18 Март, 2020 20:30 6 322 103

Коронавирус в България: прави ли са лекарите и сестрите, които напускат?

  • болница-
  • българия-
  • лекар-
  • коронавирус-
  • здравна система

В болниците няма достатъчно предпазни облекла, апаратура, а и необходимата подготовка

Коронавирус в България: прави ли са лекарите и сестрите, които напускат? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

В кризата около коронавируса десетки медици в България подават оставки. В болниците няма достатъчно предпазни облекла, апаратура, а и необходима подготовка. Държавата ги плаши с глоби. Кой е прав?

Коментар от Петър Чолаков

Оставки по време на пандемия. Български лекари и медицински сестри напускат работа, поради липса на достатъчно предпазни средства и умения срещу COVID-19. Показателен е случаят с Втора градска болница. Медицинските специалисти не са съгласни с предложението тя да бъде преобразувана в инфекциозна. Молбите за напускане вече са 85. „Тук инфекционист не е стъпвал с години”, обяснява лекар от болницата.

Извиват ръцете на медиците

Редно ли е – без достатъчно предпазни облекла, без апаратура и без необходимата подготовка – лекарите и медицинските сестри да бъдат хвърляни на фронта срещу вируса?

За държавата дилема не съществува, а отговорът е ясен: проектозаконът за извънредното положениепроменя Наказателния кодекс (чл.141) и предвижда по-строги наказания (пробация до 1 г. или глоба от 300 до 1000 лева.) за медицинско лице, което не окаже помощ по време на „епидемия, пандемия или извънредно положение, свързано със смъртни случаи”.

Отделно, властите плашат с глоби „неотзивчивите” лични лекари, без да се отчита фактът, че в редица случаи, например във Варна, медиците са принуждавани от местните кризисни щабове да ходят на посещение на пациенти със съмнения за COVID-19 и да взимат проби с подръчни материали, при това без да имат необходимите средства за защита от вируса.

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев пък от своя страна изтъкна Хипократовата клетва като аргумент за това, че здравните специалисти трябва да продължат работа. Какво обаче представлява тази клетва? Освен че в науката продължават споровете дори за авторството на този документ, който вероятно датира от V или IV в. пр.н.е., в него всъщност се казва: „Аз ще препоръчвам на болните подходящ режим според познанията си и ще ги защитавам от всички вредни неща”. Думите „според познанията си” показват, че дългът на лекарите не е абсолютен и безусловен. Изпълнението му трябва да е съобразено с подготовката, с обстоятелствата.

Но да оставим настрани клетвата – ритуал, традиция при встъпването в професията без особена връзка със съвременната практика. С какви очи държавата се опитва да притисне чрез наказания лекарите и медицинските сестри, чиито труд остава, като цяло, жестоко подценен? Къде беше, как реагира същата тази държава, когато доведени до отчаяние здравни работници нахлуха в сградата на Народното събрание?

Здраве и пари

За превъоръжаване, за магистрали и къщи за гости пари има, оказва се, но за здравните работници държавата, а и обществото, се присещат истински, едва когато морът нахлуе през портите. Да не говорим, че министър-председателят Борисов не успя да опровергае достатъчно убедително информацията от брифинг на Европейската комисия, според която България не е пожелала да участва в европейска поръчка за защитни облекла. Премиерът обясни, че страната всъщност участвала (по-късно все пак се оказа, че още не сме се включили), но той щял „да пита колегите” дали можем да бъдем и доставчик. Да не се окаже също, че в условията на пандемия се правят опити за лансиране на близки до властта „наши фирми”, като им се възлагат ключови за националната сигурност поръчки?

Готвените наказания за лекарите са мярка, лишена от тактичност и чувство за нюанс. Още по-грубо обаче бе предложението на бизнесмена Ивайло Пенчев. Създателят на „Уолтопия” реши да дари 222 хил. лв. на Александровска болница за респиратори, които да послужат в борбата с пандемията - но при условие, че той и служителите му ще се ползват с „предимство”. Чест и почитания към лекарите, които отхвърлиха „офертата” на бизнесмена. Да, болниците имат нужда от оборудване, но подобни изисквания за „преференции” са много съмнителен път към набавянето на такова оборудване.

Защото нито животът на медицинските работници, нито този на пациентите е стока.

Тояга, морков и съвест

Без необходимата предпазна екипировка, решението на здравните работници да рискуват своя живот и този на близките си може да зависи единствено от собствената им преценка. От собствената им съвест. Става дума за реално съществуващи хора, от които се изисква да проявят героизъм, не за художествени персонажи, като д-р Урбино от „Любов по време на холера” на Маркес.

