11 Септември, 2012 12:35 1 427 0

Цвета Маркова: Трудностите са най-добрият учител

  • цвета маркова-
  • дкси
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Голяма международна конференция  на тема „Добри практики в опазването на класифицираната информация” с участието на 21 държави ще се проведе в София, съобщи за Факти.бг председателят на Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ) Цвета Маркова.

Откриването ще бъде на 12 септември, ще присъстват представители на Албания, Хърватска, Австрия, Чехия, Унгария, Косово, Люксембург, Македония, Малта, Молдова, Черна гора, Нидерландия, Полша, Сърбия, Словения, Испания, Швеция, Турция и др..

В рамките на тази конференция ще подпишем споразумения за взаимна обмяна и защита на класифицирана информация с Косово и Обединеното кралство, съобщи Цвета Маркова, като уточни, че експерти уточняват текстовете на споразумението, съответно на български и английски.

На 8 ноември Държавната комисия по сигурността на информацията навършва десет години от своето създаване и това е наистина един достоен за уважение стаж, подчерта Маркова. Тя припомни, че условие за приемане на Република България за пълноправен член на НАТО и на Европейския съюз е създаването на ДКСИ.

Безспорно трябва да се научим от трудностите, защото те са най-добрия учител, подчерта председателят на комисията. Тя добави, че е огромно предизвикателство да се работи в тази изключително деликатна и непредвидима сфера. По думите й през тези десет години в ДКСИ е имало много проверки и инспекции, много интересни и, понякога, тревожни и рисковани моменти, на в комисията са успели да запазят професионалните стандарти.

Всъщност най-голямата похвала, ако трябва сами за себе си да споделим, е липсата на инциденти, липсата на каквото и да било напрежение при всяка от инспекциите, посочи Цвета Маркова.

Разбира се, по време на дискусиите ще обърнем внимание на големия обем класифицирана информация, който се трупа и който е проблем, идентичен за всички държави членки на Европейския съюз и на НАТО.

В рамките на този проблем е унищожаването на класифицираната информация, нещо което представлява голям интерес за обществото, заяви още Цвета Маркова.

Имахме повод наскоро, пък и по повод на конференцията не е лошо да припомним и обясним, че след изменения през 2008 г. ДКСИ не е овластена да осъществява контрол по отношение на унищожаването на специални разузнавателни средства (СРС) и веществени доказателства, изготвени въз основа на тяхната експлоатация.

Това е в рамките на правомощията на съответните служби, които са оторизирани  да ги експлоатират. Това е един много интересен момент , адресиран към изключителната чувствителност на обществото по въпроса за използваните специални разузнавателни средства,  подчерта председателят на комисията.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА