Last news in Fakti

13 Август, 2012 21:26 9 932 26

Главен инспектор Костов: Целта на пътните камери е да се намалят злополуките

  • красимир костов-
  • пътни камери-
  • кат-
  • закон-
  • пътна полиция

Когато преминеш границата на центробежните сили и колата се вреже в дървото, тогава всичките аргументи на криеницата и надхитрянето просто губят значение

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Безспорно и стационарните, и мобилните камери /които са монтирани в полицейски автомобили - с и без отличителни белези/, въздействат много успокояващо и положително на дисциплината на водачите на пътя.

Това подчерта в ProИнтервю главен инспектор Красимир Костов. Той посочи, че наистина, шофьорите знаят в по-голямата си част местонахождението на стационарните камери и приближавайки към тях, намаляват скоростта.
 

От много години, и до момента, главен инспектор Красимир Костов работи в „Пътна полиция” по превенцията за намаляване на пътните катастрофи и пострадалите. Той е главен инспектор в отдел „Пътна полиция” при Главна дирекция „Национална полиция”. С покойния колега Христо Стойков е съавтор на сборника документални разкази „Волан за формула 1” - за катастрофи с младежки компании. Сценарист е на 3 документални филма на същата тема, автор на стотици публикации в печата и още толкова участия в телевизионни и радиопредавания в различни медии.

Близо 10 години води популярна рубрика за пътната обстановка в предаването ”Тази сутрин” на БТВ, в която ежедневно показва рисувани от него скици на катастрофи, шаржове и карикатури на човека в изненадващите ежедневни остри ситуации на пътя
.

Вярно е, че след този участък отново натискат газта и често превишават скоростта, казва главен инспектор Костов, като уточнява: "Но ефектът - намаляване на пътните злополуки в опасните участъци, с концентрация на произшествия /в които нарочно са монтирани тези камери/, е налице".

На въпрос дали има празни кутии, "за сплашване", в които не са монтирани реални камери, Красимир Костов отговаря: "Да има, но те не са много и постоянно се променят. Всъщност, основната цел е шофьорът да намалява скоростта мотивиран от мисълта за собствената безопасност,  автомобилът да остане върху четирите си колела, а не от мисълта "да отърве глобата". Мнозина не разбират това и постигат своето "щастие", надхитряйки уреда; също и като са намалили, в резултат на нечие присветване с фарове "Внимавай, КАТ!" Когато преминеш границата на центробежните сили и колата се вреже в дървото, тогава всичките аргументи на криеницата и надхитрянето просто губят значение, нещо повече - оказали са се коварна клопка", подчертава главен инспектор Красимир Костов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иван Йовчев

    1 0 Отговор
    "за сплащване" - оправете си грешката! ;)
  • 2 Явор Недялков

    2 0 Отговор
    Само не мога да разбера колко струва един радар, та го пазят двама полицаи с по хиляда и петстотин лева заплата. Отделно бонусите...
  • 3 Венцислав Славов

    3 0 Отговор
    за хиледен път се убеждавам,че полицията ни е ужасно проста
  • 4 11111

    1 0 Отговор
    тъпа
  • 5 НАНЕ

    4 0 Отговор
    Този пич от снимката горе ми прилича на един германец как му беше
    името...Х-Х-Х-, ..............Много сиромашка кръв ще изпият!
  • 6 Стар Българин

    2 0 Отговор
    И защо трябваше да го казвате, съвсем да се спре спазването на правилника за движение от повечето водачи?!..
  • 7 мончо

    3 0 Отговор
    тоя хич не бива от германия до българия 2000 км за първи път ме спряха до драгоман 3-ма да ме питат защо карам на халогени казвам им има нещо като мъгла викат посред лято каква мъгла ще ти пишем акт има казвам и после веднага се сещам че има всъщност дим от запалени стърнища и го виждат и пак спорят къде ми е базуката да ви дам едни разсъждения и анализи за тъпи камери
    пп. може и ерпеге
  • 8 ghosteriders

    0 0 Отговор
    Не деЙ така бе старши.
  • 9 Георги Цолов

    0 0 Отговор
    Когато преминеш границата на центробежните сили и колата се вреже в дървото, тогава всичките аргументи на криеницата и надхитрянето просто губят значениеНЕ МИ СЕ Е СЛУЧВАЛО НО СЪМ ВИЖДАЛ КАК ВАДЯТ СЕМЕЙСТВО С МАЛКОТО ИМ ДЕТЕ 7/8 ГОДИШНО ОТ СМАЧКАНАТА ИМ СЕМЕИНА АСТРА,И АЗ ДАВАМ ГАЗ НО С МЯРКА,ЖИВОТА Е ЕДИН НАЛИ.НЯМАШЕ ЖИВИ КАМЪКА Е МЕЖДУ БОРОВАН И АЛТИМИР ВРАЧАНСКО,ТА МИНЕТЕ ОТ ТАМВИЖТЕ СНИМКИТЕ И СИ ПРАВЕТЕ СМЕТКА .
  • 10 Георги Цолов

