Last news in Fakti

30 Януари, 2020 19:00 8 618 47

Паниката е обоснована, защото се мълчи!

  • лев-
  • валутен борд-
  • валутен курс

Няма никакво съмнение, че днешният лев не отговаря на фиксираната преди години стойност

Паниката е обоснована, защото се мълчи! - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Вълната от страх пред „срива“ на лева, която Менда Стоянова предизвика, е обоснована. Най-вече защото нереалната му стойност е факт и повечето хора го знаят. Закон за националната монета обаче не се обсъжда в петък след работно време, а пред всички и на светло. В противен случай, впечатлението, че се върши нещо нередно взима надмощие над реалността. Менда Стоянова е завършила института „Карл Маркс“ и от нея не могат да се очакват курсове по финансова педагогика.

Това коментира в профила си във „Фейсбук“ Божидар Чеков.

Настоящата стойност на лева спрямо марката и в последствие спрямо еврото е фиксирана преди 20 години. Междувременно България стана член на ЕС и с влизането си, страната е направила заявка за приобщаване към Еврозоната. Това е периода на икономическия „преход“, порочен за едни, успешен за други, но извървян безвъзвратно.

Няма никакво съмнение, че днешният лев не отговаря на фиксираната преди години стойност. Той е надценен, защото съотношението с еврото е определено административно, извън правилата на пазарната икономика. По времето на „комунизма“, политбюро беше решило, че един долар струва 2лв. Като всяко административно решение, около магазините на КОРЕКОМ пламна търговия на черно с чужда валута. Пазарната икономика, макар и нелегална си каза думата. Доларът се продаваше между 3 и 5 пъти над определената от държавата цена. Днес съотношението няма същите размери, но разлика между договореното през 1999 година и пазара е факт. Най-беглият поглед между икономическото развитие на Германия и България е достатъчен. Темповете на инфлацията в двете страни не са в полза на София. Поради това темата за стойността на лева обезателно се нуждае от обсъждане, в което всички плюсове и минуси трябва да бъдат сложени на масата и на разбираем език да бъдат достъпни за цялото българско общество.

Първото доказателство, че левът е надценен е безпокойството от сриването му. Защо никой не се плаши от спада на еврото и долара? Защото цената е пазарна, а не административна. За да се разграничат губещите от печелившите сектори от настоящата „стабилност“ на лева и се предвидят евентуалните последствия, са достатъчни конкретни примери. Най-много са засегнати от „скъпия“ лев производителите на български плодове и зеленчуци. Те изнемогват от вноса идващ от нашите съседи. В една друга посока, се чуват оплаквания от потребители, че някои хранителни стоки са по-скъпи в България отколкото в Германия, Холандия и другаде. Настанили се на българския пазар, без реална конкуренция, няколко немски вериги от хранително - вкусовата промишленост, просто ползват „скъпия“ лев . Защо българските работодатели не искат да чуят за увеличаване на заплатите? Тяхното оправдание е, че заплатите ще вдигнат цените и ще направят стоките неконкурентноспособни. В последствие на това обяснение, българските заплати остават най-ниски в Европа. Не е това истината обаче, а надценения лев! Ако българската монета, намери реалната си стойност, пътят за увеличаване на заплатите ще се отвори.

Най-губещи в евентуалния спад на лева ще бъдат кандидат купувачите на имоти по „Лазурния бряг“ и „Испанската ревиера“. Потоците от туристи към „Малдивите“ и „Халкидики“ също ще намалеят. За сметка на това пред „Къщите за гости“ ще се открие възможността да заработят по истинското си предназначение.

Реалната заплаха засяга спестяванията и пенсиите. Промяната на стойността става следствие на договаряне. Пред българските представители се откриват различни възможности за защита на всички уязвими от промяната сектори - депозити, кредити и пенсии. Държавата разполага с различни лостове за компенсиране на едните или другите. Подобно на фалита на КТБ, влогове до 100 000 лева могат да бъдат защитени от гаранционният фонд. Тези които държат милиони в банката, ще прежалят десетина процента за общото благо и ще вложат еврата си някъде по-близо. Едва ли членовете на еврозоната желаят да измучат кръвта на българските пенсионери.

