Last news in Fakti

14 Март, 2020 15:40 11 964 25

Лекар: Място за паника няма!

  • коронавирус-
  • иван играчев-
  • лекар-
  • паника-
  • болест-
  • вирус-
  • българия

Страната може да се справи с коронавируса само с активното участие на гражданите си

Лекар: Място за паника няма! - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

1. COVID-19 продължава да е грипиподобен вирус със симптомокомплекс, напълно покриващ се с грипната комбинация за годината. Вирусът е различим от грипен щам само с тест. Разликите са основно три. Новият вирус има среден инкубационен период 8 дни, при грипът е 2 дни. Новият вирус има около 2.3% по голям шанс за фатални усложнения от сезонния грип и тази разлика е изцяло заради липсата на ваксина. Трето симтомите остават 8 до 14 дни, за разлика от сезонния грип (7 дни) , с тенденция всеки ден да е по-добър. Място за паника няма. Личната отговорност към здравето на другите остава 99% от контрола.

2. Шансът да умрете от новият вирус продължава да е 2,3% по-голям от смъртта от грипен сезонен щам - 2% срещу 4,3%.Отново благодарение на грипните ваксини. В Европа няма регистриран случай на смърт под 50 години. Масово се касае за декомпенсиране на актуални хронични състояния, които са опасни за живота при всяка пневмония.

3. Как се развива заразата. COVID 19 е в златната среда на вирусите, що се касае до предаването от човек на човек. Това значи, в цифри, че в стая със 100 души се очаква 70 да имат инокулация(закрепяне) на вирус при внасяне на патоген. При останалите 30% вирусът няма да успее да се закрепи за дихателна лигавица.

4. Как се развива заболяването. 70 от 100 контактни са носители. 70% от тях или 49 души няма да развият цял симптомокомплекс. Единична кашлица, неразположение и стабилизиране на втори ден. При забързан, стресов начин на живот няма да разберете, че сте болни. Това ви прави основната заплаха за страната. Постоянен резервоар на вирус, който е мобилен. Тук идва персоналната отговорност. Не паника - отговорност. Повтарям, няма да умрете от коронавирус - виж т. 2. Ограничаването на социалните контакти до минимум при продължаване на работен процес. Мийте се при влизане и излизане от всяка нова среда, защото може да внесете или да изнесете вируси. Носете маска, ако можете да се сдобиете с такава при контактна среда и при обслужване на възрастните ви близки. Удряйте по един парцал с белина на апартамента, когато успеете, без да минавате към психози. Външната врата и антрето са най - важни и всекидневни. Другото е при възможност. Проветрявайте често! Вирусът не може да влезе през прозореца, но може да излезе оттам и да умре в атмосферата

5. Заболяване със симптомокомплекс. 21 болни от 100 контактни ще развият болестта. Висока температура до треска, суха(много рядко влажна) кашлица, затруднено дишане - имате усещане, че не ви стига въздух при легнало положение или при опити за физическа работа, обща адинамия. ВСИЧКИ ТЕЗИ ОПЛАКВАНИЯ НЕ СА ПРИЧИНА ЗА БОЛНИЧНО ЛЕЧЕНИЕ. Обаждане на ОПЛ за съвет относно медикаментозното лечение - ПОВТАРЯМ ОБАЖДАНЕ!. Това е достатъчно за оздравяването ви в 10 дневен срок. Болнични се издават и със задна дата. Първо се стабилизирате, после ги търсите ТУК ИДВА ПЕРСОНАЛНАТА ОТГОВОРНОСТ. СИМУЛАНТИТЕ ПО ТАЗИ СХЕМА ЩЕ ДОУБИЯТ ИКОНОМИКАТА. Няма причина да се криете от работа без заболяване. Виж т. 2 и т. 3

6. Важната част. От данните, с които разполагаме при 12 от 100 контактни индивида около осми ден се наблюдава срив в общото състояние. Всички симптоми от т. 5 се засилват и затрудненото дишане се появява в покой при седнало състояние и е постоянно със задушаване при лежане. ТОВА Е МОМЕНТЪТ ДА ПОТЪРСИТЕ БОЛНИЧНА ПОМОЩ. Без паника, все още няма да умрете. Може леко да се паникьосате, ако сте над 50 или имате един куп болести. За вас ЩЕ ИМА легло с достъп до кислородолечение и/или апарат за изкуствено дишане.

