Last news in Fakti

12 Март, 2020 20:30 2 732 39

Путин и властта - докато смъртта ги раздели

  • владимир путин-
  • русия-
  • кремъл

Вече никой не може да надмине Путин: той би могъл да остане президент на Русия, докато навърши 84 години

Путин и властта - докато смъртта ги раздели - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Вече никой не може да надмине Путин: той би могъл да остане президент на Русия, докато навърши 84 години. Как ли ще изглежда страната през 2036? Константин Егерт рисува мрачна картина.

Класическото произведение на Пушкин "Борис Годунов", публикувано през 1831, започва с една сцена, в която жителите на Москва - и благородниците, и обикновените хора - се събират пред портите на един манастир. Главният герой, който е шурей на починалия цар Фьодор, се е затворил в светата обител. Царят не е оставил свой пряк наследник и Годунов се преструва, че не иска да заеме престола, предлаган му от Съвета на болярите. Първоначално той инсценира своето нежелание, но по-късно "приема" молбата на масите да се възкачи на престола.

По произведението на Пушкин, чието действие се развива в края на 16-и и началото на 17-и век, по-късно Модест Мусоргски създава световноизвестната си опера. Творбата се превръща в едно от най-добрите практически ръководства за руската (и въобще за авторитарна) политика.

Във вторник Владимир Путин влезе в ролята на Годунов: той се остави да бъде "убеден" от депутатите в Държавната дума, че било добре за стабилността на Русия да се нулират неговите досегашни управленски мандати. През 2024 година ще изтече неговият четвърти и, според Конституцията, последен възможен президентски мандат. Сега обаче нещата се променят: след като досегашните мандати се нулират, Путин ще може да се кандидатира за още два и да остане в Кремъл до 2036 година, когато би навършил 84 години. Конституционната поправка, предвиждаща нулирането, беше предложена от Валентина Терешкова - първата космонавтка в света, която се радва на голяма популярност сред сънародниците си. От тази гледна точка това беше един много умен пиар ход на Кремъл.

Смиреният Путин

Само час по-късно Путин (чиято програма обикновено е запълнена за месеци напред) се появи лично в парламента и демонстрира пълно смирение. Той обяви, че ще приеме предложението, ако преди това Конституционният съд на страната потвърди законността на тази стъпка. И ако на насрочения за април референдум, който няма задължителен характер, руските избиратели одобрят предложената от самия Путин конституционна реформа. А тъй като тя предвижда и повече социални плащания за по-бедните руснаци, няма никакво съмнение, че руските граждани ще подкрепят предложението. Ако ли пък не, тогава властите ще се погрижат да осигурят "правилните" резултати - чрез обичайните лостове за манипулация на избирателните списъци и пускането на съответните бюлетини в урните.

По-трудно би било да се осигури одобрението на конституционните съдии. Така например през 1998 година същият този съд отказа да нулира управленските мандати на Борис Елцин, въпреки че първият му мандат беше на един междувременно разтурен правен субект - той беше избран за президент на една от съветските републики, а не на независима държава. Освен това през 1993 година Русия прие нова конституция. Сегашните конституционни съдии обаче се славят с това, че винаги изпълняват желанията на Путин. Да не забравяме и това, че руското правосъдие не се позовава на съдебна практика и следователно съдиите лесно биха могли да кажат, че "преди е било така, но днес е друго".

Доживотен президент?

Демонстративно Путин отхвърли предложението на един депутат да отпаднат всички ограничения по отношение на президентските мандати. Новите конституционни поправки предвиждат два мандата по шест години. Така Путин става единственият, управлявал толкова дълго, и се превръща в един вид "бащица на народа". На теория поправките представляват прогрес, тъй като според сегашната правна уредба държавният глава има право на два последователни управленски мандата - но не еднократно. Путин веднъж вече използва тази вратичка, когато през 2008 година - след изкарани два президентски мандата - за кратко си размени мястото с тогавашния министър-председател Дмитрий Медведев.

Като се има предвид сегашната му възраст (през октомври той ще навърши 68 години) новите поправки де факто биха направили Путин доживотен президент - стига той да го иска. Първоначално това ще му донесе известни предимства, но в дългосрочен план ще си навлече неприятности.

