Last news in Fakti

31 Юли, 2020 19:02 5 783 49

Борисов е "на трупчета". Крепи се на милостта на Гешев и неговите поръчители

  • христо иванов-
  • бойко борисов-
  • пламен орешарски

"Не се сбъдват очакванията на управляващите, че протестите ще се омаломощят пред Китайската стена на тяхното безочие", казва Христо Иванов в интервю за ДВ. "Борисов се превръща в Орешарски. Съвсем буквално."

Борисов е "на трупчета". Крепи се на милостта на Гешев и неговите поръчители - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

ДВ: Г-н Иванов, накъде отиват в момента протестите - като искания и като продължителност?

Христо Иванов: Исканията на протестите си остават същите. Очевидно е, че вчера имаше нов пик в участието. Не се сбъдват очакванията на управляващите, че протестите ще се омаломощят пред Китайската стена на тяхното безочие, напротив - това предизвиква още повече гняв, а гневът на улицата се превръща в ескалация. И трябва ясно да кажем, че отговорността е на управляващите.

ДВ: Очаквате ли Борисов и/или Гешев скоро да подадат оставка?

Христо Иванов: Очевидно е, че са се запънали. Борисов се превръща в Орешарски, буквално. Това е човек без мисъл за политическото си бъдеще - защото знае, че такова няма. Но и без мисъл за политическото бъдеще на партията си. Той просто се държи за стола си, защото му е поръчано да довърши „Руски поток“, както всъщност трябва да се нарича тръбата, която той се опитва да нарече „Балкански поток“. Освен това той се опитва да осигури време, за да могат Томислав Дончев и неговият екип да напишат тайно, без обществено участие, плановете за следващите програмни периоди и за харченето на антикризисната помощ. Опитва се да не позволи някой друг да проведе изборите, така че да може да оцелее някакси.

ДВ: А Гешев?

Христо Иванов: Гешев също се е запънал. Това не е неочаквано за него. Това е човек, който и досега демонстрира поведение и чувствителност на охранител от 1990-те години. Очевидно неговите кукловоди си дават сметка, че ако му позволят да освободи поста, може да се разплете целият чорап на тяхната задкулисна власт. Имам предвид Пеевски и онова, което събирателно наричаме „сараите на Доган“. В този смисъл директивата гласи: „Стойте до последно на всяка цена!“. Това наистина се превръща в една борба на волите: между хората, които искат да си върнат държавата и затова настояват за избори, и хората, които се опитват да ги плашат колко опасно е да има избори.

ДВ: Каква е Вашата лична роля в тези протести?

Христо Иванов: Аз съм съпредседател на „Демократична България“ и ние подкрепяме протестите, подкрепяме исканията за оставка на Борисов и на Гешев, даваме собствени политически мотиви и предлагаме собствени политически решения за това, което трябва да се случи след оставките на Борисов и Гешев. Защото тези оставки са само първа стъпка, те не могат да бъдат крайна цел. Необходимо е да реформираме прокуратурата, да гарантираме, че Гешевци няма да бъдат възможни повече в България. За тази цел трябва дълбока конституционна реформа, а за да се стигне до конституционен консенсус, ни трябва нов парламент, избран след катарзиса, до който ще доведе оставката на това прогнило управление. Само така може да се ликвидира цялата система на задкулисното управление, която всъщност представлява гръбнакът на корупцията.

ДВ: А какво точно е Вашето взаимодействие с тримата, да ги наречем така, "площадни лидери"?

Христо Иванов: Ние спазваме установилия се негласен консенсус, че те са гаранти за гражданския характер на протеста и че няма да допуснат узурпирането му от една или друга партия. На този протест са събрани привърженици на съвършено различни политически формации, които в много отношения запазват диаметрално противоположните си възгледи за бъдещото развитие на Българя. Нашата цел е да дадем шанс за нов старт на българската демокрация чрез нормалния начин, по който се оросява демократичното тяло: изборите. В този смисъл аз имам минимална комуникация с „триото“, ние сме на линия, когато те поискат някаква помощ или някаква координация. Те сами взимат решенията и самостоятелно формират тактиката на протестите.

ДВ: Каква политическа дейност извършвате в момента в страната?

