Last news in Fakti

28 Януари, 2020 19:00 3 906 42

Блокадата на Ленинград: Всички умряха. Само Таня остана

  • ленинград-
  • таня савичева

Яли са плъхове, сваляли са тапети от стените, за да си сварят каша от лепилото. Това е една от най-големите трагедии в онези години: над 1 млн. души умират при блокадата на Ленинград, приключила точно преди 76 години

Блокадата на Ленинград: Всички умряха. Само Таня остана - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

28 декември 1941 година. Женя умря в 12 часа.

Баба умря на 25 януари 1942 година, в три часа следобед.

Льока умря на 17 март в пет часа сутринта.

Чичо Вася умря на 13 април в два часа през нощта.

Чичо Льоша - на 10 май в четири часа следобед.

Мама - 13 май в 7:30 сутринта 1942 година.

Савичеви умряха.

Всички умряха.

Само Таня остана.

Това четем в дневника на ленинградската ученичка Таня Савичева - документ, който по-късно, по време на Нюрнбергския процес, е използван като доказателство за престъпленията на нацистите.

По време на блокадата умират почти всички близки на Таня, а самата тя е едно от малкото деца, които впоследствие са спасени и евакуирани. Не след дълго обаче момичето умира. А е само на 14 години.

Според различни изчисления, над 1 милион жители на Ленинград умират по време на блокадата, продължила близо 900 дни. При това този нечовешки експеримент е всъщност напълно безсмислен - от стратегическа гледна точка Ленинград не е необходим на Вермахта. Защо тогава Хитлер решава да го унищожи? Ето какво казва в интервю за ДВ германският историк Йорг Ганценмюлер:

Йорг Ганценмюлер: В Германия дълго време е прието да се говори само за онези битки на територията на Съветския съюз, при които са загинали много германски войници и офицери. Затова митът за Сталинград например плътно е заел място в колективната памет. До 1980-те години почти не се споменава за престъпленията, извършени от Вермахта на територията на СССР - говори се само за престъпленията, извършени от СС. Нещо повече - за разлика от есесовците, войниците и офицерите от Вермахта не са смятани за престъпници. Блокадата на града преди неговото превземане дълго време се разглеждаше като обичаен метод за водене на военни действия. Забравяше се обаче, че Ленинград не е бил превзет с щурм - жителите на града просто са били оставени да умрат от глад.

ДВ: Друго ли е днес отношението към темата?

Йорг Ганценмюлер: След обединението на Германия се стигна до сливане на двете гледни точки за събитията от онези години: западната и източната. Нещо повече - стигна се до обединение на историите, а в ГДР знаеха и помнеха за блокадата на Ленинград. През 2001 година Владимир Путин и тогавашният канцлер Герхард Шрьодер положиха заедно венец на паметника на жертвите на Ленинградската блокада.

ДВ: Вие сте изучавали блокадата в продължение на години. Какво Ви потресе най-много?

Йорг Ганценмюлер: Истинските мащаби на трагедията стават видни чак тогава, когато разбереш на какво са били готови хората, за да оцелеят. Сваляли са тапетите от стените, за да си сварят каша от лепилото. Яли са плъхове и котки. Стигало се е и до канибализъм. Условията са били наистина екстремни. А особено потрисащи са, разбира се, личните спомени на оцелелите - какво им се е наложило да преживеят, как гладът е управлявал съзнанието им.

ДВ: Вие сте автор на книга, в която пишете, че блокадата е част от нацистката политика на унищожение. Какво е посланието, което отправяте към читателите?

Йорг Ганценмюлер: Ленинград не е бил в епицентъра на военните действия. Той е бил, така да се каже, част от продоволствената стратегия. В Берлин са поддържали мнението, че на територията на СССР снабдяването на Вермахта ще се осигурява само от местни източници. Което автоматично означава следното: местното население трябва да гладува. През 1941 година германците са имали сериозни проблеми със снабдяването на армията и затова изобщо не са се интересували от въпроса за изхранването на 3-милионния град. Най-лесно било всички тези хора да бъдат пожертвани. А и издадената от Хитлер заповед гласи Ленинград да бъде изравнен със земята - без да се уточнява какво да се прави с цивилното население. Когато германците стигат до Ленинград, става ясно, че жителите няма как да бъдат изхранени, а евакуирането им би било твърде продължително, сложно и скъпо. Затова решават да "отрежат" града от снабдяването. И да оставят жителите му да умрат от глад и болести.

