ФАКТИ.БГ

Джулай диващината на Камен бряг и зелените талибани

Цинично, грозно и отблъскващо е посрещането на символичното утро насред гъст автопаркинг

Публикувана: 6 Юли, 2020 14:01
121 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 19250
Джулай диващината на Камен бряг и зелените талибани
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 3.5 от 113 гласа.
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Джип до джипа, таралясник до таралясник – така изглежда Джулая, 2020. Автомобили, мотоциклети и кемпери са паркирани на самите скали, почти на ръба, и явно са спрели малко преди да се катурнат надолу. Вероятно това е голямата гордост на любителите на Джулая. Дроновете на сутрешните новинарски блокове показаха отлично запълнена площ с моторни превозни средства. Добрата новина е, че това е наистина скала, а не свлачище, защото при този напън за супер най-първа линия, много ламарини щяха да се изтъркалят до самото море!

Странното е, че репортерите радостно отчитаха присъствието на ентусиасти, които очакват изгрева, интервюира хора, които твърдяха, че това е изключителна емоция, но никой от интервюиращите не показа, че е забелязал, че се намира насред незаконен паркинг. 

На много места по света хората посрещат изгрева сред природата, а понякога изминават тежки терени и то за часове нощен поход и накрая, благодарение на усилията си са там, където всеки залага своята надежда срещу новите лъчи на слънцето. 

Цинично, грозно и отблъскващо е посрещането на символичното утро насред гъст автопаркинг.

Едва ли съществува друга държава, която се радва на подобна феноменална гледка и не намира нито един механизъм, за да въведе порядък срещу насилието над природата и то от хората, които агресивно и откровено нагло превземат с колите си всяка площ, докъдето гумите могат да ги дотъркалят. Толкова важна е „първата линия“ в умовете на българите, че те са готови да блокират цял бряг с колите си, в името на това да гледат от колата този уж знаков изгрев. 

Това не е празник, а само обобщение на непримирима диващина, елементарна липса на култура и явно незачитане на онова, което уж е важно – природата.

Да помислим само за момент, какво би станало, ако всички кемпери, джипове, мотоциклети и обикновени автомобили са паркирани на 500 метра от скалата и на ръба застават само хората? Кое е вълнуващото в това да седиш с часове в колата на топло, като си блокирал „своето“ място, за да излезеш в последния момент и хоп – правиш Джулай. А баровците с кемперите, те са най-най от всички! 

Странното е, че повечето от тези хора бурно протестират срещу застрояването на морето, срещу бетона, срещу грубата намеса на хората. Но пак те нямат нищо против да стигат до всяко желано място с автомобилите си. 

Ако някой опита да им отнеме това право, се надига вой за самоуправство на местната власт, за това, че хиляди бременни, инвалиди, малки деца и старци са лишени от правото да се порадват я на изгрев, а на залез или на плаж. 

Джулай-агресията, изразена в автомобилно нашествие досами ръба на скалата, е общ симптом на всички българи, които считат, че нищо в света не може да им отнеме правото да си карат почивката в непосредствена близост – по възможност между метър и три метра – от личното возило. 

И ако Камен бряг не е достатъчно доказателство, то само преди ден в залива Болата отново джип нагази във водата. В предишни години се налагаше трактори да ги вадят, но през тази джипът се е изтеглил сам.

Някогашният опит на общинската управа да спре притока на коли към този красив залив се удари в бурната подкрепа на протеста от страна на новинари от различни телевизии и тогава пак се оказа, че „всички бременни, старци, бебета, инвалиди и чужденци“ не могат да оставят колите си на паркинг и да изминат около километър до плажа.

През настоящата година, най-пъргавите кемпърджии – и това е нова дума – собственик на кемпер – са минали по плажа и са се разположили върху самите скали, които са част от самия плаж. 

Там вече не може да приседнат летуващи, защото отгоре са частните домове на колела. Никой вече не може да направи снимка на залива, без автомобили в кадър, разположени до последния сантиметър – буквално – от извивката на плажа. Явно не съществува и държавен орган, който да ги санкционира. 

Терорът на автомобиладжиите е реалният проблем с чистотата на крайбрежието. 

Гледката с наблъсканите коли на Камен бряг е съставна част от своеволието, наречено „диво къмпингуване“, а то в същността си представлява повсеместен погром на всяко естествено красиво място.

В играта със зелените, все така неуспешно, опитва да се вклини и тъжно неуспешната в новите си начинания Мая Манолова. Тя упорито си търси кауза, зад която евентуално да застанат поддръжници. Конституционният съд обаче поряза нейните амбиции, както и анархистичните групи, гравитиращи около „Демократична България“. 

На 16 юни 2020 г. Конституционният съд отхвърли жалбата на Мая Манолова и гласовитите ѝ поддръжници за отмяна на разпоредби в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК), който регламентира създаването на места за разполагане на палатки, кемпери и каравани. Протестите всъщност бяха срещу отпора на собственици на частни имоти, които не ги застрояват, а ги оставят в естествения им вид, но не са съгласни техните територии да бъдат ежегодно съсипвани от хора с палатки, каравани, автомобили и всевъзможни приспособления. 

Със становището си, Конституционният съд потвърждава, че в сила остава написаното в ЗУЧК, което защитава собствеността на общини, частни и юридически лица. Туризмът под небето – независимо дали с къща на колела, с палатка или на гол дюшек, може да се осъществява само на категоризирани за това територии.

Мнозина в България реагираха, че цената от 6000 лева на сезон за професионално направен къмпинг е безумна. Но там и сега стои списък на чакащи. Следователно – това е цена, която пазарът е склонен да плати.

