Last news in Fakti

22 Април, 2020 13:00 3 624 31

Няма гаранция, че заразените с новия коронавирус изграждат имунитет?

  • covid-19-
  • стаден имунитет-
  • антитела

Може ли човек, прекарал COVID-19, отново да се зарази с новия коронавирус? Да, смятат някои експерти. Това означава, че т.нар. стаден имунитет няма да ни помогне. В такъв случай спасението е само едно

Няма гаранция, че заразените с новия коронавирус изграждат имунитет? - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Някои съобщения от Азия през последните дни предизвикаха безпокойство. В тях се казваше, че вече оздравели пациенти отново дават положителен резултат при тестовете за диагностициране на новия коронавирус. От Южна Корея твърдят например, че 91 души, които вече са преболедували, отново се били заразили с коронавирус. Какво означава това? Нима не се изгражда имунитет, а болестта може да се кара повторно?

СЗО не може да каже със сигурност дали наличието на антитела в организма осигурява пълна защита от повторна зараза. "Не знаем отговора на този въпрос", казва Майк Райън, директор на отдел "Спешна помощ" към СЗО, който ръководи световната борба срещу вируса. "Само можем да съдим по онова, което вече знаем за останалите коронавируси, но дори и за тях данните са твърде ограничени", добавя той.

Стадният имунитет няма да реши проблема?

Предишни изследвания показвали, че само у малка част от населението се създават подобни антитела. Според Райън, това означава, че т. нар. стаден имунитет навярно няма да реши проблема на правителствата, които залагат на този фактор. За да се създаде стаден имунитет, е необходимо да се зарази толкова голяма част от населението, че вирусът на практика да не може повече да се разпространява.

Епидемиолозите обаче се надяват, че след като оздравее от Ковид-19, пациентът остава имунизиран срещу вируса поне за няколко месеца. Епидемията от ТОРС (тежък остър респираторен синдром), която избухна в края на 2003 година, взе близо 800 жертви по света, а оздравелите оставаха имунизирани срещу същия причинител средно за период от 2 до 3 години, обяснява експертът Франсоа Балу от Лондонския University College. "Това означава, че повторна зараза е възможна, но въпросът е: след колко време", пита той и добавя: "Това ще знаем със сигурност едва когато пандемията приключи".

Не са обаче малко експертите, които гледат скептично на информациите за повторни зарази в Азия. Както пише "Тагесшпигел", експертите смятат, че е невероятно да се касае за нова инфекция.

Според Франсоа Балу, в някои случаи коронавирусът може да стане хроничен, какъвто е например вирусът на херпеса. Възможно е обаче и резултатите от тестовете да са били погрешни и в действителност да е ставало дума за пациенти, които са продължавали да носят вируса в организма си, предполага ученият. "А това би означавало, че хората остават заразни в продължение на много седмици - нещо, което няма как да ни радва", посочва Франсоа Балу.

"Ваксината ще бъде най-ефикасната защита"

В началото на април бяха публикувани резултатите от студия със 175 оздравели пациенти от Шанхай. От нея стана ясно, че 10 до 15 дни след началото на болестта, повечето от оздравелите са развили антитела срещу коронавируса в различна концентрация. "Но дали създаването на антитела може да се счита за истински имунитет е съвсем друг въпрос", предупреждава американската експертка на СЗО Мария Ван Керкхофе.

"Дали хора, които са прекарали Ковид-19, наистина са защитени от повторна зараза", се пита и вирусологът Жан-Франсоа Делфреси, който е консултант на френското правителство. А изследователят Фредерик Танги от института "Пастьор" налива още масло в огъня с твърдението, че антителата можели дори да изострят симптомите на заболяването Ковид-19. Той обръща внимание на това, че най-тежките симптоми на болестта се появяват чак когато в организма на пациента вече са се появили антитела.

Неясно е също и това кои хора развиват най-мощни антитела: онези, които са били силно или по-слабо засегнати от болестта, по-възрастните или пък по-младите? Австралийският епидемиолог Арчи Клемънтс заключава: "Ваксината ще бъде единствената ефективна защита".