Парещ за националното достойнство е въпроса - „Как така други ще решават стойността на родната валута?!“ Това е струна, която популистите ще дърпат до скъсване. Ето защо нещата трябва да бъдат обяснени спокойно, с всички плюсове и минуси. Когато някой кандидатства за влизане в затворен Клуб, съвсем нормално е членовете му да поставят изисквания към желаещия да се приобщи към тях. Конкретно какви са правилата? За известен период от време, местната валута ще „плува“ в границата между плюс и минус 15%. Тази цифра в никакъв случай не е катастрофа. Настоящата паника пред поевтиняването на лева, е напълно излишна. По неразбираеми причини, не се казва най-важното. Намирането на реалната стойност на съотношението между еврото и лева ще даде тласък на българския износ, който в момента е изключително хилав. Една от причините за липсата на инвестиции е именно тази. Защо да се влагат пари в България, ако продукцията е непродаваема?

Контрола върху произхода на парите и тяхното движение също ще бъде различен от досегашния. Ако се огледате внимателно, кой най-много се съпротивлява срещу въвеждането на еврото, ще забележите, че това са "тези" с големите коли и луксозните апартаменти. Много ясно е защо.

Може би има хора, които трудно разбират позицията ми. Препоръчвам им, да консултират списъка на клиенти на СОТ в Драгалевци и Бояна. Ако го направят, ще се убедят, че 100% от този списък са против въвеждане на еврото.

Тревогата, че „други решават стойността на лева“ има и обратна връзка, за която също не се говори. Когато кандидатът бъде окончателно приет, членовете на еврозоната се ангажират да му помагат при всички евентуални финансови сътресения. „Един за всички и всички за един!“ Този взаимноспомагателен закон, спаси южната ни съседка Гърция от фалит.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 41 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИМПЕРИАЛИСТ

    74 10 Отговор
    Божидарчо, пак ли ти ръсиш мозък???
    Божидарчо-будалчо, мно-о-о-го дълга статия, може и по-кратичко: ГЕРБ и Бойко Борисов са виновни!!! ОСТАВКА и предсрочни избори!!! /РЕШЕТНИКОВ/
  • 2 То, Политбюро

    66 5 Отговор
    Било решило, ей така?! Не е вярно! Кърът се получава въз основА на данни! Един долар струваше 0,98 лева, а преводната рубла струваше 1,20 лева! Чукча писател...

    Коментиран от #38

  • 3 Фактъ

    70 5 Отговор
    Ами ,да обясняват на хората, не да се крият.Да стане целият процес прозрачно. Да , ама герб са доказани във времето лъжци и популистиби и хората не им вярват.Затова , най - добре Горанов, Менда и тем подобни аматьори да не се занимават с този процес.Трябва , доказани финансови експерти,а не калинките на герб да се заемат с тази работа.
  • 4 мали мали

    14 8 Отговор
    Ще се разбере накрая какъв ще го сърбаме ,а иначе коментиращите къде мнооо разбират си седят тук,а колегите им къде мигрираха под 10 000 евро не падат значи и в бг имаме кадри къде коментират
  • 5 Гост

    21 10 Отговор
    Бла, бла, бля!
  • 6 Balgarin

    21 12 Отговор
    Utre otivam v bankata,smenyam levovete v evro,teglya hi I terminala.

    Коментиран от #44

  • 7 Рашка с чашка

    30 23 Отговор
    БСП се надяват когато дойде време за влизане в Евро зоната да са на власт и да направят като през 1997 година. Тогава си оправиха всички кредити взети в левове като вдигнаха долара от 65 лева на 3 000 лева. Тогава се появиха червените олигарси, а народа загуби спестяванията си. За това са против фиксиран курс.