Намесата на държавата не може да бъде в ценообразуването в пазарното общество, а единствено в създаването на условия и ред, за да бъде наистина опазена природата, да не бъдат погазвани ничии права.

В тази връзка: правото на придвижване е конституционно право. 

Шофирането откъдето ти скимне и спането където намериш за добре – това не е конституционно право, а самоуправство. 

Затова всеки е свободен да отиде до плажа, но никой не може да решава сам дали ще паркира колата си на метър зад дюшека, с който ще плува в морето. 

Предвидените санкции в ЗУЧК са глоби от 2000 до 5000 лв., а при груби нарушения – от 10 до 20 хил. лв. Според тежестта на посегателството срещу природата, максималният размер може да достигне 60 хил. лв.

Защо и в Гърция дивото къмпингуване е забранено и нашенци го научиха по лютия начин – с глоби, а и с арести, когато опитаха да обяснят на гръцката полиция нещата така, както го правят с българската? Защото при своите 11 хил. километра брегова ивица, гърците не желаят нито километър от нея да се превръща в клоака. Затова е предвиден и затвор до три месеца за нарушение, а при палене на огън на произволно място, цената е 2000 евро, а разполагането на кемпер на плажа може да струва 3000 евро. 

Някой удачно би посочил, че в някои скандинавски държави дивото къмпингуване е разрешено. Е, който обича спане на прохлада и между дъждовни капки, може да се възползва, когато намери за добре. За целта първо трябва да стигне дотам. 

През лято 2020 – кризисно или не, палатките неудържимо запълзяха по родните плажове. Затова и ентусиасти от плажа Карадере, вече отнесоха глоби и актове на стойност между 500 и 1000 лв., съобщи БНТ. 

Там по своя воля са се разположили 40 каравани и кемпери – просто така, направо на пясъка. За кумова срама са донесли и своя химическа тоалетна, макар да била непригодна за ползване, затова подходът с криенето в крастите остава водещ. 

Проверката на плажа Вромос показва стотици коли, събрани практически на плажа, безразборно разпръснати каравани и положението ще остане непроменено до края на лятото. 

Местни жители коментират, че попълзновението и пълната безнаказаност на агресорите по плажовете е в пъти по-сериозен проблем, от строителството на каквото и да е на „първа линия“. Оказва се, колкото и абсурдно да звучи, че застрояването крайбрежните зони ги пази от вандалството на „любителите“ на природата. 

Най-малкият проблем на този етап е потенциалната възможност от зараза – агресията на моторизираните самоуправци ще надживее всеки вирус. 

Еднакво безпомощни са община, РЗИ, РИОСВ, Министерство на околната среда, Министерство на туризма, органи на реда.

Когато полиция влезе в такъв катун, всички скачат да ги записват с телефони, изпращат записите в телевизиите, а медиите душа дават да стане скандал и независимо от безпринципната позиция на ваканцуващите с ауспух на плажа или насред гората, излиза, че едни мили и добри хорица са лишени от правото просто да си изберат коя част от земята на България да използват, както намерят за добре. 

С активното участие на медиите у нас, достъпът на автомобили директно върху плажа Болата бе благословен. Пак с медийна подкрепа всеки опит да бъде наложен контрол в самоуправството сред природата, отново се проваля. В България се стига до пълния абсурд каравани да се настанят директно върху банкета на пътя! Подобен абсурд не съществува в света, като в това число слагаме и африканските държави. 

Веруюто, че „моето право си е мое и никой не може да ми пипа правата, когато аз реша, че нещо е мое право“, е в основата на разрухата по нашето Черноморие. 

Вандалите се радват дори на укора и възмущението, което предизвикват. Те са готови да скочат на бой, ако им кажете, че стореното е наглост, безочие и простащина. Те са „бунтарите“, които голи до кръста скачат на полиция и представители на институциите и крещят истерично, че им отнемат правото на…здраве, любов, мир, гледка, щастие, безгрижие, покой, чалга…
Всеки път, когато при обиск от страна на полицията в някой от биваците са намерени и наркотици, мантрата е, че полицията ги подхвърля, за да ги махнат насилствено от място, на което по закон нямат право да бъдат. 

И сякаш не ни стига собствената институционална немощ и простотия, а на същото идват у нас и от съседни държави – от Румъния, от Сърбия, Македония – там, в България всичко може и никой не може дума да ти каже, нищо, че се гавриш с ясно разписани закони.

Докато властта не вземе твърдото решение, че всеки нарушител с каравана, палатка и кемпер ще бъде санкциониран така, сякаш е застанал на граничната будка на пункта Кулата с неплатени актове, нищо и никога няма да започне да се променя. Наглостта е видна, тя е известна, но не е недосегаема. Въпрос на държавна воля е справянето с плажните и природни агресори. 

За да не спира обаче ентусиазмът обаче, от Асоциация на парковете в България и сдружение „Балкани“ започват конкурс „Застъпници на природата“ за предложения за нови защитени територии и вековни дървета в страната. Това ще рече, че всеки, който посочи неизвестно вековно дърво, може да се окаже инициатор на поредно запрещение в неизвестен радиус около дървото и всички прилежащи пътеки, инфраструктурни съоръжения и дори населени места.

Зелените талибани отново са призовани „на оружие“ и повелята гласи:
„Гражданската кампания е отворена за предложения за местности от цялата страна, които да бъдат запазени за бъдещите поколения като национално и общочовешко богатство. Неправителствените организации дават следните примери: ценни местообитания на редки и застрашени животински и растителни видове, уникални природни образувания, широколистни гори в равнинни местности, вековни иглолистни и букови гори в планините, карстови извори, пещери с прилепи и др.“

Учтиво са пропуснати паяци, бръмбари, листни въшки, но и те ще се появят, когато им дойде времето. 