Путин още веднъж се доказа като неоспорим център на политическия живот в Русия. Сега, когато всички във и около Кремъл ще започнат да гадаят кога Путин ще се откаже от президентското място и на кого ще предаде поста, подмазването сред представителите на тъй наречения политически елит ще достигне нова връхна точка. Путин сложи край и на неяснотата, която настъпи след 15 януари, когато обяви предложението си за конституционни промени. Сега той ще получи повече власт, без обаче официално да носи отговорност за икономическата ситуация в страната. А тя сигурно ще се влошава, след като миналата седмица Кремъл влезе във война със страните от ОПЕК.

Бъдещето не е особено розово

В по-дългосрочна перспектива нещата не изглеждат никак розови. И понеже ядрото избиратели на Путин, които са родени още по съветско време, постоянно се свива, все по-трудно ще бъде да различаваме между стабилност и стагнация. А хората в големите градове като Москва, Санкт Петербург и още десетина други места, където се прави руската политика, ще знаят, че конституционната реформа нарушава не само духа, но и буквата на закона. Част от тях вероятно ще избяга от страната, а това ще отслаби още повече икономическия и интелектуален потенциал на Русия.

Онези, които ще останат, ще се тревожат все повече. По-младите в управленския кръг на Путин няма да останат особено доволни от перспективата да търпят още 15 години застаряващия си ръководител, както и старците в неговия вътрешен кръг на властта. Засега не се очертават вътрешни битки за власт както по времето на Сталин, но занапред това не е изключено.

Като поставя знак за равенство между "стабилност" и "Путин", президентът поема огромно бреме на плещите си. В хилядолетната история на страната то нерядко се е оказвало непосилно за човека, поел тази отговорност. Просто прочетете Пушкин.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 слаботоков

    33 48 Отговор
    СЛАВА НА РУСИЯ!

    Коментиран от #16, #38

  • 2 мумия

    42 17 Отговор
    Като Мао...в последните години вече едва са го чакали да пукне дъртата мумия, за да се отърват от тиранията му. И са приели смъртта му с голямо облекчение.
  • 3 pepy

    46 11 Отговор
    Для любителей "Кремлевской труппы":

    Начинается водевиль "Конституция" - часть II
  • 4 котопакси

    17 10 Отговор
    И като Боко -бай Ганьо ,който се кани да бъде министър председател докато затрие съвсем България .
  • 5 ужас

    43 15 Отговор
    Путин ще остане на власт до 84г., а защо не и повече.
    Склерозирал, с подмокрен памперс, вонящ, едва държащ се на краката си диктатор. Какъв велик край...
  • 6 безмозъчен русофил

    42 15 Отговор
    Предлагам да променят конституцията така, че Путин да остане на власт и след смъртта си.
  • 7 Скелети от гардероба

    26 16 Отговор
    Тази сучка Валентина Терешкова още ли е жива?
    На 83 била дъртата чума, с последен жест към Путин преди да я заровят.
  • 8 Тъжно соросоидче

    13 7 Отговор
    Ей ся ша са оплача на чичко Сорос!
  • 9 hladno

    29 5 Отговор
    Между 40 и 65г. според мен е идеалната възраст за да си на власт - нито си млад келеш, нито си старец с деменция.
    Стигнеш ли възрастта за пенсиониране, по-добре да си стоиш вкъщи и да си гледаш внуците, вместо да ставаш за смях.

    Коментиран от #21, #23

  • 10 Ал та фанах Атаопънах

    16 7 Отговор
    Че тя нашата Кратуна малко години ли е министър?
  • 11 Пако

    13 19 Отговор
    Ако,в руския парламент прочетат коментарите
    по тази новина,веднага ще отменят решението
    си....
    Трябвало е първо да се допитат до Ганя,преди
    да приемат грешни поправки в конституцията
    си.

    Коментиран от #32

  • 12 Бау

    24 15 Отговор
    Руснаците не могат да проумеят, че успешна държава, не е тази, която си има пожизнен владетел, а тази, която има толкова добре функциониращи институции, че нямат нужда от бащица. Утре Путин ще хвърли топа. Какво правим тогава? В нормалните демокрации има ясна линия на прехвърляне. При тоталитарен режим като пукне вожда, всички стоят и гледат като ущипани, защото няма кой да им каже какво да правят. Така, че Путин да е пожизнен диктатор е най-големия подарък за враговете му защото след него потоп.