Въпросното решение е лично. То не може да бъде налагано чрез извиване на ръце. Не бива да се използват нито тоягата (наказанията), нито подхвърленият морков – тези допълнителни 1000 лв. към заплатите, които ще се заплащат на медиците, ангажирани в битката срещу COVID-19.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 32 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 El boko

    79 8 Отговор
    Да прави са защото държавата вече 30 години не полага грижи за здравеопазването и налива пари в една цедилка... :\

    Коментиран от #64

  • 2 CoviD 20

    63 8 Отговор
    Освен това нямат предпазни облекла!

    Коментиран от #16

  • 3 тоя опрапасти все

    30 6 Отговор
    Па не знам седнали да напускат. С Тиквоча така ще е.
  • 4 Последния софиянец

    45 20 Отговор
    Ако си има военно положение и ги мобилизират, няма да могат да напуснат. Бойко не ще да дава властта на Радев и затова е такава каша навсякъде. Щяха да извадят и предпазни средства от военния резерв.

    Коментиран от #22, #28

  • 5 Бойко Борисов

    35 56 Отговор
    Не, не са прави!!! Това е национално предателство! Да ни изоставят в такъв момент! Че то е все едно да има физическа война, разглезените българчета да откажат да умират за Шкембе воевода

    Коментиран от #11, #34

  • 6 7596

    54 3 Отговор
    Преди повече, от 20 дни на 23.02.20, Нова ТВ направи разкритие за четвърт милион лева усвоени с измама от ръководството на УМБАЛ „ Св. Анна“- София от програма за развитие на човешките ресурси на ЕС. Повече от 20 дни гледаме наглите усмивки на ръководството на болницата и нулева реакция на МЗ и лично на министър Ананиев. Въпроса е коронавируса дали е повод за амнистия за финансови престъпления със средства на ЕС. Дали чадъра не е от по-високо както твърди д-р Москов

    Коментиран от #15

  • 7 Боко пълководецу

    40 6 Отговор
    За едно са прави, че ги пускат на война без оръжие ! Канче водка, пардон спорт и юруууш в атака...
  • 8 Велики

    48 2 Отговор
    Нашите "УПРАВНИЦИ" са "велики". Със заплахи, неграмотност и голяма глупост искат да решат сложни проблеми.
  • 9 Гост

    51 2 Отговор
    В ,,територията,, на Боко Бьлгароубиец всичко е ,,имитация,,......как от 3 милиарда ,,излишьк,, и пзрвенците на европа финансово за 10 дни станаха 3 милиарда дефицит...и,ще ги хвьрлят хората на кучетата пак...ИЗРОД.
  • 10 Гост

    46 3 Отговор
    А права ли е циганската кметица да вдига данъците, след като е казала, че няма да го прави? А дъртия грип иванов, прав ли е да вдига парно и ток всеки месец?
  • 11 Дельо хайдутин

    24 1 Отговор

    До коментар #5 от "Бойко Борисов":

    Като не са прави, що не въведеш военно положение.?
  • 12 ЗигЗаг

    20 48 Отговор
    Нямало достатъчно предпазни облекла, апаратура, липсвала подготовка... По време на ВСВ такива доктори, отказващи да помагат на болни, са били разстрелвани!

    Коментиран от #29

  • 13 Народен артист

    58 6 Отговор
    До преди 20 дни сестрите бяха ,,терористки,, и ,,ламтяха,, за пари....А,сега са ,,героини,, и им рькопляскаме...това сме бьлгарите......Затова си заслужаваме всичко
  • 14 пфууу

    34 6 Отговор
    Когато има да лапаш е добре, ама когато трябва да даваш......
  • 15 465

    34 4 Отговор

    До коментар #6 от "7596":

    Тази информация е показателна за мисленето на властимащите, цял месец те не търсят наказание и обяснение за злоупотребата със средства на ЕС от разюзданото ръководство на УМБАЛ ''Св. Анна " _София. Крадеца Москов се подхилква и парадира , че Баце седи зад гърба му, а тръгнали да наказват лекари без умения, квалификация и условия за отказа им да се занимават с това което не им е работа и за заплата в път по малка от тази на бившия министър който даже не благоволява да ходи на работа или ако ходи не работи. Извода е че, сегашния министър е също толкова некомпетентен, колкото и Пепи Готиното/ Белото?
  • 16 пфууу

    19 17 Отговор

    До коментар #2 от "CoviD 20":

    И Ботев нямаше каска, а ЛВЕСКИ маратонки, ама.....

    Коментиран от #19, #21, #23, #62

  • 17 Историк

    13 2 Отговор
    Да се върнем в миналото. Участниците във Владайското въстание предатели ли са или герои?

