Last news in Fakti

21 Юни, 2020 20:30 13 825 72

Новият проект на Васил Божков: ето каква е целта му

  • васил божков-
  • герб-
  • бойко борисов-
  • българско лято

Божковата формация ще се конкурира на един и същи терен с изглеждащите по-силни засега Слави Трифонов, Мая Манолова и Цветан Цветанов

Новият проект на Васил Божков: ето каква е целта му - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Българско лято" - така се казва проектът, с който Васил Божков смята да участва в политическия живот на България. Така укриващият се в Дубай бизнесмен ще може с повече хора и канали да контраатакува управляващите.

 

Тук не говорим за юридическата вина на укриващия се в Дубай бизнесмен Васил Божков, на когото прокуратурата повдигна 18 обвинения. Нито за правото му сам да уличава в престъпления длъжностни лица - дори с цената на себеуличаването като корумпиращ. Постигането на юридическа справедливост често се опира на издайничеството на съучастници в извършването на престъпления. Работа на разследващите органи е да установят има ли и в случая такива. Въпросът тук е за безочието да трупаш политически капитал върху фалшив морал. Защото Божков не се задоволи с разкритията си, а обяви създаването на свой политически проект под името "Българско лято".

Окаян, но не покаян

Съучастникът може да снеме моралната вина от себе си само с покаяние. Васил Божков обаче дори не понечи да се покае. Не призна, че законът е поправян така, че да облагодетелства хазартния му бизнес. Ако бъде доказано обвинението, че не е внесъл близо 500 млн. лв. в хазната от такси, това ще означава, че той сериозно е ощетил българския гражданин. Който няма как да се трогне от "таксата помагане" от 67 млн. лв., равна на 20% от печалбата на "Национална лотария", каквато Божков твърди, че е платил в последните 3 години на премиера Борисов и финансовия министър Горанов. И не защото сумата е чувствително по-малка, а защото и при "малкото ощетяване" на Божков е продължавало да тече голямото ощетяване на данъкоплатеца. Факт е, че държавният тотализатор плащаше по-високи данъци от Божковите хазартни фирми.

Така новият политически проект на Божков още в зародиш е лишен от гражданска кауза. С тежки грехове на гърба не можеш да събереш ентусиасти да чистят авгиеви обори. Освен това е и неприлично хазартен бос да е политически лидер. Не защото хазартът, стига да е легален, сам по себе си е неприемлив, а защото бизнес, който може да подтиква към създаване на зависимости у хората, не би трябвало да се родее с политиката.

Оставайки политическо оръжие единствено за личен реванш, бъдещата формация на Божков може да разчита на някакъв успех наистина само на базата на зависимости. Подобно на някогашната партия "Лидер" на енергийния бос Христо Ковачки, при която електорални крепостни селяни бяха немалко от неговите работници.

Над 73 500 души са се включили в анкетата във Фейсбук, с която Божков попита дали ще го подкрепят за нов политически проект. Преди седмица самият Божков обяви, че 64% са казали "да". Ако това са реални волеизявления, то хазартният бос вече разполага с 47 000 души електорат, колкото и имагинерно да е едно онлайн-обещание. Сред тези виртуални лица със сигурност има реални хора, които са загубили работните си места заради удара по бизнесите на Божков, и вероятно част от тях ще проявят и политическа лоялност към него. Например измежду онези 2300 души, които според данните на "Нове холдинг" са останали на улицата насред коронавирусната пандемия заради отнемането на лиценза на "Еврофутбол".

Нови пари в стара кесия

Засега заявките за идеологическата ориентация на новата формация са оскъдни, въпреки че името "Българско лято" внушава освободителен подем ала "Пражка пролет". Същевременно "дисидентската автобиография" на Божков бе иронизирана от главния прокурор.

"Българско лято" ще залага на референдуми, на електронно гласуване и е-управление, на търсене на персонална отговорност от чиновници и политици и на самофинансиране на партиите. С това се нарежда в миманса от роящи се популистки политически проекти, които се различават главно по лидерите си. Недостигът на автентично гражданско участие в публични прояви отново ще се компенсира с добре платено и организирано такова. Подобни прояви лесно се разпознават - унифицирани плакати, заучени или липсващи отговори на демонстриращи за какво точно протестират и признания за получавани пари за митингуване. Най-сетне Божковата формация ще се конкурира на един и същи терен с изглеждащите по-силни засега Слави Трифонов, Мая Манолова и Цветан Цветанов. За един реваншистки личен политически проект обаче не е най-важно колко гласа може да спечели на избори. По-важното е, че чрез него Божков разтваря ветрилото си за участие в публичния живот на страната. А това значи с повече хора и канали да контраатакува управляващите.

