Last news in Fakti

9 Септември, 2012 11:30 1 934 0

Експерт: Хероинът от "Златния полумесец" минава през България

  • хероин-
  • златния полумесец-
  • дрога-
  • наркотици-
  • дилъри-
  • пътя
Експерт: Хероинът от "Златния полумесец" минава през България - 1
Снимка: МВР
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Балканите са най-подходящото място за наркотрафик поради огромната корупция в тези страни. Дрогата от "Златния полумесец" - Афганистан, Пакистан и Иран на Балканите пристига основно през Турция и България.

Това каза сръбският полицейски анализатор Марко Ницович, цитиран от БГНЕС. Положението допълнително се усложнява от лошата професионална подготовка на митническите инспектори и полицейски служители като се имат предвид все по-сложните схеми за наркотрафик, уточни Ницович.

По повод твърдението на изпълнителния директор на канцеларията на ООН за борба с престъпността и наркотрафика Юрий Федотов, че през Балканите минават около 80 на сто от хероина и наркотиците произведени в Афганистан Ницович съобщи, че основният проблем е във факта, че дрогата се складира в Косово, Македония и Албания.

"Наркотрафикантите разполагат с огромен финансов ресурс, който им позволява да подкупват полицаи...на практика това е идеалният регион за наркотрафикантите. За изкореняването на корупцията, основният проблем за Югоизточна Европа, е необходимо време", каза още той пред черногорската агенция Мина.

Ницович съобщи още, че в региона наркотиците идват от "Златния полумесец", в който влизат Афганистан, Пакистан и Иран. На Балканите те пристигат основно през Турция и България. Освен хероина от Средна Азия на Балканите пристига и кокаин от Южна Америка, през пристанищата в Албания, Черна гора, Хърватия и Словения.

"Освен хероина през страните от бивша Югославия вече минават и пътищата на кокаина от Латинска Америка. На практика тук те се кръстосват, след което потеглят за пазарите в Западна Европа, САЩ и Канада", каза още той.

Според него на Балканите остават около 15% от наркотиците. "В региона има поне 400 000 наркозависими. "Ако към страните от бивша Югославия се добавят и тези от Гърция и Албания тогава цифрата стига 700 000 души и това е пазар, който трябва да се снабдява", подчерта Ноцович.

Той твърди, че в Черна гора най-много се използва висококачествена марихуана от Албания - "албанка", след това кокаин, синтетични наркотици и евтина дрога за начинаещите младежи. "Един грам кокаин струва около 50 евро, а една доза метамфетамин или екстази 3-4 евро", каза Ночович и поясни, че бедните държави са наводнени от синтетична дрога, която много бързо унищожава нервната система и здравето на младите хора. "И това е най-големият проблем за бедните държави", каза в заключение полицейският анализатор Марко Ницович


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА