Last news in Fakti

28 Април, 2020 06:30 5 895 56

Историци: "Това няма да превърне македонците в българи"

  • българия-
  • северна македония-
  • зоран заев-
  • бойко борисов

В България може би си мислят, че ще постигнат "победа" в спора с македонците, но...

Историци: "Това няма да превърне македонците в българи" - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В България може би си мислят, че ще постигнат "победа" в спора с македонците, но това със сигурност няма да превърне македонците в българи, пишат за Дойче Веле двамата историци Драги Георгиев и Петър Тодоров.

Представяме със съкращения общата статия на двамата македонски историци и членове на смесената българо-македонската комисия, която трябваше да изчисти спорните исторически въпроси между двете държави.

Историята и по-точно нейното възприемане несъмнено оказват голямо влияние върху живота на хората в македонското и в българското общество. Всичко, което се отнася до различното тълкуване на миналото, предизвиква емоционални реакции както сред политическите елити, така и сред обществеността. От близо 70 години реториката е една и съща. Българите казват: „Македонците фалшифицират историята“ или „Македонците не признават, че крадат българската история“ или пък „Македонците са българи.“ На което македонците отговарят: „Българите крадат македонската история“ или „Българите са фашисти“ или пък „Нямаме нищо общо с този татарски народ.“

„Седем десетилетия не успяваме да изградим съвременно свързване на инфраструктурите и да увеличим сътрудничеството в културата и студентския обмен, но пък имаме предостатъчно сили да доказваме неща, случили се преди 100, 200 или хиляда години и да си присвояваме това минало - без да разбираме, че то е споделено и не принадлежи само на една или друга нация. Всъщност няма минало на този свят, което да не е споделено. Този абсурден проблем още веднъж показва, че нашият наглед към историята има предвид най-вече настоящето, а не толкова миналото.“

Независимо от пандемията от коронавирус, историческите теми и работата на двустранната Историческа комисия си остават актуални, пишат авторите. След като се спират на политически изявления и реакции по повод старта на преговорите със Северна Македония за приемане в ЕС, двамата членове на комисията констатират, че такова политизиране пречи на работата на този двустранен орган. И припомнят, че в предизборния период в Северна Македония те самите са се въздържали от изявления поради опасението, че с тях може да се злоупотреби.

Обвинения от българска страна

„Също така смятаме, че подобни изявления крият риска от прехвърляне на дебата в медиите. А един непрофесионален дебат със сигурност няма да помогне за изграждане на доверие и за надмогване на историческо-политическия спор. (…) Още от декември 2019 година някои членове на Комисията от българска страна, българското правителство и някои български политици с откровено ревизионистична нагласа към историята, ни обвиняват, че македонците едностранно са прекратили дейността на Комисията и са политизирали работата ѝ. Нещо повече: тези обвинения и неистини са представени и в Брюксел в контекста на старта на преговорите за членство на Северна Македония в ЕС.“

Авторите пишат, че се отправят колективни обвинения от типа на „Македонците фалшифицират историята“ и смятат, че целта на тези обвинения е българската страна да излезе като „победител“ в спора.

Има ли всъщност „обща история"?

„Победа - това означава да се наложи тезата, че географският регион Македония исторически е български, а македонците са българи, които са станали македонци заради действията на „лошите“ комунисти през 1944.

Историческата ирония става още по-голяма, като имаме предвид, че нагледът към Македония, който днес се налага в европейска България, всъщност е силно повлиян тъкмо от комунистите начело с Тодор Живков и неговите наследници. Това избирателно и политизирано разбиране за македонците и Македония обяснява българското настояване да се приеме „общата история“, която започва през 9 век и продължава до 1944. Терминът „обща история“ се основава на убеждението, че това е единна и в същото време застинала история само на един народ - българския, от който македонците са неразделна част. Такова твърдение трудно ще намерите в която и да е съвременна теория за етническата или национална идентичност.“

По-нататък в статията си авторите възразяват срещу твърдението, че Скопие едностранно е прекратило работата на Комисията. Според тях, членовете на Комисията от страна на Северна Македония са предложили тя да не се събира до провеждането на изборите в тяхната страна, но да продължи дейността си с размяна на становища. Идеята била да се избегнат формалните заседания на Комисията, които привличат голямо обществено внимание и могат да станат обект на злоупотреба с предизборни цели. Те изказват съжалението си, че българската страна отхвърлила тази идея, която можела да помогне на Комисията да продължи работата си дори в сегашните условия на пандемия.