 


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 54 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    21 44 Отговор
    къде ще я регистрирате тай партия господине а имате ли гръб защото парите са само средство не и цел
  • 2 Бурканбанк

    86 24 Отговор
    Срам ме е, че съм учил езика на медията, която се изявява във "Факти".
    Ако Deutsche Welle е независима медия, аз съм трамвай! Не вярвам и на една ваша дума!

    Коментиран от #56

  • 3 Българка

    47 6 Отговор
    Не в виновен тоя, който яде баницата а този, който му я дава

    Коментиран от #69

  • 4 Pepars

    75 19 Отговор
    В България няма управляващи има узорпирали власта!
  • 5 Последния Софиянец

    100 16 Отговор
    Не е само череп .Има и мозък вътре.Накара цял народ да търка билетчета като обезумял.Що да не ги накара да гласуват за него?

    Коментиран от #6, #44

  • 6 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    42 6 Отговор

    До коментар #5 от "Последния Софиянец":

    като има шарани ще има и тарикати
  • 7 Ю Кортес

    44 16 Отговор
    Целта му е както беше с балъците дето му търкаха билетчетата и го направиха милиардер.

    Коментиран от #9

  • 8 РЪМПЕЗИ

    72 10 Отговор
    БОЖКОВ ПРЕДИ ДА ИЗЛЕТИ ОТ БЪЛГАРИЯ Е КАЗАЛ НА ЕДИН НЕГОВ ПРИЯТЕЛ, ЧЕ АКО АЗ СЪМ НАЙ-ГОЛЕМИЯТ МАФИОТ В ДЪРЖАВАТА, КАК ЩЕ ДОПУСНА ПО-МАЛКИ МАФИОТИ ДА МЕ ОПЪНДИЗЯТ И ДА ОСТАНАТ НЕНАКАЗАНИ...
  • 9 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    12 6 Отговор

    До коментар #7 от "Ю Кортес":

    вярно е

    Коментиран от #64

  • 10 Майна

    51 6 Отговор
    Дойче веле да си гледа Германията. Щото работя тук и проблемите снощи в Щутгарт хич не им харесаха, немците са толерантна нация , но и тук политическите игри се отразяват
  • 11 Язе

    62 16 Отговор
    Давай Васе ще гласувам за теб, мислех за Славчо, ама много се изложи миналата седмица

    Коментиран от #16

  • 12 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    16 34 Отговор
    прякора на МАГУРуАНА му бе ВАСКО зара
  • 13 Я ...Я

    58 7 Отговор
    Той нека изкара кирливите ризи на управляващите па ние ще си помислим какво и как.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Френдо

    54 15 Отговор
    Първо– ВБ изобщо не се укрива, а пребива в Дубай. Второ– дали ще създаде политически проект, или не– негова си работа, но осите във всички кошери пощуряха(може би това е целта)
  • 16 Бурканбанк

    53 8 Отговор

    До коментар #11 от "Язе":

    И аз съм разколебан в Слави след събитията от последната седмица. Ако не вземе спешни мерки и не се извини лично и от името на цялата медия на Веселина Томова ще загуби много точки. Все пак хората, които са готови да гласуват за него не са зомбита като електората на ГЕРБ БСП и ДПС и лесно могат да се откажат от него.

    Коментиран от #20

  • 17 Център дясно

    44 20 Отговор
    Нека да има конкуренция, в спора се ражда истината. Аз бих подкрепил човек, който е тръгнал от нулата и е създал печеливш бизнес, отколкото някой, който цял живот е бил на държавна хранилка. Давал е заплати на 2500 семейства, защо да не може да вдигне и една държава на крака. Твърди че е играл по правилата. Ако е нарушил закона защо не му е потърсена отговорност още на първата или втората година?
  • 18 Майна

    54 18 Отговор
    Бих гласувал ДОВЕРИЕ НА БОЖКОВ.
  • 19 Необвързан

    55 17 Отговор
    Ще гласувам за теб защото няма за кой да гласувам. Ти поне си признаваш че си мафиот а другите се правят на девици. Един комунист плюе по комунистите, други изявени доносници се правят че не са, трети скачат от цвят на цвят а четвърти тулупи са пожизнено в управлението. Обещай само да има нови лица под 50 години
  • 20 Хахахааааааа

    38 6 Отговор

    До коментар #16 от "Бурканбанк":

    А сега де щял да гласува за Славчо ? Да смееш или да плачеш Колко акъл трябва да имаш че да правиш подобен избор Славчо се крие в бронирани коли и живее като цар.А от политика си има хабер колкото от Опера или Балет...