    Коментиран от #9

  • 8 Radara

    78 5 Отговор
    Боооже, как е възможно някой да си вярва, че е добре да обеднеем още повече. Да падне лева защото да им е гот на износителите да им бачкаме по ефтинко. Като обезцинм лева сме щели да си вдигнем заплатите ??:)
    По големи тъпотии не бях чел скоро. При кого е на заплата автора ?

    Коментиран от #15

  • 9 Румпелщилцен

    52 4 Отговор

    До коментар #7 от "Рашка с чашка":

    Взимаш 65 милиона лева, купуваш един милион долара, правиш долара 3 000 лева, връщаш 65 милиона лева на банката, които си взел, тя фалира, а ти ставаш много богат. Така фалираха повечето бани през ' 97 а с тях изгоряха и парите на хората.
  • 10 дон чичо

    10 14 Отговор
    Какво има да го мислите!Цените на стоките като в Германия,заплатите 1лев=1евро.Какво толкова,егати и скапаньците

    Коментиран от #13

  • 11 Вега

    22 2 Отговор
    Има място в Сливен и за тая!
  • 12 JPower

    54 5 Отговор
    Чукоооо, ся и финансист ли стана бре??!!! Дано четеш, че да ти обясня ПРОСТО. Първо долър лев беше, 1 $ за 0.98 лв, както колегата, преди мен писа. Кореком си беше далавера на НРБ, спекулата идва, НЕ ОТ СТОЙНОСТТА НА ЛЕВА, А ОТ предлагане/ купуване. Стоките в Кореком ги нямаше по магазините!!!! Второ, колкото и да му се иска на някой гробски министър, промяна в курса лев/дийче марка, няма как да стане без решение на Германия и на ЕС!!! ПРОБЛЕМА НЕ Е В КУРСА, А В СУБСИИИИДИИТЕЕ, като си толкова ерудиран, провери, кой сектор, с какво субсидии получава в Европа и България....Тъй като, си ДС ЧЕНГЕ И НЕ ОБИЧАШ ДА СЕ МЪЧИШ, ще ти кажа, че една овца/ коза в една ***фалирала**** Гърция, сибсидията е около 5 пъти повече от на българското хайванче. Същото е и при плодовете и зеленчуците!!! В Полша, гъбарството е със субсидия, по-голяма от цената на разхода, за отглеждане на гъбите в България... Да ти обясня, като на шопски шумкар доносник. Ако Ти имаш разход за производство на една единица продукция 1 лв. А държавата ти дава субсидия - помощ 1.2 лв.. На колко ще продаваш ТИ. на колко ще продава "" конкурента"" "??!! Пак ще те улесня, българина да продава на нула, чужденец ще вземе 20% печалба от субсидия.... За това няма български продукти. Спрът ли субсидиите, ще дойде ВИДЬОВ ДЕН.... ЩЕ ОСТАНАТ САМО МОЖЕЩИТЕ. И РАБОТЛИВИТЕ!! Факти, в коментара ми, няма нищо обиждащо, не го трийте!!!
  • 13 мали мали

    6 2 Отговор

    До коментар #10 от "дон чичо":

    1 лев = на 0.50 евро цента зпазваме баланса панимаеш ,така се търгува в чеиджа анадън мъ
  • 14 Бозар

    41 0 Отговор
    Боже, прибери си вересиите! Някакъв си "писател" разсъждава за Валутния борд без да разбира неговия механизъм. Единственото му правилно съждение е, че кака ти Менда не трябваше а внася промените "по терлици". Въпреки че са минали повече от 20 години от хиперинфлацията, хората не са забравили и са много чувствителни по темата.
  • 15 Рашка с чашка

    27 1 Отговор

    До коментар #8 от "Radara":

