аспекти на историческия ревизионизъм за Втората световна война?

    Институтът за преразглеждане на историята (Institute for Historical Review), намиращ се в Лос Анджелис разполага с много книги, записи и други материали, касаещи значими исторически теми.
  • 45 Друг снайперист.

    5 1 Отговор

    До коментар #6 от "Снайперист":

    А също и паметник за "Ангелът на смърта" her Mengele...➕💢➕💢➕💢👏👏👏
  • 46 Обикновен Бг

    4 1 Отговор
    Заглавие на първа страница на “London Daily Express”(от 24.03.1933г. ) например гласяло “Юдея обявява война на Германия. ”.
  • 47 Ххх

    5 5 Отговор

    До коментар #26 от "Холопрост":

    На расстоянии 500 метров от газокамеры №1 находились четыре рва, где сжигали людей, каждый длиной 30–35 метров, шириной 7–8 метров и глубиной 2 метра. Трупы отвозили к яме на пяти платформах по узкоколейке. На каждую платформу укладывали по 25–30 трупов. Длительность транспортировки одной платформы в обе стороны продолжалась приблизительно 20 минут. На всех рвах работали посменно по 110 человек днем и ночью. За одни сутки во рвах сжигали по 7–8 тысяч человек. На расстоянии 150 метров от камеры №2 находилось шесть рвов такой же величины, как и при камере №1. На разгрузке камеры №2 и сожжении трупов работало 110–120 человек. В течение суток во всех рвах при газокамере №2 сжигали не менее 10 000 человек. В среднем во всех десяти рвах в течение суток сжигали на 17–18 тысяч человек, а в отдельных случаях число сожженных в течение суток составляло 27–28 тысяч человек, прибывших эшелонами из разных стран и разных национальностей, особенно евреев. Для поддержания горения костров при растопке дрова обливались жидкостью — некачественным бензином, а также человеческим жиром. Человеческий жир поступал из рвов, где сжигали людей, через специальные канавки, идущие к другой небольшой яме, куда стекал жир, который затем собирали сами СС.

    Коментиран от #53

  • 48 ПЕНКО

    8 3 Отговор
    ЗАПАДНАТА ГАДОСТ Е БЕЗКРАЙНА !!! СССР Е ОСВОБОДИЛ ВСИЧКИ ЖИВИ В КОНЦЕНТРАЦИОННИТЕ ЛАГЕРИ НА ВЕРМАХТА !!! ДНЕС СОРОС ИСКА ВЪЗМЕЗДИЕ ЗА ОСВОБОЖДАВАНЕТО СИ ОТ РУСИЯ !!! ИМА ГЕНИАЛЕН ЕВРЕЙСКИ НАРОД ,НО ИМА И ЦИОНИТИ-СЕМИТИ -БАНКЕРИ УБИЙЦИ И НАСИЛНИЦИ В САЩ И ИЗРАЕЛ И СА НА ВЛАСТ !!!

    Коментиран от #50

  • 49 Шаран БГ

    8 4 Отговор
    Винаги съм оставал възхитен от " човеколюбието " на англо-американците през цялата им история - както към чужди, така и към свои !! Омразата към еврейския народ в новата история тръгва от Наполеон Бонапарт и получава своя апогей при "третия райх". Евреите са благословен от Бога народ. Няма област от човешкия прогрес, в който те да нямат заслуги. Друг е въпросът, че ТЕ самите са се проклели, когато са поискали смъртта на Христос : - " НЕКА КРЪВТА МУ ДА БЪДЕ ВЪРХУ НАС И НАШИТЕ ДЕЦА ! " И те, способните и талантливи човеци, са пръснати по целия свят. Израел е изкуствено създадена държава след Втората война , най-вече с благословията на Й.В.Сталин. Където и да са по света, те са си в крайна сметка нещо като "Коза ностра" , защото трябва да оживяват някакси. С този Холокост те просто прекаляват. Никой не споменава съветските войници ,граждани и деца изтребени от хитлеристите във всичките концлагери и заводи на тогавашната Германия. Ами 9 милиона поляци, 7 милиона югославяни.....С присъщото им коварство от Лондон е предизвикано и Варшавското въстание . Когато разбират, че с нищо на практика не могат да помогнат на въстаниците, хвърлят вината върху съветските войски. Те по това време провеждат операция "Багратион", но с последни сили едва достигат до десният бряг на Висла, а във Варшава завземат деснобрежния квартал Прага, ......но до тук ! И до днес се предава от поколение на поколение, че руснаците са виновни за погрома на въстаниците във Варшава
  • 50 Браво

    5 0 Отговор

    До коментар #48 от "ПЕНКО":

    Браво, най-накрая едно нормално мнение.

