Last news in Fakti

16 Март, 2020 10:00 4 792 81

The Wall Street Journal: Путин не може да си позволи да се оттегли

  • путин-
  • владимир путин

Междувременно Путин последователно разрушава частния сектор на икономиката

The Wall Street Journal: Путин не може да си позволи да се оттегли - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Руският президент Владимир Путин не може да си позволи да се оттегли, пише американският вестник The Wall Street Journal в материал, представен без редакторска намеса.

Владимир Путин се готви да бъде преизбран за пети мандат за президент на Русия. „Защо да се бавим и да мъдруваме?“, попита депутатът от Държавната дума и първа жена, излетяла в космоса, Валентина Терешкова, която предложи премахване на ограниченията за броя на президентските мандати на Путин. „Въпросът е за нас, гражданите на Русия и за нейното бъдеще.“

Междувременно Путин има малък избор. Ако иска да защити близките си съратници и да избегне безпощадната преоценка на наследството си, той просто не може да пуска властта.

Според Карън Давиша, автор на книгата „Клептокрацията на Путин“, само 110 души контролират 35% от руските активи - това е едно от най-високите нива на неравенство на собствеността в света. Много от руските милиардери навремето са работили с Путин в администрацията на Санкт Петербург, тренирали са джудо с него, били са членове на вилната кооперация "Езерото" или са служели с него в КГБ. Без значителен опит те изведнъж започнаха да трупат огромни богатства, след като Путин дойде на власт през 2000 г. и обеща подкрепа за онези, които поддържат "държавните интереси".

Какво означава това бързо стана ясно. Руският газов монопол на „Газпром“ бе предаден на Дмитрий Медведев и Алексей Милер, бившите колеги на Путин в Санкт Петербург. Под тяхно ръководство са присвоени поне 60 милиарда долара, както се посочва в доклад на Борис Немцов, бившия вицепремиер, който беше убит през февруари 2015 г., и Владимир Милов, бившият заместник-министър на енергетиката на Русия. В същото време 6,4% дял в Газпром с обща стойност около 20 милиарда долара просто изчезна от финансовите отчети на компанията.

През 2007 г. друг приятел на Путин Леонид Рейман, който беше министър на съобщенията, беше признат от трибунал в Цюрих за виновен, че използва позицията си на председател на държавна далекосъобщителна компания за присвояване на активи на стойност 6 милиарда долара. В младите си години братята Борис и Аркадий Ротенберг са били партньори по джудо на Путин. Те получиха договори на стойност около 7 милиарда долара за изграждане на инфраструктура за Зимните олимпийски игри 2014 г. в Сочи.

Междувременно Путин последователно разрушава частния сектор на икономиката. В първия кръг от приватизацията, който се проведе при Борис Елцин през 90-те години, победата бе спечелена от управленци от съветската епоха, престъпници и бивши партийни служители. В хода на втория кръг започна търсенето на грешки, направени в първия кръг, така че определено предприятие да бъде върнато на държавата и след това отново да бъде приватизирано. Когато Михаил Ходорковски, бившият шеф на "ЮКОС", показа политическа независимост, той веднага бе обвинен в измама и укриване на данъци и осъден на дълъг затвор. "ЮКОС" беше разделен на части и продаден евтино на сътрудниците на Путин.

В третия кръг местните служители, вдъхновени от случилото се с Ходорковски, започнаха да изземват имущество в цялата страна. Най-често определен бизнесмен е бил обвиняван в извършване на престъпление. Тогава този бизнесмен бива изпратен в център за задържане под стража и той остава там, докато не се съгласи да продаде бизнеса си много по-евтино от пазарната му цена.

Собствеността стана изключително монополизирана, конкуренцията беше потисната и само тези, които имаха връзки, можеха да разчитат на високи доходи. Путин стана главен съдия във възникналите спорове, така че неговото напускане ще доведе до ожесточена борба за власт на всички нива на пирамидата на незаконно придобитото богатство.

Освен това, ако напусне лично, Путин също ще бъде в опасност. По времето, когато Путин стана президент, срещу него бяха провеждани две разследвания, свързани с работата му като заместник-кмет на Санкт Петербург. Първият случай се отнася до инцидент през 1992 г., който включва обмен на суровини за много необходими хранителни продукти, които никога не са били доставяни. Вторият случай се отнася до използването на градски средства за изграждане на частни резиденции в Испания. През август 2000 г., четири месеца след като Путин беше избран за президент, и двата случая бяха спокойно приключени.