Христо Иванов: Нашите структури са във висока степен на мобилизация. Ние имаме предимството, че сме особено отворени към онлайн-комуникацията и ефикасно се мобилизираме чрез нея. Можем категорично да кажем, че протестите и нашето присъствие излизат далеч извън пределите на София.

ДВ: Как ще коментирате разпространения вчера запис, в който предполагаемо се чува отново гласът на премиера?

Христо Иванов: Този запис е важен по няколко причини. На първо място той за пореден път доказва, че съществува един резерв от компромати срещу Борисов. Това само по себе си е изключително обезпокояващо. Защото означава, че българският премиер е изключително уязвим - както от гледна точка на своя начин на живот, така и от гледна точка на факта, че това го отваря за действия от страна на прокуратурата, във всеки един момент, когато тя или нейните поръчители (имам предвид пак Пеевски и „сараите“) решат, че е политически целесъобразно.

Последният запис е поредното доказателство, че първият запис е автентичен. Защото сумата на тези записи, заедно с експертизата, която беше направена не от български държавни органи, показва, че първият запис е част от тази „колекция“. Именно този първи запис е изключително притеснителен, защото той обяснява последния. Там се съдържа този забележителен „политически манифест“ на Борисов. В края на кариерата си той най-после обяви своята политическа доктрина, своето верую. То се състои от три принципа: опростачвай, лъжи и разрушавай институциите. В първия запис той разказва с изключително удоволствие как е лъгал свои европейски партньори. И го намира за връх на политическото си умение. И разбираме, че същия ден той е провеждал срещи с тогавашния главен прокурор Цацаров и тогавашния заместник-главен прокурор Гешев, за да планират общи удари срещу неугодни на Борисов в контекста на текуща кампания. Това е абсолютна ликвидация на всякаква идея за разделение на властите, на всякакво разделение между политическо ниво и оперативно ниво в службите, на всякаква идея за честни избори, в които не се използва държавен ресурс за решаване на изборните задачи на управляващите. Всичко това само по себе си е абсолютно достатъчно това управление да бъде изринато.

Тези записи косвено потвърждават и фотографиите с необяснимо големи суми пари и показват българския премиер като един човек, затънал в корупция, водещ начин на живот, който го прави изключително уязвим за всякакви шантажи и злоупотреби. А българската прокуратура в момента не предприема никакви действия по въпроса - в пълен контраст с нейния изключително агресивен подход по отношение на други политически фигури. Този контраст всъщност означава, че Борисов е „на трупчета“, той се крепи на милостта на Гешев и неговите поръчители. Защото в момента, в който решат, те ще го използват за изкупителен агнец. По същия начин, по който Луканов и заговорниците от 10 ноември принесоха в жертва Тодор Живков и го показаха в белезници, за да докажат, че са демократи. И по Хегеловата ирония на историята именно тогава започна политическата кариера на Борисов като охранител на Живков.

ДВ: Вие бяхте министър в правителство на Борисов. Той наистина ли разговаря така с министрите, с тази лексика?

Христо Иванов: С мен Борисов така не е разговарял. То е въпрос на спазване на дистанция и на това какво е готов да понася и да толерира събеседникът му. Борисов е изключително гъвкав и владее много регистри в общуването. Поддържал съм изключително формални отношения с него, защото бях не негов министър, а министър на републиката с много ясна кауза да правя реформи и да се конфронтирам с онези, на които той служи. Неслучайно краят на моя мандат настъпи не просто когато реформата беше бламирана, а когато беше бламирано и моето искане за сериозно разследване на така наречения „Янева-гейт“, в който бяха замесени имената както на главния прокурор, така и на самия Борисов. Аз бях министър на правосъдието, който фактически искаше разследване на своя премиер.

Автор: Александър Андреев

Източник: Deutsche Welle


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 47 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бою

    40 16 Отговор
    Позор да ходи на затвор
  • 2 Бою

    44 12 Отговор
    Нали продаде БТК на кого трябва, ся ще бега
  • 3 Бою

    30 10 Отговор
    Във затвор да му набиват к🙈🙈🙈🙈р
  • 4 Христо вземи да действаш

    28 17 Отговор
    Че тези се О*каха съвсем!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Народа се събуди

    23 16 Отговор
    като през 1876.
  • 7 наска

    22 26 Отговор
    Бойко излез и кажи истината на народът! Как бкпдс те използваха да им свършиш мръсната работа и сега ти мажат ските!
  • 8 no name no face no number

    24 11 Отговор
    Смяна на системата и оставка, политици от настоящето и миналото НЕ ни трябват да даже и да са ходили на плаж в сараите

    Коментиран от #29

  • 9 Последния Софиянец

    26 25 Отговор
    Тоя Ицката не ви ли се струва че ако си смръщи още малко лицето, двете му очи ще се слеят и ще се превърне в Циклоп!

