Last news in Fakti

20 Април, 2020 16:30 3 879 22

Не бива да блокираме в изолация възрастните хора

  • йожени бастие

Намираме се в особен случай на дискриминация спрямо възрастните, на дискриминация на хората в зависимост от рождената им дата

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Йожени Бастие, “Фигаро”

Миналата седмица председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че може да се наложи възрастните хора да бъдат държани в изолация до края на годината, за да бъдат предпазени от коронавируса. 71-годишният френски писател Паскал Брюкнер реагира остро на тази идея. "има един човек, когото тази мярка би наказала преди всичко: първата дама, която е на 67 години. Редник Брижит трябва спешно да бъде спасена!", категоричен е писателят.

- Какво мислите за перспективата да бъде удължена карантината за хората над 65 години?

- Не бих искал да се превръщам в оракул, който поучава за всичко, пророкува за света след и отпреди това, но на този въпрос конкретно отговарям категорично “не”: удължаването на карантината на възрастните хора до септември и защо не до Коледа е противоконституционно и нарушава принципа на равенство. Превръщането на едно възрастово съсловие, виновно, че се е родило в средата на ХХ век, в изкупителна жертва на нацията, е една от тези абсурдни идеи, предназначени да успокоят нашето объркване. На първо място, тези, които я подкрепят, са с побелели глави, като се започне с хиперактивния професор Делфреси (който оглавява научния съвет, който съветва френското правителството в борбата с епидемията - бел. пр.), почти на 72 г., на когото е трудно да се откаже от отговорностите си. Всички тези лекари проповедници и наставници са най-добрите врагове на собствените се препоръки.

За какво става дума? За една стара утилитарна прищявка, която в името на благоденствието на населението жертва част от неговите членове. Това е прочутата дилема за препълнената лодка в бурно море: кого ще пожертваме, за да спасим останалите пътници? Общото затваряне на възрастните хора до първия студ е начин да ги накарат да платят за недостатъците на медицинската система: избират да затворят по-старите до ново нареждане, за да освободят места в реанимацията. Глупости: самият факт, че вече имаха възможност да излизат по един час на ден ги излага на рисковете на вируса. Или трябваше да ги затворят веднага.

- В книгата си “Кратка вечност” (Une brève éternité) казвате, че старостта се е превърнала в “циганско лято”. Не искат ли с тази криза да вкарат в старчески дом цяло едно поколение, което се чувства в добра форма?

- Да, това е всеобщо вкарване в старчески дом на хората над 65 години. Инфантилизират по-възрастните, под претекст, че ги защитават. Отричат напредъка на изминалия половин век и факта, че спечелихме още 20-25 години към очакваната продължителност на живота в относително добро здраве. Застаряващата старост се отдръпна, радваме се на нова пролет през есента и успяхме да отдалечим зимата. Непрекъснато ни повтарят, че смъртта и животът са тясно свързани, че трябва да приемем този неумолим закон: разбира се, но гениалността на модерността е в това, че измести курсора и забави мига на развръзката. На 60, 70, 80 г. ние изпитваме абсурдната радост, че все още сме живи и активни на възраст, на която нашите баби и дядовци вече са били в гроба. Това е двусмислен сезон между милостта и краха и не е без значение. Истинският въпрос е: кой е стар и на каква възраст? Рисковете за един 70-годишен човек в добро здраве са по-малки, отколкото за 40-годишен човек със затлъстяване.

- Няма ли риск да отнемат причините да живее на цяло едно поколение, което биха искали да защитят?

- Остаряването означава навлизане в краткото време, разгръщане на кратко бъдеще. Всеки ден е първият ден от остатъка на живота ни, както казват англосаксонците и този остатък се стопява с времето. Напредването на възрастта означава навлизане в порядъка на сметките: всичко ни е преброено, с всеки изминал час опциите се стопяват. За много мъже и жени да пожертват пролетта и лятото означава да потъпчат сезони, които може да не се върнат никога. Скъсването на връзката между поколенията може да накара хората да умрат от мъка, да съживи скрити болести, в името на нечистата мечта да изчезне една паразитна класа, за да остави място на по-зелените.

Не всички от по-младото поколение искат да изхвърлят родителите и бабите и дядовците си извън борда. Да живееш означава винаги да живееш сред другите: невидима пъпна връв ни свързва с тях - дори ако става въпрос само да отидем за покупки и да видим човешките си братя около нас, да ги поздравим. Да можеш да прегърнеш любим човек, да видиш близките си, да повървиш в града е толкова силен фактор за подмладяване на сърцето и душата, колкото и лекарствата. Може да се помисли за вдигане на карантината за всеки отделен случай в зависимост от здравословното състояние на всеки един или при всяко излизане да се вземат мерки за най-слабите, но не може да не се вдигне карантината за всички.

- Може ли вдигането на карантината да предизвика война между поколенията?