Време е да спрат взаимните обвинения

„Следователно, за да се постигне общата цел и да се преодолее спорът, е необходимо да се промени подходът и да спрат обвиненията към другата страна. Нито един подобен спор в Европа и по света не е бил преодолян чрез триумфа на едната страна над другата. (…) Българските историци и политици може да си мислят, че ще постигнат „победа“ в спора с македонците, но това със сигурност няма да превърне македонците в българи. Напротив, ще доведе още по-голямо разделение и недоверие между двата народа. 30 години след падането на социализма македонската и българската исторически науки все още са силно идеологизирани и политизирани. При това тълкуването на миналото е доста селективно, а историците си подбират онези източници и онези периоди от миналото, които служат на политическите цели, а не на науката. (…) От наша страна не би било честно да премълчим, че определени събития и личности в македонската историография са силно политизирани и се разглеждат едностранчиво. Но същото трябва да се каже и за българската историография.“

Авторите припомнят, че съвместната Историческа комисия е била създадена тъкмо, за да се преодолее тази инерция. Те припомнят, че според политиците, двустранният договор с България е подписан в името на европейското бъдеще на региона.

„В такъв случай нека наистина да покажем, че го правим в името на европейското бъдеще и по европейски начин. Но дори да го нямаше европейският контекст, спорът пак трябва да бъде решен. Защото нерешаването му ще бъде огромна загуба за двете страни и за двата народа“, пишат двамата автори към края на статията си за „Дойче Веле“.

*Историкът Драги Георгиев е съпредседател на Комисията по историческите и образователни въпроси между Република Северна Македония и България. Историкът Петър Тодоров е член на същата комисия.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 13 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 кавгаджии

    8 0 Отговор
    Присмял се Хърбел на Щърбел
  • 3 Реално

    9 23 Отговор
    Истотията на Балканите наистина е много объркана. Всички са имали върхове и падения. Не разбирам защо непрекъснато се спори. Границите са прекроявани хиляди пъти и сегашните граници не са последните. Дайте сега на гърба на историята да печелим политически дивиденти.

    Коментиран от #10

  • 4 Голяма грешка

    63 4 Отговор
    ще допуснем, ако ги пуснем в ЕС. После ще ни забият нож в гърба.

    Коментиран от #9

  • 5 Аксиомата ви е грешна!

    65 1 Отговор
    Вие не сте нация, а част от българската нация!
  • 6 Русороб

    34 5 Отговор
    Да се блокират преговорите за присъединяване към ЕС и да се обърнат към Русия.
  • 7 Баро Вкаров

    6 66 Отговор
    Македонците са наследници на Александър Македонски,а българите са кривоглави татари!

    Коментиран от #13, #19, #22, #27, #33, #46

  • 8 Ак-12

    60 4 Отговор
    Първо тия двамата не са никакви историци а са историчари, второ историята на балканите изобщо не е объркана стига да има кой да чете. И трето ние не сме на зор вето до безкрай .
  • 9 Баро Вкаров

    1 28 Отговор

    До коментар #4 от "Голяма грешка":

    И ти си мислиш,че някой ще ни пита!?
  • 10 Враца Баце

    46 1 Отговор

    До коментар #3 от "Реално":

    Кога са били възходите на македонците?
  • 11 Фали

    19 4 Отговор
    Ако имаше политик с топки досега щяха да са станали. Но с нашата върти опашка днес едно утре друго няма да стане. А и от къде да знаем, че няма да има пак и цифрови изтажения
  • 12 КАН КУБРАТ

    57 4 Отговор
    И КАН КУБРАТ НЕ Е ТАТАРИН НО КГБ И СССР НАПИСАХА В УЧЕБНИЦИТЕ НА ЦЕЛИЯ СЪЮЗ ДО 1990г ,ЧЕ ПРАБЪЛГАРИТЕ СА ТУРКСКО ПЛЕМЕ -ТАТАРИ ,КОЕТО Е ЛЪЖА РАЗБИРА СЕ

    Коментиран от #38

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Баро Вкаров

    4 7 Отговор

    До коментар #13 от "Враца Баце":