    Коментиран от #23, #32

  • 21 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    17 36 Отговор
    ВАСИЛ БОЖКОВ няма съвест ни морал щом е злоупотребил с найвноста на хора лековерни който си въобразили защото търкайте билетчета ще станат милионери такъв филм в живота няма лотариятаа на БОЖКОВ Е БИЛА ИГРА ЗА НАИВНИЦИ ТУКА ИМА ТУКА НЯМА

    Коментиран от #25

  • 22 11111

    24 11 Отговор
    Ужас! Това ли са алтернативите на сегашното управление? Откачалници ли сме, че само откачалници предлагат да ни управляват?

    Коментиран от #24

  • 23 Бурканбанк

    19 10 Отговор

    До коментар #20 от "Хахахааааааа":

    А ти за кого ще гласуваш? Аз поне си казвам мнението свободно, а не пиша само ха-ха-ха-ха-ха!
  • 24 Мико

    16 30 Отговор

    До коментар #22 от "11111":

    За съжеление до там я докараха комунистите .Стигна се до тук Защото за първи път от 30 години не успяха да завземат власта по класическите 2 начина без избори.Чрез вот на недоверие (5вота за 3 год) или улични безредици.( най малко 20 пъти пробваха ) Изгубиха напълно доверие и се сринаха защото не се подновяват и развиват .И логично в отчаянието си стигнаха до абсурди,да се надяват на изтъркани, компрометирани личности ,като Майчето и престъпници като Черепа
  • 25 Дежурен в спешното

    25 7 Отговор

    До коментар #21 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Нарушил си си терапията, не си пиеш редовно хапчетата, съответно личи по всичките ти коментари, та Незабавно вземи мерки.

    Коментиран от #38

  • 26 Мислещ

    5 15 Отговор
    Ние от предната tiква още не можем оше да се отървем, а вече за нова стара драпат някои
  • 27 Другия с коня

    10 15 Отговор
    Направо ми "падна" в очите ,Череп...За някакви си 700 милиона ли си....Голям еснаф си бил...Много дребнав...
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Кой68

    17 0 Отговор
    Той ще финансира..Но лицето на проекта е интересен.Кой ли ще е??Може и от изброените!?....Или?
  • 30 пройчо

    8 5 Отговор
    Кой е автора?..Човека ,не медиата?
  • 31 свобода

    28 11 Отговор
    Ще гласувам за теб, защото си ново лице в политиката, защото си такъв, какъвто си, защото си истински, макар да си олигарх, защото само ти, Василе ще можеш да ги победиш, казват клин, клин избива, защото в какво време живеем, да да нямаш алтернатива!

    Коментиран от #42, #46

  • 32 Бурканбанк

    22 7 Отговор

    До коментар #20 от "Хахахааааааа":

    Тролът се изказа как не трябва да се гласува за Слави и после не каза той за кого ще гласува!
    Типичен герберастки трол - осмива коментара и после се скрива.
  • 33 Мнението ми

    31 8 Отговор
    Слави се издаде(издъни) оня ден, така, че отпада, Мая само джавка не и вервам, виж Цецо тиха стъпка за сега може и да пробие ама надали...Общо взето и тримата ми се струват някак си сателитки на планетата “ Слънце”. Така, че мисля да дам шанс на Божков! Ще рискувам!
  • 34 Шопо

    20 8 Отговор
    Ако иска и султан Баязид да се кандидатира,само Спящия от Банкя да се махне...

    Коментиран от #37

  • 35 НИКАКЪВ ПРОЕКТ "КУКУВО ЛЯТО" НЯМА..

    10 19 Отговор
    ДА ИМА! СКОРО ДОНОСНИКА НА ДС И ОТЯВЛЕН..(ГЕНЕРАЛСКИ).. ДРУГАР ОТ БКП ЗАВЛЯКЪЛ БЪЛГАРИЯ С 4 МИЛИАРДА,..ЩЕ ТЪРКА НАРА У ЦЕНТРАЛНИЯ!😆

    Коментиран от #55

  • 36 Партия а ?