Междувременно има много доказателства, че самият Путин се е възползвал много от корупцията. През 2007 г. руският политически анализатор Станислав Белковски каза в интервю на немски език за вестник Die Welt, че тайните активи на Путин се оценяват на 40 милиарда долара и че президентът всъщност е краен собственик на 75% дял в „Гунвор“, международна енергийна група, отговорна за значителен дял от износа на руски нефт. Три месеца по-късно служителите на Путин и „Гунвор“ отрекоха обвинението. Заключенията на Белковски до голяма степен озвучават оценките на западното разузнаване.

Освен факта, че Путин може да носи отговорност за икономически престъпления, има вероятност, ако напусне президентството, да бъде заплашен от отговорност за извършване на политически престъпления, включително убийства и организиране на терористични атаки. По време на управлението на Путин бяха извършени много такива престъпления, включително експлозия в жилищна сграда през 1999 г., благодарение на която той стана президент, убийството на Александър Литвиненко в Лондон през 2006 г., убийството на Немцов и катастрофата на пътнически самолет на „Малайзийски авиолинии“, който беше свален от руска ракета над източната част на Украйна през 2014г.

Във всеки от тези случаи има доказателства, че Путин лично е наредил тези престъпления да бъдат извършени, но във всички тези случаи режимът организира мащабни кампании за дезинформация, за да обърка световната общност и сплаши онези, които се опитат да стигнат до дъното на истината.

В случая с Литвиненко обаче независимо разследване на британските служби, включващо западни разследващи ресурси, доведе до заключението, че Литвиненко е убит по нареждане на Федералната служба за сигурност и че "вероятно" Путин лично е одобрил този ход. В понеделник, 9 март, в Хага започна процесът срещу четирима заподозрени в случая с катастрофата на самолета MH-17 над Украйна. Във вторник, 10 март, съдът изслуша доказателства от свидетели, които твърдят, че хората, обслужвали противоракетната ракетна система "Бук", от която е свален пътническият самолет, са руснаци и че тази операция е извършена в присъствието на служители на ФСБ.
Ако Путин прехвърли властта, новото ръководство на страната може да пусне огромно количество информация за престъпления, извършени през последните две десетилетия, което ще доведе до пагубни последици за него и всички, които го подкрепиха.

Терешкова заяви, че ако на Путин бъде разрешено да се кандидатира отново на президентските избори, това ще има стабилизиращ ефект върху руското общество. Тя е права в едно нещо. Това несъмнено ще удължи сегашния застой. Единственият въпрос е за колко време.

Превод: Юлиян Марков


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 EL chochone

    12 33 Отговор
    АБЕ ЩЕ ГО ИЗКОРМЯТ НА ПАРАДА.!
  • 2 Шалом

    24 35 Отговор
    Путин ще се оттегли,когато решат работодателите му от ЦИОН!
  • 3 Монгола

    18 37 Отговор
    Ще ходи при Кадафито скоро

    Коментиран от #9

  • 4 rusnak

    41 27 Отговор
    Ама ще го правят ли на мумия.?
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 антисоросоид

    54 41 Отговор
    Зле и евтино скалъпена пропаганда ! Защитаваща избрани олигарси грабили от ресурсите на Русия и обвиняваща естествено Путин и избрани уж негови олигарси ! Слабоооо, много слабо евроатлантическо съчинение предназначено за наркозависими зомбирани същества с неустановен пол
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ГруЮ

    55 33 Отговор
    Проблема им е, че Путин не е Горбачов или Елцин. За 2 десетилетия успя да направи страната си отново силна и независима. Ето това не могат да му простят. Другото са съчинения от свободен тип.
  • 9 съвет

    19 2 Отговор

    До коментар #3 от "Монгола":

    Нещу май ти е омръзнало да живееш ...
  • 10 А стига бе

    39 36 Отговор
    Значи разрушавал часните фирми и икономиката-ама искал да остане още на власт....? Е толкова ли е глупав Путин,че да остава начело да държава с разрушена от него икономика...? Явно западният свят или са уникални идиоти-или нас читателите ни мислят за такива..

    Коментиран от #14, #41

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Реално

    37 26 Отговор
    Тоя Путин от 2007 г. какво ли не му предсказваха-и тази Русия какъв ли не ужасен сценарии и готвеха.И вече 15 години Путин си върши работата-а Запада продължава с овча надежда да чака разрухата на Русия.