България е държавата с невероятните 34% територии по НАТУРА 2000, при средно 10% за развитите европейски държави. Тук мантрата е, че нито една друга държава нито в Европа, нито в света, не притежава нашето биологично разнообразие и затова, по възможност, нека процентите станат 50, например. 

През миналата година от Брюксел публично признаха, че в териториите по НАТУРА из целия Европейски съюз са допуснати не малко груби грешки и в повечето случаи, те са в полза на определени лобита. А тези лобита се борят за усвояване на грантове в размер на стотици милиони евро, чрез които защитават места, които нямат нужда ни от опазване, ни от защита. Затова, след като неправителствените организации правят теренните си проучвания, те не ги предоставят на държавата, защото нямали такова задължение. За сметка на това, всички засегнати няма на кого да се оплачат. 

Затова акцията по новата серия от набиране на места за защита от рано предупреждава, че ако вековно дърво е на територията на частен собственик, то пак трябва да си остане защитено, а собственикът да се съобрази с всички мерки по опазването му. 

Защо обаче не е стартирана нито една програма за опазване на плажове и гори от автомобили, за опазване на Камен бряг, на скалите на Болата, за всяко място, където българи и чужденци своеволно разрушават и природата, и частни имоти?
Защото от опазването на пясък, скали и незначителни горски масиви, никой не е спечелил нито цент. Няма пари – няма опазване. 

Дребните имитации на протести по отношение на няколко плажа са винаги, ако там се строи нещо и никога, ако на същото място се разполагат зелени, еко, природни или както се наричат – катуни. 

Джулай с аромат на гориво се прелива плавно в август в сянката на авто ламарини и продължава до когато е възможно. Еколозите нехаят, защото още никой не е осигурил пари за спиране на автомобили сред природата. 

Коментарът на Стефан Джендов е публикуван в Гласове

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 3.5 от 113 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
икономът
1 Отговор
Джендърипари сър !

Коментиран от #26


Оценка:
-21 +97

ЕкоТалибан
2 Отговор
Забранете джулая! Забранете мото съборите! Направете всичко до околовърстното пешеходна зона! Оставете да се движат само линейките и яздете магарета!

Оценка:
-64 +134

3
Този коментар е премахнат от модератор
Behemoth
4 Отговор
Поредния привнесени кич от разни псевдо хипита ,наркомани и деградирали елементи...
В България всичко е кич...например така наречените рокерски събори са друга смешка ,чалгари с моторетки...

Коментиран от #27, #41, #93, #102


Оценка:
-55 +202

Пълни глупости
5 Отговор
с определена насока.

Оценка:
-28 +57

Алфа Чакал
6 Отговор
Само мрънкате.Тревата пак ще порасне.Въпржса е защо посрещат Джулая ва Камен Бряг като целта им е първи да видят изгрева,а най -източната точка е Фар Шабла.Слабо познание по география или нещо друго.

Коментиран от #35, #57


Оценка:
-29 +105

Виж
7 Отговор
укрепващата стена на "Алепу" е друга работа !

Оценка:
-6 +154

Госあ
8 Отговор
"Добрата новина е, че това е наистина скала, а не свлачище" ааа ни съ знае ! Я да направят за всеки случай една подпорна стена със стотина клетки за птици. А какво е положението днес мисирки ? Щото слънчака е целогодишно така. Въпреки че достъпа на автомобили до самия бряг наистина трябва да бъде ограничен.

Оценка:
-10 +101

ДЖУДАС ПРИЙСТ
9 Отговор
ДЖЕНДОВ , ТИ ПЛАЧЕШ ЗА УСМИРИТЕЛНА РИЗА...ДА ПИШЕШ ТОЛКОВА ГЛУПОСТИ ДА СЕ ХАРЕСАШ НА НЯКОГО...КАКВО ЛИ НЕ ПРАВИ ЧОВЕК ЗА ДРЕБНИ СТОТИНКИ...

Оценка:
-54 +114

10
Този коментар е премахнат от модератор
Антимилиционер
11 Отговор
Сел.яни. диви.

Оценка:
-31 +61

Как са се събрали
12 Отговор
да не ги удари някоя ракета от ВВС Шабла 2020 ;д

Оценка:
-5 +37

Госあ
13 Отговор
Прав е човекоподобното, за да не се мачка тревата трябват алеи, ама не само с чакъл, а и хасфалт. И палатките, за да не мачкат тревата трябва да се изградят хотели ! А ти к'во точно ше праиш там бе аФторе? Дълбоко е,не е за теб.

Оценка:
-32 +87

гост
14 Отговор
80% сър.
Няма спасение от тях. Джулай, не джулай все тая.

Оценка:
-13 +26

Съдията Дред
15 Отговор
На Кара дере е не диво, а дивашко къмвпингуване, всеки си е затрадил 200 -300 квадрата, сложил е кемпер или каравана, около нея шатри, изградени барбекюта. Навсякъде кучета, а явно дават и наряд , щото ха си е опитал да минеш край тях за да стигнеш до морето и изскача някой готов да се бие. За да стигнеш до морето, обикаляш поне километър.