ДВ: Но защо Хитлер решава да унищожи именно Ленинград?

Йорг Ганценмюлер: За него е било много важно да унищожи всички големи градове. Говорейки за Москва, той винаги споменавал и Ленинград.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 El chochone

    62 12 Отговор
    Вечна слава за наще братя герой! :)

    Коментиран от #5, #7

  • 2 Олег

    13 10 Отговор
    Я хочу СССР И РОССИИ ТОВАРИЩИ
  • 3 Владо

    37 11 Отговор
    Обичам Русия
  • 4 Рейгън

    13 66 Отговор
    Русия е оста на злото
  • 5 Асан

    10 33 Отговор

    До коментар #1 от "El chochone":

    Те неса твои братя бе!
  • 6 Умберто

    9 34 Отговор
    А в Белене са яли мърша.И до кига ще ни занимавате с тия войни?

    Коментиран от #16

  • 7 Умберто

    12 23 Отговор

    До коментар #1 от "El chochone":

    Пише се в множествено число- герои,неграмотник.Братя са ти тия от Столипиново.

    Коментиран от #10, #18

  • 8 Биде

    53 5 Отговор
    Ленинград един от градовете герои, в които обикновенния човек е проявявал чудеса от храброст на фона на ужасния студ и глад по време на цялата блокада! За да доставят елементарни припаси, храни и лекарства използват замръзналото Ладожко езеро и така и остава в историята като Пътя на надеждата! Бог да ги прости всички отишли си по един или друг начин в тази ужасна война!!!!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 El chochone

    28 4 Отговор

    До коментар #7 от "Умберто":

    Писах за Таня, която е ед.ч, но и не само нея, а всички герои руснаци! :)
  • 11 Димитър

    37 6 Отговор
    Дойче гнойче, нито ние, нито руснаците не ви щем крокодилските сълзи! Вие, които ежедневно плюете по Русия и всички руско, точно вашите ръце са до лактите в кръв като ръцете на дядовците ви!!!
  • 12 Някой

    3 1 Отговор

    До коментар #9 от "соросоид дебил":

    Ти явно не си наясно,ДВ.е лява медия,орган на СПД
  • 13 Някой

    7 7 Отговор
    И докога ще се занимаваме с немци,руснаци,американци...мисля,че за нас е важно това,което касае нас,в крайна сметка,мисля си,тези гореизброените,хич не ги е еня за нас,ако могат,всеки един от тях,ще ни го набие на три ката!
  • 14 стоян георгиев

    12 24 Отговор
    ленинградската трагедия нагледно показва как в ссср са се грижели за цивилното население.огромните загуби сред него са причниени не от немците ,а от управляващите ссср глупаци.имало е достатъчно храна както и възможности да се спасят цивилните,но никои не го е било еня за тях.днес като истината лъсва ,соцносталгиците до един излизат на барикадата да бранят лъжите натрупани в ссср.та другари препоръчвам ви новата книга на марк солонин в нея има и за бандера,но има много интересни данни за глада в ленинград.

    Коментиран от #22, #29

  • 15 Тъп дойчо

    24 4 Отговор
    дето си мисли, че ленинградчани едва ли не са чакали хитлер да ги нахрани и не е превзел града, защото не е искал...НЕ Е МОГЪЛ!!! пънкал се е барабар с финландците, ама нищо не може да сломи истинския руски човек, затова "великия" фюрер се е отровил като страхливец в бункера си..
  • 16 Яли мърша

    2 5 Отговор

    До коментар #6 от "Умберто":

    пък ти си жив..как така са те пропуснали?!
  • 17 80 грама хляб от дървени стърготини