    Коментиран от #25

  • 18 Дъ Мозак

    25 0 Отговор
    Лекарите са си същите, минус необходимите им за случая мерки
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Дельо хайдутин

    9 2 Отговор

    До коментар #16 от "пфууу":

    И умряха.
  • 22 726

    12 2 Отговор

    До коментар #4 от "Последния софиянец":

    Ако има военно положение емигрирам в Русия!
  • 23 пфууу

    3 2 Отговор

    До коментар #16 от "пфууу":

    написах го с главни но бързах ЛЕВСКИ
  • 24 Прекрасна статия

    16 6 Отговор
    Живи и здрави да сте, че я публикувахте. Забелязвам, че винаги най-хубавите статии се оказват от DW, напук на троловете.
  • 25 Последния софиянец

    13 3 Отговор

    До коментар #17 от "Историк":

    Ако бяха успели да избесят правителството щяха да са герои, ама сега са глупаци.

    Коментиран от #70

  • 26 пфууу

    5 0 Отговор

    До коментар #19 от "CoviD 20":

    и твойта също!
  • 27 Куку-руки

    34 3 Отговор

    До коментар #20 от "Ръмпези":

    Ти какво предлагаш? Сърдечен хурург или лекар УНГ да лекуват епидемии. Ехее бре, човек, да не да падат от рая. Човек 60 години да учи, пак няма гаранции че ще е доктор за всичко.

    Коментиран от #97

  • 28 Спасението

    23 1 Отговор

    До коментар #4 от "Последния софиянец":

    на герберастите е с "извънредни" мерки и "законодателство" да накарат потърпевшите да "платят" за грандиозния грабеж и управленско безхаберие.

    Коментиран от #30

  • 29 Тебе май

    7 1 Отговор

    До коментар #12 от "ЗигЗаг":

    не са успели много да те излекуват тогава.
  • 30 Последния софиянец

    6 0 Отговор

    До коментар #28 от "Спасението":

    А дали ще го доживеят?
  • 31 Смайл

    8 5 Отговор
    Да, прави са!!!
  • 32 Иван Милано

    22 28 Отговор
    Мишоци мръсни. Доктор се става със сърце.Тук в Италия всеки ден умират лекари,сестри но никой не напуска,напротив има хиляди волонтари.

    Коментиран от #36

  • 33 Гешо Иванов

    19 19 Отговор
    А бе я ми ги дайте на мене тия дето подават молби за напускане да ги сваля долу в мазето и да им тегля един бой, да видиш на другия ден как друга песен ще запеят

    Коментиран от #41

  • 34 Оценявам

    37 2 Отговор

    До коментар #5 от "Бойко Борисов":

    сарказма, но всъщност реалността е такава. Ако има истински военен конфликт, повечето българи няма да застанат "под знамената" на тези управляващи.
  • 35 Българина

    31 4 Отговор
    Боко ТИКВАТА и МАЛОУМНАТА караВИЕТНАМчева да станат доброволци, и те да помагат на хората в болниците......БОКЛУЦИ.
  • 36 Бай Ганьо

    29 3 Отговор

    До коментар #32 от "Иван Милано":

    Ами това казвам, бе платена подлого.Нека ПОЛИТИЦИТЕ ДАДАТ ПРИМЕР, и ТЕ ДА СТАНАТ ПЪРВИТЕ ДОБРОВОЛЦИ.....Или си на принципа :"ДАЙТЕ, ДА ДАДЕТЕ"....ТЪПАНАР.
  • 37 Наблюдение

    23 5 Отговор
    Доколкото мога да схвана реално корона вируса не се лекува. Диагноза се прави само въз основа на кръвен тест. Зазлелите ги интубират и се надяват да прескочат. Лаборант и парамедик са ефективни колкото професор. Обаче интрига да има...
  • 38 Наследник на рода Дуло

    14 20 Отговор
    Нека подават оставки. Имат това право. Но не би трябвало да бъдат отново наемани другаде, на подобна работа. Да ги вземат н-р готвачи, миньори, строители и т.н.