    Именно!
  • 15 Всъщност

    37 4 Отговор
    Дойче веле трябва да се казва Соросмедия.
  • 16 Болшевик е моя татко

    28 8 Отговор
    Рускосръпската пропаганда действа с пълни сили но важно е в официалните документи какво пише а не кой как се чувствал
  • 17 Истината

    21 16 Отговор
    Единственото невъзможно нещо е русофилите да станат някога българи!
  • 18 Нова

    42 3 Отговор
    Историята винаги се преиначава в зависимост от политическата обстановка. Пример за това е новонаписаната история ьза периода 1944~1989г ито, че все още има живи свидетели на този период. Моите прабаба и дядо са дошли от Егейска Македония другите им роднини са останали в Струмица, ами баба и дядо винаги са били българи, но другите си останаха макефонци та всичко опира и до мирогледа.
  • 19 Набарахлите Навкарах тиго

    19 2 Отговор

    До коментар #7 от "Баро Вкаров":

    Джендьо ти явно си прост като татко ти.А той иначе не лошо магаре малко дребно и краставо добиче...
  • 20 гост

    36 2 Отговор
    Когато един македонец го изпереш в пралня , какво излиза , мръсна вода и чист Българин
  • 21 Самуил

    23 1 Отговор
    България трябва да спре северномакедонците за ЕС докато не сменят името на Северозападна македония .
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Сух

    29 0 Отговор
    Лесно е, ДНК изследване и на 2-те държави..
  • 24 balgarin

    36 2 Отговор

    До коментар #22 от "колю":

    С македонец радио и комунист не се спори.............
  • 25 Хасан

    0 39 Отговор
    Българите винаги са били така ..асимилираха помаците,влахите,македонците,турците

    Коментиран от #31, #37, #40

  • 26 Ю Кортес

    28 1 Отговор
    Македонците са в голяма грешка ако си въобразяват че тук някой ги иска и ще ги прави българи.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 На Хасан брат му

    27 1 Отговор

    До коментар #25 от "Хасан":

    Така е по-добре, отколкото турците, които вместо да асимилират избиват. Пример - геноцида над Тракийските българи, Понтийските гърци, Арменците...
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 BULGARIA

    22 1 Отговор

    До коментар #7 от "Баро Вкаров":

    Ще ви се да сме татари, ама на, не сме, както и ви се ще да не сте българи, ама на българи сте си само, че с промито от сърбите самосъзнание. Както покойния проф. Божидар Димитров, Бог да го прости каза македонския език е български написан на сръбска пишеща машина.
    ХАЙДЕ ВСИЧКИ, КОИТО ТВЪРДЯТ, ЧЕ СА МАКЕДОНЦИ ДА СИ НАПРАВЯТ ЕДНО ГЕНЕТИЧНО ИЗСЛЕДВАНЕ И ДА ВИДИМ ДАЛИ НЕ СА БЪЛГАРИ. Е, МОЖЕ ДА ИМАТ И НЯКОЙ ДРУГ ПРОЦЕНТ НЕЩО РАЗЛИЧНО, НО ТОЙ ЩЕ Е ПРЕНЕБРЕЖИТЕЛНО ТВЪРДЕ МАЛЪК.
    Няма "македонец", който да е навит на такова изследване, защото като излезе истината наяве и тогава, какво ще прави? Ще трябва да намрази себе си, а околните, които не са имали смелостта и те да се подложат на ДНК изследване ще го отлъчат и още повече ще се запънат и няма да смеят и те да се изследват, защото и те ще цъфнат, че са българи.
  • 34 Генерал 🇧🇬

    32 0 Отговор
    Тия така и не разбраха, че македонците са българи от Македония, така както тракийците са българи от Тракия, мизийците са българи от Мизия, добруджанците са българи от Добруджа. А всичко това е България - области с една нация, с един език, една вяра, една култура.
  • 35 Голям праз

    10 0 Отговор
    Не знам защо ми изтрийте втория коментар?
    Та пак
    Какъв 9 век, има достатъчно исторически извори за поне 4 века преди това.
    Тодор Живков ли създаде ВМРО, той ли вдигна въстанието от 1903 г?
  • 36 Голям праз

    11 2 Отговор
    Ще дойде време за нова песен, когато усетят албанският натиск.
    Може да бришете.
  • 37 Голям праз