Отново повтарям. Паниката и струпването пред спешните болнични отделения с обикновени симптоми на настинка са не само излишни, но ще направят нашите усилия за справяне с вирусната вълна неефективни и недостатъчни. Тестовете за коронавирус също са излишни. На опашката на грипната вълна, ако развиете т. 5 имате корона вирус в 90%. Това, че ще го видите на лист от лаборатория няма да ви накара да се почувствате по-добре. При нужда от хоспитализация ще бъдете тествани така или иначе. По данни на институт Робърт Кох при насичие на 10 000 хоспитализации в даден географски район 70% от населението вече е било в контакт. Паниката е излишна. Вече сте го прекарали.

Страната има материален и медицински персонал да се справи с Covid - 19 само с активното участие на гражданите си. Затова е целият световен панаир. Властта повсеместно не вярва в здравия разум на гражданите си. Нека им покажем, че не са прави.

* Мнението е публикувано във Фейсбук от д-р Иван Играчев- специалност „Ортопедия и травматология“, работещ в "МБАЛ Пазарджик" АД.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 33 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 нервен ( разбивача на тролове )

    22 8 Отговор
    Паника не трябва да се допуска....но не мисля че кравешкото спокойствие е по-добрият вариант при такива ситуация

    Коментиран от #15

  • 2 asd

    14 18 Отговор
    специалност „Ортопедия и травматология“

    "COVID-19 продължава да е грипиподобен вирус"

    Надолу няма нужда да се чете. ВИРУСЪТ Е "SARS-COV-2" ... дебил!

    Коментиран от #20

  • 3 Ал та фанах Атаопънах

    8 2 Отговор
    По улиците вече се крещи "Всички ще умрем", ама за какво да се паникьосваме бе братче? Не е сякаш нямаме компетентни лекари... НАЛИ?

    Коментиран от #6

  • 4 Западните и българските лекари са некадъ

    8 13 Отговор
    Констатирах една лъжа в горния текст,може да е и от некомпетентност,вчера жена в разцвета на силите си,30 годишна ,с висок стандарт ,жител на Женева,е починала от коронавируса, прокуратурата е почнала разследване

    Коментиран от #13

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 asd

    14 1 Отговор

    До коментар #3 от "Ал та фанах Атаопънах":

    Абсолютно! Особено ако трябва да се поставят проформа стентове и да прибират по 50 бона на месец от НЗОК за да увреждат пациентите си!
  • 7 Пламен

    3 8 Отговор
    Все пак е ортопед
  • 8 Мнение

    30 2 Отговор
    Според мен някой е целял създаването на точно такава ситуация в световен мащаб за да използва страха на хората като метод да бъдат манипулирани.Сигурно е,че когато това отмине ще има и печеливши.
  • 9 За последните 25 години

    23 0 Отговор
    не съм имал случай мойта Джи пи да ми вдигне телефона. Преди година я смених, пак същата работа.

    Коментиран от #16

  • 10 Аноним

    10 1 Отговор
    Нали а родителите ни?
  • 11 Официално бяхме най измиращата нация в с

    10 2 Отговор
    Сега ще избием рибата.
  • 12 Bingo

    13 8 Отговор
    Само дето всичко това не кореспондира с последните данни, които пристигат от Италия. Вирусът търпи мутация и все повече млади хора постъпват в критично състояние със силно затруднено дишане. Тези данни до сега се отнасяха за китайските пациенти. Властите вместо да дрънкат глупости по медиите, да кажат в какъв срок ще набавят нови респираторни апарати, и лекарствени препарати от Китай. Всяко друго лечение е безполезно в момента за тежките случаи.
  • 13 WebTribune

    24 0 Отговор

    До коментар #4 от "Западните и българските лекари са некадъ":

    Но това "в разцвета на силите си" е много относително.Може да си на 30 години и с куп болести или имунен дефицит и пр. а може и на 80 със здрав организъм.
  • 14 БИБИ КЪПУТИН ПЪРВИ

    6 2 Отговор
    ДА НЕ СЕ ЧЕШИ, А ДА СЛАГА БЯЛА ПРЕСТИЛКА И ВЕДНАГА НА ПРОВЕРКА В ПОСОЧЕНАТА ПЛОВДИВСКА БОЛНИЦА "СВЕТИ МИНА"! КАТО ИЗКАРА ЕДНА ДВЕ НОЩНИ, ДА МУ СЕ ДАДЕ ПЪЛНОТО ЗАПЛАЩАНЕ ЗА ПОЛОЖЕНИЯ ТРУД ПО НЕГОВИТЕ РАЗЦЕНКИ!!!
  • 15 Точно така

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "нервен ( разбивача на тролове )":

    Точен коментар. Така е.
  • 16 Гошо

    6 0 Отговор

    До коментар #9 от "За последните 25 години":

    e смени и тая или най добре се абонирая за някоя на повикване
  • 17 Т444444

    6 4 Отговор
    Още у месец и всичко ще отшуми

    Коментиран от #18

  • 18 ttt

    4 9 Отговор

    До коментар #17 от "Т444444":