    Правиш еврото два пъти по - скъпо и заплатата в левове ще стане двойна. Естествено че и всички цени ще станат двойно по-скъпи, ама това е друга тема! Важното е че другарите олигарси ще станат двойно по-богати, това е вече играна схема. Явно си мислят че 1997 година е било много отдавна и номера пак ще мине.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Далавера

    9 2 Отговор
    Менза нали даде гаранции, а аз на комунистката вярвам!
  • 19 JPower

    28 7 Отговор
    Да обясня още, специално за теб Чуков, ДС доносник. Валутния борд, съществува благодарение на България, това е ЕДИНСТВЕНИЯ ИМ УСПЕШЕН ПРОЕКТ¡!!!!!!!!!! Проблема не е, че България не отговаря на изискванията за приемане в шанген, а алчността на Бойко!!! Ако влезем, ДАНО НЕ СТАНЕ, България губи ИЗЦЯЛО СВОЯТА НЕЗАВИСИМОСТ, Това нигога не е ставало, даже пи турско!!! Ако България, влезе в шенген, е Длъжна Да предостави всичките си Пари на Европейската банка, а те са повече от външните ни дългове. Накратко, за да спазваме политиката на валутния борд, България е длъжна да има валутни резерви, в момента те са около 50 милиарда лева, а външни дълг е по-малко!!! Ако влезем в шенген, тез 50 милиарда ще влязат в Европа, НО ДЪЛГЪТ ОСТАВААААААА. БОКО НЕ МОЖЕ ДА ДОГОВОРИ КОМИСИОННИАта с Ес, това е проблема, а не че не отговаря ме на условията ...!!!!

    Коментиран от #42

  • 20 Еразъм

    23 4 Отговор
    Каква е тази медийна кампания срещу българския лев, че бил силно надценен? Какво е това чудо? Защо да е надценен? С колко е надценен?
    Хайде малко повече конкретика и мислене и по-малко общи приказки и лакардии.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 боцмана

    37 5 Отговор
    Хайде на бас , че всичко ще се случи по най лошия начин за обикновените хора , гарантирано от ГЕРБ!
  • 23 ТОЧКАТА

    19 5 Отговор
    хммм,мижи та да те лажем!!!!А то си е казано...,,,В ЧУЖДИ ръце само курец расте,,,Цялата ни истинска история ,1300 г ДОКАЗВА , че от запада добро не сме видели!!!Винаги са искали нашето ликвидиране.А последните 30 години са показателни и пред ОЧИТЕ НИ.....А основната цел е ВАЛУТНИЯТ РЕЗЕРВ,гарантиращ ,,борда,,...по -точно ---ВЗЕМАНИЯТА НА ЗАПАДНИТЕ БАНКИ!!!!!

    Коментиран от #35

  • 24 Анонимен

    18 4 Отговор
    Ми доколкото разбирам май управляващите искат да направят нещо като 97 година но подкрепено със закон.
  • 25 Ддса

    13 1 Отговор
    Факти удариха блитц! Курса на лева е фиксиран към марката, после към еврото. И това не е дело нити на БНБ нито на правителство или парламент. И България не може произволно да емитира левчета. Това е смисълът на валутния борд! А че другите държави от ЕС ще се опитат да спечелят на наш гръб е ясно!
    Апропо, преди 20 години с един лев можеше да се купи много повече, отколкото днес. Това обаче важи и за еврото и паунда и шведската крона и за долара и за всички други хартийки.
  • 26 М. Иванов

    9 2 Отговор
    Всеки неграмотник финансист стана. Като е надценен и имаш левове купувай евро какво те спира? Някои така правят. Напротив след като така мислиш купувай банките продават. Което значи че имаш свободен пазар. Аз помня когато в Гърция въведоха еврото, колко се вдигнаха цените!
    А за загубата на суверинитет и загуба на лост за управляващите не искам ш да говоря.
  • 27 Прокуратура