    25 2 Отговор
    Превземането , и изравняването със земята на Ленинград , присъства изначално в плановете на Вермахта , и група армии- Север. Ленинград е вторият по важност град в СССР , втората икономическа сила , там се правят прочутите танкове КВ , Катюшите , най-голямото руско пристанище , с най-силният флот на Русия , който охранява жизнено важните доставки през Мурманск. Изхода от" Битката за Ленинград " печели ВСВ . Група армии север е спряна пред Ленинград , и всеки опит да бъде превзет , коства на германците големи , и неприемливи жертви . Те се натъкват на добре организирана отбрана , шквален огън , от корабната артилерия , и реактивните миномети , танкове и мини.Отбраната е организирана лично от Жуков , преди да излети да спасява , след това и Москва. За това е този опит Ленинград да бъде изолиран, и уморен от студ и глад. Това проваля германците ,и блокира в статично състояние група армии Север , и непрекъснато дърпа ценни резерви , срещу постоянните руски атаки , Ленинград да бъде спасен . ако Ленинград беше паднал , това би освободило огромни германски сили, и резерви към други важни фронтове . Би лишило руснаците от важният коридор за доставки през Мурманск. Това което са преживяли руснаците , за да спечелят тази жизнено важна от стратегическа точка победа , няма аналог , като жертвоготовност и устойчивост на нечовешки страдания в световната история на 20-ти век.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 az #Победа75

    22 5 Отговор
    Нищо не е забравено, никой не е забравен! Поклон пред паметта на загиналите! Слава на Ленинград!
  • 20 На тази участ САЩ подложиха БЪЛГАРИЯ.

    12 5 Отговор
    Бавна и сигурна смърт на България, чрез постоянно обедняване, докато изгладнеем и започнем да се самоизяждаме в България.
  • 21 Блокадата на София

    7 3 Отговор
    Всички умряха, сано фандъкова остана. Руската газ спомогна уничтожението
  • 22 Обикновен човек

    19 2 Отговор

    До коментар #14 от "стоян георгиев":

    Ти имаш ли си представа какво е да умираш от глад, но да останеш горд и с последни сили да защитиш родината си, своята нация ,своята жена, своят син от това да бъдат поробени ???? Защото поробените народи не само гладуват но и се гаврят с тях ! Но ти това не можеш да го разбереш защото може би твоят прадядо си е предал българската вяра и чест за торба брашно на турците и ЕГН то на целият ти род е тотално увредено,с две думи ти не си българин ,смени си името не ти отива!!!!

    Коментиран от #24, #38, #42

  • 23 Един войник

    1 1 Отговор
    казват е ял манджа от брадви. И на бабата нещо е казал
  • 24 Мъже под чехъл

    3 2 Отговор

    До коментар #22 от "Обикновен човек":

    Роби и на държавата

    Коментиран от #25

  • 25 секир махала

    2 6 Отговор

    До коментар #24 от "Мъже под чехъл":

    Еми то след войната само жени са останали. Сега само ги гледаме момите как откачат по корейски поп гейове
  • 26 Нане

    11 3 Отговор
    няма как да забравим, че са ни освободили от турско робство. Милиони невинни жертви дадени заради извратени имперски интереси! Поклон пред паметта на жертвите! Необятна страна с богати ресурси и се някой се опитва да ги откраде.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Ватенките срещу сланина

    2 1 Отговор
    Сега патриотизмът трябва да бие до небето! Иначе как? Дори църквата превзе опеката над руската армия и построи храм обвит с камуфлаж.

    Коментиран от #31

  • 31 Ватенките срещу сланина

    2 1 Отговор

    До коментар #30 от "Ватенките срещу сланина":

    Който не вярва: Главный храм ВС РФ в Кубинке в подмосковном парке «Патриот»

    Коментиран от #32

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Хауптман Шулц

    5 6 Отговор
    Не мога да проумея това величаене и преклонение пред руснаците!Алоо,Германия ни възстанови страната в границите от преди ПСВ,Русия след войната,хептен ни оряза...вашите приятели русите си имат по-добро другарче-Сърбия,именно на него те дадоха Македония!88✋
  • 34 Реалист

    4 2 Отговор
    Всеки който си помисли да посегне на Русия , най-напред да се осведоми за последните часове на Хитлер .
  • 35 🔯 🔯