    16 0 Отговор

    До коментар #25 от "Хасан":

    Султанът за това не е навит за генетични изследвания, защото ще лъснат някои факти.
  • 38 Обективно

    20 0 Отговор

    До коментар #12 от "КАН КУБРАТ":

    Ние винаги сме си били тук. Руската пропаганда я знаем... Те там си разправят, че азбуката им е измислена в царската канцелария !
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Генерал 🇧🇬

    22 0 Отговор

    До коментар #25 от "Хасан":

    И как българите асимилираха "помаците,влахите,македонците,турците" ??
    Когато,
    - на помаците им върнахме мюсюлманските имена, и във всяко помашко село има джамия и свободно изповядват вярата си.
    - на власите, които се определят от циг0нските рудари, циг0ните които само в България имат права, но не и задължения.
    - на македонците, на които България първа в света призна измислената им държава.
    - на турците (определящи се като такива тук), на които бе позволено да имат политическа партия и участват в управлението на страната.

    Защо пак провокираш на дребно и изопачаваш видимото?
    Кажи в любимата ти Турция, как "асимилираха" българи, гърци, кюрди, арменци...
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Изселник

    0 12 Отговор
    Служих,като трудовак в трудови войски в България,а там служеха, турци, цигани и много малко българи, които бяха на много добри места ,амного ,много малка част, бяха заедно с другите на почева работа
    Спомям си един от тях беше от Гр. Пирин Благоевградско на. Полева работа и казваше,че е Македонец. И Тодор Живков ги е направил Българи оказваше ,че всички цигани, помаци ще станат като нас българи, а за нас турците казваше,че ще трудно защото вие си имате държава,а реши ли да го стори ще дойде неговият край,
    След години разбрах колко прав е бил и защо заедно с турците копаеше канали за заводи, като трудовак
    След упадака и края на ОСМАНСКАТА ИМПЕРИЯ се образуват64 държави и щом са се образували Българска и македонска държава значи и а такива държави и такива нации

    Коментиран от #49

  • 43 Българин да се наричаш

    0 2 Отговор
    Това е няква прокоба и болест проказа
  • 44 Еднакви са

    9 3 Отговор
    българофобите в Македония и русофобите в България .. и от едно и също място ги подкукуросват
  • 45 ИМПЕРИАЛИСТ

    6 0 Отговор
    Мaкeтaтa, в гoлямaтa cи чacт, изпитвaт живoтинcки cтрaх дa нe ги пoмиcли някoй тeхeн пoзнaт зa БУГAРAШИ...
    Cвидeтeл cъм нa тaкивa кoмични cцeнки, чe нe знaeш дa ce cмeeш ли или дa плaчeш....Рeпубликa Мaкeдoния ce oтдeли oт Югocлaвия пo мирeн път зaщoтo ни МРAЗEХA. Вcякaкви припиcвaни зacлуги нa Бългaрия зa мирнoтo oбocoбявaнe ca фaнтacмaгoрии.
    Cигурeн cъм, чe кoгaтo в CМ oтнoшeниeтo към нac ce oбърнe към пoдoбрявaнe, aлбaнцитe щe бъдaт пoдтикнaти дa нaнecaт удaрa cи.
    В Бългaрия дocтa хoрa ca изнeнaдaни oт дeйcтвитeлнoтo пoлoжeниe нa нeщaтa в CМ. Тoвa e кaтo eдин вид шoк зa мнoзинa бългaри, нo пo-дoбрe e дa ce знae рeaлнocттa.
    Чacт oт хoрaтa тaм, дoри иcкaт пaк дa ce върнe Югocлaвия…………
    Тoвa пoтвърждaвa, чe……aвтoритeтнa и прocпeрирaщa Бългaрия,щe върнe мaкeдoнцитe към иcтинaтa , e вeрният път. Другoтo e връщaнe към 50 гoдишнитe бeзплoдни уcилия нa Бългaрия. Нe иcкaм дa пoвярвaм, чe тoвa ce прaви мoжe би cъзнaтeлнo.
  • 46 Само питам

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Баро Вкаров":

    Ми добре бе , щом ти казваш. А твойта кратуна крива ли е по рождение, или си ходил на ремонт??? Питам, че един приятел иска да ходи да си изправи и той кат'тебе кратуната
  • 47 Опа