    Коментиран от #18, #22, #29

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Умно село

    14 6 Отговор
    Когато трябва да се пази държавата от "КЪРЛЕЖИ", "ДОБРОЖЕЛАТЕЛИ"- всякакви гимнастики са приемливи.
    Никой не иска 90-те, нещо което се получи в Киев в днешни дни.
    А у нас )) ?
    От два-три стола , та на земята.
    Но сме корназ.
    Като в Комиците)
    Колко си тъп бе Ванкаааааа
    Но по начало българинът е кротък и упорит. Ще отстои на всякакви мизерни мероприятия.
    Дано и на нас се случи някой нормален политик, който да държи първо за държавата и народа си, после за дребната лична облага от политиката.
  • 15 Голем смях

    20 13 Отговор
    Той Вагин от сега е с памперс,а представяте ли си го до 84 колко осран ще бъде.
  • 16 ТтТ

    11 12 Отговор

    До коментар #1 от "слаботоков":

    Ида да живееш там ГовнЬО! Да видиш по по руски кон боб яде ли!
  • 17 ФАКТ

    16 23 Отговор
    Путин отдавна заяви,че се подготвя млад човек за неговия пост.Вова не е диктатор,просто човека милее за Родината си ! Ама,Ганьо и соросоидните либералчета са оперирани от дълг и чест към Отечеството ! Няма как да разберат това !

    Коментиран от #24

  • 18 Пако

    13 9 Отговор

    До коментар #12 от "Бау":

    Прав си,да си държат Путин и да си мизеруват.
    Ние нашата държава сме си я оправили.
    Барба Ганьос -20год.Цв.Цветанов15г.
    Станишев.Орешарски,все успешни политици.
    Направиха ни държавата с най-успешната
    икономика в ЕС,а след няколко столетия
    може и,Швейцария на Балканите...
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 SSSSSS

    12 15 Отговор
    Ах,Дойче Веле колко е тъжно;-)
  • 21 Ччячч

    10 1 Отговор

    До коментар #9 от "hladno":

    Правилно не като д-р Добрев на 68 години зам.директор на УМБАЛ "св.Анна" София! Получава и пенсия и заплата! Кой като него?
  • 22 SSSSSS

    11 10 Отговор

    До коментар #12 от "Бау":

    Ех,тия руснаци бре,не знаят какъв вундеркинд има у форума на Факти....;)))))
  • 23 без име

    14 15 Отговор

    До коментар #9 от "hladno":

    Това означава ли ,че и в САЩ президента става за смях? А сега кандидатите ...най-младия е Тръмп.
    Или ти викаш кандидатите да са 20 годишни?
  • 24 не е така

    13 19 Отговор

    До коментар #17 от "ФАКТ":

    Либералчетата разбират много добре,че Путин не е диктатор,но не ги устройва Путин да е на власт,щото не могат да го купят.Не говоря за тук у форума либералчетата,щото тия тук са дрисливи тролове.Говоря за на тия дрисливи тролове господарите. Тях ги устройва някой като Елцин..Но умствения им потенциал не им позволява да проумеят,че Русия вече втори Елцин няма да има. И да не е този Путин ще има друг-втори Путин.Така,че ...
  • 25 Слави Славов

    10 22 Отговор
    Слава на Русия!!!Владимир Владимирович Путин е най-достойният човек и президент на тази разядена от соросоидни твари Земя!Това е човекът,който може да спаси света от либералните кърлежи!

    Коментиран от #26

  • 26 оня с коня

    25 10 Отговор

    До коментар #25 от "Слави Славов":

    Лесно е да Славиш Путин от Европейска България,ама ЩО НЕ ОТИДЕШ ТАМ В РУСИЯ да поживееш,да поработиш за "Руска заплата",да почувстваш "Присъствието" на Руската Мафия в Ежедневието както и Безграничната Руска Корупция...тогава Друга песен щеше да Запееш!

    Коментиран от #30

  • 27 КГБ

    15 5 Отговор
    Така е в средна Азия.Приготвили сме за другаря полков...пардон генерал памперси за по-натам.
  • 28 Гост

    7 12 Отговор
    Да, доста са обезпойоени от Дойче Веле. А това си е вътрешна работа на руснаците. Ако искат ще си го избират колкото срока им е кеф. Те, за разлика от разглезените журналисти от немската медия още помнят 90-те години на Елцин. Със задържането на заплати по няколко месеца, пълно безаконие, възможността да те убият за едното нищо, направо посред бял ден, на улицата, унищожението на армията и т.н. Прватизации, неплащане на данъци от олигарсите.
  • 29 Мяу

    7 14 Отговор

    До коментар #12 от "Бау":