Коментиран от #87


Оценка:
-14 +92

погнусен
16 Отговор
Време е не само да се пише истината, но и да бъде чута и разбрана. Хора разберете че най-големите гадове са точно тези малоумници свободно къмпингуващите извън разрешените за това места! Всичко се изсича, осира, опикава, изтръгва, умирисва, съсипва, погзва, разрушава и т.н. и т.н. Тези бедни мързеливи гадини учат на същото и децата си! Статията е страхотна, но трябва по няколко такива на ден и забрани, забрани и забрани и глоби до спукване! Конфискация на таратайките им задължително - и без това са за скраб и замърсяват отделно! Като беден и мързелив си стоиш в къщи и тровиш съседите си с кисела ракия и чалга!

Коментиран от #77


Оценка:
-56 +104

17
Този коментар е премахнат от модератор
Жанбо
18 Отговор
Българска работа.

Коментиран от #60


Оценка:
-19 +21

Консерватор
19 Отговор
Чуя ли зелени и виждам как хемелеона преди миг си е сменил червения цвят и в унес повтаря Маркс, Ленин!!! Докато има комунисти по Земята, няма да има човечество!

Оценка:
-35 +38

123
20 Отговор
Даа, сега след решението на КС, нека местните власти и полицията да си свършат работата. Глоби, глоби, глоби. И не, не харесвам бетона по морето, но не харесвам и мизерниците, които са паркирали на пясъка, в гората или на поляната и мивките им, в които перат със сапун и мият с веро се изливат директно на земята. А за тоалетните не ми се говори.

Оценка:
-16 +65

21
Този коментар е премахнат от модератор
Госあ
22 Отговор

До коментар #21 от "Хайл":


В Япония изгрева се посреща най вече от къмпингуващи на палатка. Няма никакъв проблем. Друг е въпроса, че след къмпингуващите не остава никакво боклуче и не могат да стигнат където си искат с кола. Мечовете играят за сганта с незаконното строителство.

Оценка:
-2 +65

Дългият
23 Отговор
Джендър,като не ти харесва гледката кой те кара да ходиш там...Хората се кефят, само зеленикави човечета екоджендъри търсят кусури...Иди и вдигай пара за Алепу например...имаш ли топки...

Оценка:
-20 +56

gradski
24 Отговор
Дай да турим едно подпорно хотелче, 20-30 къщички от другата страна и една табела "частна собственост".. Мизерници да не си плащат...

Оценка:
-6 +53

Госあ
25 Отговор
Във всички нормални държави глобите са за изхвърляне на боклуци и палене на огън, а не за опъване на палатка ! Забраните са за резервати и природни паркове с особен статут. Ганьо.

Оценка:
-12 +65

куку руку ку
26 Отговор

До коментар #1 от "икономът":


Този май не е Джендов, ами Джендаров. Като не му харесва да си ходи в бетонните хотели, поне са бол бол.

Коментиран от #33


Оценка:
-10 +60

куку руку ку
27 Отговор

До коментар #4 от "Behemoth":


Не е привнесен, ами си е тукашно творение. Пет 'лапета, една песен, един плаж и един изгрев. Това е началото отпреди 40 години във Варна.

Оценка:
-9 +31

28
Този коментар е премахнат от модератор
Дедо
29 Отговор
Много дълга бе таз статия,как не му свърши молива. Ма тя простотията е безкрайна.

Оценка:
-11 +49

30
Този коментар е премахнат от модератор
31
Този коментар е премахнат от модератор
Елена
32 Отговор
Платена статия!!!

Оценка:
-17 +55

33
Този коментар е премахнат от модератор
Дедовия
34 Отговор
На дрОгаря Стефан му липсва времето когато "Партията" организирано водеше под строй пионерите и комсомолците към светлото бъдеще!

Оценка:
-9 +29

vasik atanasova
35 Отговор

До коментар #6 от "Алфа Чакал":


камен бряг е символа на джулай морниг
но най хубавота място е ЕМОНА ЕМИНЕ !

Коментиран от #47


Оценка:
-3 +22

36
Този коментар е премахнат от модератор
Милен
37 Отговор
Еколозите се задействат само като им бутнат парички или нещо могат да присвоят за лична употреба. Факт.

Оценка:
-7 +34

Яна
38 Отговор
Тези зелени талибани опорочават всичко хубаво с отвратителното си и агресивно поведение.

Коментиран от #91


Оценка:
-10 +29

Ваня
39 Отговор
Тия дето си паркират колите насред гора, море и т.н., същите тези хора протестират в защита на природата - скъпи на триците, евтини на брашното...

Оценка:
-16 +33

Тракийски
40 Отговор
Поздравления за авторът на тази статия. За първи път чета един наистина адекватен анализ на случващото се вече с години.
Тук не става въпрос за къмпингари срещу инвеститори. Това не е война за доминация между две фракции, колкото и да искат управляващите да лансират тази удобна фасада. Тук става дума за природата и законите на Република България. Има два вида инвеститори у нас. 1-вия вид са тези, които искат да правят нещата по правилата. Без да се нарушават закони без да се погазват чужди права. Те са хора имат законен бизнес и искат бизнесът им да е законен. Макар да са умиращ вид все още се срещат и по нашите места. Няма нищо лошо в това да искаш да построиш хотел там където държавата ти е гарантирала, че можеш да го направиш. Но точно те са удобните виновници за всеки скандал свързан със строителство (може би защото нямат правилните позиции). 2-рият вид ....него го знаем. Алепу е само един от примерите. Лошото е ,че има и 2 вида къмпингуващи. За първият не мога да кажа нищо лошо. Наиситна няма нищо лошо в това да се придвижиш до определено място и да прекараш известно време и да оставиш след себе си природата, така както те е посрещнала. Тези хора обаче също са умиращ вид. Сега на мода са онези, чийто возила минават през всички препятствия. Онези, които винаги са готови да напомнят, че затова плащат данъци преди да си зарежат боклука в гората или на плажа. Наистина извратеното е, че точно тези хора се наричат природозащитници. Радвам се, че някой

Оценка:
-34 +44

Кнаус 485
41 Отговор

До коментар #4 от "Behemoth":


Не мога да разбера какво му с специалното на тоя джулай...... Посрещнал съм хубави изгреви по различно време и на различни места,но е глупаво за един изгрев на определена дата да го правим значим....