    Коментиран от #22

  • 13 Мъко руска край нямаш

    38 35 Отговор
    Е тоя доказан мафиот им е гордостта на руснаците и най добрия държавник ?!? Ех мъко ,мъко руска край нямаш … Да си го преизберат за 10ти път и да го препарират - натъпкан с вата от вътре … Прост народ - слаба държава !
  • 14 до А стига бе

    32 25 Отговор

    До коментар #10 от "А стига бе":

    Читателите не всички са идиоти но излежда ти си завършен такъв - също като електората на Путкин :)
  • 15 робска нация

    29 25 Отговор
    Руснаците са мазохисти (исторически доказано) ,най много обичат този ,който най много ги граби ,бие ,насилва и убива (само си спомнете за Сталин - кагато е умрял всички в СССР са плакали ,а на погребението е инало повече от един милион ревящи или пък Иван Грозни ,който е изтребил болярството или Петър Велики ,който е изтрепал дин милион мужика за да построи Петербург). Робска нация.
  • 16 хихихиххи

    22 25 Отговор
    Цвъркат ли цвъркат козяшките мишки!

    Коментиран от #40

  • 17 Шибача

    11 3 Отговор

    До коментар #7 от "отзад без любов":

    Да ти го нашибам в простата тиква.
  • 18 Хахото

    29 21 Отговор
    Ех тия пусти кравари, още им е мъчно за онова пиянде Елцин, което разсипа Русия.

    Коментиран от #26

  • 19 Skull 322 Bones

    26 6 Отговор
    Иска да се оттегли, ама няма желание.
  • 20 Зарежи ги,

    7 10 Отговор

    До коментар #7 от "отзад без любов":

    че ще си изпуснат чартърите за мацква.
  • 21 Съдията Дред

    7 12 Отговор

    До коментар #7 от "отзад без любов":

    Всъщност, това твое предложение ще накара сороспийските тролове да се станат русофили, за да се възползват. Те нали всички са джендъряци.
  • 22 Да бе...

    24 14 Отговор

    До коментар #12 от "Реално":

    Той така си върши работата вече 15 години че бавно но славно тласка Русия към пълен провал. Евалла, да иляди. Абе тъпи русофилчета, ами на тях такъв е манталитета им, да се провалят грандиозно. Я спомнете рухването на Руската империя при Романови, и реките от кръв и глад след това. После провала на СССР и комунизма, сега след време ще се случи същото. А пък вие си драскайте глупости колкото си щете, и най-накрая винаги победител излиза Запада и САЩ. Сега си поемете въздух и извикайте, За Путину за Родино. Долу САЩ, обаче при напъването гледайте да не се насерете.
  • 23 ха ха ха ха ха

    13 21 Отговор
    Ееееех този Путин бе...от както спря кранчето на господарите на написалите тази статия ,голямо рИване;)))
  • 24 Американците

    10 20 Отговор
    :тия руски олигарси отракднАха всичко и за нас няма да остане. А така добре бяхме започнали. И за Крим така, тамън да го лапнеме и хоп, Путин ни го взе.
  • 25 Коментара

    11 20 Отговор
    Ще им се на янките еднополюсен модел и да развяват по света "байрака на свободата", но отдаавна трябваше да им е станало ясно, че тази утопия е невъзможна. Дано Европа си вземе поука след отминаването на пандемията и хубаво да се преосмислят отношенията със САЩ.
  • 26 Коментара

    2 1 Отговор

    До коментар #18 от "Хахото":

    Ама много!
  • 27 Фейк статия

    13 26 Отговор
    На запад ще се пукнат от яд и се самоизяждат отзад, че Путин не им позволи да разграбят Русия. Нещо повече, Русия отново е велика държава!

    Западът запада, Русия се въздига. Путин е виновен! Още преди 20 години еврейското копеле от Пловдив обяви, че Русия съвсем скоро ще бъде разпарчетосана на няколко части. Такива са били плановете на еб.натото и световните сатанисти.

    Сега западниците се опитаха да срутят Китай и Русия с коронавируса, но ни го вкараха на нас, европейците.

    Русия сменя конституцията и става НЕЗАВИСИМА държава, а до референдума от 22.04.2020 г. е част от западната полуколониална система на международните съдилища, зависими от световния западен капитал. С новата си конституция Русия ще може да отхвърля всеки вражески акт срещу новата конституционна уредба, включително и решения на международни съдилища. Конституцията на САЩ им позволява точно това и затова американците са велик народ. От 22.04.2020 и руснаците ще бъдат велик народ, такъв, какъвто са били и преди разпадането на СССР, и преди това.