    10 18 Отговор
    Партия БЛ (български лордове). В нея ще влезнат Черепа, братя Галеви, Брендо,Таки и много други знайни и незнайни престъпници 😂
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    12 14 Отговор

    До коментар #25 от "Дежурен в спешното":

    ти не си дежурен от спешното а аз пия хапове за инсулт но ВАСИЛ БОЖКОВ е престъпник приятна вечер
  • 39 iii

    5 10 Отговор
    Ко шъ прами като свършат парите? Га платиш на клакъорите, на посредниците от ченгенемахлеси, на Доганя за някой глас и пред парламента ще трябва да седиш на стъпалата поне с две шапки отпред, Щото като няма банкноти - за тебе супичкатя от лафа на Любо Пенев
  • 40 Антони

    16 8 Отговор
    Еврофутбол системата беше начин на живот за много футболни фенове. Принудихте човека с политика да се занимава. Националната лотария май и тя се беше превърнала в начин на живот. Реално са се оплашили от тези два факта и искат да го елеминират за сметка на хората пак и техните навици. И да пробутат техните продукти. Мисля, че нещата вървят много добре.
  • 41 ТОЧКАТА

    8 4 Отговор
    ....пак ли ТИЯ дават акъл!!!!А кажете сега че ,,ние,, си ги избираме!!!!!!!!!
  • 42 Хаха

    8 7 Отговор

    До коментар #31 от "свобода":

    По-голяма глупост от това не бях чувал. По-добре гласувай за селското магаре.

    Коментиран от #45

  • 43 Българите са достатъчно мъдри

    12 5 Отговор
    и сами ще решат дали да ги управляват скромни умствено и финансово хора, или хора с интелект, за които парите вече не са от значение.
  • 44 Тъйде

    15 4 Отговор

    До коментар #5 от "Последния Софиянец":

    То заради мозъка, който има, му е прякора. НПМГ и математика в СУ, по негово време? Не се завършват току така.

    Коментиран от #47

  • 45 #42

    13 2 Отговор

    До коментар #42 от "Хаха":

    Има нещо божествено в този човек. Не са много хората да са хазартни босове, с репутация на мъже с много жени, устояващи на скъпи изкушения, гонени от властта, точно преди да дойдат на власт, най-вече оцелели. Някои митологии да не се повторят в реално време. Американците много обичат иначе за Прометей да говорят.
  • 46 #31

    9 5 Отговор

    До коментар #31 от "свобода":

    Хванала го е носталгията по родината вече и е осъзнал, колко си е добре там в България и ще направи всичко възможно да изкупи греховете си като направи всичко за хората. Въпросът е има ли кадърни хора да работят за него или има дефицит на кадри?

    Коментиран от #48

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Критичен

    4 5 Отговор
    стига на занимавахте само с мутри, нямали нормални хора в тая държава ??
  • 51 До 48

    5 1 Отговор

    До коментар #48 от "В Централния Затвор има много..кадърни":

    Сподели за съдбата си. Може нещо интересно да прочетем и да научим.
  • 52 Диверсант

    20 4 Отговор
    Не го познавам, ако го срещна на улицата сигурно няма да го забележа, но в едно съм абсолютно сигурен ГОСПОДИН БОЖКОВ НЕ Е ПРАВЕН В ДУПЕ........ Много негови колеги от типа на Емил Кюлев, Илия Павлов, доста мутри по времето на един главен секретар се преселиха в отвъдното след като парите им се озоваха в банката на Цветелина Бориславова. Това че през всичките тия години е успял да спаси кожата за мене е сигнал че знае много добре с кого си има работа. И едва ли има политик от всичките тия 30 години в чийто чекмедже да няма Божкова банкнота. Тия 18 обвинения къде му ги пишат незнам какви са, но за мене са фойерверки преди да потъне Титаник

    Коментиран от #59

  • 53 Кинти ми кинти

    7 1 Отговор
    Клин, клин избива ама един остава
  • 54 Роси

    7 2 Отговор
    Аз ще гласувам за Бай Тошо !!!
  • 55 Ха ха

    4 1 Отговор

    До коментар #35 от "НИКАКЪВ ПРОЕКТ "КУКУВО ЛЯТО" НЯМА..":

    За Боко ли говориш?
  • 56 3667

    2 2 Отговор

    До коментар #2 от "Бурканбанк":

    Дойче Зеле, Дойче Зеле уважаеми/ма!
  • 57 Павлина

    5 0 Отговор
    Докато Божков не опише всичко в книга, дори ако е плащал подкупи, и да обясни защо, и да има проследяемост на събитията, и да се прокрадва лигическа връзка, после в pdf формат за свободно сваляне в нета ще си стои в Дубай с години. Не, че там е лошо, дори напротив.
  • 58 минчо

    2 0 Отговор
    един престъпник си отива друг идва.мила родна картинка.народът все по умен
  • 59 Надзирателя с изпъкналите вени

    4 9 Отговор

    До коментар #52 от "Диверсант":

    Това че не го освиткаха толкова години е защото той стои зад пистолета - няма пистолет който да с обратна цев. Като ги почнеш от Илия Павлов, Кюлев, Манол Велев и знайни и незнайни люде всичките си ги е поръчал 1000000%. Така че да си седи у Думбай докато може че после го чакат у затвора.