Оценка:
-15 +37

Бай Пешо
42 Отговор
Какъв Джулай ви гони и какво правите на първи там? Как ви дойде в главите да се блъскате и напивате, и дрогирате, и някои да скачат от скалите? Повечето, които сте там нямата и хабер от хипи движението в края на 60-те. То не проповядва само дрога, алкохол и секс на поляна.Това е коренна промяна на статуквото. А пък и в песента не се пее за 1 юли, а за юлска сутрин. Е като бяхте там променихте ли нещо? Ако искате промяна се съберете на друго място! Такава продължителна глупост само в бг. Може да има.

Оценка:
-16 +48

Бай Пешо
43 Отговор
По-добре се качете на Рилските езера и гледайте слънцето колко искате, без алкохол, дрога и т.н. Там е свято място, а не където ходите!

Оценка:
-8 +27

Госあ
44 Отговор
Вижте, преди време си направих труда да сравня в туристическото сайтче "буукинг" легловата база в Шамони-Монблан и Банско. Оказа се, че най високият курорт в Европа има минимално "предимство" пред Банско. Отделно със всички скиори/сноубордисти и планинари съм говорил са изказвали съжаление за красивата си долина налазена от простолюдието. Всъщност всички ми казваха,че вече предпочитат да ходят другаде,защото туристическата сган ги дразни. Та така....

Коментиран от #84


Оценка:
-7 +17

скапани Чуждопоклонници
45 Отговор
.....

Оценка:
-3 +9

46
Този коментар е премахнат от модератор
Госあ
47 Отговор

До коментар #35 от "vasik atanasova":


Тюленово също е по хубаво според мен, най вече заради уникалния спот за dws. Обаче прочетох,че били забранили катеренето на най високата скала на скалния мост. В същото време обаче е построена точно там нек'ва вила. За тюлените. Не знам всъщност, к'ва е разликата за тюлените дали ще се киснат у басейна у аквапарка у София или ще ходят на Тюленово....пусти му фейсбук...

Оценка:
-7 +14

елийо
48 Отговор
като офейкаха по късно, беше омирисано на пикня и л..на, бирени бутилки и презервативи се въргаляха по земята , е те тва е у бг-то !

Коментиран от #50


Оценка:
-7 +30

Blackthorn
49 Отговор
"благодарение на усилията си са там, където всеки залага своята надежда срещу новите лъчи на слънцето" - възложете надеждите си на Господа Иисуса, а не на слънцето!

Оценка:
-4 +9

Госあ
50 Отговор

До коментар #48 от "елийо":


А проблема се решава просто с няколко химически тоалетни и бариера за автомобилите. Без подпорни стени и асфалтирани алеи. Не с такива дълги пасквили. Иначе, 90% от тия са позьорчета. Това е ясно.

Оценка:
-4 +37

ПЕНКО
51 Отговор
ТАЗИ "СТАТИЯ " ОТ ПЛ ЮНКА СЕ Е ПРЕВЪРНАЛА В ХРА ЧКА !!! ВСИЧКИ СМЕ СРЕЩАЛИ ХРА ЧКА И ЗНАЕМ КАК ДА Я ЗАОБИКОЛИМ И ИЗБЕГНЕМ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Оценка:
-8 +26

Другия с коня
52 Отговор
ДЖЕНДОВ е направил един Фреш или коктейл от различни неща и иска да им е вкусно на четящите.Какво Общо има Джулая със Зелените и който и да е.Джулая е Религия за Онези,които бяха подтискани от Комунистите да живеят и мислят по Идеологическите им Простотии...Джулая Лично изживяване.Джулая е Еманация на Свободния Дух на едно поколение,което БКП и ДКМС не успя да прекърши .....Поколението,което сега ви измита от Реалността на Държавата,защото така е възпитало и децата си.. .Джулая е СВОБОДАТА да бъдеш Себе си...

Коментиран от #53, #108


Оценка:
-17 +21

Госあ
53 Отговор

До коментар #52 от "Другия с коня":


Интересното е друго обаче, че всъщност БКП не са имали проблем с посрещащите изгрева на Камен бряг, а проблем имат по скоро демократите с хотелиерския бизнес.

Оценка:
-8 +29

гост
54 Отговор
Стефанееее много са ти платили за да напишеш тия простотии!!!! Що не пишеш за пътя затворен от БЯЛАТА ЛАГУНА 3 - класен път от ТУЗЛАТА до ТОПОЛА ??????? За затворения плаж там ????? ЗА ВСИЧКИ ЗЕМИ ОТКРАДНАТИ ЧРЕЗ ЗАМЕНКИ ?????? И къде отиват ФЕКАЛИИТЕ на хотелите построени на няколко метра от морето ?? ЗАЩО НЕ ПИШЕШ ЗА ТОВА НЕ ТИ ИЗНАСЯ ЗА ТАКИВА НЕЩА НЕ ПЛАЩАТ !!!!