    Коментиран от #39

  • 39 Ааа работа има

    16 0 Отговор

    До коментар #38 от "Наследник на рода Дуло":

    НПО, пациентски организации, там хубаво плащат...
  • 40 КралиМарко

    38 5 Отговор
    Лекари ли, кои лекари са лекари в БГ?!
    Онези, дето изписват здравни пътеки и фиктивни пациенти и източват Здравната система ли?!Техните шефове ли, дето играят на едро и изписват милиони фиктивни разходи със консумативи и лекарства, външни услуги,поддръжка и какво ли не още..Джи Питата ли, които са Еднолични търговци със 5-6бона заплта, и 25%от рецептите дето изписват,а за Болничните по100кинта, и смъртните актове..да не споменаваме..Та, той МинисЕро не еЛЕКАР бре!?Кой от какво разбира и е подготвен да питам?!Така фалшиво живеем вече 30години във всяка сфера и система нали!!ВИНОВНИ?!Е, сега изборът е - Смъртоносен вирус, срещу работа, която нито е от душа, нито си струва парите.ЛУДИте отиват на война.., младите и бедните също...Другите, ами те ръководят и издават заповеди!!!
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Ганьос

    30 8 Отговор
    Прави са.Трябва Тиквата ,Дебелия Пеевски,Домусчиев,Ковачки,Доган и всички други межатурки ,които трябва да изметем най-накрая да станат санитарки на първа линия
  • 43 дали наистина

    15 1 Отговор
    Статията е на DW ?Ако е истина това говори само едно че даже и в еврапа са шокирани от нас като нация и управляващи?Едните че са нагли до безбожност а другите че са хрисими овчици и ако щеш на шиш да ги въртиш те ще си възхваляват управниците и ще ги гледат богоугоднически докато последните не ги истребят.
  • 44 дали наистина

    6 3 Отговор
    Статията е на DW ?Ако е истина това говори само едно че даже и в еврапа са шокирани от нас като нация и управляващи?Едните че са нагли до безбожност а другите че са хрисими овчици и ако щеш на шиш да ги въртиш те ще си възхваляват управниците и ще ги гледат богоугоднически докато последните не ги истребят.
  • 45 Някой си

    10 5 Отговор
    Ндаааа, прави са!
    Предлагам Бибитко с жипката от фейса за главен лекар на републиката, а фъндъчката за мед. сестра, но не старша......отстрани може да подскачат фелдшер Гешев и касап-генералчо Мутафчиев!
  • 46 Въпрос

    24 3 Отговор
    Въпросът "прави ли са" е на йдиот. Есе едно да ти кажат играй на РУСКА РОЛЕТКА. Естествено е нормален да откаже. Управляващите всичко могат - да станат медицински персонал. Щом пожарникар е премиер - могат

    Коментиран от #49

  • 47 ддааа

    17 4 Отговор
    В Нидерландия вчера се взе рашение всички бизнеси да се обещетят на 100% !Дори ако някой работник се почувства в опасност на работното си място, държавата му плаща заплатата без да ходи!А нашите управляващи-шибаняци показаха среден пръст на фирми и работници.

    Коментиран от #53

  • 48 Ганьос

    5 1 Отговор
    ЕЙ,много прости хора на тоя свят!
  • 49 Някой си

    2 5 Отговор

    До коментар #46 от "Въпрос":

    Май ти липсват няколко години в училище а?
    Правописа братчет, правописааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааа!

    Коментиран от #63

  • 50 Другия с коня

    17 5 Отговор
    За едно лечение на баща ми ми извиваха ръцете за хиляди левове лекари и сестри....Мрете сган долна.....Сега няма лекарство и за вас....Къде ще се скриете.....Кой ще харчи парите които доихте от НАС толкова години......МРЕТЕ.....

    Коментиран от #52

  • 51 guest

    24 3 Отговор
    ако не искат да помагат никой не може да ги накара насила. В лекарите не съм видяла никога кой знае какъв морал, достоинство и т.н.,Най-обикновенни мошеници, които си мислят че лекуват хората, а реалността е че само ги обират. И от такива хора какво може да се очаква...?
  • 52 Някой си

    5 0 Отговор

    До коментар #50 от "Другия с коня":

    Тук май си много прав.......я доразвий тезата си...ще е интересно май.......

    Коментиран от #55

  • 53 размисли и страсти

    7 2 Отговор

    До коментар #47 от "ддааа":

    Че то тогава кой ще иде на работа бе? Що им не пишеш да ти платят и на тебе?
  • 54 Аха

    15 3 Отговор
    Когато стачкуваха си бъркахте по дупките, ама монетата се обърна.Сега вас ли да мислят?
  • 55 Другия с коня

    16 4 Отговор

    До коментар #52 от "Някой си":

    Това не е Теза.Това е Болката да гледаш как УМИРА този,който ти е дал Живот.....А тези Хиени в бели престилки броят парите като Търговци на ЖИВОТ.......Търговци на ЖИВОТ.... Проклети да сте.....
  • 56 гиггс

    16 10 Отговор
    лекарите са прави да напускат след като държавата не се грижи за тях Управляващите ги смятат за парче месо което жертват за собствено благополучие.
  • 57 Next

    12 0 Отговор
    С политическите лумпени в България , бялата мафия може и по къси гащи да си ходи на работа.
  • 58 военен

    19 5 Отговор
    Моментално разпускане на ненужния парламент и правителство. Президентът обявява военно положение и се започва тотална физическа чистка на цялата корумпирана продажнаизмет в тая държава
  • 59 Мара

    8 4 Отговор
    В пълното право са си да напуснат, но от това ще пострада само народът.
  • 60 Хасан

    13 9 Отговор
    Бойко е прав тука само трябва да им даде поне по 10години затвор на тия мишоци Аллах да пази да те лекува български лекар
  • 61 На прави ли ти приличат

    17 11 Отговор
    Ами не. Муньовците са завършили медицина безплатно и не мисля, че са успяли да се отплатят за това на държавата като източват здравната каса с фалшиви пътеки и гледат да се скатаят колкото могат. Би трябвало и да поработят малко. Ама толкова си могат. Друг е въпросът защо държавата не се е освободила от тия паразити до сега, а си ги отглежда. Благотворителност ли е това, кво е? Или май е просто глупост. Поне сега ще си проличи кой какъв е.

    Коментиран от #101

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 До 61

    9 3 Отговор
    Не се ядосвай, те се освобождават от държавата. При такива условия на работа, заплащане и отношение на пациенти...
  • 66 Реалист

    15 8 Отговор
    Вече всички имат предпазни средства това нв е опръвдание . Значи зъболекари могат да са доброволци , а те не . При война ако напуснат и военослужещите кво правим тогава , ще кажем ,да прави са да напускат там може да ги убият . А иначе всеки знае да развява знамето “ Патриоти” !!!

    Коментиран от #72, #74

  • 67 Реалист

    7 8 Отговор
    Вече всички мед. лица имат предпазни средства това не е оправдание . Значи зъболекари могат да са доброволци и да помагат с каквото могат , а те не . При война ако напуснат и военослужещите кво правим тогава , ще кажем ,да прави са да напускат там може да ги убият . А иначе всеки знае да развява знамето “ Патриоти” !!!
  • 68 Правдива статия

    13 0 Отговор
    Първо, така наречената "Хипократова клетва" няма юридически характер, а единствено морален. През месеците януари и февруари МЗ можеше да достави необходимото количество противовирусни предпазни облекла, маски, очила, респиратори и всичко необходимо за предпазване от заразяване на медицинския състав при преглед и лечение на болни от коронавирус. Но не го направи. Кой е отговорен и виновен? - Лъжливият министър на здравеопазването, счетоводителят Кирил Ананиев, мухлясалата в МЗ зам. министър и тоже счетоводителка Жени Начева, главният държавен инспектор, епидемиолог, доцент, д-р безхаберник Ангел Кунчев и вся осталная чиновническа сволоч в МЗ.

    Второ, през месеците януари и февруари МЗ и нейните чиновници бяха длъжни не само да подсигурят медицинските работници с предпазни средства, но и да проведат тренировки за тяхното правилно ползване, до степен добра натренираност. Но не го направиха. Въобще не им пукаше. За сметка на това настройваха общественото мнение срещу лекари и сестри, като ги заклеймяваха като алчни и мафия в бели престилки. А всъщност мафията е в МЗ, в МС и в антинародното събрание.

    Трето, да си спомним как онези офицери, които преди 10.11.1989 г. започнаха военната си служба с войнишката клетва да бъдат верни на своя народ и на своята социалистическа държава Народна република България. Войнишката клетва изискваше от заклелите се бъдещи офицери от БНА, Гранични войски и МВР (вкл. ДС и Противопожарната служба) да защитят социалистическата

    Коментиран от #69

  • 69 Правдива статия

    9 0 Отговор

    До коментар #68 от "Правдива статия":

    (продължение)

    Трето, да си спомним как онези офицери, които преди 10.11.1989 г. започнаха военната си служба с войнишката клетва да бъдат верни на своя народ и на своята социалистическа държава Народна република България. Войнишката клетва изискваше от заклелите се бъдещи офицери от БНА, Гранични войски и МВР (вкл. ДС и Противопожарната служба) да защитят социалистическата си родина НРБ, дори и с цената на живота си, и завършваше с призива да понесат цялата отговорност на закона и презрението на своя народ ако нарушат тържествената си клетва, дадена пред родителите им, и скрепена с целувка на знамето на НР България.
    Колко офицери си изпълниха клетвата? Колко офицери защитиха своята социалистическа родина НРБ? Колко от офицерите, клели се във вярност на НРБ не станаха подлоги на еб.натото? Всички станаха военни клетвопресъпници, начело с военен клетвопрестъпник №1 Добро Джуров - превратаджията.