    Коментиран от #63

  • 60 аааа

    2 2 Отговор
    " той танцува едно лято"..
  • 61 гласувам веднага

    14 4 Отговор
    Гласувам веднага за Божков. Мразя всички политици ограбили България за 30 години демосрация
  • 62 Byg

    4 4 Отговор
    Какво то и да прави , го прави с една единствена цел , да отърве кожата , другото е пунта мара
  • 63 Диверсант

    8 1 Отговор

    До коментар #59 от "Надзирателя с изпъкналите вени":

    Брей да му се невиди, Божков ходи с пищова и стреля по всеки който му пречи, а къде бяха правоохранителните органи. Колко милиарди са изплюскали един път от данъкоплатците и втория транш от Божков. Много е лесно така, най престъпното племе което е имала държавата досега ни светна че престъпника бил ЕДИН
  • 64 Петър

    5 1 Отговор

    До коментар #9 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Вярно е ,че е мафиот но е номер 4 след Боко Владко горанов и цвъки
  • 65 Някой си

    5 1 Отговор
    Ще гласувам за Гн Божков дано успее
  • 66 Руснака

    5 1 Отговор
    Опитват се да изобличат нещата че Гн Божков е теглил милиони от Банки отличната си сметка и ги е харпек за антики...... Няма нищо лошо а колко от парите отидоха при Баце Б. М. Б В. Г
    Боко се издъни най накрая
  • 67 Савко

    5 1 Отговор
    За Българско лято ще гласувам
  • 68 Имам ДОВЕРИЕ

    5 1 Отговор
    ИМАМ ДОВЕРИЕ НА ГН ВАСИЛ БОЖКОВ И ЩЕ ГЛАСУВАМ ЗА НЕГО НАДЯВАМ СЕ ТОЙ ДА УСПЕЕ. АЗ МУ ВЯРВАМ И СЕ ГОРДЕЯ С НЕГО ТОЙ Е ХРАБЪР ГОРД УСПЯЛ БЪЛГАРИН. ДАНО УСПЕЕ ДА ПРЕМАХНЕ ШАЙКАТА БАНДИТИ КОЙТО СЕГА НИ ОПРАВЛЯВАТ
  • 69 Гладен за баница

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Българка":

    Изядената баница е по правилата на всички 240 шеф готвачи, а това не е укоримо за гладния.
  • 70 77777

    3 0 Отговор
    УМЕН, ЧЕСТЕН И ПРАКТИЧЕН ,ПАТРИОТ. ГОТОВ ПРЕМИЕР. ХА СЕГА.
  • 71 Поредните

    0 0 Отговор
    Фалшиви новини!
  • 72 садията

    4 0 Отговор
    До сега като даваше пари на шайките беше добре ама като спря кранчето веднага му повдигнахте обвинения бря бря и то 18 без малко 20 как не се в срам бре човека хабер си няма от нищо те му повдигат обвинения то така направиха и на банкера дето е в Сърбия никой не бяга от добро има един лав българина обича да плуе в паницата от дето е ял и пил за съжаление това сме ние българите все гледаме чуждата кесия и за туй сме на този хал един гледа сватба другия гледа брадва и затуй от ден на ден лека полека изчезва нацията ни демографски срив от завист никога не сме били единия и никога няма да бъдем още от времето на хан Кубрат се са разделили 5 те братя за да спечелят повече земи и Ко спечелиха една малка държава и то с 800 годишно робство а ако бяха послушали баща си и бяха едини като сноп от копия щеше България да е велика като Русия .ето това сме българите гледаме какво сложил премиера в шкафа си Еми много ясно ще са пари няма да е свещи я може и да са партийни пари какво ме засягат неговите пари всеки си има глава на раменете и тази глава има акъл . будете и вие ербапи и вие си сложете пари в чекмеджето ас лично нищо не виждам това да е някакво престъпление те са голяма партия имат повече пари няма значение кадей са те бъдете малко по умни и мислете с главите си оставете тази завист и да тръгнем по правилния път иначе загиване и то от завист ще изчезнем като нация полето го това ще станем като Македония един милион са македонците и след 30 години ще са сто