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гей Билтс

    6 6 Отговор
    Затова масова ваксинация, пък кой оцелял.
  • 2 Госあ

    11 21 Отговор
    Предлагам мангърчето да обиколи всички огнища по света и съответно щамове без предпазни средства и да опровергае всички специалисти !

    Коментиран от #19

  • 3 Петров

    5 2 Отговор
    Думата страх може да има три значения: 1. Да се страхуваш от Бога означава да изпитваш благоговение и почит към Него и да се подчиняваш на заповедите Му; 2. Да се страхуваш от човек, земни опасности, болка и зло означава да се боиш от тези неща и да изпитваш ужас от тях.3.Да се страхуваш от смъртта,знаейки,че е неизбежна реалност,доказана от както съществува човечеството.Чета непрекъснато,че всеки иска да иде в Рая,защото е един по-добър свят,но никой не иска да да иде в него.Защо ли?
    Всъщност страхът е илюзия,насаждана като най-психотропното оръжие срещу масите от хора,и това е откак свят светува.Когато човек преодолее илюзията и възприеме реалността,ще разбере какво е да си свободен.А свободата не е илюзия,тя е реалност.Реалност,която се постига от нас самите обществото от хората или така наречените маси от консуматорите.Нека се замислим какво искаме,да сме огризки или реалисти.
    Бъдете здрави...реалисти!

    Коментиран от #7

  • 4 прррц

    5 2 Отговор
    може да се каже и така:
    Няма гаранция, че заразените с новия коронавирус НЕ изграждат имунитет?
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 деБИЛ деГЕЙТС

    5 3 Отговор
    ВАКСИНА МУ Е МАЙКАТА.....ЧЕСТИТО!
  • 7 антрополог

    9 2 Отговор

    До коментар #3 от "Петров":

    Като почне да гасне тока и да броиш сухарите, ще видим колко илюзорен бил страхът и колко истинска свободата.
  • 8 Мери

    10 1 Отговор
    Неискаме никаква ваксина
  • 9 А ма моля ви

    13 3 Отговор
    Много са "ползите" от вируса а едно от тях е наведената главица и мълчанието
  • 10 agent X

    13 0 Отговор
    Трябва да питаме създателя на вируса.Той ще ни каже всичко, пък и не е зле да се проведе разследване в тази посока, защото всички топ вирусолози казват, че коронавируса е създаден в лаборатория а големия въпрос е в коя?

    Коментиран от #17

  • 11 Behemoth

    5 0 Отговор
    Ми да съберат няколко излекувани в една стая с няколко болни и после да ги тестват...ма толкова ли са глупави бе ?Да ма питат като не знаят...
  • 12 Всъщност

    7 16 Отговор
    Аз предлагам да направим експеримент с доцент Мангъров. Да се зарази доброволно и медийно да следим цялото му лечение и оздравяване. След това отново да се изложи на зараза и ако има имунитед тогава да градим дружно стаден имунитед както предлага по разни медии.

    Коментиран от #20, #21, #26

  • 13 дфдсф

    15 1 Отговор
    Съвсем за овце ни взеха.Как след зараза с вируса няма да се образува имунна защита против него, а след ваксинация с части от него и куп тежка химия, ще се образува ?
  • 14 лкоол

    9 2 Отговор
    Хората са го решили вече,проекти много. Имат стратегии ... Печалбите от продажба на ваксини и лечебна синтетика трябва да е в устойчив ръст. И за да е всичко прозрачно трябва всеки да има добър електронен сертификат. А има ли сертификат 5G ще помага... Идва въпроса след нулирането на икономиката ! Ние собственост на кого ще сме? Кой отмени бъдещето? До тоталната диктатура на демокрацията крачката е половин стъпка!
  • 15 Тъй като

    16 0 Отговор
    ....ваксината също се слага с цел да създаде антитела, ТО СЛЕДВА, ЧЕ И ВАКСИНАТА НЯМА ДА Е РЕШЕНИЕ НА ПРОБЛЕМА. И вероятно ще се ощаже точно така, защото част от Ковид е идентичен със ХИВ вируса, а срещу него вече повече от 20 години няма създадена ваксина.
  • 16 12345

    10 2 Отговор
    Ама как не ви досрамя да се опитвате да лъжете хората.Всички са информирани днес, малко са глупаците дето все още вярват на такива статии.