    Защо сега се лае срещу лекарите, а тогава никой не лаеше срещу военните клетвопрестъпници?
    Нямат ли отговорност военните клетвопрестъпници за сегашното разпадане на държавата?
  • 70 Жертви

    13 1 Отговор

    До коментар #25 от "Последния софиянец":

    По-скоро са станали жертви. Сега се иска от лекари, сестри, санитари... да станат жертви в името на мафията и на неблагодарния си народ, който крепи мафията.
  • 71 месара

    4 6 Отговор
    при война лекарите и сестрите не трябва ли да са по болниците и лазаретите?
  • 72 Война за какво

    16 1 Отговор

    До коментар #66 от "Реалист":

    За какво ще се сражаваш в евентуална война? България се завладява без война.

    - Завлядяна от мафията.
    - Завладяна от еб.натото.
    - Опит за завлядяване от джендърите, чрез Истанбулската конвенция.
    - Завладяна от соросоидните НПО за прокарване на джендър обезобразяване на децата и внуците на българите. На учителите вдигнаха заплатите, не за да образоват децата, а да ги покваряват. От 9-годишна възраст ги обучават на игрички с пипане на половите им органи.
    - На дневен ред е всеобхватно икономическо и търговско завлядяване на ЕС и на България от държави извън ЕС, чрез СЕТА.
    - Изтребват народите на планетата чрез биотероризъм.

    За кого и за какво ще се сражаваш? За кого искаш да умираш?
  • 73 8652

    13 0 Отговор
    Нито един депутат не си е дарил заплатата за справяне с епидемията. Нито един богаташ не извади пари за обществото. Изключая простия дебил от Лолтопия.

    Коментиран от #78

  • 74 Анонимен

    18 3 Отговор

    До коментар #66 от "Реалист":

    За каква война говориш!Какво ще защитаваш ако стане война?Корупцията и кражбите ли ще защитаваш?Романизацията ли ще защитаваш?Източването на здравната каса ли ще защитаваш или неефективните социални системи?Крадливите мутри ли ще защитаваш,които не дават заплати и се подиграват с персонала?Наркоманизираната младеж ли ще защитаваш или народ,който търка билетчета в лудо умопомрачение?България е провалена държава.
  • 75 Гробаря

    16 5 Отговор
    Обвиняваме че медиците са дали клетва а не я спазват. Депутатите и министрите и те също са дали клетва но си правят каквото си знаят. Докато няма прокуратура, и няма осъдени политици и медици държавата ще в пълен хаос
  • 76 Извънредно положение

    15 5 Отговор
    Веднага лъсна колко зле е подготвена здравната система. Мизерия. За идващата зараза се знае от януари. При това положение някой трябва да подаде оставка - или правителството (по некадърност), или мединцинският персонал (по инстикт за самосъхранение - на себе си и на семействата си). И двете страни са давали клетва, но досега правителството я е нарушавало. След като правителството не подава оставка, следва, че другата страна трябва да подаде оставка.

    Коментиран от #79

  • 77 Тодор Живков

    14 3 Отговор
    "медицинско лице, което не окаже помощ по време на ..." А, за некадърни политици, които ръсят глупости, крадат и вършат глупости?
  • 78 Водки 19

    13 4 Отговор

    До коментар #73 от "8652":

    И Дариткова и другите лекари от Парламента във Втора градска за личен пример. Може и семействата им доброволци. Тогава ще им повярвам. Всичко друго е "Булю, булю."
  • 79 Лейтенант

    12 5 Отговор

    До коментар #76 от "Извънредно положение":

    Правителството и парламента незабавна оставка. Президентът обявява военно положение и се започва тотална чистка на крадливи корумпирани политици
  • 80 Коментатор

    7 7 Отговор
    Само за малко се поставете на мястото на медиците, очи в очи със заразата, без предпазни средства, сега си представете децата си възрастните си родители, най-близките си. Помислете си пак, заслужават ли грозното ви отношение?
  • 81 Мордекай

    9 4 Отговор
    Тези които бягат от страх , не заслужават да се наричат лекари или каквото и да е там, сестри , санитарки .... Това е мършата , по добре да се изчистим от нея да не прави калабалък и да харчи народна пара а ние само да си мислим че получаваме нещо насреща,нека освободят позициите за идващото поколение лекари и сестри , които изразиха желание да спасяват хора реално , а не просто да имитират загриженост.
    Не сме народ, не сме народ, а мърша,
    хора, дето нищо не щат да вършат.
    Всичко тежко, всичко мъчно е за нас!
    "Аз не зная! Аз не мога!" - общ е глас.
    [П.Р. Славейков]