    Коментиран от #48

  • 10 Фаро

    45 18 Отговор
    Хора не се предавайте идвайте на протестите никой няма да ви вкара в затвора,вече има адвокати,доктори,наши и чужди медии на страната на народа всичко се снима и ще има дела и осъдени.Водим и децата си с нас нека се учат само така ще оцелеем срещу 30 годишната незаконна мутренска власт.Оставка
  • 11 А Ицката

    5 9 Отговор
    Е на кебапчета
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 След Росенец

    37 2 Отговор
    Христо отиди на Копитото. Ситуацията е същата. Има бариера, а ако искаш да видиш София от високо ще трябва да платиш 5 лева. Окупирали са цялата държава.
  • 14 Цървул

    12 22 Отговор
    ..Аз съм малко дървено човече..
    Но доплувах до Росенец, благодарение на Големия нос....

    Коментиран от #38

  • 15 ТЪРСИ СЕ БОКО

    14 12 Отговор
    БОКО ТИКВАТА НЕ Е НА ТРУПЧЕТА , ИЗБЯГАЛ Е НЯКЪДЕ НАОКОЛО !
  • 16 Ако някой

    15 1 Отговор
    яхне протеста, ще е неразумно на този етап.....
  • 17 МУТРИИИИИ

    19 10 Отговор
    МАФИЯТА ВЪН - БОЙКО В ЗАТВОРА !
  • 18 ПЛЪХ ЧУМАВ

    20 12 Отговор
    БОЙКО Е ИЗТРЕЩЯЛ И СЕ КРИЕ КАТО МИШКА
  • 19 Рамзи

    9 9 Отговор
    Мммм..пол гюзел я го аресвам много и всички от строителната бригада.
    Ради Дълбоката и нея.
    Абакалъм..шекер пезевенк
  • 20 ЧЕКИСТ

    8 13 Отговор
    Като гледам как Позитански пелерасе ,гушнати със СОРОСпиите на Бойкикевия г ей,.. драпат за Власт, Умрем от кеф!
    ЧЕРЕПИ,ПРОКОПИЕВЦИ,Мустаци и ФАТМАЦИ ВИЯТ НА УМРЕЛО ,.. ВМЕСТО ОЩЕ МИЛИАРДИ...ЧАКА ГИ ЗАТВОР😂
  • 21 ха-ха

    10 10 Отговор
    Стана горещо и тази невестулка пак е изскочила от дупката си..
  • 22 коко роко

    16 7 Отговор
    "Аз не съм бил негов министър....."На кой сте бил министър тогава г-н Бойкикиев ????От кой сте зависим Вие????

    Коментиран от #47

  • 23 chi

    24 6 Отговор
    ГЕРБ е политическа партия без идеология, при тях важното е да се краде, колкото може повече...

    Коментиран от #24

  • 24 Разкажи ни за Твоята г ей Идеология

    5 7 Отговор

    До коментар #23 от "chi":

    СМУ'КАЧ
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Прочети и не бързай

    10 0 Отговор

    До коментар #25 от "ВАТМАН":

    "...чe тe ca гaрaнти зa грaждaнcкия хaрaктeр нa прoтecтa и чe нямa дa дoпуcнaт узурпирaнeтo му oт eднa или другa пaртия. Нa тoзи прoтecт ca cъбрaни привържeници нa cъвършeнo рaзлични пoлитичecки фoрмaции, кoитo в мнoгo oтнoшeния зaпaзвaт диaмeтрaлнo прoтивoпoлoжнитe cи възглeди зa бъдeщoтo рaзвитиe нa Бългaрия. " -просто не е сега моментът да се изявяват политически предпочитания.
  • 27 Атанасова

    7 2 Отговор
    Абе, не са казали, че някой е заразен от протеста. Какво става, уж еди колко си заразени не знам от къде си. Измама......
  • 28 оня с коня