    0 3 Отговор
    Малко бой сте яли, псета.
  • 36 Асен Илиев

    1 1 Отговор
    А в Киргизстан умряха 50% от ГОЛОДОМОР.
    И в Украина мряха от ГОЛОДОМОР.
    НЕ забелязвам КОЛХОЗНИТЕ ПРАСОЛАЦИ, да са си научили урока.
    Май трябва да им спретна друга весела изгъ зица :)
  • 37 Радоя а не бай ти хоя

    1 0 Отговор
    Войната е най-голямото зло на света ! Отново се пръкват пак самозабравени от властта продажни и престъпни управници, песоглави бандити във власт и закон които си играят с животите на обикновените хора и в алчността и пролетията си отново викат злите демони от миналото и понеже образованието си го разбират и пишат с "у" и нямат задръжки, то бързо забравиха за паметта на онези милиони хора които със смъртта в ужаса на ВСВ платиха жестоката цена на мира и живота на всички хора по Земята днес ! Никога повече война !
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 ЦарВул

    1 0 Отговор
    Тъпунгери знаете ли какво пише на ПИСКАРЬОВСКОТО ГРОБИЩЕ:НИКОЙ НЕ Е ЗАБРАВЕН!!НИЩО НЕ Е ЗАБРАВНЕНО!!ОБИКНОВЕНИТЕ ХОРА ПОМНЯТ И ЗНАЯТ КАКВО Е ВОЙНА И ЗА КАКВО СЕ ВОДИ ТЯ??ДРУГ Е ВЪПРОСА,ЧЕ ДНЕШНИТЕ "ЗАПАДНЯЦИ"СИ ПРИПИСВАТ ЗАСЛУГИТЕ ЗА ПОБЕДАТА ВЪВ ВСВ!!БЯХ НА РАБОТА В РУСИЯ!БЯХ В СТАЛИНГРАД!БЯХ В ЛЕНИНГРАД!!БЯХ В БЕРЛИН!ЧУДОВИВИЩНИ ГЛЕДКИ!ОСОБЕНО В СТАЛИНГРАД!!ДО ВОЛГА Е ИМАЛО ИМА НЯМА СТО МЕТРА!!С НИЩО И НИКОЙ НЕ Е УСПЯЛ ДА ГИ ПРЕМИНЕ!!СЛАВА НА ГЕРОИТЕ ЗАГИНАЛИ В ЗАЩИТА НА РОДИНАТА СИ!РУСНАЦИТЕ ОЩЕ ПОМНЯТ И СИ ПРЕДАВАТ ТЕЗИ НЕЩА ОТ ПОКОЛЕНИЕ НА ПОКОЛЕНИЕ!!ЗАТОВА И ПОМНЯТ И НЕ ЗАБРАВЯТ И НЕ ЩЕ ЗАБРАВЯТ!!!ЗА ТЯХ РОДИНАТА Е НАД ВСИЧКО!!!

    Коментиран от #41

  • 41 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #40 от "ЦарВул":

    тия дето са прецакали народа на ссср и днес управляват там.нищо не е било забравено викаш.ами що тогава не обяснняват вече 75 години кво се е случило?що все още е секретно,а?и факти не ми триите коментарите!знам ви болката и убежденията ,но не нарушавам по никакъв начин правилата на форума,а тва което правите се нарича цензура и е позорно!
  • 42 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "Обикновен човек":

    искам отговор на въпроса ми другарю.защо са умирали от глад само жените и децата в ленинград,а не воиниците?не е ли трепнало нещо на ръководителите на съпротивата на града ,да разделят порциона между военните и цивилните?и защо не са извадили цивилните от града като са имали тази възможност месеци преди глада?що не са интензирали доставките които са били на няколко часа с кораб от ленинград,като са имали достатъчно баржи и влекачи за да го сторят?що не са направили по-големи складове за да подсигурят цивилните в града ,като е имало достатъчно време и провизии да го сторят.и накрая що мълчат по-темата?що всичко е още секретно?що хилядите руски академици не се занимават с този ключов въпрос?отговори ми другарю на тези въпроси ако имаш поне мааалко достоинство .