    0 0 Отговор
    АКО ИМА НЯКОЙ КОЙТО ЛЕТИ В ОБЛАЦИТЕ НАД ЗЕМЯТА НЕКА СЕ ПРИЗЕМИ ПРЕДИ ДА СЕ ОЗОВЕ ПОД НЕЯ.НАЛИ??????
  • 11 бат цък

    5 0 Отговор
    Целта на пътните камери не е да се намалят злополуките а да се смуче още сиромашка кръв от народа.Ако беше да се намалят злополуките защо им променяте постоянно местата и постоянно ги криете къде са монтирани?В изказването на ченгето има противоречие-слагаме ги за превенция ама има и в необозначени полицейски коли не за да намаляш като ги видиш ами да те глобяват
  • 12 не ми дреме

    2 0 Отговор
    Още повече,да говорят за спазване на правила полицайте е малко смешно...всички сме виждали как летят служебните коли на НСО и Вектрите с бурканче,пак на някое "татино" синче,това никъде другаде го няма в Европа!!!
  • 13 cop

    4 1 Отговор
    Целта на камерите е да се глобяват хората!!!
  • 14 НАНЕ

    0 0 Отговор
    Господа политиците с чалга култура дават личен пример,който е особено заразителен.Те направиха от България Авгиеви обори.
    Господа политици изчистете се от оборите, да си върнем България!
  • 15 Някой

    3 0 Отговор
    Защо тогава питам аз, всички камери се намират на така наречените места "капанчета"??? Това е за да ни възпитават... да бе да ....
    Последният куриоз направо ще умра... камерата преди Лукойл на магистралата при Ботевград... до скоро нямаше ограничения и там скоростта си беше 130км/ч... явно камерата не е изкарвала пари, за това сложиха малко преди нея ограничение 90км/ч и причината е втори знак за възможна появата на домашни животни. Вие луди ли сте бе КАТ??? Там няма домашни животни, града се намира на 5км от тази магистрала, как ще излезе овца или крава там? Ще мине през гората след това ще прескочи оградата, която обгражда цялата магистрала в тази област и накрая хоп на магистралата... ПОРЕДЕН АБСУРД!!! ИСКАТ ДА ИЗКАРВАТ ПАРИ И САМО ТОВА!!!
  • 16 Костов

    2 0 Отговор
    А знаете ли че

    Електронните фищове от мобилните камери, когато се изпращат по пощата са НЕЗАКОННИ !!!
    четете чл 189 ал.4 от закона !!!

    Ако те снимат с мобилна камера трябва да ти съставят акт на момента в противен случай може да се атакува в съда и отпада !!

    КАТ рекетират хората в незнанието им на закона и извършват престъпления с това си деяние !!!!

    ЧЕТЕТЕ ЗАКОНА !!!

    Снимка от мобилна камера изпратена по пощата е НЕЗАКОННА !!!

  • 17 Костов

    0 0 Отговор
    Защо съда ще отмени НЕЗАКОННИТЕ електронни фишове от мобилна камера
    Ето текста


    "Чрез създаването на нова ал.4 на чл.189 ЗДвП и въвеждане на понятието “електронен фиш” с измененията с ДВбр.10/11 г. на закона, се допусна изключение от общите процедурни правила на ЗАНН, касаещи започване на административно-наказателното производство със съставяне на АУАН и завършването му /при доказано нарушение/ с издаване на НП.Като всяко изключение от общите правила, издаването на електронния фиш е подчинено на строго определени условия, изчерпателно дефинирани в чл.189, ал.4 ЗДвП, а именно нарушението да е установено и заснето с техническо средство и в отсъствие на контролен орган и на нарушител.Граматичното, логическо и систематично тълкуване на тази разпоредба, във вр.чл.39, ал.4 ЗАНН и във връзка с целта на законодателя/виж мотивите към законопроекта за изменение на ЗДвП/ налага на категоричен извод, че издаването на електронен фиш е строго лимитирано и възможно само в случаите в които съответните технически средства са позиционирани предварително, стационарно, със съответни предварителни обозначения за съществуването им и които средства работят на автоматичен режим, неналагащ непосредствено обслужване от съответен контролен орган.За всички останали случаи на използване на мобилни технически средства, обслужвани и използвани непосредствено от контролен орган, въпросната разпоредба не важи и за констатираните с тези технически средства нарушения на ЗДвП следва да се спазва общия ред на ЗАНН за съставяне на АУАН и издаване на НП.Противното разбиране би довело до недопустимо заобикаляне на закона и до стимулиране на незаконосъобразно бездействие на контролните органи, свързано с неосъществяване на активен контрол по спазване на закона, превенция на административните нарушения и непосредственото им разкриване и установяване.В конкретния случай, по делото безспорно се установи, че електронния фиш е издаден за нарушение констатирано в отсъствие на предпоставките на чл.189, ал.4 ЗДвП, поради което и същия се явява незаконосъобразен на това основание."
  • 18 beast