    8 21 Отговор
    Борисов е определян с най-различни Епитети доста отдавна- бил е "изчерпан","стар","болен",ВЕЧЕ и "На трупчета".Ами СВАЛЕТЕ ГО БЕ,ама НА ИЗБОРИ,а не да ревете за "Служебна победа" чрез подаване на Оставка от негова страна и назначаване на Служ. Правителство от Президента!Няма стане ваща ГАДОВЕ,нямааа!...:)

    Коментиран от #30, #32

  • 29 Поколения

    6 10 Отговор

    До коментар #8 от "no name no face no number":

    Каво заначи смяна на системата1Излизане от ЕС? Еднолична власт монархия? Анархия.Тези призиви са от всички революции 1789.1917.1944.Вариант Гилотина,разстрел обесване.Това ли искат протестиращите?Досега предходните революции винаги са от млади хора които искат смяна но не знаят каква/ липса на опит и мъдрост/ в името на старите и по доброто бъдеще.Лошото е че го гледаме от 1990г повтаря се същото към тези които гоправрха на други.Виж всичките протести.Виновни винаги са милицията и полицията защото бият или не бият.Хайде време е за работа не за сеир.
  • 30 Другия с коня

    3 5 Отговор

    До коментар #28 от "оня с коня":

    Още като го подгониха ”Уж” за неспазване на карантината и се разбра,ме е Разработка на Службите и го подготвят за Алтернатива....На Догановия плаж вече си пролича Постановката.Идеята им е,че Всеки,който е Срещу Пеевски,ще спечели....
  • 31 КОМПАС

    6 1 Отговор
    НЯМА СВОБОДНА ДЕСТИНАЦИЯ - В ДУБАЙ Е БОЖКОВ, В ЮАР - БРАТЯ ГАЛЕВИ, ОСТРОВ АРУБА НЕ Е ПО ВКУСА НА ББ. КЪДЕ ТОГАВА ?
    НАЙ-ДОБРЕ В ГРЕНЛАНДИЯ ПРИ ТЮЛЕНИТЕ ИЛИ НА ОСТРОВ САМОА !
    МОЖЕ И В ПАНАМА - ДА Е БЛИЗО ДО ГОСПОДАРИТЕ ...
  • 32 Трол

    8 0 Отговор

    До коментар #28 от "оня с коня":

    Така, така Кобилкин! Избори му е майката, но преди това едно служебно правителство, което да подготви изборите! Да няма депутати с чували с бюлетини в зала Универсиада, щото видиш ли председателката на комисията била бременна и те просто и помагали! Да няма мъртви гласове, да няма пратени ромски гласове, електронно гласуване! И тогава да видиш останалият гербераски електорат от държавни служители как ще обърнат палачинката! И ще останеш самичък с Вожда Кобилкин! И си го вземи в къщи и се обичайте!
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 този

    1 6 Отговор
    абе ако Борисов е на трупчета то ти си на наведен на задна прашка който те тупне той те дупне и като те гледам на снимката ти е кеф Бойкикче
  • 35 Иван Г

    6 1 Отговор
    Съпруг се прибира в къщи след работа и жена му го пита " Какво е това ситуация"  Той спокойно и обяснява, че ситуация това е положението , когато тя се пребере в семейното им жилище и го завари в спалнята с комшийката. На свой ред той я попитал сега разбрала ли е какво е това ситуация. Тя уверено му отвърнала " Разбрах бе мъжо. Това е ти да се върнеш от работа в къщи и да ме завариш в спалнята с комшията." Тогава мъжът и казал " Жена недей да бъркаш ситуацията с боя."  