Оценка:
-9 +39

хехе
55 Отговор
Скапани жалки платени журналисти - ей затова няма свободна журналистика в България - щото бг журналиста търси само на кого да се продаде.

Оценка:
-9 +30

56
Този коментар е премахнат от модератор
кактус
57 Отговор

До коментар #6 от "Алфа Чакал":


Фар Шабла е военна зона малко...

Коментиран от #75


Оценка:
-0 +12

Доктор ДЖАГЕРС
58 Отговор
ИМА ДЖУЛАНИ СВИНСКО

Оценка:
-1 +10

стоян георгиев
59 Отговор
този саит не спира да бълва черен пиар за българския туризъм!!!!дори джулая се оказа проблемен!!!!всъщност събраните да посрещат изгрева не пречат на никого с нищо.сантимента които изпитват поколения българи към морето,рока и свободата станаха популярни дори сред съседните нам народи ,които почитат въпросния празник.само че ето и дежурния черен пиар за бетономорието ,лаиноморието и т.н. щуротии!!!!та които не харесва българското море нека не го посещава ,но стига го плюхте!

Оценка:
-13 +18

Ооо
60 Отговор

До коментар #18 от "Жанбо":


Българска работа е коментирането какво са направили другите и злобното говорене за това ...
Иначе хората -решили - веселили се ... едва ли става за 1ви път, едва ли е и най голямото рая година

Оценка:
-5 +4

Влад Чепеш
61 Отговор
Авторчето, що не напишеш нещо за помашкия сарай край морето?

Оценка:
-4 +29

име
62 Отговор
друго си е да ядеш кебапчета и пиеш бира на Бузлуджа. там под благия поглед на ВОЖДА е някак си хорошо.

Оценка:
-11 +16

SAAB
63 Отговор
А.....дуго си е да спретнем една " подпорна стена " 4 звезди .....:) и да поканим журналята на 3 дневен пансион !

Оценка:
-3 +18

Явно Агресор, катунар и талибан
64 Отговор
Стефан Джендов ти си Българо-предател! Явно и неприкрито лобираш за застрояването на Черноморието и природните паркове от хотелите на властимащите. Ти си пример как човек продава родината си за пари. А в случай, че го правиш напълно безплатно...има си специализирани медицински заведения за теб.

Оценка:
-13 +28

Джулай
65 Отговор
Тендециозна статия , навярно добре платена ! 1. Всяка година на Камен бряг има поставени химически тоалетни. 2. Снимката е стара , таз година Рок групата бе разположена до Огънчето. 3. От хората посещаващи традиционното събитието има повече българи защитаващи природата от всички Зелени и лаячи на европейска хранилка.

Оценка:
-6 +30

ggg
66 Отговор
скапан наркоман е автора!

Оценка:
-5 +19

щщщщщ
67 Отговор
Доста пъти съм посрещал утрото там.Наистина от година на година идват хора хал хабер си нямащи от самият ритуал и значението на това юлско посрещане на слънцето.Няма го бунтарският рокерски дух.Сложил тениска на Меидън а не знае името на един албум камо ли на вокала и.Маи е важното да си с по дълга коса и да се напиеш и хоп голямата работа си със снимки във феиса.От година на година не става по добре.

Оценка:
-4 +19

Мирослав
68 Отговор
Не е редно да се приравняват кемпери и джипове с палатки. Между двете няма нищо общо. Статията е общо взето вярна и паркирането на автомобили (от какъвто и да е вид, включително кемпери и каравани) по поляните е абсолютна свинщина. Но вкарванато на "зелените" в статията я прави манипулативна. Аз съм от зелените и съм категорично против там да се паркират автомобили. Палатките за един ден (без автомобили) са нещо съвсем различно.

Коментиран от #79


Оценка:
-6 +14

Харакири
69 Отговор
Ало автора, ти да не си от някой център за градска мобилност?!
По цял свят се къмпингува, само че власт имащите се грижат за химически тоалетни, ел. захранване и др. удобства. Не се прави на велик и възпитан, не си такъв! Много вероятно е статията да е платена от някой мастит кандидат хотелиер. Остави ни къмпингуващите на мира. И последно ще ти кажа - ти не знаеш какво е свобода! Ха остани си със здраве!

Оценка:
-6 +27

70
Този коментар е премахнат от модератор
71
Този коментар е премахнат от модератор
незнайко
72 Отговор
Тази тенденциозна статия кой я плати ? Колите ще си отидат и поляната ще остане празна . Друг е въпроса с боклуците, но стената в АЛЕПУ където е "свлачище" ще си стои и ще я гледаме всеки ден !!! Там се готви "преместването на изгрева" на 1 юли догодина !!!

Оценка:
-4 +22

Аргонавт
73 Отговор
Ееиий, Алоу... Гласовете!!! Ориентирате се и питайте за бетона, подпорнатастена, отнесени те дюни.... и оставете народа да се наслади на последната зеленина, защото колите и боклука се събират и изчезват а другото..?!!!

Оценка:
-3 +23

74
Този коментар е премахнат от модератор
Алфа Чакал
75 Отговор

До коментар #57 от "кактус":


Рибарското селище не ли е с свободен достъп.Както и да е.

Оценка:
-0 +7

Браво на тези!
76 Отговор
Гледат духовното развитие. Изкарват си супер. Изобщо не им пука за цената на шезлонга и чадъра. Свободни души! Хотелиерите ще се спукат от яд, че не са отседнали при тях и да гушат. Компанията прави морето. Останалото си е чист снобизъм.

Оценка:
-3 +21

да да
77 Отговор

До коментар #16 от "погнусен":


И тогоре хотел. Ама не за мизерници като вас.