    Да не забравяме Сорос в нацистка униформа - предавал своите на нацистите, за да "оцелее".

    Глобалният капитал, който за мен няма етнос, родина и държава.
    Безродници унищожаващи целия свят.

    Глобалният капитал финансира възходът на Хитлер, разбира се остава ненаказан, нито е на подсъдимата скамейка като причинител на ВСВ.
  • 51 пич

    3 5 Отговор

    До коментар #26 от "Холопрост":

    а къде е казано, че тия милион и нещо са изгорени? не са ли просто избити и голяма част от тях просто заровени в братски могили? доколкото си спомням, когато освобождават лагерите, в тях има още незаринати ровове със стотици трупове...

    Коментиран от #54

  • 52 Тиберий

    3 1 Отговор
    Лагер на смъртта с басейни публични домове кина и собствена валута интересна работа
  • 53 Хплопрост

    5 1 Отговор

    До коментар #47 от "Ххх":

    Дай превод, щото нищо не разбирам.
    И това да не са приказките на евреина Шломо Драгон??

    Коментиран от #55

  • 54 Холопрост

    8 1 Отговор

    До коментар #51 от "пич":

    Точно това и аз питам. Ако не са горени, къде са тези 1млн. трупа?
    Това е огромна маса от трупове, а за да се докаже тяхното избиване би трябвало около,или в Аушвиц да съществуват масови сробове с поне 2/3 от тази цифра. Уви, такива масови гробаве няма!
  • 55 Ххх

    4 6 Отговор

    До коментар #53 от "Хплопрост":

    Чак цялата статия няма как да ти превеждам, а и не претендирам да съм специалист по руския. Но, с две приказки - доколкото си спомням, данните са от пленник, работил в лагера. И приказката е че освен в крематориумите, труповете са горени и в открити ровове. От руски суток - денонощие. Казва се, че за денонощие са горени средно по 17000 трупа във всички ровове, но в определени моменти са горени по 27000. Така че, ако искаш може отново да направиш сметки колко може да са убитите.

    Коментиран от #58

  • 56 ТОЧКАТА

    2 0 Отговор
    оооо ПАК ли ПАРИТЕ!!!са били по-ценни от човешкият живот!!!!!!/за СЕГА!!!да не говорим/....Същият принцип...ЖИВОТЪТ НА МИЛИОНИ!!!!е ПРЕЖАЛИМ!!!Животът на ЕДИН/стотици!!!/ ---НЕ!!!!!!Сега морът от ,,санкциите,,!!!!НАКАЗВАТ ЕДИН!!!!!УМИРАТ МИЛИОН!!!
  • 57 ели

    16 2 Отговор
    Тези " цивилизовани " идиоти не са бомбардирвали поради " хуманост" тъй-като много от затворници "можеха да бъдат убити " иначе за една седмица върху мирното население в Германия- Дрезден "исипаха" толкова бомби,че повече от 50.000 хиляди бяха убити. Едно е ясно- тяхната подлост , лицемерие и двойни стандарти. Няма да се учудя ако обвинят, че Съветския съюз- Червената армия може да освободи по рано но не го направила .( за сега само Полския министър го казва).
  • 58 Холопрост

    12 1 Отговор

    До коментар #55 от "Ххх":

    Това са тотални простотии. Има научна информация за кремирането, дори при допир само на два трупа няма 100%-ва кремация ( или времето се увеличава многократно), камо ли да се извършва в ями.
    Някой може ли да си представи едни огромни ями с по няколко стотин трупа всяка, та само горнят слой ще трябва да гори със седмици. И с какво гориво-дърва, въглища, нефт? Та това са тонове гориво по време на война!
    И после какво? Ще разравят с багери труповете за да изгори средния и долния слой в ямата... с още тонове гориво?? Айде стуга глупости, в яма е невъзможно да се кремират трупове, до изгаряне на костите.

    Коментиран от #59

  • 59 Ххх

    2 0 Отговор

    До коментар #58 от "Холопрост":

    По принцип има някаква логика в разсъжденията ти. Но, все пак, според теб за какво става въпрос ? За фалшификация на историята ? И на цифрите ? Избити са според теб 50 - 100 хиляди, но някакви заинтересовани кръгове твърдят, че са избити 6 милиона ? Все пак тези хора нали са живели някъде, може би са имали и документи за самоличност. И, така или иначе има информация откъде и колко са депортирани, и след това колко са се завърнали. А с разликата какво е станало ? Иначе сигурно до утре сутрин може да спорим как горят труповете и възможно ли е такива количества да бъдат горени в открити ровове.