    Коментиран от #84, #86

  • 82 гост

    7 1 Отговор
    Преди 10 дена, мой близък получи инсулт / втори /. Спестявам Ви премеждията до болницата.Само ще кажа- да не се налага да влизате там ! За условията - нямам думи . Всичко си купувахме и носихме, само храна отказаха / но каква храна на човек , който дори не може да се храни /. Имаше добри хора от персонала , за което им БЛАГОДАРЯ !Според мен - всичко е до човека. Има търгаши, НО има и хора , макар и малко останали .
  • 83 123

    1 2 Отговор
    Дядо ми не е имал пушка,но учствал в първата световна война,а баща ми във втората световна и отечествена война.

    Коментиран от #87, #88

  • 84 Коментар

    6 3 Отговор

    До коментар #81 от "Мордекай":

    Никой не бяга, просто искат елементарни условия за да си вършат работа. И медиците имат права не само задължения

    Коментиран от #94

  • 85 Шаран БГ

    9 4 Отговор
    Медиците са хора като нас ! Когато нямат апаратура, предпазни средства и за самоотвержаният си денонощен труд не са оценени от Обществото като цяло / а от политиците ни и директно обиждани/, защо трябва да стоят и да гълтат вируси, бацили и бактерии. Те не са безсмъртни...... КАК Е ВЪЗМОЖНО за тези които обслужват властниците ни , да има заплати, да има предпазни средства, да има апаратура ?? За моя личен лекар и колегите му доктори, медицински сестри и санитари , на другия край на Републиката, да НЯМА ??!? Да "Почетно чувство е да негодуваш........" ама мислете с главите си, и тогава плюйте и псувайте !!!
  • 86 Тодор Живков

    4 2 Отговор

    До коментар #81 от "Мордекай":

    Много хубаво стиготворение. Имам само една малка забележка. "и да харчи народна пара" - само дето сега (и последните 30 години, ако не и повече) не медицинския персонал харчи народната пара, а разни партийци, комсомолци и други изедници на народа. До медиците (по-голямата част) стигат само трохи. Сигурен съм, че Пенчо Славейков не говори за голи и боси лекари и медицински сестри, които с един термометър трябва да се борят с една нова зараза.

    Коментиран от #93

  • 87 1111

    2 0 Отговор

    До коментар #83 от "123":

    А ти ще участваш ли?
  • 88 Дядото

    3 2 Отговор

    До коментар #83 от "123":

    Дядо ти да е бил готвач или си е направил лък? Който не може да оцени трудът на медиците е загубена кауза, каквито и да са му били предците.
  • 89 Гражданин

    5 1 Отговор
    Лекарите и сестрите трябва да се пазят от пациентите, ноооо и да пазят пациентите от себе си - факт, който явно повечето не проумяват.

    Коментиран от #90

  • 90 Даааа

    7 3 Отговор

    До коментар #89 от "Гражданин":

    Май не им е ясно, заразят ли се лекарите заразата ще стигне и до останалите пациенти но е сложно да се обясни на тези дето само могат да дрънкат,че лекарите са положили клетва
  • 91 рогачев

    6 2 Отговор
    повечето докторя обичат пред кабинетите им да се вият опашки, те да си лафят с часове и накрая на месеца да лапнат 3 бона заплата и да се оплачат колко им е рискова професията, жалко че не гласуваха проекто закона за пробацията и глобата !!!

    Коментиран от #95

  • 92 бис

    6 2 Отговор
    я тиквата да обясни къде отидоха 5 милиарда от бюджета за няма и две седмици. - абе хора вие прости ли сте или ви харесва еб..........от тиквата, на този бок...........к докато не му пуснем кръвта няма да видим светъл ден.
  • 93 Мордекай

    4 2 Отговор

    До коментар #86 от "Тодор Живков":

    Ако тия доктори бяха направили това по време на адаша ти , тиранина от правец , главите им щяха да са паднали преди да заглъхне ехото от думите им. Имат всичко необходимо , и маски и облекла и изолирани помещения , и практиката която не е по различна от обикновен грип или хепатит . Проблема е че тия медицински лица не стават за такива , те са алчни за пари но свидливи от към изпълнение на задълженията си и клетвата която са дали е проформа , по добре да ги няма.
  • 94 Мордекай

    2 2 Отговор

    До коментар #84 от "Коментар":