    Нашите управляващи и те като тази съпруга не правят разлика между епидемична обстановка и революционна криза. И тъй като никой не може да ме убеди, че ГЕРБ не са първа производна на БКП и ДС  се налага да им припомня теоретичната постановка на тяхния вожд  Владимир Илич Ленин, която навремето ни задължаваха да изучаваме във висшите учебни заведения. Та той казва , че революционна ситуация имаме когато:

    Първо: Богатите не могат да управляват по старому

    Второ:Масите не желаят да живеят по старому

     Това , което се случва днес по улиците на България на какво ви прилича бе управници? Алчни безкнижници от ГЕРБ, умилкващи се Обединени мафиоти и безкрупулната върхушка на ДПС вземете да си четете собствената идеология и да се напънете да я проумеете. Това е началото на нов обществен ред в България. Новият ред ще се случи, защото са налице гореизброените обстоятелства.  Историята го доказва с Френската/ навремето слагаха  определението боржуазна / революция, така наречената ВОСР/ Великата

    Коментиран от #36, #39

  • 36 ...А между другото,

    2 1 Отговор

    До коментар #35 от "Иван Г":

    30 години вече, най-много мразят Ленин. Маркс не го мразят толкова много, ама Ленин.като чуят, ...( само лошо за него) А то защо (то всяко нещо си има причина)? Ами защото Ленин НА ПРАКТИКА е победил 7 това на никой не му изнася.
  • 37 Матей

    2 3 Отговор
    Много бивши министри на бойко се вживяват в ролята на ментори,тайничко са му верни и се опитват да внасят дисонанс в протестния хор.Не им обръщайте внимание,игнор,тия също са виновни,а се правят на потърпевши и едва ли не солидарни с бедстващото население.
  • 38 Doni Brasko

    3 1 Отговор

    До коментар #14 от "Цървул":

    Как точно си се кръстил. Много ти отива.
  • 39 ХА ДАНО, АМА ...

    1 1 Отговор

    До коментар #35 от "Иван Г":

    Нещо от днес ми намирисва в някои кътчета. Народът излезе заради социалните си неволи, но има три сопрана, които от днес превключиха на грандиозните сделки по върховете и международни отношения.Те не че не са важни, ама първо да оправим това, за което излязоха хората, - излязоха за малката си правда, за работата си, за хляба си. А сега, май, от тримата сопрани, пак ще слушат големите арии, които са по върховете и по чужбините. Към тримата: симпатични сте, но "Обичам ви дотук!"- ФСБ.
  • 40 Щам

    2 0 Отговор
    За това в ада пред казана на българите няма пазач.
  • 41 Анонимен

    1 1 Отговор
    Протестиращи изнудват Премиера Борисов да си подаде оставката. Е хитри сте. Плаща ви сорос и черепа. Няма да ви се получи. БМБ остава до избори и Президент. Мислете, бе, протестиращи. Хаос и на вашето няма да е тримата, нинова, мая и другите...
  • 42 Анонимен

    1 1 Отговор
    Зад госпофин Борисов, Гешев и сие стоят най - голямата партия ЕНП, а зад протестиращите сорос и черепа, но млади, честни са заблуддени явно. Подкрепям майките, не е лесно но.. То целият свят е болнав от замърсяване на въздуха, от некачествен хляб. Свинаря бабата.. Хляба се прави от изрески или материали.. Които дава на прасета. Чипа смяна. Който и да дойде, без работа не става, обстойно, млади хора ви обясни осихолог доктор от дс Илия Илиев..
  • 43 66667

    2 0 Отговор
    Богатството на бб е от дедите явно. Бил е кмет дядото на ББ, а и 30 г усилено бб работи. Кураж и сили на страната. Не може всички да сме богати...
  • 44 Стефан Софиянски

    1 0 Отговор
    Христо, редовно си пии хапчетата. 6 пъти те хванах в лъжи и спри да ходиш всеки ден при Командира, Иван Костов на инструкции
  • 45 бивш разкаял се ком

    2 0 Отговор
    Когато господ е създа човеци в бързината е направил хибрид
    м/ду носорог и маймун.Резултат Христо Иванов с подобен интелект
  • 46 обективен

    0 0 Отговор
    Вижте му само честната физиономия.Това е бъдещ премиер !!! Неподкупен, милеещ за Родината си !!! Хвала господин Иванов !!! Хвала !!! Жалко, че не изпълзяхте по рано от бърлогата си !!!
  • 47 Във второто правителство на герб

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "коко роко":

    След края на мандата на служебния кабинет, на 8 ноември 2014 г. Иванов е избран от Народното събрание за министър на правосъдието във второто правителство на Бойко Борисов .
  • 48 Ново

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Последния Софиянец":

    Новия сидеров/само че няма да влезе в парламента/
  • 49 Иван

    0 0 Отговор
    Излишно се напъваш. От теб висш държавник не става.