    Русия се възражда и се завръща към своя първообраз, този първообраз, който беше взаимстван Византия и от Първата българска държава на Свети княз Борис-Михаил I и на Симеон Велики.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 ПЕНКО

    7 21 Отговор
    ИМАМ СИ И СЪМНЕНИЯ , НО СЧИТАМ ...ЧЕ РИМСКАТА ИСТОРИЯ ЩЕ СЕ ПОВТОРИ И ЗА САЩ -ДЪРЖАВА С "КОННИЦИ -КОНГРЕСЪРИ " И СЕНАТОРИ ПОДЧИНЕНИ НА "ИМПЕРАТОРА -ТРАНДАФОР"!!!!!ЦЕЛИЯ СВЯТ ЩЕ СИ НАМЕРИ ДРУГА ИЗМЕРИТЕЛНА ВАЛУТА И ОТ ИЗРАЕЛ НЯМА ДА ОСТАНЕ И ПОМЕН /КАМО ЛИ ОТ САЩ/ !!! ЗАЩО ЕВРЕИТЕ ИСКАТ ДРУГИТЕ ХОРА ДА СА ИМ РОБИ !?!?!?
  • 32 pepy

    22 3 Отговор
    "... нoвoтo ръкoвoдcтвo нa cтрaнaтa мoжe дa пуcнe oгрoмнo кoличecтвo инфoрмaция зa прecтъплeния, извършeни прeз пocлeднитe двe дeceтилeтия, кoeтo щe дoвeдe дo пaгубни пocлeдици зa нeгo и вcички, кoитo гo пoдкрeпихa..."

    Точно така..., само че по-късно ще бъде "инфoрмaция зa прecтъплeния" не за ДВЕ, а за ТРИ десетилетия... честито на печелившите...
  • 33 Антикомунист руснак

    5 12 Отговор
    Комунистите и атеистите в България ще мрат от яд, злоба и страх защото са прецакани от Кремъл и нямат нужната противоотрова, а служиха на Кремъл почти 20 години!! В тази страна е твърде вероятно да оцеляваме само ние чистите руснаци и то кръстени в Руската православна църква, защото българската не е православна....Не ви го пожелавам, но е твърде възможно да не доживеете разболяването си от коронавирус и да починете от злоба и страх...На тези, които имат нужната "кръвна група" в произхода си пожелавам успешно справяне с това генно биологично оръжие!! На живите мъртви, атеистите и комунистите пожелавам поне да не умрат от злоба!!

    Коментиран от #39

  • 34 Така е по добре и издържано

    7 1 Отговор
    А в горенаписания за ВВП тюрулюгювеч сменим името Путин с Борисов и Медведев с Домуса и нещата вече ще са истина, а сега е само НПО писания за дневната дажба зелена шума.
  • 35 Куравой

    17 7 Отговор
    Каквото и да прави Джуджето един ден собствената му охрана ще го застреля ! Било е и така ще бъде !
  • 36 ???

    3 1 Отговор
    Ко стана, че не ядохме?
  • 37 Ццц

    2 1 Отговор
    Ми откраднаха ни лъжицата!
  • 38 ПАРАД

    1 3 Отговор
    Само Путин може да си го позволи!!!
  • 39 Комуне

    0 0 Отговор

    До коментар #33 от "Антикомунист руснак":

    Ние сега се раждаме, те първа ще се множим и учим на национализация, било нещо като приватизация, ще разберем, било нещо сладко :)
  • 40 Нянкя от Банкя

    1 1 Отговор

    До коментар #16 от "хихихиххи":

    Църкам ли църкам чуждото млекце, но съм прежалила родното сърце! Црък, црък, црък....
  • 41 И аз да кажа

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "А стига бе":

    И толкова са гяволи и успешни руснаците, че рублата им към щатския долар е 1 : 70 !
  • 42 rxiqjeoau

    0 0 Отговор
    Интересный пост
    _________________
    pin up казино oracul
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Donaldmimek

    0 0 Отговор
    Годнота спасибо
  • 63 EdwardNep

    0 0 Отговор
    вполне себе годнота
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 JesseZet

    0 0 Отговор
    Довольно интересно
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Dennisflump

    0 0 Отговор
    Спасидо, +
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 kkbkinfo5site

    0 0 Отговор
    Годнота спасибо
  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.