    Как да нямат , имат всичко и то от най висок клас , стига с тая мантра. Още на втория ден бяха раз блокирани от военния резерв и маски и облекла и бяха раздадени на тия болници е които ще се работи със заразени. Имаме и легла и апарати които за сега са достатъчни , пуснати са заявки за още 200.
  • 95 Предложение

    1 0 Отговор

    До коментар #91 от "рогачев":

    Ами кво чакаш, ела стани доктор на мястото на напусналите и ще получаваш 3 бона за лафове.
  • 96 Да им дадем по оше

    1 1 Отговор
    1000 лева (временно де..)
  • 97 Путарина

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "Куку-руки":

    гинеколог или офталмолог
  • 98 Гост

    0 0 Отговор
    Позаслушах се малко по Нова снощи какво обясняват разни министри и как се правят на велики и си приписват заслуги за ситуацията в Бг.Толкова повърхностни неща говорят за да прикрият истинските опасности следващи в резултат от извънредното положение,че чак се чудя кой им вярва?За състоянието на банките най-интересно е да отбележа,че се дават кредити срещу постоянен договор,но сега след като спряха работа толкова фирми и няма нищо сигурно какво ги толли постоянния договор,ако се залее борсата от съкратени безработни хора? Помоща за държавата да даде процент пари за да не се съкращават работници не е ли за да избегнем суматохата и това,че безработните отиват на нейната хранилка,а бизнеса спира да работи и държавата няма от кой да събира пари. Тази картинка защо не се забелязва и никой не коментира? И най-трагичното е,че паниката във всеки е за парите,тяхната липса,а тях някой ги печата. Не е жито или нещо друго да страдаме,че природата не ни дава,защо е тази истерия и паника хора?Действайте и правите нещата които можете и са от първа необходимост без да търсите пари,а удоволствие и удволетворение от свършеното, аз се научих да го правя и съм спокоен и доволен. Ситуацията идва да ви научи и промени,променяйте се,не чакайте да получите нещо различно от това досега,както коментирате пак ще се крадат и усвоят пари. Жертвата във вас говори и за това пак ще стане същото,защото мислите и възприемате действителността като жертви.
  • 99 Стефан Драганов

    1 0 Отговор
    Политиците и депитатите са с Европейски заплати. Но всички на територията искат да бъдат с Европейски заплати. Когато яйцето дойде на задника тогава управляващите вдигат заплятите на хората. Защото се пазят да не ги свалят от власт.
  • 100 Иваило Ангелов

    1 0 Отговор
    Ако не бяха хвърлени милиардите на вятъра за изтребител гейт, можеше да се увеличат заплатите на всички хора на територията.
  • 101 Кирчо лекар

    1 0 Отговор

    До коментар #61 от "На прави ли ти приличат":

    Първо не съм Мунчо. Второ докато ти си бъркаш в носа и взимаш 2-3 пъти по-голяма заплата от мен и си убеден, че мизерната ти осигуровка ти покрива всичко в този живот и всеки ти е длъжен ще получаваш точно толкова, колкото и си дал. Умреха мунчовците, сега е времето на тарикатите като теб. Тези дето са специалисти по всичко, за които не важат изолации. За всички тези където мислите, че с парите си сте безсмъртни и винаги сте най-големите тарикати. От години всички селски тарикати сте убедени, че някой ви е длъжен..що не си задавахте въпроса толкова години, а бе тези балъци като са учили толкова години, до колкото не може да броиш що работят за 1000-1200 лева на месец .... Сега светена водичка..и не дай боже да стихнеш до изкуствена вентилация...ще си изчакаш реда на опашката...след братятя роми и се моли да не стигаш дотам!
  • 102 Спартак

    0 0 Отговор
    Още февруари месец, Борисов умишлено е продал на борсата на бесценица предпазни екипи и маски от държавния ни резерв. Това е престъпление криминално и да се съди трябва. Наще доктори пищят за екипи и маски а предния месец на Ирак България е подарила маски и екипи на болниците им. Ето и Борисов умишлено да мре народа ни не е дал заявка на Европа за нужда на екипи и посуда. Е до кога този българ косвен убиец ще го тарпи българския народ?
  • 103 Спартак

    0 0 Отговор
    Още февруари месец, Борисов умишлено е продал на борсата на бесценица предпазни екипи и маски от държавния ни резерв. Това е престъпление криминално и да се съди трябва. Наще доктори пищят за екипи и маски а предния месец на Ирак България е подарила маски и екипи на болниците им. Ето и Борисов умишлено да мре народа ни не е дал заявка на Европа за нужда на екипи и посуда. Е до кога този българ косвен убиец ще го тарпи българския народ?