    18 3 Отговор
    Тази статия и нейния автор Божидар Чеков вече са докладвани на Прокуратурата на Република България. Съответно и медията, която го публикува - Факти.БГ
    Тази статия е заплаха за националната сигурност, като се опитва да подкопае стабилността на финансовата система на държавата. Освен това изобилства от невярна и подвеждаща информация. Като например, че фиксингът на лева е нереален, при положение, че във валутен борд той е на 100% гарантиран от резервите на БНБ в евро. Също така се цитират гаранции по влоговете от 100,000 лв, при положение, че те са 100,000 евро или 196,000 лв, т.е. почти двойно повече от цитираното в статията.
  • 28 Баце

    9 2 Отговор
    Преди година две се говореше, че с правителствения самолет са изнасяни куфари с пари към ОАЕ, после Той ходи там и лично танцува със саби. Сега евава майката на племето дето е скътало некой лев от Него и иска и то да живее. Не може, демокрацията е само за някои.
  • 29 Знае знае

    5 3 Отговор

    До коментар #17 от "ФИНЦИ":

    Финци не си прав. Знае много за сивата икономика, знае и как да я избели. Ей го на Кирил Рашков е още жив питай го сигурно добра препоръка е дал та да я земе Тиквата.
  • 30 Говорете на хората

    11 0 Отговор
    Менда първо трябваше да ОБЯСНИ ПРЕДВАРИТЕЛНО , А НЕ СЛЕДВАРИТЕЛНО. Така се получи безсмислено и напълно излишно нагнетяване и стрес на хората. Мислете и не правете глупости.
  • 31 Казуар

    13 0 Отговор
    Преди банковата криза управителят на БНБ Тодор Вълчев, лека му пръст, агитираше да се внасят депозити в лева. Като настъпи банковата криза депозитите в лева изгоряха. По късно като отвориха досиетата се оказа, че е сътрудник на ДС.
  • 32 Мирослав

    4 4 Отговор
    Цялата статия е глупости на търкалета.

    Коментиран от #33

  • 33 Мирославе, ти кой икономически институт

    0 2 Отговор

    До коментар #32 от "Мирослав":

    Си завършил
  • 34 Госあ

    2 12 Отговор
    Къв валутен борд, к'ви 5 лева бе главанаци. Нали точно това пише човека,че лева е надценен заради валутния борд. Тоя лев не струва една десета от курса си. Валутния борд ще бъде заменен от еврото и така, за да може да съществува лева изобщо. Но преди това, трябва да бъде оценен реално.

    Коментиран от #43

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Усмивката

    4 0 Отговор
    „преход“, порочен за едни, успешен за други..” Не....порочен за едни, и успешен за същите..

    Коментиран от #37

  • 37 По библейски!

    5 0 Отговор

    До коментар #36 от "Усмивката":

    Можем да го кажем и така - "Едните в безчестие процъфтяват в разкош, а другите в праведност гният в нищета." И все така, откакто свят светува......Не си тормозете мозъците с излишни калкулации! Щом ви подтикват да направите нещо (да си обърнете парите в евро), значи ви готвят нещо съвсем различно и то ще бъде неочаквано!
  • 38 Гошо

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "То, Политбюро":

    АФторе долара струваше 0,96 лв купува и 0.98 продава по банков курс за ония времена Та значи Менда Стоянова е завършила „Карл Маркс“ и за това нищо не разбирала от валутни курсове Но ти ,да ,сигурно защото твоето образование се базира на коментари от форумите и е по съвременно
  • 39 Шаран БГ