Оценка:
-2 +3

Фен
78 Отговор
Ма много писмовен тоя хейтър бе!

Оценка:
-5 +9

От кой
79 Отговор

До коментар #68 от "Мирослав":


зелени си, от рекетьорите ли? То в България други зелени няма.

Оценка:
-2 +6

80
Този коментар е премахнат от модератор
дедо Йоцо
81 Отговор
не ти прочетох тъпата статия

Оценка:
-3 +12

Стоян
82 Отговор
А пробвайте да отидете в балкана да нощувате на палатка и да си запалите огън вечерта. Веднага се домъква горския да ви глоби, но на морето за джулая навсякъде се палят огньове, остава тонове мръсотия и никой не глобяват а пращат медиите услужливо да излъчат репортажи от посрещането на слънцето.

Оценка:
-7 +13

83
Този коментар е премахнат от модератор
vasik atanasova
84 Отговор

До коментар #44 от "Госあ":


ЕМИНЕ ИЛИ ЕМОНА
ТОВА Е НАЙ ДЪЛГАТА ЧАСТ НА СТАРА ПЛАНИНА
ТАЗИ ЧАСТ КОЯТО ВЛИЗА НАЙ НАВЪТРЕ В ЧЕРНО МОРЕ
ОТ ВРЪХ КОМ ДО НОС ЕМИНЕ

Оценка:
-1 +6

Решетников
85 Отговор
Този ни е говорителчето Още ни върши черната работа

Оценка:
-1 +2

86
Този коментар е премахнат от модератор
Шашавелчо
87 Отговор

До коментар #15 от "Съдията Дред":


Що за глупости?От 10 години ходя там и съм един от тези с кучетата...имам две големи, и всяка сутрин правим разходка от край до край по плажа...как пък нито едно куче не ме е нападало, или моите не са нападали човек?Ама прави са хората...някои кучета усещат хората и затова ги атакуват, ти изглежда си голям...избери си прилагателно :)

Оценка:
-8 +8

88
Този коментар е премахнат от модератор
89
Този коментар е премахнат от модератор
90
Този коментар е премахнат от модератор
ахметчо
91 Отговор

До коментар #38 от "Яна":


особено тези които паркират насред морето трябва бял ден да не виждат

Оценка:
-0 +6

гост
92 Отговор
Авторът леко е попрекалил. Отличен повод и поглед в началото, само, че така се е въодушевил от собственото си красноречие, че е преминал в другата крайност. Иначе има доста вярни констатации. Само, че и той като кемперите на Камен бряг, се движи по ръба и на места в статията просто пропада.

Оценка:
-3 +15

700
93 Отговор

До коментар #4 от "Behemoth":


Вземи малко почети, поразпитай, а не дрънкай глупости.

Оценка:
-1 +3

Джулая
94 Отговор
Един ден в годината!!!! Бетоните по плажове, защитени територии ще Стоян столетия по нашето Черноморие. Комплекса с хотели да "птици" на Алепо, как е природата там, опазена е няма проблем, на наши хора е!!!????

Оценка:
-0 +13

Гостенин
95 Отговор
Ами то куцо и съкато, чул и недочул започна да ходи на Джулая, че го мисли за нещо модерно и да разправя. Ама дали знаят, какво точно стои зад това нещо и т.н., надали!

Последния път като пътувах към Джулая и вече наближавайки доста късно вечерта спря една кола с един привидно фиркан чичка, от колата дънеше чалга разбира се и ни пита: "Абе къде е тоя Джулай? Синът ми трябва да е там, ма не моем го намерим тоя Джулай!". Да звънне на сина си, ние няма откъде да знаем, къде е чалгарското му синче. Та ей такива хора като са тръгнали, чули недочули и няма как да не придадат простотия и свинщина на иначе това хубаво изживяване. Джулая и чалгата са две несъвместими неща!

Оценка:
-0 +14

96
Този коментар е премахнат от модератор
гост
97 Отговор
Е няма угодия ,то нестига ,че това са единствените летовници тази година ами и ревете срещу тях . Та последно искате ли Българите да ходим на черноморието или не искате .

Оценка:
-3 +7

веф
98 Отговор
За колите на плажа съм съгласен,че нямат място там,но по-хейтърска статия не бях чел скоро.По всичко личи,че автора не си е подавал носа от дупката в която живурка,дори не изразява собственото си мнение.И нито в Румъния е бил нито в Гърция е стъпвал.Това са глупости написани за няколко десетолевки.

Оценка:
-2 +6

Чалгар
99 Отговор
Е то джулай пречи на чалгата, бетона и простотията. И явно на писача на статията му пречи. Пуснал е пердето и само Камен бряг гледа през процепа. А защо нищо не пишеш за подпорната къщичка за птици, щото ще ти свият сармите набързо.

Оценка:
-3 +5

Julio
100 Отговор
Статият е великолепна. И е крайно време да почне да се разследва произхода на средства на зелените НПО-та и да се сложи край на безчинствата от "природолюбители" по планинските поляни и плажовете.
В крайна сметка най-големите природолюбители сме тези дето през ум няма да ни мине да бивакуваме насред места които не са изрично обособени за това. Искаш палатка - отиваш на къмпинг. Искаш барбекю - наеми си къща. Не да ми разпъват насред Витоша (например на Момина скала) трапези като за селска сватба и да осмърдят целят район кебабчетата по 20 ст. парчето.

Оценка:
-6 +9

101
Този коментар е премахнат от модератор
102
Този коментар е премахнат от модератор
Tate
103 Отговор
Какво толкова ВИ засегнах та изтрихте писането ми Шушляци !!!!!