    4 0 Отговор
    Аз искам да оставят цар Самуил да спи спокойно в гроба си и да си останат братята Кирил и Методи българи както си е. А от тук на там тия северно македонци да вървят на м,,,,,, си. Тях Албанците ще ги оправят. Проблемът е че нашите политици нямат топки а техните псевдо историци са хлъзгави като змиорки. Има и друг проблем, държанието на нашите (партньори) от Нато , например Помпео знаете кой е той?
  • 48 ПАИСИЙ

    2 0 Отговор
    Е написал ИСТОРИЯ славяноБЪЛГАРСКА на БЪЛГАРСКИ ЕЗИК , за БЪЛГАРИ
    и тези ,които се чувстват такива....
  • 49 Генерал 🇧🇬

    11 0 Отговор

    До коментар #42 от "Изселник":

    Много ти куцат знанията за след упадъка и края на Османската империя.
    1) България не се е образувала тогава, а е възстановена.
    2) Македония не се е образувала самостоятелно, а Великите сили я образуват като я отделят на Берлинския конгрес-1878

    Коментиран от #50

  • 50 Изселник

    0 2 Отговор

    До коментар #49 от "Генерал 🇧🇬":

    Генерале, знам ,че Българската държава е основана през681 година от КАН АСПАРУК
    Знам ,че насилственното е приела Православната религия насилственното през 863 година
    За1878 година също знам ама да те попитам:
    Кой е АЛЕКСАНДЪР МАКЕДОНСКИ дали е Македонец или Българин, или пак е Турчин,защото турците го нари ат ИСКНДЕР
    СПОРЕД мен е Македонец, ама навярно според теб е Българин, защото според теб излиза, че македонци като нация няма по света, както според теб няма и Турци в България ама Турци в България е и ало, и а и ще има
    Казвам след края на ОСМАНСКАТА И ПЕРИЯ се основават или се подновяват 64 държави защото по време на ОСМАНСКАТА И ПЕРИЯ те са били вилаети
    Както по време на ССР е имало само С С С Р

    Коментиран от #51, #52

  • 51 Генерал 🇧🇬

    7 0 Отговор

    До коментар #50 от "Изселник":

    1.) В Античнa Мaкeдoния нe ce e включвaлa днeшнaтa Сeвeрнa Мaкeдoния или чacти oт нeя, в пo къceн eтaп Aлeкcaндър oкупирa тeзи зeми кaктo и пoзнaтият дo тoгaвa cвят. В Пaкиcтaн и Индия пo тая лoгикa мoгaт дa изявят прeтeнции зa мaкeдoнcкият им прoизхoд.

    2) Древна Македония без собствен език става „световна държава“, но тя няма нищо общо с населението на днешната македонска държава. След смъртта на Александър... Македонската държава се разпада. Постепенно се заселват и славянски племена от групата на дакийските славяни.
    През 7-ти век, когато Византия започва да ги тормози, славяните търсят помощ от прабългарите. Тогава Куберовите българи нахлуват от Панония и се установяват и на територията на днешна Македония и създават Куберова България.
    Кан Аспарух е бил в делтата на р. Дунав. В началото на 9-ти век Куберова и Аспарухова се съединяват в една България.

    3 ) Няма и турци в България, и не според мен, а според Мидхат Паша- османски държавник, бил високо образован човек, завършил Сорбоната(Парижки университет) и в статия във френско списание през 1868 година пише: В днешните български земи има около милион мюсюлманско население, което няма нищо общо с турския етнос, а това са мюсюлмани, наследници на ислямизирани, по-често насилствено, българи.
  • 52 Генерал 🇧🇬

    4 1 Отговор

    До коментар #50 от "Изселник":

    А на въпросът за това какъв е бил Александър Велики „грък, българин или македонец" , според мен е тракиец, но това не е важно, защото Александър и неговия баща Филип в публичното пространство се явяват гърци! Тяхната политическа идея е била създаването на велика гръцка държава. Никой „македонец" 2400 години след смъртта им не може да им припише друга самоличност!