- Намираме се в особен случай на дискриминация спрямо възрастните, на дискриминация на хората в зависимост от рождената им дата. Но тази “смърт на старите” по здравословни причини е илюзорна утеха: от изследването и производството на медицинско оборудване зависи изхода от кризата, а не от доживотното заточение на част от обществото. За да въздействат върху света, поколенията трябва да бъдат преплетени от връзки на приятелство, интерес, разговор. В тази връзка има един човек, когото тази мярка би наказала преди всичко: първата дама, която е на 67 години. Редник Брижит трябва спешно да бъде спасена!

Превод от френски: Галя Дачкова


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 18 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да питам за приятел?

    22 8 Отговор
    Блокирането на деца в къщи не е ли дискриминация?

    Коментиран от #4

  • 2 пенсионерите новите сиукси

    15 5 Отговор
    Пенсионерите ще ги набутат в едо село всичките и ще го карат на леп и кисело млеко, докато не ги застигне некоя настинка.
  • 3 Крокж

    1 7 Отговор
    Тнввм шщщксд враг пнтгжжг нтгжф .
  • 4 неизбежно е

    10 5 Отговор

    До коментар #1 от "Да питам за приятел?":

    Не, просто повече време за видеоигри и една идея по-близо до това да са джендъри.

    Коментиран от #5, #10

  • 5 Нищо не пречи

    0 6 Отговор

    До коментар #4 от "неизбежно е":

    На вече затлъстелите да играят също видеигри...

    Коментиран от #12, #21

  • 6 Бай Ставри завещава апартамента

    27 1 Отговор
    Айде легализирайте евтанизацията, че побъркахте пенсионерите вече бре.
  • 7 сошъл дистанинг гербаджия краде сам

    16 5 Отговор
    Затворил съм дъртата на терсасата, за нейно добро е.
  • 8 Женерал пагон

    15 2 Отговор
    НЕма се пУашите, карантина до живот и ваксинация докато пукнете!

    Коментиран от #9

  • 9 Zoro

    15 2 Отговор

    До коментар #8 от "Женерал пагон":

    Повече КПП направете!Задължително ще сърбате надробеното за неадекватните мерки след карантината!
  • 10 Марио

    13 4 Отговор

    До коментар #4 от "неизбежно е":

    Ти явно не се грижиш за детето си.Има и деца, които излизат, спортуват и возят нормален начин на живот.Това, че ти и детето ти висите пред компютъра не значи че всички са така.
  • 11 волен сидеров

    11 2 Отговор
    не може ли разтрел
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Рошко

    7 1 Отговор
    Да не те чуят от сзо и бил ГЕЛ, че и на тебе ше ти пратят вирус по пощата
  • 15 Ваня

    4 9 Отговор
    Стига пишете глупости! Пенсионерите хоро ли да играят.??Ще си седим в къщи колкото трябва.Стига сте искали пари от държавата.Срамно е артистите да искат пари като Йоана Буковска.На всякъде има режим.Ние един месец не може да изтърпим.
  • 16 Баба Урсулла

    12 1 Отговор
    Някой спомня ли си, въпросната Урсула какво каза в Евр. Парламент???? Само товас питам! Сега прави мили очи, иначе е за стола директно. Да кажеш официално, че в Европа има много стари хора и трябва да се прочисти. Айде прочетете малко и вижте изказа и
  • 17 Зайко Байко многознайко

    10 2 Отговор
    Един търговец среща Чумата на по пътя си. Той гледа тревожно Чумата и пита:
    -"Къде отиваш?".
    Чумата отговаря:
    -„в Багдад“.
    -"Колко хора ще убиеш?" - пита отново Търговецът.
    "Не много, само 5000 души", казва Чумата.
    Времето минава и Търговецът среща Чумата отново на пътя си.
    Той обаче бе чул, че 60 хиляди души са загинали в Багдад заради чумата.
    - „Ти ми каза, че ще убиеш 5000 души. Въпреки това си покосил 60 хиляди живота ”, казва ядосано на Чумата.
    Чумата е много спокойна и уверена:
    -„Убих 5000 души. Другите умря от страх ''.
  • 18 Дедо Риц

    1 4 Отговор
    И каква е трагедията ? Не могъл наборо да си стои вкъщи! Е къде ще одиш с 220 лева ,бе човече мизерно?

    Коментиран от #19

  • 19 На разходка

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "Дедо Риц":

    На разходка в парка
  • 20 1234 👑👑👑

    2 0 Отговор
    Защо не нали целта на вируса е да убие болните хора и възрастните като залежат пак ще умрат вируса си върши работата по един или друг начин много бързо зобравихте истината за създаването му защото мозазите ви се промиват с други измишльотини зо вируса
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Дедо

    1 0 Отговор
    Имам около 100 литра ракия и достатъчно буркани с мезета , не ми пука , дори закачалката на генералски униформи да стане жена .