Оценка:
-0 +1

Тодор
104 Отговор
Изредени куп държавни органи, които неможели да се справят. Винаги може, само да има решимост.

Оценка:
-1 +2

опаааа.. ето опорната точка!
105 Отговор
.......Оказва се, колкото и абсурдно да звучи, че застрояването крайбрежните зони ги пази от вандалството на „любителите“ на природата. ...
Тук мсичка приключва!

Коментиран от #110


Оценка:
-1 +6

106
Този коментар е премахнат от модератор
107
Този коментар е премахнат от модератор
Българинъ
108 Отговор

До коментар #52 от "Другия с коня":


Едно време, ВСИЧКИ БЪЛГАРСКИ ПРАЗНИЦИ се се падали на първо число от месеца. След това Грегорианския календар прецаква ХАРМОНИЯТА. ЕНЬОВ ДЕН, реално 💛

Оценка:
-0 +2

Българинъ
109 Отговор
Радвам се, че бях на Кам. бряг 2 лета преди 20 год. преди да го налазят неориентирани туристи и сек'ви активисти Сега Огънчето е по-навътре от Ръба, има Ограда и Кофа за БОКЛУК❤️

Оценка:
-0 +3

Българинъ
110 Отговор

До коментар #105 от "опаааа.. ето опорната точка!":


💛😂🤔😷. 🗿🔫💣☠️

Оценка:
-0 +2

Браво
111 Отговор
Най-после някой да напише истината за т.нар. "екозащитници". Разбирам, че не ви харесва това, което е написано, но истината е, че освен да се настанявате в чужда собственост безплатно и да поругавате природата с кемпери, коли и каравани, вие всъщност, оплюващите, не сте нищо друго освен хора не зачитащи природата и законите в тази държава. И всеки път, когато някой ви каже истината започвате песента с бетона. Не, не всеки, който не харесва катуните ви иска да има бетон, не, просто искаме да е съхранена природата, която вие с колите и караваните си унищожавате.

Коментиран от #115


Оценка:
-5 +3

Всичко става ясно
112 Отговор
Публикувано във факти.бг: Оказва се, колкото и абсурдно да звучи, че застрояването крайбрежните зони ги пази от вандалството на „любителите“ на природата....много си ефтино бе, аФторчето. На кого изпълняваш поръчка...на инвеститора на подпорната стена на ''Алепу'' ли.Явно някой е хвърлил око на ''Камен бряг'' и сега почва обработката отдалече..А след година-две ще видим подпорна стена с асансьори и клетки за птици

Оценка:
-1 +6

Германик
113 Отговор
Изписани толкова глупости за да политизира нещата.Общо взето тези днеска са тука,утре ги няма.Ще ми се да знам,когато бетоновозите налазят Камен бряг,каква песен ще запееш.

Оценка:
-2 +4

Lalique
114 Отговор
A къде акахте и пикахте или пък , къпахте? След вас един голям , КЕНЕФ!!!

Коментиран от #119, #121


Оценка:
-2 +4

Зелен талибан
115 Отговор

До коментар #111 от "Браво":


Не съм ходил на Камен бряг от почти 30г, но не искам да къмпингувам на определените за целта места, защото не съм фен на чалгата, която се бичи наоколо и кебапчетата от по 20ст, които се въртят? След такива като нас няма и да разбереш, че е имало някой, защото не сме чалгари и си събираме всичко. Песента за бетона не е вече песен, а реалност, защото вече нямаме природа покрай морето. Бетона тотално измества "зелените талибани" от черноморието.

Оценка:
-0 +4

Прост народ
116 Отговор
На прост народ като нашия, единствения начин да го озаптиш, са здрави ограничения. Няма как с вайкане в нета да станат нещата, на следващия 1-ви юли блокаж на всички подстъпи към зоната с полиция и да видите как тихо и кротко ще се случат нещата.

Оценка:
-3 +2

Шабиха
117 Отговор
Дьомнетата на Канариев пак плюят по зелените. Имайте предвид, че Канариев е представител на великогръцкото шовинистично дружество АХЕПА, така че зажалил е за Черноморието ни, колкото вълка за овцете.

Оценка:
-2 +0

Къмпингар
118 Отговор
Поне 5-6 пъти в годината се опитвам, да отида на палатка, за по няколко дни(уикен в повечето пъти) ,да поживея примитивно , да бъда по-близо до природа, да се заредя с енергия, след което да се върна в големия град с тази положителна енергия и да я споделя, със своите близки и приятели.Всичко което съм взел със себе за лагеруването го връщам обратно, било то и по формата на боклук, за съжаление не всеки прави и критиката относно боклука е напълно основателна.Има нещо , което изключително много ме дразни и го смята за голяма несправедливост- не може да се слага под общ знаменател двумесна/едномесна палатка с кемпер или каравана. Питам се защо се прави и не мога да си отговоря.

Оценка:
-0 +5

119
Този коментар е премахнат от модератор
2610
120 Отговор
Тия повече са изцапали от спуканата тръба в морето на Варна!

Оценка:
-1 +2

Българинъ
121 Отговор

До коментар #114 от "Lalique":


Морето е свикнало, 😂

Оценка:
-0 +1

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.


Ловци на бисери
Бойко Борисов:
Премиерът Бойко Борисов на пресконференция на тема "Власт, лекари и пациенти - заедно в реформата" :
Няма несмазана мантинела в тази държава. На всеки 5 метра мантинелата е счупена."

Още бисери
ТОП 5