    2 1 Отговор
    Оправете първо инфраструктурата на страната , а после слагайте камерите , няма свястна магистрала те камери ще ми слагат , никакви глоби няма да ви платя ...
  • 19 НИК

    2 0 Отговор
    Налага ми се често да пътувам от Плевен до Троян. Недоумение у мен буди защо има толкова много ограничителни знаци на скоростта с 50 км/ч. За този участък от около 70-80 км. са поне 40 знака. По моя преценка поне 2/3 от тях могат да се махнат още повече, че пътя се ремонтира от миналата година. Господата от "Агенция Пътна Инфраструктура" могат да ги махнат спокойно защото населението на България вече не кара ТРАБАНТ и МОСКВИЧ-408
  • 20 ...........

    3 0 Отговор
    Е МОЖЕ ЛИ ДА ИМА ОГРАНИЧЕНИЕ ОТ 60 км НА ПЪТ С ПО ДВЕ ПЛАТНА В ЕДНАТА ПОСОКА.
    иТОВА ,аКО НЕ Е РЕКЕТ ЗДРАВЕ МУ КАЖИ.
  • 21 родната полиция ни пази

    2 0 Отговор
    Господин Костов кажете ни колко струва една камера и коя фирма ви снабдява с такива.Кажете също с чии пари ги плащате.
    Кажете още КАТ на колко фирми или общини поддържащи пътищата е съставил актове за неподдържани и опасни пътища с дупки.
    По лесно е да снимате и да пращате честитки нали?
    Естествено вашите служители избират най безсмислените места за да направят поредната засада.
    После се чудите защо хората присветвали и защо масово мразят полицаите, които са изпратени не да ги предпазват а да ги рекетират.
  • 22 ВИванов

    2 0 Отговор
    Ама че глупави полицейщини.
    Това, което може да намали злополуките, е повишаване на качеството на обучение на младите шофьори и вдигане на летвата за взимане на книжка.
    Камерите служат единствено за рекет.
  • 23 Костов

    2 0 Отговор
    Снимането с мобилна камера и изпращането на честитки по пощата е НЕЗАКОННО !!!

    Четете закона и си научете правата бе хора !!!!

    Ако те снимат с мобилна камера по закон трябва на место да ти съставят акта - изпращането по пощата е НЕЗАКОННО !!!
  • 24 wooster

    2 0 Отговор
    Огромната част от ограниченията на скоростта поставени по пътищата и всички камери имат за цел да създават нарушители и да се прибарат глоби. Тазизадача е поставена от организирана престъпна група оглавявана от министъра на финансиите комисията по параграф 1 от ЗДвП и всики местни комисии за безопасност на движението в съучастие с великия и вецздесъщ КАТ. Нито една от въпросните институции няма за цел да опазва живота на овтомобилистите и пътниците, ако беше така отдавна да са оправени около стотината конфриктни места по пътищата на България, които постоянно вземат жертви поради незъвършени пътища или недомислието на пътното строителство. Но от повече от 20 години нищо не се прави за това само се увеличават санкциите!
  • 25 също

    0 0 Отговор
    колегата!правиш ли разлика между "ПЪТНО ПЛАТНО" и "ЛЕНТА ЗА ДВИЖЕНИЕ"? ами какво е "непрекъсната линия"?или "НАДВЕСВАНЕ над непрекъсната линия"?ами отнемане на предимство при ляв завой?Знаеш ли,че в случаите ме интересува КЪДЕ Е КАТ?АМИ КОЙ ЩЕ ОБУЗДАЕ МОТОЦИКЛЕТНИТЕ "ЖОКЕИ"?
  • 26 jovo

    0 0 Отговор
    nai ma e strah ot tia de ''mislat'' za men,a za kostov se govori 4e njama knizka ama kazva koi kak da kara....