    5 0 Отговор
    Кака МенТа завършила "К.Маркс" !? А " французина" Божидар къде е завършил ? Най-много обичам арогантните безсрамници !!! Че половината от тези ,които разсипаха страната, бяха завършили далеко на североизток. Те мръсниците клеймо на челото си нямат..... И като обедняхме .....станахме по-богати, нали? Безспорно голяма част от народа ще обеднее още по-вече. За пенсионерите да не говорим......За тях ....гробища има ! За 30 години разруха и грабеж - нищо в полза на хората не се стори от властниците! И те, колкото и да се сменят и да бълват всякакви "сладки"приказки, единствено мислят за собствения си джоб. Колко са работоспособните хора тук ! Къде са почти 2 милиона ! Политиците " тъпчат гуши" и не поглеждат встрани !! А все за народа " плачат" !? Смешен плач ........
  • 40 Матей

    11 0 Отговор
    Ами обяснявайте му на тоя прост народец как е гот да ти изринат хазната на държавичката до дъно (40 милиарда лв. са цял годишен бюджет),да ги обезценят парите с хиперинфлация.Някои май са забравили 1996г.,когато бяха източени спестяванията на българите,събирани от поколения в продължение на десетки години и накрая пиха по една студена вода.Сега ще бъде още по-зле,след 30г. системно разорение.Само пълна промяна на обществено-политическата система и геополитическа ориентация могат да обърнат хавата,другото е една бавна и мъчителна смърт за мнозина българи.
  • 41 стоян георгиев

    6 1 Отговор
    още една поръчкова статия срещу лева и срещу българия.лева бил надценен!смях!лева ни е стабилен ,а в момента е наи-стабилен от всички години на борд.има достатъчно валутни провизии за да се задържи курса му като никога до сега,а мераците за обезценката му както и постоянните фалшиви паникатаки продължават!благодарение на стабилността му заплатите се движат яко нагоре,обаче тва не се харесва на някого явно!

    Коментиран от #46

  • 42 божидар чеков

    3 2 Отговор

    До коментар #19 от "JPower":

    Всичко приемам. Обиди от невежи - също. Но доносничество, аз който с риск на живота, избягах от доносници и от света, който ви е възпитал, дръжте си езика зад зъбите моля.
  • 43 божидар чеков

    0 3 Отговор

    До коментар #34 от "Госあ":

    Поздравления!
  • 44 Еничарски корпус...

    6 0 Отговор

    До коментар #6 от "Balgarin":

    Мустафа ти ако си Българин щеше да пишеш на кирилица,а не на маймуница!
  • 45 незнайко

    2 0 Отговор
    ПОРЕДНАТА ИНФЛАЦИЯ И ДЕВАЛВАЦИЯ НА ЛЕВА Е НА ПРАГА НИ !!! ХОРА ОБРЪЩАЙТЕ СИ ЛЕВОВЕТЕ В ДРУГА ВАЛУТА ОТСЕГА, ЗА ДА НЕ ЗАГУБИТЕ ПОЛОВИНАТА ОТ ТЯХ !!!
  • 46 Горанов

    3 0 Отговор

    До коментар #41 от "стоян георгиев":

    Реалният ръст на заплатите, не успява да компенсира неофициалната(реална) инфлация! Та за какъв ръст говориш? Или си поредния дето освен да се плюнчи друго не може!

    Коментиран от #47

  • 47 стоян георгиев

    0 1 Отговор

    До коментар #46 от "Горанов":

    кое не може да компенсира бе другар?инфлация 2 % ръст на заплати 10 %!или не си забелязал хилядите българи по морето на турция и гърция ,по кафаните на македония и сърбия?поразгледаи феисбука и виж братчеди и комшии къде обикалят по света .тва как става бе другар без пари?и я си спомни преди 15 години кво бе положението.кои ходеше тогава в гърция на море или в сърбия на ресторант,няма да пиша за рим,барселона или лондон ,където всеки дето има афинитет към пътуването вече е посетил и то не веднъж.моловете пълни,курортите пукат,строи се като в китаи и викаш инфлацията изяла парите?хахахахах!еи лоша инфлация бе!има си статистики може да ги гледаш.ако обаче ти не усещаш увеличението на заплатите проблема не е в увеличението ,а в теб!