    Мечтай посерко,
    Прогнозите на компетентните са "от 3 до 6 месеца"
  • 19 благодаря

    17 2 Отговор
    Браво и благодаря докторе.
  • 20 Госあ

    6 3 Отговор

    До коментар #2 от "asd":

    Хахаха демокрация 😂, когато лекарите почнаха да говорят за вируси, пожарникарите станаха дипломати,а мениджърите - физици 😂
  • 21 Радослав Петков

    1 4 Отговор
    Този "доктор" нещо е скаран с математиката и трябва да си проверява фактите. Смъртността при сезонния грип е 0.1 процента. При Covid 19 последните данни са за 3.4 процента смъртност, което е 34 ПЪТИ по-висока смъртност. В проценти е 3400 ПРОЦЕНТА по-висока смъртност....
  • 22 Антонн

    2 2 Отговор
    Докторе:
    Първо не съм ти колега,но не мисля и че трябва.
    Този вирус предполагам знаеш че е изкуствено създаден,и е нещо като хибрид между САРС и вирусна пневмония.
    А темповете на зараза са както Испански грип.
    По бързо да се действа да не обясняват че трябвало година за ваксината да се направи.
    Трябва да се ПОДСИГОРЯТ ЗАЩИТНИ МАСКИ,и то ефективни не хирургическите. Да не можеш да излизаш от къщи без маска,задължителна за всички.Но държавата да ги подсигури за пенсионери,бедни и деца.Всички останали да ги купуват на нормална цена да няма спекулация.
  • 23 Факти

    3 1 Отговор
    Не ....Не се дразня, а просто полудявам от хора, които се правят на по-по-най.Ще го захапя този многознайко първо с ваксините.Да...Ваксини има,но именно тази, която носи някакво що годе спокойствие на ваксинираният е пневмо 23 тоест с 23 серотипа,но отсъства на българският пазар.На пазара има ваксини,но и за чеп не стават, защото всяка година грипът мутира и се появява в нова разновидност.Забележете ...Няма да се паникьосвате.За вас ще има легло с кислородолечение и апарат за изкуствено дишане.А бе докторе да ти имам успокоението.С това ли ще помагаш на хората,когато белите дробове станат на пихтия.Навън лекарите лекуват пациента с тройна антивирусна комбинация анти-Хив лекарство,малария и трето, което се е доказало експериментално.Имате ли ги докторе в страната.Съмнявам се.
  • 24 дедо Йоцо

    4 0 Отговор
    Oбяcнявaм.Имунитeтa нe ce пaзи,a ce пoддържa.И нe трябвa дa e пoвeчe oткaлкoтo ви e нужeн в мoмeнтa.Инaчe рaзвивaтe aвтoимунeн cиндрoм.Oргaнизмa ce aтaкувa oт coбcтвeнaтa му имуннaтa cиcтeмa, кoятo гo пaзи oт външни щaмoвe.Чoвeкa e клиничнo здрaв, a ce чувcтвa бoлeн.Пo пoвoд COЛИД-19 cъвeтвaм лeкaритe дa пoглeднaт в учeбницитe cи пo мeдицинa къдe пишe, чe вируc прeдизвиквa инфeкция.Нямa тaкoвa нeщo.Вируcът мoжe дa "нaпрaви път" нa бaктeриaлнитe инфeкции,aнгaжирaики cъc ceбe cи имуннaтa cиcтeмa.И кaгaтo тя e cлaбa cлeдвaт уcлoжнeниятa,в пoвeчeтo cлучaй бeлoдрoбни инфeкции-пнeвмoнии.Лeкувaт ce c aнтибиoтици,кoитo oбaчe нe дeйcтвaт нa вируcитe/тaкa пoнe пишe в учeбникa/.Извecтнитe aнтивируcни прeпaрaти,приeти в тoчния мoмeнт,гaрaнтирaт блaгoприятнo рaзвитиe нa клиничнaтa кaртинa.COЛИД-19 e грипeн вируc и нищo пoвeчe.Aз пaндeмия нe виждaм,нo нa държaвнитe eлити идeятa дoпaдa.Нa вcички бeз изключeниe.Мнoгo cтрaннo.Тe oбикнoвeнo нe ce рaзбирaт,a ceгa пeят кaтo в хoр.Aнaлизирaйтe тoвa.

    Коментиран от #25

  • 25 математик

    2 0 Отговор

    До коментар #24 от "дедо Йоцо":

    Според формулата на БЕЙС .... Който се интересува на сметне какво е вероятността да се зарази и от това до умре. И като разбере резултата съм сигурен, че ще е много ядосан. ... За успокоение, спете спокойно вие и хората около вас.