    Коментиран от #62

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Шаран БГ

    1 1 Отговор
    Относно изгарянето на умъртвените: Не ВЪВ, а НАД изкопани в земята ровове. Така доказано са го извършвали в Треблинка !! Над изкопаната яма са били наредени ЖП релси с малко отстояние една от друга. С добра естествена вентилация процесът е протичал "чудесно" ! Докато всички т.н. "лагери на смъртта" са с производствена насоченост, единствено Треблинка е бил създаден единствено с цел за физическото унищожение на хората. Поради недохранване и изтощителен труд, зарази и болести, в другите лагери е имало висока смъртност. От умрелите и от непроизводителните / деца и старци/ на различните места по различен начин са ги отстранявали.
  • 62 Холопрост

    10 0 Отговор

    До коментар #59 от "Ххх":

    Естественно, че става въпрос за фалшификация на историята.
    В края на 1945 посочената бройка на жертвите в Аушвиц е била 8 000 000! От тогава до 1990 през годините е редуцирана 5 пъти, и до 1990 г. на мемориалната плоча(има снимки) в Аушвиц имаше изписана цифра - 4 милиона избити. Последната корекция е през юли 1990 г.- управата на музея заедно с израелския холокост център Йад Вашем редуцираха цифрата на 1,2 млн.!!
    Т.е. с времето цифрите са променяни за да се натъкмят до някакви реални стойности... и въпреки това, по научно математически метод бройката не излиза. И тъй като с времето вече става ясна и смешна тази огромна лъжа, се въведе закон за отричане на Холокоста. Край, точка!
  • 63 БПФ

    7 2 Отговор

    До коментар #30 от "Обикновен Бг":

    Всичко е точно така !!!! Т.нар. "холокост" е една колосална измама и машшшшинация и това е доказано (с твоите доводи) от много сериозни историци, включително еврейски... но на много от тия хора все нещо им се "случва" - например най-големият еврейски професор по история е УБИТ заради отказът си да признае за "истина" т.нар. "холокост".
    Според Международният червен кръст, жертвите на лагерите са около 400 000 - основно от тиф и глад. Апропо - Циклон Б се е използвал именно за борба с бълхите и въшките, пренасяли тифът. Ако нацистите са искали да избиват хора с газ, защо не са използвали някой боен газ, каквито са имали достатъчно?
  • 64 Генадий Селезньов

    8 0 Отговор
    Хм, вие хубаво си ги обяснявате тези неща тук, но в една Германия или Австрия примерно, вече да сте обект на разследване и ви заплашва присъда по член от закона - "съмнява се и оспорва Холокоста". А иначе - защо нацистите да си отварят тази работа и строят подобни съоръжения за унищожаване, когато ликвидирането с един куршум в тила е много по-лесно, ефективно и най-важното - евтино?! Не е ли далеч по-просто да се ползват булдозери и трактори (има ги във филм на Анджей Вайда относно Катинското клане, което е по същото време), да се изкопаят 15-20 метрови на дълбочина огромни ями, да се нахвърлят там труповете (десетки хиляди за един ден), да се заровят и отгоре няма проблем земята даже да се ползва по предназначение като стопанска?! Мен това ме кара да се съмнявам, защото от една страна нацистите искали да унищожат евреите, а от друга страна си играят с някакви крематориуми... Приемам вашата забележка за принудителни труд... Нацистите използват лагерниците за работа и производство. В такъв случай обаче те няма да са заинтересувани да губят работници, нали?! Та, някак си не е съвсем логично... Именно и затова евреите успяват да се преборят за забрана да се изследва Холокоста. Ами, ако се докаже друго?!
  • 65 Гошо

    1 1 Отговор

    До коментар #15 от "onq s konq":

    Да бих Защото превърнаха историята в социална каса И как ще обясниш догмата за непогешимоста на евреиското мнение по отношение на Германия от онези времена
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Марксчо

    3 0 Отговор
    Къде сте видели, кредитор да бомбардира активи на длъжник, ... може да му съдейства да се освободи от пасиви, което всъщност и се е случило
  • 68 незнайко

    1 1 Отговор
    И КОЙ ГИ Е ДЕПОРТИРАЛ В ГАЗОВИТЕ КАМЕРИ ??? ДА НЕ БИ ДА СА РУСНАЦИТЕ ??? ЗАТОВА ЛИ СЕГА РУСНАЦИТЕ СА ЛОШИТЕ ??? Историята я има и не може да се забрави, но пропагандата е жестока !!!
  • 69 Грешка

    0 0 Отговор
    При спасяване на човешки живот, не се мисли какво може да ти даде спасения. Спасили сме ги защото са човешки същества като нас. Относно благодарността мисля че е достатъчно да кажеш благодаря и да не вредиш на спасителя си.