    Доста апокалиптична картина обрисувате,за какъв потоп бълнува те? Путин не е супермен, той ще си отиде от този свят като всички нас, но ако това се случи изненадващо, то Русия има Шойгу и Лавров. Русия, за да бъде силна трябв да бъде управлявана с твърда ръка. Ако се остави на продажбите либерали, които искат да върнат Крим на Украйна и приемат без резерви всички Западни предписания за толерастия и послушание, спукана и е работата.
  • 30 Гост

    4 8 Отговор

    До коментар #26 от "оня с коня":

    Ти си бил в Русия по времето на Елцин, когато чиляците от мафките в Русия никой дори не можеше да ги изгледа накриво, без да застраши живота си. И разправяш тука врели некипели. А корупцията си я има навсякъде, не е нужно да ходим до Русия, за да я чувствуваме, и тук у нас тя си има здрави корени. Или ти живееш в някоя паралелна държава България, без корупция?
  • 31 финансист

    16 6 Отговор
    Само някой да ми каже, че червените боклуци не се за плюене. Те са за геноцид. А бе имаше един с малки мустачки, ама.... Защо тъпите японци събудиха САЩ ?
  • 32 pepy

    21 3 Отговор

    До коментар #11 от "Пако":

    "... първо да се допитат до Ганя,преди да приемат грешни поправки..."

    Без да се допитват са наясно, че много неща са грешни, но стадният принцип и инстинктът за самосъхранение са по-силни.

    Всички знаят, че след 1927-1929 год. шефът на Кремъл е пълновластен господар - всяко оспорване на решенията /авторитета/ му води само до малки или големи неприятности...

    Коментиран от #36

  • 33 другарят

    4 19 Отговор
    Виждам, че джендърите от Гьобелсовата дойче ле-ле, пак са се "притеснили" за Русия и руският народ!? Погледнете, какво става във вашата кочина Германия бре боклуци долни, а Русия ще се оправи и без вашето мнение!
  • 34 дедо Гошо

    14 3 Отговор
    По предложение на Валентина Терешкова,току що руският парламент е отменил смъртта за Путин.Ще живее вечно и на всеки 12 години ще анулират предишните му мандати,за да почва на чисто.Честито на всички путинопоклонници.А на всички български тролове ще има по 1 копейка бонус,ако продължат да тролят активно и цвъкат минуси на нормалните коментари.
  • 35 Гост

    1 0 Отговор
    Що не вземете да кометирате тая "новинка", когато наистина се случи? Ами ако 2024 президентът е друг, Путин си гледа старините нейде из необятната Русия? Тогава какви ще ги говорите?
  • 36 тсоГ

    2 2 Отговор

    До коментар #32 от "pepy":

    "всяко оспорване на решенията /авторитета/ му води само до малки или големи неприятности"...-ТОЧНО КАЗАНО КАКТО И ЗА белия дом у Америка сащ и Неговия всеВселенен господар! И Не Забравяйте че 100 америкарски долЯра струват САМО- 0.11 Цента(мастилото,хартията и полиграфията)
    ...И ПРАВИЛНО ТИ Е ПИСАЛ КОЛЕГАТА В ПО ГОРЕН ПОСТ -ПЪРВО ТРЕ'БВА ДА ПИТАТ в Кремъл' ГАНЯЯ -ПЪ ТОГАЗИ ЩЕ ..ПОДЕЛЯТ.! КЪДАЕ БЕЗ НЕГОВОТО ЕКСПЕРТНО МНЕНИЕ СА ТРЪГНАЛИ ДА РЕШАВАТ тама ония в тая ДУМА ?
    АЙЙ СЕКТИР ..
  • 37 М Коралски

    0 0 Отговор
    Ай да ви е честито . Днес президент на Русия ,утре губернатор на район в Китайската Народна република.
  • 38 Димитър

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "слаботоков":

    Най фалшивата държава е Русия. Явно, че когато става на въпрос за власт и пари законите в тази държава отиват на кино. И откъде са сигурни руските управляващи, че през тези два мандата ще бъде избиран Путин за президент или всъщност ни показват, че няма значение кой за кого е гласувал, важното е кой държи Цик и другите държавни институции. Явно пролича истината, че всъщност Путин се назначава за президент от държавните институции, а не е избран. Смешна и трагична държава е корумпирана Русия.
  • 39 БОЙКО И ВЛАСТТА

    0 0 Отговор
    ДОКАТО СМЪРТТА ГИ РАЗДЕЛИ