    Коментиран от #18

  • 17 12345

    7 1 Отговор

    До коментар #10 от "agent X":

    Да и ваксина вче има ,само изчакват за да са по убедителни и да я продават на повече хора.
  • 18 фдсфд

    5 0 Отговор

    До коментар #16 от "12345":

    То това не е само тука, в цял Свят е тази информация, все пак се споменава името на някаква мисирка от СЗО в статията.След като установят, че хората не са толкова прости, ще сменят тезата със следната - Създава се имунитет, но само за няколко месеца, затова е нужно да се ваксинираме всяка година поне по веднъж
  • 19 666

    7 1 Отговор

    До коментар #2 от "Госあ":

    чуеш за Мангърчето и немаш спиране ей, как не ти излезнаха херпеси - не знам?
  • 20 666

    6 0 Отговор

    До коментар #12 от "Всъщност":

    ми нали ваксината те заразява изкуствено бе умник и щот си умен заключенията ги оставям на теб
  • 21 Госあ

    2 6 Отговор

    До коментар #12 от "Всъщност":

    Аз предлагам обаче, да обиколи всички огнища по света. Щото предлага отпадане на всякакви мерки и масов туризъм и заразяване. И никакво лечение, щото според него няма такова.

    Коментиран от #25

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Анти турчин

    1 1 Отговор

    До коментар #23 от "Асан кайсийката Автомата 🖕😂🖕😂🖕😂🖕":

    Що пишеш на арабски . Да не си джихадист.😂
  • 25 Професор

    5 1 Отговор

    До коментар #21 от "Госあ":

    Виж сега, говедовъд -- в много страни в Европа има надеждна статистика на смъртността. Намира се на euromomo dot eu. В момента дава данни до 15-а седмица на 2020 г. и 4 години назад. Виж характеристиката на смъртността свързана с К-19 в омразните ти страни Швеция и Белгия, дето не въведоха "строги мерки". Виж и за Италия, Испания и Британия, дето се провалиха с "мерките" -- или ги въведоха късно, или хаотично, или невсеонхватно. Характеристиките са поразително едни и същи: бърз ръст, висок пик, бърз спад. Обща смъртност (лицето на триъгълника) -- по-ниска от някои предишни епидемии, въпреки, че пикът е по-висок. Страните, които понесоха удара, вече имат смъртност на нормално базисно ниво. Тези страни, които се хвалят с "ефикасни мерки" сега и нямат смъртност им предстои да изпият горчивата чаша двойно -- хем ще си разрушат икономиката, хем ще имат пик, но след като неизбежно разхлабят "мерките". Тогава маоисти като теб ще дойдат да ни обясняват колко сме несъзнателни ние българите и как не сме дорасли до висините на капацитета на генералите Бо и Му.

    Коментиран от #27, #28

  • 26 Професор

    3 1 Отговор

    До коментар #12 от "Всъщност":

    Аз предлагам пък да те кастрираД, за да не може да се размоножаваш. После като се заразиш с К-19 и умреш, няма да имаш кого да заразиш и така вирусът ще изчезне по естествен начин, като се самоограничи.
  • 27 Госあ

    1 1 Отговор

    До коментар #25 от "Професор":

    Трай бе папагал, нема всеки път да повтарям и аз заради нек'ви грамофони
  • 28 Госあ

    1 1 Отговор

    До коментар #25 от "Професор":

    К'ва икономика, к'ви 5 лв бе смешник ? Казах ти,за да видиш, сигнифактно покачване на смъртността треа да умрат 35 милиона човека само от короната. Плюс останалите, дето си умират нормално. Кой нормален ше допусне т'ва, заради некой дето иска да продава кебапчета. И внимавай как ми говориш,щото нито си ми на импакта нито на проектите.

    Коментиран от #30, #31

  • 29 волен сидеров

    1 1 Отговор
    сзо-мафия
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.