    И много се извинявам, но в историята НЯМА "такова животно" Александър МАКЕДОНСКИ. Прозвището "Македонски" е измислено от един руски събирач и търговец (т. е. крадец) на стари ръкописи, за да се различава Александър Велики (Alexandros to Megalo) от руския светец Александр Великий, който уж бил спечелил някаква битка, за която светът така и до днес нищо не знае.
    Всички квалифицирани историци познават "Alexander the Great".

    Коментиран от #53

  • 53 Изселник

    1 2 Отговор

    До коментар #52 от "Генерал 🇧🇬":

    КИзвинявам се ама аз като учех в България учеше и история и в тази история се пишеше Александър Македонски
    За Митхат паша също пишеше това което си писал сега аз на теб ли да вярвам или на официалното ,което съм учил в България
    За Александър Македонски Турците казват , че е Турчин и името му е ИСКЕНДЕР така се учи тук
    Мисля ,че трябва да се уважават всички нации и великите хора ги уважават ПРИМЕР:
    СЪЗДАТЕЛЯТ на ТУРСКАТА РЕПУБЛИКА. МУСТАФА КЕМАЛ АТАТЮРК ,когато е навлязъл в ИЗМИР населението , народът поставя Гръцкото знаме под краката му ама той заповядва да дигнат знамето ,защото това знаме на Гръцкия народ и естествено се вдига знамето и народът му казва :
    Ама крал Константин мина през нашето знаме а той казва, Аз не съм крал и уважавам народа на Гърция
    Така ,че всеки е такъв КЪКЪВТО се чувства и мие трябва да уважаваме всичко това
    Узнаеш нали, че вОдманската империя е нямало народности и те ги тълкували ,като мисюлмани и др а тези другите дори не са воювали за тази империя, Затова Митхат паша е казал има МЮСЛЮМАНИ, което е нормално
    Турският народ се тълкува като народност след основаването на ТУРСКАТА РЕПУБЛИКА
    ТАКА ЧЕ ПОВТАРЯМ В БЪЛГАРИЯ Е ИМАЛО, И А И ЩЕ ИМА ТУРЦИ, А МЮСЛЮМАНИ Е ИМАЛО ВИНАГИ

    Коментиран от #55

  • 54 По никакъв начин

    2 0 Отговор
    Това което е българска история по никакъв начин не трябва да им се отстъпва,а сегашната популация в Повардарието да си се нарича както иска. Факт е,че са попили черти от всичките си съседи: от сърбите - самохвалството,от гърците - лукавостта,от албанците - разбойничеството,от нас - работливостта. Друг е въпроса,че ние вече не сме работливи както преди век.
  • 55 Генерал 🇧🇬

    6 0 Отговор

    До коментар #53 от "Изселник":

    И аз съм учил, че Александър Велики е Македонски. Също съм учил, че България е основана през 681, а то се оказа, че държавата ни е по-стара и това било договор между ИРИ (Източната Римска Империя) и България. Също съм учил, че поп Кръстю е предал Левски, но това след отварянето на османските архиви се оказа невярно...и т.н. и т.н. Учили сме изопачена от части история по времето на СССР, в полза на Комунистическия интернационал.Така че, вярвай на османския Мидхат Паша, казал го е ясно и точно-турци в България няма, има българи мюсюлмани (помаци).
    И мюсюлмани не е имало винаги, те идват тук с нашествието на османлиите от средата до края на 14 век. Най-старата джамия на Балканите до колкото знам е "Ески джамия" в Хасково, строена в края на 14 век.

    А това, че на Александър Велики турците казват , че е турчин и името му е Искендер, и така се учи, е най-голямаао простотия която съм чувал. Всеки средно интелигентен човек би трябвало да знае, че турци по онова време не съществуват. Името "турци" навлиза векове, след като е създадена Османската държава - 16 век, а турската народност се формира около 17 век. Едни 2000 години разлика във времето между турци и Александър Велики...
  • 56 Ташко

    2 1 Отговор
    Една от причинете за доброволното посръбчване на по младото поколение от българите в Македония и отродяването им от България след 1945г, бе ужасът и срамът който изпитваха да се наричат повече българи, виждайки булгарските телени мрежи по границата, насилственото отнемане на земята,комунистическите репресии и безправие, бедността и мизерията в която започваха да живеят събратята им българи по времето на сталинския социализъм и при комунистът ТАТО , в сравнение със свободата която имаха и възможностите които им предлагаше и даваше "социализма" на ТИТО..!!!